Το Debut.gr και ο Μαλγαρινός Δημήτριος σχολιάζουν και αναλύουν την έκπληξη της αγωνιστικής όπου το Λαύριο νίκησε την ΑΕΚ σε μια πολύ ωραία ανμέτρηση.

Το Λαύριο επικράτησε της ΑΕΚ δίκαια με 78-70 και έκανε την έκπληξη της αγωνιστικής. Οι γηπεδούχοι είχαν σχεδόν σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού το προβάδισμα και έπαιξαν πολύ καλή άμυνα στην Ένωση, ενώ την ίδια ώρα στην επίθεση χτύπησαν τις αδυναμίες των μέχρι πρότινος πρωτοπόρων. Έτσι τελείωσε το σερί των 21 συνεχόμενων νικών στο πρωτάθλημα για την ΑΕΚ που κρατούσε περίπου, λόγω και πανδημίας, ένα χρόνο.

Μεγάλος πρωταγωνιστής για τους γηπεδούχους ο Κάρτερ που τελείωσε το παιχνίδι με 19 πόντους. Από κοντά και ο Βασίλης Μουράτος με 15 πόντους που με δικό του τρίποντο τρία λεπτά πριν το τέλος ψαλίδησε τα όνειρα της Ένωσης για οποιαδήποτε ανατροπή. Στην αντίπερα όχθη τα πράγματα για την ΑΕΚ ήταν τραγικά. Από τους συνολικά 70 πόντους της Ένωσης οι 59 ήρθαν από τρεις παίκτες. Ο Μορείρα ήταν εκπληκτικός με 30 πόντους, 8 ριμπάουντ και 72%, πραγματοποιώντας μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του. Ο Λάνγκφορντ σταμάτησε στους 20 αλλά με ελαφρώς άσχημα ποσοστά (40%). Και από εκεί και πέρα υπήρχε μόνο Μασιουλίς με 9 πόντους. Κανένας άλλος παίκτης της Ένωσης δεν σκόραρε πάνω από 4 πόντους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 3 παίκτες από την βασική πεντάδα της ΑΕΚ δεν σκόραραν ούτε ένα πόντο.

Λα

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το πολύ χαμηλό ποσοστό των φιλοξενούμενων στα τρίποντα που τελείωσαν την αναμέτρηση με 2/13 τρίποντα. Το Λαύριο κυριάρχησε σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες της ΑΕΚ. Χτύπησε την γέρικη ομάδα στις αδυναμίες της και κράτησε την Ένωση σε πολύ χαμηλό σκορ πράγμα ασυνήθιστο για την φετινή ΑΕΚ. Έτσι το Λαύριο επιβεβαίωσε το τίτλο της πιο φορμαρισμένης ομάδας του πρωταθλήματος ενώ η ΑΕΚ προβλημάτισε ενόψει ντέρμπι με Προμηθέα και Παναθηναϊκό.

Εξέλιξη

Το Λαύριο μπήκε πολύ πιο δυνατά στο παιχνίδι. Εκμεταλλεύτηκε τα πιο γρήγορα και αθλητικά πόδια των παικτών του και προηγήθηκε με 7 πόντους στο 4ο λεπτό του παιχνιδιού. Η ΑΕΚ που παράταξε μια ομάδα έμπειρη και δεν μπόρεσε να αντιδράσει στο γρήγορο passing game του Λαυρίου. Το Λαύριο ήταν σε γενικές γραμμές άριστο στην πρώτη περίοδο. Και συνέχισε σε αυτό το ρυθμο στο πρώτο δεκάλεπτο. Κράτησε έτσι τους κιτρινόμαυρους στους μόλις 13 πόντους, σκοράροντας 20.

Οι φιλοξενούμενοι όμως άλλαξαν κατευθείαν πρόσωπο στο δεύτερο δεκάλεπτο. Με 7 συνεχόμενους του Μορείρα ισοφάρισαν το σκορ, 20-20. Ωστόσο το Λαύριο έδειξε ότι τίποτα δεν ήταν τυχαίο. Με καλούς αυτοματισμούς ανέβασε την διαφορά στους 5 πόντους ξανά. Όμως λογάριασαν χωρίς τον Μορείρα. Ο Αγκολέζος ψηλός της Ένωσης ήταν μόνος του μια ομάδα. Σκόραρε τους 16 από τους συνολικά 22 πόντους της ΑΕΚ στην δεύτερη περίοδο. Με δικό του δίποντο στη λήξη του χρόνου της επίθεσης η ΑΕΚ πέρασε για πρώτη φορά μπροστά στις σκορ με 29-30. Οι γηπεδούχοι δεν πτοήθηκαν και πάλι, και έκλεισαν το ημίχρονο με 3 πόντους προβάδισμα (38-35).

Λαύριο ΑΕΚ

Το ντέρμπι συνεχίστηκε και στο δεύτερο ημίχρονο. Οι επαφές έγιναν εντονότερες και οι δύο ομάδες έφτασαν γρήγορα τα 5 ομαδικά. Το Λαύριο δεν άφησε την ΑΕΚ να προσπεράσει και κρατούσε μια ισχνή διάφορα καθόλη την διάρκεια του τρίτου δεκαλέπτου. Το Λαύριο άντεξε συνολικά στην αντέπιθεση της ΑΕΚ τρίτη περίοδο. Παίρνοντας λύσεις από πολλούς παίκτες και έκλεισε το τρίτο δεκάλεπτο με 58-54 υπέρ του.

Το Λαύριο άντεξε την αντεπίθεση της ΑΕΚ

Το τελευταίο δεκάλεπτο ξεκίνησε με το Λαύριο να συνεχίζει παίζει φοβερή άμυνα πάνω στην ΑΕΚ. Με τρίποντο του Γερομιχαλού ξανανέβασε την διαφορά στους 8 πόντους, 8 λεπτά πριν του τέλος. Όμως δεν σταμάτησε εκεί. Παρά το γεγονός ότι είδε τον Νταλλό να φεύγει με 5 φάουλ βρήκε τα μεγάλα σουτ που χρειάστηκε. Με τρίποντο του Μουράτου 3 λεπτά πριν το τέλος πήγε την διαφορά για πρώτη φορα στους 10 πόντους.ωΤο Λαύριο δεν έχασε ποτέ προβάδισμα και αν και περιμέναμε η ΑΕΚ να πιέσει και να γυρίσει το παιχνίδι, οι δύο ομάδες δεν έφτασαν ποτέ σε απόσταση καλαθιού. Οι γηπεδούχοι δεν έδειξαν σημάδια αυτοκτονίας στα τελευταία λεπτά, χειρίστηκαν έξυπνα το παιχνίδι, για να έρθει το τελικό 78-70.

Τα boxscore