Το 2020 σύντομα θα αποτελεί παρελθόν και ο Μανώλης Μακρόπουλος επιλέγει την κορυφαία ενδεκάδα της χρονιάς!

Το… εφιαλτικό 2020 πλησιάζει στο τέλος του. Μια κακή χρονιά, κυρίως σε επίπεδο υγείας, ελεώ της πανδημίας του Covid-19. Αλλά και μια κακή χρονιά για τον αθλητισμό. Όχι μόνο διότι μπήκε στον “πάγο” για μερικούς μήνες. Όχι μόνο διότι μπήκε σε…”fast forward” τον τελευταίο καιρό. Αλλά κυρίως γιατί είχαμε σημαντικές απώλειες. Κόμπι Μπράιαντ, Ντιέγκο Μαραντόνα και Πάολο Ρόσι οι “ηχηρότερες” εξ αυτών!

Τη χρονιά που τελειώνει ήταν προγραμματισμένοι τόσο οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, όσο και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Φυσικά και πολύ ορθά αναβλήθηκαν για το νέο έτος! Ένα έτος που έρχεται με πολλά ερωτηματικά. Ένα έτος που λόγω πανδημίας δε ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει… Το μόνο σίγουρο είναι ένα: Πως μέσα από αυτή την περιπέτεια ολόκληρος ο πλανήτης έπαθε ένα ισχυρό σοκ! Αντιλήφθηκε πως πολυτιμότερο αγαθό από την υγεία, δεν υπάρχει!

Πρώτα να είμαστε καλά, και μετά όλα τα άλλα. Ωστόσο, δε μπορούμε να σας αφήσουμε δίχως την κορυφαία ενδεκάδα για το 2020. Με παίκτες που ακόμη και υπό αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, οργίασαν! Και φυσικά με ποδοσφαιριστές που παραμένουν στην “ελίτ” για ακόμη μια χρονιά! Ας δούμε…

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ: Μάνουελ Νόιερ (Μπάγερν Μονάχου)

Ο Γερμανός πορτιέρο επέστρεψε στην κορυφή με εμφατικό τρόπο! Κατέκτησε το “τρέμπλ” με τη Μπάγερν Μονάχου όντας ένας εκ των πρωταγωνιστών της ομάδας. Με σπουδαίες -και κρίσιμες- αποκρούσεις, έγκαιρο “διάβασμα” φάσεων, σιγουριά προς τους συμπαίκτες του και ηγετική παρουσία, ο Νόιερ δίκαια είναι ο κορυφαίος τερματοφύλακας για το 2020!

ΔΕΞΙ ΜΠΑΚ: Τρέντ Αλεξάντερ Άρνολντ (Λίβερπουλ)

Ο δεξιός οπισθοφύλακας της Λίβερπουλ ήταν για 2η συνεχή χρονιά απολαυστικός. Ο Άρνολντ αναδείχθηκε πρωταθλητής με την ομάδα της καρδιάς του, συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό σε αυτή την επιτυχία. Με ατελείωτα ανεβο-κατεβάσματα στο τερέν, πολλές ασίστ -αναλογικά με θέση του- αλλά και συνέπεια στα αμυντικά του καθήκοντα, ο 22 ετών μπακ κερδίζει οποιονδήποτε άλλο σε αυτή τη θέση!

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΔΙΔΥΜΟ: Σέρχιο Ράμος (Ρεάλ Μ.) και Βίρτζιλ Φαν Ντάικ (Λίβερπουλ)

Μπορείτε να σκεφτείτε καλύτερη “δυάδα” στα στόπερ αυτό τον καιρό; Εγώ όχι! Και αυτό διότι είναι με διαφορά οι καλύτεροι, οι σημαντικότεροι στη θέση τους, τον καιρό που διανύουμε. Ο ένας, με ηγετική παρουσία στα μετόπισθεν, είναι για πολλούς ο κύριος λόγος που η Λίβερπουλ επέστρεψε στην κορυφή της Αγγλίας. Και ο σοβαρός τραυματισμός του δημιούργησε τεράστια ανησυχία. Εκεί αναδεικνύεται περισσότερο η αξία του!

Ο άλλος; Ήταν ο δεύτερος σκόρερ της Ρεάλ στο δρόμο για το πρωτάθλημα! Ήταν και είναι ο ποδοσφαιριστής που όταν αγωνίζεται, η “βασίλισσα” φοβάται μόνο τον κακό της εαυτό. Ακόμη και στα 34 του ο Σέρχιο Ράμος παραμένει ένας “top class” κεντρικός αμυντικός, με σπουδαία συνεισφορά και στο σκοράρισμα!

ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΠΑΚ: Αλφόνσο Ντέιβις (Μπάγερν Μονάχου)

Ενδεχομένως κάποιοι φίλοι της Λίβερπουλ να δυσανασχετήσουν. Ωστόσο, θεωρώ πως τη χρονιά που μας φεύγει δεν υπήρχε καλύτερος αριστερός μπακ από τον νεαρό Καναδό! Ο Ντέιβις ήταν ξεκάθαρα η αποκάλυψη της… διαστημικής Μπάγερν Μονάχου. Ταχύτατος, με υψηλή τεχνική κατάρτιση και “ποδοσφαιρικό μυαλό”, ο Ντέιβις μπορεί με σωστή διαχείριση να… μην έχει αντίπαλο για πολλά χρόνια!

ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΧΑΦ: Ζόσουα Κίμιχ (Μπάγερν Μονάχου)

Ξεκίνησε την επαγγελματική καριέρα του ως δεξιός μπακ. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε στο κέντρο. Και εκεί τον “βίδωσε” ο Χάνσι Φλίκ! Ο Κίμιχ ίσως αδικείται από τα.. πάμπολλα γκολ του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Και αυτό διότι η συνεισφορά του στα όσα πέτυχε η Μπάγερν ήταν τεράστια! Στα 25 του ο Κίμιχ “έκοβε και έραβε” στη μεσαία γραμμή, δείχνοντας σε όλους πως… παίζεται η θέση!

ΔΕΞΙΟΣ ΜΕΣΟΣ: Κέβιν Ντε Μπρόινε (Μάντσεστερ Σίτι)

Ίσως ο κορυφαίος πασέρ των ημερών μας! Ο λόγος φυσικά για τον Κέβιν Ντε Μπρόινε, τον…”μάγο” της Σίτι! Ο Βέλγος χαφ πραγματοποίησε μια εξαιρετική -σε ατομικό επίπεδο- χρονιά, κερδίζοντας μάλιστα τον τίτλο του κορυφαίου παίκτη της Πρέμιερ Λίγκ. Και αυτό, δίχως να είναι πρωταθλητής! Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται το παιχνίδι και τον αντίπαλο, αλλά και οι απίθανες πάσες του είναι “χάρμα ιδέσθαι”!

ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΜΕΣΟΣ: Τιάγκο Αλκάνταρα (Μπάγερν Μονάχου)

Το 2020 ο Ισπανός (με καταγωγή από Βραζιλία) επέστρεψε στο κορυφαίο επίπεδο! Οι επιδόσεις του με τη φανέλα τη Μπάγερν βοήθησαν τους Βαυαρούς στο δρόμο προς το 3/3! Ο Τιάγκο ήταν καθοριστικός σε πολλά από τα παιχνίδια της ομάδας του Φλίκ. Σε μια θέση όπου χρειάζεται… τέλεια τεχνική κατάρτιση, γρήγορη σκέψη -και εκτέλεση-, οξυδέρκεια και.. θράσος, ο 29ρης χαφ τα κατάφερε περίφημα! Πλέον καλείται να… απλώσει το ταλέντο του και στην Αγγλία με τη φανέλα της Λίβερπουλ!

ΔΕΞΙΟΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ: Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα)

Μπορεί τον τελευταίο καιρό να μη διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του. Και η κατάσταση γύρω από αυτόν είναι σίγουρα “μπλεγμένη”. Και μπορεί να μην κατέκτησε κάποιον τίτλο το 2020. Ωστόσο ο Λιο Μέσι παραμένει με… τεράστια διαφορά ο κορυφαίος της θέσης (και του είδους) του! Ο Αργεντίνος μάγος ήταν απολαυστικός σε μια… τοξική και άρρωστη Μπαρτσελόνα, και λίγο έλειψε να την οδηγήσει -ξανά- μόνος του στον τίτλο!

ΔΕΞΙΟΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ: Νεϊμάρ (Παρί Σεν Ζερμέν)

Κέρδισε στο “νήμα” τον Μανέ για τη θέση. Και αυτό διότι είμαι από τα άτομα που δεν ασπάζονται το “η ιστορία γράφει” αλλά εμβαθύνουν περισσότερο στο θέμα. Και ο Νεϊμάρ ήταν κατ’ εμέ ο καλύτερος στη θέση του για φέτος. Ενδεχομένως αν το πλασέ του απέναντι στον Νόιερ να κατέληγε στα δίχτυα, κανείς δε θα είχε αντίρρηση. Αλλά ακόμα και αν έχετε, ο “Νέι” είναι ο πιο καθοριστικός παίκτης της Πάρι. Τα νούμερά του, αναλογικά με τα παιχνίδια είναι τρομερά, η επιρροή του στο παιχνίδι σχεδόν… απαραίτητη! Και όταν είναι σοβαρός (όπως φέτος) αποδεικνύει πως είναι ο διάδοχος του μεγάλου διπόλου.

ΣΕΝΤΕΡ ΦΟΡ: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Μπάγερν Μονάχου)

Θεωρώ δε χρειάζονται πολλά λόγια για τον κύριο της παραπάνω φωτογραφίας. Τα όσα έκανε στο χορτάρι το 2020 ο Πολωνός δίκαια μπορούν να χαρακτηριστούν μυθικά! Φόρτωσε τα δίχτυα με δεκάδες γκολ, έσπασε ρεκόρ, ήταν by far ο κορυφαίος φορ για το 2020. Και μάλλον θα συνεχίσει αναλόγως και το 2021, αφού το… σκοράρισμα δε σταματά!

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Χάνσι Φλίκ (Μπάγερν Μονάχου)

Όταν στις 5 Νοέμβρη του 2019 ο Φλίκ αναλάμβανε την… “προβληματική” Μπάγερν, σίγουρα δε μπορούσε να φανταστεί τα όσα θα ακολουθούσαν! Και σίγουρα αυτά είναι αποτέλεσμα δικής του δουλειάς! Ο τεχνικός της Μπάγερν Μονάχου μας “έδωσε στο πιάτο” μια ομάδα με όλα τα στοιχεία του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Μια ομάδα που διέλυσε τους πάντες στο διάβα της για το απόλυτο των τίτλων!

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!