Μία στατιστική ανωμαλία έχει προκύψει με τον ανεξήγητα μεγάλο αριθμό των πέναλτι που κερδίζει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Όπως και στη ζωή έτσι και στο ποδόσφαιρο δεν εξηγούνται όλα. Ένα από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια που ούτε η στατιστική δε μπορεί δώσει απάντηση είναι ο ανεξήγητα μεγάλος αριθμός πέναλτι που κερδίζει τα τελευταία 2,5 χρόνια η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. O Mark Doyle για λογαριασμό του Goal.com επιχείρησε να ρίξει φως στην υπόθεση μέσω της ανάλυσής του. Μάταια, όμως.

Αφορμή γι΄αυτή την ανάλυση αποτέλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του τεχνικού της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ για ένα πέναλτι που κακώς δε δόθηκε στους “κόκκινους” στην πρόσφατη ήττα από τη Σαουθάμπτον.

“Ακούω ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τα τελευταία δύο χρόνια έχει περισσότερα πέναλτι από εμάς από τότε που ήρθα στη Λίβερπουλ (σ.σ πριν 5,5 χρόνια). Δεν ξέρω αν φταίω εγώ ή πως μπορεί να συμβεί αυτό. Ωστόσο, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για εμάς” ήταν τα λόγια του μετά το ματς.

Αφήνοντας στην άκρη τις όποιες έμμεσες υπόνοιες του ισχυρισμού του Κλοπ τα νούμερα του είναι πραγματικά. Από την έλευση του Κλοπ στο “Άνφιλντ”, τον Οκτώβρη του 2015, η Λίβερπουλ έχει κερδίσει 30 πέναλτι στην Πρέμιερ Λιγκ. Η Λέστερ έχει κερδίσει τα περισσότερα (45), η Μάντεστερ Σίτι 43 και η Γιουνάιτεντ 41.  Από την έναρξη της Πρέμιερ Λιγκ, τον Αύγουστο του 2018, μάλιστα, οι “κόκκινοι διάβολοι” έχουν στηθεί 32 φορές στην άσπρη βούλα. 2 παραπάνω, δηλαδή, από ότι η Λίβερπουλ από τότε που ανέλαβε ο Κλοπ και 8 περισσότερα από τη 2η Λέστερ στη σχετική κατάταξη.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μάλιστα, δεν είναι πρωταθλήτρια των πέναλτι μόνο στην Πρέμιερ Λιγκ αλλά και στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα από την έναρξη της σεζόν 2018/2019 μέχρι σήμερα. Ειδικότερα, έχει σφυριχτεί υπέρ της 48 φορές η εσχάτη των ποινών και ακολουθεί η Γιουβέντους με 37.

Υπάρχει, όμως, λογική εξήγηση πίσω από αυτά τα νούμερα; Ο Mark Doyle  δε μπορεί να βρει μία τέτοια στα παρακάτω νούμερα.

πέναλτι

Μήπως οφείλεται στις αυξημένες επαφές στην αντίπαλη περιοχή;

Φυσικά, ένα επιχείρημα που χρησιμοποιούν πολλοί είναι ότι οι μεγάλες ομάδες παίρνουν πάντα παραπώ σφυρίγματα. Επομένως, απλά τυχαίνει η Γιουνάιτεντ να παίρνει τα περισσότερα. Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι οι επιθετικογενείς ομάδες είναι λογικό να στήνονται περισσότερο στην άσπρη βούλα, διότι έχουν περισσότερο την κατοχή της μπάλας στα πόδια τους και πατούν περισσότερο στην αντίπαλη περιοχή. Επομένως, τα μαρκαρίσματα μέσα στο κουτί αυξάνονται και κατ΄επέκταση και οι ανατροπές παικτών.

Ωστόσο, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται στην 10η θέση στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα όσον αφορά τις επαφές στο αντίπαλο κουτί από το 2018-2019. Οι 2329 επαφές  είναι πολύ λιγότερες από τις 5.772 της κορυφαίας σε αυτόν τον τομέα Μάντσεστερ Σίτι και τις 4.695  της 2ης στη σχετική κατάταξη Μπάγερν Μονάχου. Ακολουθεί η Λίβερπουλ στην τρίτη θέση με 4.402 επαφές. Οι “πολίτες”, οι “βαυαροί” και οι “κόκκινοι” κυριαρχούν στα παιχνίδια τους.

