Ο Προμηθέας Πάτρας επικράτησε της ΑΕΚ κάνοντας την έκπληξη της αγωνιστικής. Το Debut.gr και ο Μαλγαρινός Δημήτρης σχολιάζουν και αναλύουν όσα είδαν.

Ο Προμηθέας Πάτρας έκανε την έκπληξη της αγωνιστικής αλώνοντας το ΟΑΚΑ ξανά, επικρατώντας επί της ΑΕΚ των πολλών απουσιών με 75-82. Έτσι η ΑΕΚ γνώρισε την δεύτερη σερί ήττα στο πρωτάθλημα μετά και τον Παναθηναϊκό. Βασικοί συντελεστές από πλευράς πατρινών τα αδέλφια Γκραντ που είχαν από 18 και 15 πόντους στο παιχνίδι, ενώ πολύτιμες βοήθεια έδωσε ο Λούντζης με 13 πόντους και 8 ριμπάουντ και ο Γιαννόπουλος με 4 τρίποντα, τα περισσότερα εξ αυτών σε σημεία “κλειδιά” του παιχνιδιού. Από πλευράς ΑΕΚ, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου είδε 4 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, Μορείρα, Λάνγκφορντ, Μασιουλίς, Γκίκα. Στα θετικά για την Ένωση η επιστροφή μετά από καιρό του Σλότερ που όμως δεν μπόρεσε να βοηθήσει την Ένωση σε σημαντικό βαθμό. Η ΑΕΚ που έχει για άλλο ένα ματς γεμάτο απουσιολόγιο, με τους Γιάνκοβιτς, Ζήση, Ρογκαβοπουλό να βρίσκονται εκτός λόγω τραυματισμών.

ΑΕΚ Προμηθέας

Η ΑΕΚ, αν και προηγήθηκε στο πρώτο δεκάλεπτο με 10 πόντους ήταν απελπιστικά άστοχη πίσω από το τρίποντο στη συνέχεια του παιχνιδιού. Παρότι είδε τον πρώτο σκόρερ του Προμηθέα, Δημήτρη Αγραβάνη, να αποβάλλεται για διαμαρτυρία στο δεύτερο δεκάλεπτο δεν κατάφερε ποτέ να ανακάμψει μετά από το ξέσπασμα του Προμηθέα. Οι φιλοξενούμενοι από την άλληπου δεν καταφέραν να προηγήθουν ποτέ στο πρώτο ημίχρονο, έκαναν ένα καταπληκτικό δεύτερο ημίχρονο. Το τρίτο δεκάλεπτο έληξε με σερί 19-31 υπέρ του Προμηθέα, με όπλο του, την άμυνα σε όλο το γήπεδο. Οικοδόμησε έτσι, μια διαφορά της τάξης των 10 πόντων που διατήρησε μέχρι και το τέλος. Από την άλλη οι αντεπιθέσεις της ΑΕΚ έπεφταν στο κενό, αφού ο Προμηθέας έπαιξε υποδειγματική άμυνα πάνω στο Λάνγκφορντ στο δεύτερο ημίχρονο κρατώντας τον άποντο.

Σχόλιο

Πολύ σημαντική νίκη για τον Προμηθέα. Ακόμα πιο σημαντική με τον τρόπο που ήρθε αφού βρέθηκε και με 10 πόντους στην αρχή του παιχνιδιού. Πιθανότατα το ζευγάρι ΑΕΚ-Προμηθέας θα μας απασχολήσει για το ποια ομάδα θα δούμε στους τελικούς του πρωταθλήματος οπότε αποτελεί και μια ιδιαίτερη νίκη γοήτρου για τους φιλοξενούμενους, έστ και με τις απουσίες της ΑΕΚ.

Τι μας άρεσε

Μας άρεσε πολύ ο Προμηθέας σε όλο το δεύτερο ημίχρονο. Παρότι είδε να χάνει τον πρώτο του σκόρερ στο πρώτο ημίχρονο σε ένα τόσο κρίσμο παιχνίδι, οι παίκτες του Προμηθέα έκαναν μια τεράστια ομαδική προσπάθεια. Με πολλούς πρωταγωνιστές και στις δυο πλευρές του παρκέ. Και στο τέλος ανταμείφθηκαν με την υπερπολύτιμη σημερινή νίκη.

Τι δεν μας άρεσε

Το ποσοστό των δύο ομάδων στις βολές. Οι δύο ομάδες είχαν πολύ κακά ποσοστά από την γραμμή της “φιλανθρωπίας” όλο το απόγευμα. Η μεν ΑΕΚ τελείωσε το παιχνίδι με 70% και ο δε Προμηθέας με 62%.

Τι μας εντυπωσίασε

Τα αδέλφια Γκραντ από πλευράς Προμηθέα. Ο Τζέριαν επιβεβαίωσε την πολυετή θητεία στο NBA σημειώνοντας σήμερα 18 πόντους ενώ ο Τζεράι πήρε εκδίκηση από την παλιά του ομάδα σκοράροντας 15 πόντους.

