Ο Κλόπ χαμογέλασε με την βράβευσή του, ο Μανωλης Μακρόπουλος...γέλασε και γράφει στο debut.gr λίγα λόγια για τη βράβευση της FIFA.

Ο Κλόπ ήταν ο μεγάλος και αναπάντεχος νικητής του βραβείου «προπονητής της χρονιάς» για το 2020 από τη FIFA. Θεωρώ πως κανείς δεν περίμενε μία τέτοια εξέλιξη. Σίγουρα όχι ο Γερμανός, ο οποίος όταν είδε να ανακοινώνεται το όνομά του ξέσπασε σε χαμογέλα απορίας και χαράς.

Εκεί που όλα έβαιναν καλώς ως προς την απονομή δικαιοσύνης για τους κορυφαίους του έτους που τελειώνει σε λίγες ημέρες, η FIFA για ακόμη μία φορά τα χάλασε… Βέβαια πριν από αυτό, υπήρξε και ένα άλλο γεγονός το οποίο προκάλεσε εντύπωση. Ο κορυφαίος πορτιέρε της σεζόν, Μάνουελ Νόιερ, δεν είδε το όνομά του στην κορυφαία εντεκάδα της χρονιάς! Αντιθέτως εκεί βρισκόταν ο συνάδελφός του, Άλισον Μπέκερ (Λίβερπουλ).

Όταν όμως ανακοινώθηκε το όνομα του Κλόπ, όλα τα άλλα ξεχάστηκαν. Ο προπονητής που μεταμόρφωσε τη Λίβερπουλ από μια προβληματική ομάδα, σε μια πραγματική μηχανή. Ο τεχνικός που μετέτρεψε τους «κόκκινους» σε πρωταθλητές Αγγλίας ύστερα από 30 ολόκληρα χρόνια. Μια αποστολή που τόσοι και τόσοι απέτυχαν να φέρουν εις πέρας. Αυτός λοιπόν ήταν ο μεγάλος νικητής.

Το παράδοξο και περίεργο είναι όμως πως «κέρδισε» έναν άνθρωπο που κατ έμε έπρεπε να μην έχει καν αντίπαλο φέτος. Ο Χάνσι Φλίκ ανέλαβε τον περασμένο Νοέμβρη (2019) μια Μπάγερν Μονάχου μέσα στην εσωστρέφεια και τη γκρίνια. Και ένα χρόνο αργότερα είχε κατακτήσει μαζί της όλα τα διαθέσιμα τρόπαια της σεζόν.

Και αν κάποιος πει το…κλασικό «Το πρωτάθλημα στη Γερμανία είναι εύκολη υπόθεση», εγώ θα τον ρωτήσω : Πόσο εύκολη υπόθεση είναι να πάρεις το Τσάμπιονς Λίγκ αήττητος; Πόσο εύκολο είναι να «ρίξεις» 8 γκολ στη Μπαρτσελόνα; Πόσο εύκολο είναι να παίζεις με «σπασμένα φρένα» για 6-7 μήνες, στους οποίους έχει μεσολαβήσει και…ποδοσφαιρικό lockdown;

Σίγουρα ο Κλόπ κατάφερε ένα από τα μεγαλύτερα «στοιχήματα» της σύγχρονης ποδοσφαιρικής ιστορίας. Ο Φλίκ όμως με το απίθανο 5/5, που θα ήταν 6/6 αν το παγκόσμιο συλλόγων δεν είχε αναβληθεί, νομίζω πως δικαιούταν περισσότερο το βραβείο. Στο τέλος όμως, κανείς δε θα θυμάται τι έκανε η FIFA. Παρένθεση. Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε, Κλόπ και Φλίκ ήρθαν ισόπαλοι σε ψήφους, όμως ο τεχνικός της Λίβερπουλ κέρδισε διότι οι δικές του περισσότερες προέρχονταν από παίκτες και προπονητές.

Όπως έλεγα, κανείς δε θα δώσει σημασία στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία και τα βραβεία της. Είναι ευρέως γνωστό πλέον πως με κάθε τρόπο προωθεί το «προϊόν που πουλάει». Όλοι θα θυμόμαστε πως η Λίβερπουλ του Κλόπ πήρε πρωτάθλημα μετά από 30 χρόνια. Και όλοι θα λέμε πως το 2020 ήταν η χρονιά που η Μπάγερν του Φλίκ τα σάρωσε όλα!