Ο Ολυμπιακός πήρε σπουδαία νίκη στο Τελ Αβιβ και το Debut.gr ξετυλίγει το κουβάρι της αναμέτρησης.

Ο Ολυμπιακός επικράτησε της Μακάμπι με 89-87 σε μια αναμέτρηση που ήταν deja vu με την περσινή. Μία νίκη κομβική για την μάχη της 8αδας. Μία νίκη που για πολλούς λόγους είναι κάτι παραπάνω από σημαντική. Το κυριότερο είναι πως χτίζει ένα σερί 3 νικών και αυτό μπορεί να βελτιωθεί την Παρασκευή. Αλλά είναι η εικόνα της ομάδας που δείχνει ότι έχει ανέβει ψυχολογικά. Έχει σε εκπληκτική κατάσταση τον Κώστα Σλούκα και γύρω του χορεύουν όλοι. Ακόμη και με κομβικές απουσίες ο Ολυμπιακός έχει τους παίχτες που μπορούν να καλύψουν ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι το μυστικό. Όλοι όσο παίζουν να μπορούν να υπερκαλύπτουν τις αδυναμίες των άλλων. Έτσι γίνεσαι πιο δυνατός. Και οι ερυθρόλευκοι μέρα με τη μέρα το καταφέρνουν.

Το πρώτο ημίχρονο που πρέπει να αλλάξει/βελτιώσει

Στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός πάλευε να βρει ρυθμό στην επίθεση. Στην αρχή οι ερυθρόλευκοι έκαναν φανερό ότι ήθελαν να χτυπήσουν στο post με τον Πρίντεζη αλλά δεν υπήρχε συγκέντρωση. Αυτό μαρτυρούν και τα 4 λάθη σε μόλις 3 λεπτά. Ένα ξέσπασμα του Γουίλμπεκιν με 7 πόντους επέτρεψαν στη Μακάμπι να προηγηθεί με 14-8 και 18-13 στο τέλος της περιόδου. Από τους 13 πόντους του πρώτου δεκαλέπτου οι 9 ήταν του Πρίντεζη. Στη συνέχεια, η Μακάμπι έσφιξε κι άλλο την άμυνα της. Διαρκώς double team όταν αμυνόταν στο low post με τον Ολυμπιακό να βρίσκει τα σουτ αλλά να είναι άστοχος. Η είσοδος του Μακίσικ έδωσε την απαιτούμενη ενέργεια στο επιθετικό κομμάτι. Ο Αμερικάνος πέτυχε 8 σερί πόντους αλλά το διάστημα που οι Ισραηλινοί έμειναν 3 λεπτά χωρίς σκορ πέρασε ανεκμετάλλευτο.  Χάρη στην ευστοχία τους από τα 6.75 (5/9τρ) η Μακάμπι έκλεισε το ημίχρονο προηγούμενη με 40-33. Την ίδια ώρα που ο Ολυμπιακός είχε 1/8 τρίποντα και 9 λάθη.

Ο διακόπτης που γύρισε

Στην επανάληψη ο Ολυμπιακός μέσα από την άμυνα του βρήκε και την ενέργεια στην επίθεση. Ο Σλούκας άρχισε να μπαίνει στην εξίσωση και με ένα γρήγορο 7-0 οι ερυθρόλευκοι ισοφάρισαν σε 40-40. Η Μακάμπι με ένα από ένα αντιαθλητικό του Έλλις έχτισε πάλι μια διαφορά 6 πόντων (48-42). Ξανά όμως ο Ολυμπιακός με σερί 7-0, πέρασε μπροστά. Από εκείνο το σημείο καμία ομάδα δεν έχτισε κάποιο ασφαλές προβάδισμα. Όλα έδειχναν πως θα κρίνονταν στις λεπτομέρειες. Με το σκορ 71-71 μετά από βολές του Βεζένκοφ ενώ απέμεναν 20” ο Μπαρτζώκας επέλεξε να κάνει φάουλ. Ήθελε να κερδίσει το ματς από την επίθεση του. Ο Ντόρσευ χάνει τη δεύτερη βολή αλλά η Μακάμπι παίρνει το επιθετικό ριμπάουντ. Ο Γουίλμπεκιν όμως με 1/2 βολές δεν έκρινε το ματς. Στη τελευταία επίθεση η μπάλα στον Σλούκα, κερδίζει το φάουλ. Οι περισσότεροι ξέραμε πως αστοχεί σπάνια. Παίχτης του 90% είναι. Έτσι το 73-73 οδήγησε την αναμέτρηση στη παράταση. Εκεί ο Ολυμπιακός πέτυχε πολύ μεγάλα σουτ τα οποία όμως ήρθαν από την εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας. Αλλά πάλι οι λεπτομέρειες θα το έκριναν. Όπως το φάουλ στο σουτ του Γουίλμπεκιν από το κέντρο. Ο γκαρντ της Μακάμπι αστόχησε στην τρίτη βολή και ο αγώνας κρίθηκε.

