Ο Ποτσετίνο υπέγραψε στην Παρί και ο Μανώλης Μακρόπουλος γράφει στο debut.gr λίγα λόγια για τη συνεργασία του Αργεντινού με τους Γάλλους

Την ημέρα που γράφεται αυτό το κείμενο, ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο έχει ήδη πιάσει δουλειά με την Παρί Σεν Ζερμέν. Ο κόουτς από την Αργεντινή επιστρέφει στους πάγκους ύστερα από απουσία μεγαλύτερη του ενός έτους. Και η άκρως επιτυχημένη θητεία του στην Τότεναμ μας προϊδεάζει πως μπορεί να πετύχει στην ηλεκτρική καρέκλα των πρωταθλητών Γαλλίας.

“Ιδανικό” ταίριασμα!

Με βασικό στόχο του παιχνιδιού του την επίθεση και το θέαμα, θα λέγαμε πως ο Ποτσετίνο ταιριάζει «γάντι» σε μια φύσει επιθετική ομάδα όπως η Παρί. Αυτός φαίνεται πως είναι και ο βασικός λόγος για τον ποιο επιλέχθηκε ώστε να διαδεχθεί τον Τούχελ. Νεϊμάρ, Κίλιαν Εμπαπέ, Άνχελ Ντι Μαρία και Ικάρντι μοιάζουν σαν όνειρο για έναν προπονητή που τα πήγε περίφημα με τους τότε -άσημους- Κέιν και Σον.

Με το πρωτάθλημα στη Γαλλία να μην έχει και τόσο ανταγωνισμό -ακόμη και αν η Παρί δεν βρίσκεται στην κορυφή τη δεδομένη στιγμή- βασικός στόχος παραμένει το Τσάμπιονς Λίγκ. Οι ιδιοκτήτες της Παρί Σεν Ζερμέν έχουν ξοδέψει πάρα πολλά εκατομμύρια με σκοπό να κατακτήσουν αυτό το πολυπόθητο τρόπαιο. Πριν λίγους μήνες έφτασαν στην πηγή, αλλά υπέκυψαν κόντρα σε μια ανώτερη Μπάγερν Μονάχου. Με τον Ποτσετίνο στο «τιμόνι» και με ένα ρόστερ σχεδόν…ίδιο με το περσινό, οι «πρωτευουσιάνοι» θα ψάξουν και πάλι το δρόμο προς το τέλος.

Με τα ίδια…συστατικά, αλλά και τις νέες προσθήκες του «Πότσε». Προσθήκες που φυσικά δεν αφορούν μόνο το αγωνιστικό σκέλος, αλλά και τα πρόσωπα. Ήδη το όνομα του Κρίστιαν Έρικσεν ακούγεται έντονα στο Παρίσι. Παρομοίως και αυτό του Ντέλε Άλι. Δύο ποδοσφαιριστές με τους οποίους συνεργάστηκε με επιτυχία στην Τότεναμ.

Να μη θέλουν “μια μπάλα ο καθένας”!

Βέβαια, ο Ποτσετίνο καλείται να λύσει το ένα από τα δύο μεγάλα προβλήματα του συλλόγου. Αυτό είναι φυσικά η έλλειψη ομαδικότητας. Στη γενική εικόνα, οι περισσότεροι από τους αθλητές της ομάδας θέλουν όπως λέμε λαϊκιστή, «μία μπάλα ο καθένας». Όταν όμως αντιλαμβάνονται πως αυτό που διακυβεύεται είναι μεγάλο, βάζουν κάτω τον εγωισμό τους. Αυτό έδειξαν και στο «final 8” του περσινού Τσάμπιονς Λίγκ, αλλά και στο φετινό κρίσιμο ματς με τη Γιουνάιτεντ για τους ομίλους.

Το πρόβλημα είναι πως ο Τόμας Τούχελ δεν κατόρθωσε αυτό να γίνει κανόνας αλλά η εξαίρεση αυτού. Αυτό είναι κατ’εμέ το βασικό ζήτημα που έχει να επιλύσει ο νέος προπονητής της Παρί. Πέραν αυτού, σαφέστατα η ανασταλτική λειτουργία χρειάζεται ορισμένες «επιδιορθώσεις», τόσο σε επίπεδο τακτικής, όσο και σε επίπεδο προσώπων. Βέβαια, με τα σημερινά δεδομένα η διοίκηση της Παρί δεν έχει δείξει ιδιαίτερες προθέσεις για να προβεί σε προσθήκες. Ίσως αυτό αλλάξει με την έλευση και τα πιθανά «θέλω» του Ποτσετίνο.

Μόνο 2 όψεις το νόμισμα..

Οφείλουμε να παραδεχτούμε, πως η Παρί έχει «ανεβεί επίπεδα». Δεν είμαι σίγουρος αν μπορεί να συγκαταλέγεται στις κορυφαίες ομάδες. Σίγουρα όμως διαθέτει ποδοσφαιριστές «πρώτης πάστας». Τώρα διαθέτει και έναν τέτοιο προπονητή. Έναν προπονητή που συμφώνησε να περάσει από μια μεγάλη δοκιμασία. Μια δοκιμασία που είτε θα τον κάνει Θεό και σύμβολο στην «πόλη του φωτός». Είτε θα τον στείλει σε αναζήτησή εργασίας. Γιατί όπως ξέρουμε καλά, το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα της ομάδας του Κελαϊφί, είναι η έλλειψη υπομονής. Και χωρίς υπομονή, είναι σχεδόν απίθανο ένα πρότζεκτ να πετύχει….