Η πίεση τους ψηλά και οι συνεχείς ανακτήσεις της μπάλας ανεβάζουν κατακόρυφα τις επαφές στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου.

Παραδόξως, η ομάδα του Γκουαρντιόλα, του Φλικ και του Κλοπ έχουν κερδίσει 30, 25, και 24 πέναλτι αντίστοιχα σε αυτό το διάστημα σε όλες τις διοργανώσεις. Πολύ λιγότερα, δηλαδή, από τα 48 της ομάδας του Σόλσκιερ.

Η Γιουνάιτεντ κερδίζει λογικό αριθμό φάουλ

Η υπεροχή των 3 αυτών ομάδων στον αγωνιστικό δεν μεταφράζεται ούτε καν σε περισσότερα κερδισμένα φάουλ συγκριτικά με της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

H Μπάγερν είναι η 27η ομάδα με τα περισσότερα κερδισμένα φάουλ στην Ευρώπη από 2018-2019.  Η Λίβερπουλ είναι 46η και η Σίτι πιο κάτω στην 57η θέση.

Από την άλλη πλευρά, οι “κόκκινοι διάβολοι βρίσκονται στην 10η θέση σε κερδισμένα φάουλ. Πρόκειται για ένα λογικό νούμερο. Όπως προαναφέραμε, άλλωστε, είναι η 10η ομάδα με τις περισσότερες επαφές στο αντίπαλο μισό.

Επομένως, είναι δύσκολο να εξηγηθεί γιατί κατέχει την πρωτοπορία στα πέναλτι. Ούτε ξοδεύει περισσότερο χρόνο στο αντίπαλο μισό του γηπέδου ούτε κερδίζει περισσότερα φάουλ γενικά από το αναμενόμενο.

πέναλτι

Μήπως οφείλεται στην ικανότητα της στο τρανζίσιον;

Ένα ακόμη επιχείρημα που ισχυρίζονται όσοι θέλουν να βρουν μία λογική απάντηση για πέναλτι της Γιουνάιτεντ είναι η ικανότητα της ομάδας στην κόντρα επίθεση. Πράγματι, η ταχύτητα των παικτών της και η ικανότητά τους στο ένας εναντίον ενός καθιστούν πιθανότερη μία ανατροπή.

Ωστόσο, οι “κόκκινοι διάβολοι” παραμένουν πιο χαμηλά από την Παρί, την Σίτι, τη Λίβερπουλ και ακόμα και τη Γουλβς όσον αφορά τον αριθμό των αντεπιθέσεων σε όλες τις διοργανώσεις από τη σεζόν 2018-2019. Η Παρί είναι η βασίλισσα των γκολ στις αντεπιθέσεις με 38 σε αυτό το διάστημα. Ωστόσο, μετράει 15 λιγότερα πέναλτι από τη Γιουνάιτεντ τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

πέναλτι

Δεύτερον, η Γιουνάιτεντ δεν έχει ούτε έναν ποδοσφαιριστή στη λίστα με τους παίκτες με τα περισσότερα κερδισμένα φάουλ στην Ευρώπη από τον Αύγουστο του 2018. Ακόμα και έτσι, όμως, κερδίζει 2,9 πέναλτι ανά αγώνα. Τα περισσότερα από κάθε άλλο σύλλογο.

Ο Μαρσιάλ και ο Ράσφορντ έχουν κερδίσει έκαστος 9 πέναλτι. 18 συνολικά, δηλαδή. Κανένα άλλο δίδυμο δεν έχει κερδίσει τόσα πολλά μαζί. Ούτε ο Εμπαπέ με τον Νεϊμάρ (15). Ούτε ο Σαλάχ με τον Μανέ (14).

Ίσως τελικά να είναι μία στατιστική ανωμαλία. Εξάλλου, κανείς παίκτης των “κόκκινων διαβόλων” δεν έχει τη φήμη του “βουτηχτή”. Σε κάθε περίπτωση είναι γεγονός ότι καμία άλλη ομάδα δε στήνεται στην άσπρη βούλα περισσότερες φορές από τη Γιουνάιτεντ.

ΠΗΓΗ: Goal.com