Η φάση που θα μείνει

Δύο λεπτά πριν το τέλος του παιχνιδιού, η ΑΕΚ κέρδισε μια πολύτιμη κατοχή, που παρόλα αυτά δεν αξιοποίησε. Ο Τζεράι Γκραντ συνηθισμένος από το NBA ζήτησε time-out κατά την διάρκεια του παιχνιδιού από τον διαιτητή με τον διαιτητή να τον αγνοεί βάση κανονισμού και την ΑΕΚ να κερδίζει την κατοχή.

Η εξέλιξη

Η ΑΕΚ μπήκε πιο δυνατά στο παιχνίδι από τους πατρινούς. Παρότι ο Προμηθέας προηγήθηκε, η ΑΕΚ έτρεξε ένα σερί 10-0. Στέλνοντας έτσι τις ομάδες για το πρώτο time-out. Οι γηπεδούχοι φάνηκε να μην πτοούνται από το time-out. Η Ένωση συνέχισε στο ίδιο τέμπο και έφτασε για πρώτη φορά την διαφορά στο διψήφιο αριθμό για το 13-3. Ο Προμηθέας όμως έβγαλε αντίδραση και πλησίασε την ΑΕΚ για το 15-12. Τα τελευταία 2 λεπτά της περιόδου είδαμε κακό μπάσκετ με τις δύο ομάδες να είναι πολύ άστοχες με την πρώτη περίοδο να κλείνει στο 15-12.

Ο Προμηθέας μπήκε δυνατά στην δεύτερη περίοδο και πλησίασε την ΑΕΚ στο πόντο πολλές φορές. Όμως ο Λάνγκφορντ είχε άλλη άποψη. Ήταν ασταμάτητος τόσο από πλευράς σκοραρίσματος όσο και από πλευράς δημιουργίας όσες φορές είδε το νταμπλ τιμ να έρχεται. Αντιφατικός από πλευράς φιλοξενούμενων ο Δημήτρης Αγραβάνης. Παρότι είχε 7 πόντους στο δεύτερο δεκάλεπτο, αποβλήθηκε μετά από έντονη διαμαρτυρία σε φάουλ που του χρεώθηκε εξοργίζοντας τον Μάκη Γιατρά. Ο Προμηθέας όμως, με πρωταγωνιστή τον Γκραντ έκλεισε καλύτερα το ημίχρονο. Πήγε στα αποδυτήρια με την διαφορά στο καλάθι για το 34-32 υπέρ της ΑΕΚ.

Το δεύτερο ημίχρονο άνηκε αποκλειστικά στον Προμηθέα

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τους φιλοξενούμενους. Ο Γιαννόπουλος με τρίποντο κόντρα στη παλιά του ομάδα έδωσε το προβάδισμα στους Πατρινούς για πρώτη φορά μετά από το πρώτο καλάθι. Ο Προμηθέας πίεσε σε όλο τη γήπεδο την ΑΕΚ και αυτό άλλαξε όλη την ροή του ματς. Μάλιστα με νέο τρίποντο του Γιαννόπουλου έφτασε την διαφορά υπέρ του Προμηθέα στους 5 πόντους. Την ίδα ώρα οι αδελφοί Γκραντ έπαιξαν σημαντικό ρόλο για να ανέβει η διαφορά στο διψήφιο για το 45-55. Ο Προμηθέας βρίσκοντας λύσεις στην επίθεση και παίζοντας καλή άμυνα έκλεισε το τρίτο δεκάλεπτο με 10 πόντους επάνω από την ΑΕΚ. Στην περίοδο αυτή ο Γιαννόπουλος είχε τρία τρίποντα και η ομάδα της Πάτρας σκόραρε συνολικά 31 πόντους.

Οι πατρινοί συνέχισαν από εκεί που σταμάτησαν στο τελευταίο δεκάλεπτο, μη αφήνοντας την ΑΕΚ να πλησιάσει το πρώτο πεντάλεπτο. Ο Αθηναίου στην αρχή και ο Λούντζης στη συνέχεια ήταν οι βασικοί συντελεστές για τους φιλοξενούμενους στο δεκάλεπτο αυτό. Οι κιτρινόμαυροι από την άλλη έμοιαζαν παγιδευμένοι στην επίθεση στηνν τελευταία περίδο. Η ΑΕΚ με δύο καλάθια του Γκίκα και του Μορείρα κατέβασε την διαφορά στους 7 πόντους. Όμως έμεινε από δυνάμεις στο τέλος. Τα τρίποντα μαχαίριες από πλευράς Προμηθέα από Γκραντ και Γιαννόπουλο δεν αφησαν περιθώρια επιστροφής κλειδώνοντας την υπερπολύτιμη νίκη για την ομάδα του Μάκη Γιατρά.

Τα boxscore