Ο Ολυμπιακός έχει 12 παίχτες που μπορούν να προσφέρουν

Ανέφερα πριν πως μια ομάδα γίνεται πιο δυνατή όταν παίρνει λίγα από όλους. Και κυρίως όταν κάποιος μπορεί να υπερκαλύψει τις αδυναμίες άλλων. Για τους περισσότερους ξέρουμε τι να περιμένουμε. Τι να πούμε δηλαδή για τον Σλούκα που αγωνίστηκε 40 από τα 45 λεπτά; Τι να πούμε για τον Πρίντεζη που δεν είχε αγωνιστεί καθόλου στο δεύτερο ημίχρονο και στη παρατάση ήταν συγκλονιστικός; Η για τον Βεζένκοφ που αγώνα με τον αγώνα γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας;

O Χαραλαμπόπουλος μπορεί να μη γεμίζει το μάτι αλλά ειδικά χθες συντέλεσε και αυτός για τη νίκη. Ναι η άμυνα είναι η αχίλλειος πτέρνα του αλλά στην επίθεση βοήθησε. Αγωνίστηκε σχεδόν 15 λεπτά και οι ανάσες και η προστασία από φάουλ στους παίχτες που θα έκλειναν την αναμέτρηση ήταν κομβική. Ο Έλλις δειλά δειλά δείχνει να συνέρχεται από τις κακές εμφανίσεις. Ο Τζένκινς που στις 4 τελευταίες αναμετρήσεις δεν έχει πάρει προσπάθεια για σουτ, στην άμυνα απέναντι στον Γουίλμπεκιν ήταν εξαιρετικός. Ειδικά στο τρίτο δεκάλεπτο που ο Ολυμπιακός μείωσε τη διαφορά. Με τον Λαρεντζάκη όμως η αλήθεια είναι πως τα έχασα. Τι έκανε το παλικάρι. Από τα μέσα του τρίτου δεκαλέπτου δεν αντικαταστάθηκε. Σε άμυνα και επίθεση τα έδωσε όλα. Ειδικά το τρίποντο που παίρνει και ευστοχεί  στο 81-80 με 13” να απομένουν στο ρολόι για την επίθεση, δείχνει την ψυχολογία αυτού του παιδιού. Και όλα αυτά χωρίς να έχει παιχνίδια στα πόδια του. Χωράει στο ροτέισον όταν επιστρέψουν όλοι; Για μένα απέδειξε ότι το αξίζει..

Υ.Γ1: Δεύτερο διπλό του Ολυμπιακού με την υπογραφή Λαρεντζάκη μετά την αναμέτρηση με τον Ερυθρό στο Βελιγράδι.

Υ.Γ2: Οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν έναν αγώνα που είχαν 20 λάθη. Κάτι δείχνει αυτό.

Υ.Γ3: Πόσο σημαντικό κεφάλαιο είναι για τον Ολυμπιακό ο Σάσα Βεζένκοφ. Ακόμη και όταν δεν ξεκινάει καλά ξέρεις ότι δε θα παραμείνει άποντος από τα 6.75.