Ο Ολυμπιακός επικράτησε στο Βελιγράδι κόντρα στον Ερυθρό με 81-79 και το Debut.gr αναλύει την αναμέτρηση.

Ο Ολυμπιακός πέτυχε ένα ακόμη σπουδαίο διπλό, αυτή τη φορά στο Βελιγράδι ενάντια στον Ερυθρό με σκορ 81-79. Λέγαμε μετά το ματς στη Βαρκελώνη πως η σημερινή αναμέτρηση θα ήταν ακόμη πιο δύσκολη κυρίως λόγω του low-tempo ρυθμού του Ερυθρού και της επιθετικής άμυνας που παίζει. Ο Ολυμπιακός επέστρεψε από το -15 και απέδειξε πως είναι σε ανοδική πορεία. Είδε στην ελληνική τριάδα Σπανούλη-Σλούκα- Πρίντεζη να προστίθεται και ο Λαρεντζάκης του οποίου οι πόντοι και η άμυνα ήταν οι καταλυτικοί παράγοντες για να έρθει το δεύτερο συνεχόμενο διπλό.

Μπήκε νωθρά αλλά στο δεύτερο δεκάλεπτο ανέκαμψε

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε την αναμέτρηση με την εικόνα του να είναι ίδια με αυτή των προηγούμενων αγώνων. Σαν να μην έχει έρθει η νίκη στη Βαρκελώνη. Σε άμυνα και επίθεση δεν είχε καθόλου ρυθμό με εξαίρεση τον Σλούκα. Ο Ερυθρός με την πολύ πιεστική άμυνα από την αρχή δημιούργησε πολλά προβλήματα στον Ολυμπιακό. Στην επίθεση η ομάδα του Βελιγραδίου είχε πάρει κυριολεκτικά φωτιά. Σκόραρε 30 πόντους με 6/8 τρίποντα ενώ στον αντίποδα οι ερυθρόλευκοι με τα 6 λάθη στη πρώτη περίοδο δε μπόρεσαν να βρουν καθόλου ρυθμό. Η πρώτη περίοδος βρήκε τον Ερυθρό μπροστά με 30-18.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός βελτιώθηκε στην άμυνα αλλά τα λάθη συνεχίστηκαν στην επίθεση. Μακκίσικ και Χάρισον έδωσαν περισσότερη ενέργεια με τον Ερυθρό Αστέρα να χάνει την επαφή που είχε με το καλάθι του Ολυμπιακού. Τα παιδικά λάθη όπως σε επαναφορά και στο πέρασμα του μισού γηπέδου τα λένε όλα για το επιθετικό βράδυ και τη συγκέντρωση του Ολυμπιακού ως το 15΄. Στο τελευταίο 4λέπτο οι ερυθρόλευκοι  έδωσαν αρκετά επιθετικά ριμπάουντ με τη διαφορά να πηγαίνει στους 12 (39-27). Ο Σπανούλης με τρίποντο έριξε μετά από πολύ ώρα τη διαφορά σε μονοψήφια επίπεδα(43-35). Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με σκορ 45-37 με τον Ολυμπιακό να έχει αφήσει τον Λόιντ μόλις στους 2 πόντους. Πληρώνει όμως το κακό πρώτο δεκάλεπτο, τα 9 λάθη του ημιχρόνου και την κακή συγκέντρωση στην άμυνα κυρίως στα box out.

Η άμυνα, ο Χάρισον και ο ελληνικός κορμός

O Ολυμπιακός ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο με περισσότερη διάθεση στην άμυνα αλλά ο Ομπράντοβιτς με full court press από την αρχή θέλησε να δυσκολέψει την επίθεση των ερυθρόλευκων. Δε πλήρωσε 3 γρήγορα και φθηνά λάθη χάρη στην πιεστική του άμυνα και η διαφορά παρέμεινε μονοψήφια. Ο Ερυθρός έβρισκε σκορ μόνο με τον Λόιντ και το 50-42 έγινε 52-54 για τον Ολυμπιακό. 3 σερί τρίποντα του Χάρισον έριξαν τη διαφορά και αυτό το σημείο ήταν κομβικό για την ολική επιστροφή της ομάδας του Μπαρτζώκα. Σλούκας, Σπανούλης, Πρίντεζης και η είσοδος του Λαρεντζάκη άλλαξαν την ροή και το μομέντουμ του αγώνα.  Το συνολικό 16-25 υπέρ του Ολυμπιακού στη τρίτη περίοδο, του έδωσε το προβάδισμα 61-62.

Με την έναρξη του τελευταίου δεκαλέπτου ο Ολυμπιακός με τρίποντα του Πρίντεζη και του Λαρεντζάκη στο 32΄ προηγήθηκε με 70-61. Οι γηπεδούχοι απάντησαν γρήγορα με σερί 8-0 μείωσαν στο πόντο. Στην επίθεση η ομάδα του Μπαρτζώκα έδειχνε να χάνει το καθαρό μυαλό που είχε. 3 σερί επιθετικά φάουλ έδωσαν την ευκαιρία στον Ερυθρό να προηγηθεί με 78-76. Στα τελευταία δευτερόλεπτα ο Πρίντεζης ισοφάρισε σε 78-78 με τον Ερυθρό να χάνει την επόμενη επίθεση. Ο Ομπράντοβιτς επέλεξε να γίνει φάουλ στον Σπανούλη 8.5 δεύτερα πριν το τέλος για να έχει αυτός την τελευταία επίθεση. Βάζει την μία ο αρχηγός του Ολυμπιακού και μετά το ταιμ άουτ γίνεται φάουλ στον Ο΄Μπράιαντ. Κι αυτός ευστοχεί σε μία βολή με το σκορ 79-79. Στην τελευταία επίθεση ο Μπαρτζώκας με ένα εξαιρετικό play έβγαλε τον Πρίντεζη στο ζωγραφιστό και εκείνος με την χαρακτηριστική του κίνηση ευστόχησε παίρνοντας και το φάουλ. Σπουδαίο διπλό για τον Ολυμπιακού που ανεβαίνει στον βαθμολογικό πίνακα. Για τον Σπανούλη και για τον Πρίντεζη δε χρειάζεται να πούμε πολλά. Όλοι ξέρουν την αξία τους και τη σημασία που έχουν στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο.

Ο Ολυμπιακός επικράτησε γιατί:

-πολύ γρήγορα άλλαξε τον ρυθμό στην άμυνά του και αυτό του επέτρεψε να επιτρέψει σιγά σιγά στη διεκδίκηση.

-είδε στην ουσία τον 12ο παίχτη του(Λαρεντζάκης) να σκοράρει 11 πόντους και να αγωνίζεται σχεδόν σε όλο το δεύτερο ημίχρονο και με εξαιρετικές άμυνες στα γκαρντ του Ερυθρού.

-βασίστηκε στην 5αδα που είχε αυξήσει τη διαφορά και 3 από αυτούς(Σλούκας, Σπανούλης, Πρίντεζης) έχουν πολλά χρόνια εμπειρία και ξέρουν πως να διαχειρίζονται καταστάσεις στο τέλος των παιχνιδιών

-ο Χάρισον με τα 3 συνεχόμενα τρίποντα έδωσε λύσεις επιθετικά σε ένα σημείο που η επίθεση δεν λειτουργούσε.

-παρά τα 20 λάθη και τις πολλαπλάσιες κατοχές του Ερυθρού, έδειξε χαρακτήρα στα κρίσιμα σημεία.

-είχε 5 διψήφιους παίχτες( Σπανούλης 14, Σλούκας 12, Χάρισον 12, Πρίντεζης 16, Λαρεντζάκης 11).