Το φετινό Champions League ξεκινάει σε λίγες ώρες και ο Μανώλης Μακρόπουλος γράφει λίγα λόγια για τα όσα αναμένεται να δούμε.

Champions League. Η αγαπημένη διοργάνωση όλων των ποδοσφαιρόφιλων. Μια διοργάνωση που για πολλούς και διάφορους λόγους τραβάει πάνω της όλα τα βλέμματα. Όχι και άδικα. Κάθε χρόνο οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές παρελαύνουν από τα γήπεδα αυτής της διοργανώςης χαρίζοντας θέαμα και συγκινήσεις. Ωστόσο, το εφετινό Champions  League αναμένεται διαφορετικό από τα προηγούμενα. Διαφορετικό ακόμη κι από τον περασμένο, στο οποίο χρειάστηκε να γίνουν αρκετές παρεμβάσεις ώστε να ολοκληρωθεί «ομαλά».

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα πράγματα…..

Στο…άγνωστο!

Την Τρίτη 20 Οκτωβρίου γίνεται η σέντρα στην κορυφαία ευρωπαΐκή διασυλλογική διοργάνωση. Κανείς όμως δε γνωρίζει το πως θα εξελιχθεί. Με την πανδημία του κορονοϊού να σαρώνει και να βρίσκεται στο δεύτερο κύμα της, τα πράγματα είναι πολύ ρευστά. Πόσω μάλλον στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Η διοργάνωση μπορεί να ξεκινά, όμως κανείς δε γνωρίζει με ποιον τρόπο θα ολοκληρωθεί. Θα έχουμε την κανονική κλασική μορφή; Θα έχουμε final eight όπως το περασμένο καλοκαίρι; Θα γίνει κάτι διαφορετικό; Ούτε η ίδια η διοργανώτρια αρχή δεν το γνωρίζει αυτή τη στιγμή. Το μόνο σίγουρο είναι πως το διήμερο 20,21 Οκτώβρη έχουμε την πρώτη αγωνιστική!

Φαβορί δεν υπάρχει!

Είναι μία σεζόν στην οποία είναι δύσκολο για τον oποιονδήποτε να βάλει κάποια ομάδα ως φαβορί. Μπορεί η Μπάγερν Μονάχου εν τέλει να κατέκτησε εύκολα την κούπα με τα «μεγάλα αυτιά». Και πολλοί θα πουν πως αυτή είναι το φαβορί για το back to back.

Η πανίσχυρη Λίβερπουλ έχασε τον Βαν Ντάικ, και όλοι πλέον είναι πιο επιφυλακτικοί. Η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ κάθε χρόνο μας αποδεικνύει πως δεν έχει βαριά φανέλα. Το ίδιο και η φιναλίστ Παρί Σεν Ζερμέν, που ακόμη και όταν όλες οι συγκυρίες ήταν υπέρ της, δεν κατόρθωσε να πανηγυρίσει. Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης ολοένα και κατεβαίνουν επίπεδα. Το ίδιο φαίνεται πως συμβαίνει και με τη Γιουβέντους. Κάνεις λοιπόν δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά σε συζήτηση για το ποιος θα φτάσει ως το τέλος του δρόμου.

Θέλει κάτι καλύτερο από πέρσι!

Ιδιαίτερη αναφορά βέβαια χρειάζεται στον Ολυμπιακό. Οι πρωταθλητές Ελλάδος είχαν μία περίεργη κλήρωση. Σε έναν όμιλο με ξεκάθαρο φαβορί για την πρωτιά την Μάντσεστερ Σίτι, οι υπόλοιπες τρεις ομάδες είναι ικανές για όλα. Θεωρώ πως το ίδιο εύκολα που μπορεί να βρεθεί δεύτερος, έτσι μπορεί να βρεθεί και τελευταίος ο Ολυμπιακός.

Η ομάδα του Πέδρο Μάρτινς παρουσίασε μια εξαιρετική εικόνα την περασμένη σεζόν. Μια εικόνα που έκανε μεγάλα club της Ευρώπης να βγάλουν το καπέλο τους “ερυθρόλευκους”. Ανάλογη πορεία, και ίσως ακόμη καλύτερη ονειρεύονται στον Πειραιά. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, και ο εντός έδρας αγώνας κόντρα στη Μαρσέιγ για την πρώτη αγωνιστική μπορεί ακόμη να κρίνει και την πρόκριση!

Μια σεζόν…ερωτηματικό!

Πέρα από την αγωνιστική κατάσταση των ομάδων, ένας σημαντικός παράγοντας είναι και ο τρόπος που έχει προσχεδιαστεί τρέχουσα σεζόν. Είναι απαραίτητο να αναφέρουμε πως οι περισσότερες ομάδες -αν όχι όλες- δεν πραγματοποίησαν κανονική προετοιμασία. Οι ποδοσφαιριστές δεν είχαν την απαραίτητη ξεκούραση. Η νέα σεζόν άρχισε ελάχιστες οι μέρες μετά το τέλος της προηγούμενης. Είναι λογικό λοιπόν να υπάρχει κούραση.

Πέραν αυτού, το πρόγραμμα όπως έχει σχεδιαστεί μέχρι και τον ερχόμενο Μάιο είναι ίσως το πιο επιβαρυμένο όλων των εποχών. Με δύο παιχνίδια την εβδομάδα για σχεδόν ολόκληρη τη διάρκεια στο φετινό καλεντάρι, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι και πως. Το συνεχές ροτέισον κρίνεται απαραίτητο από τους προπονητές, οι οποίοι λόγω των οικονομικών δυσκολιών που προκάλεσε η πανδημία, δεν έχτισαν τις ομάδες τους όπως θα ήθελαν στο μεταγραφικό παζάρι. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που είναι προγραμματισμένο για το καλοκαίρι του 2021, καταλαβαίνει κανείς πως είμαστε μπροστά στην πιο περίεργη σεζόν της ιστορίας!

Η αναμονή είναι μεγάλη!

Πηγή φώτο: Bleacher Report Football

Σίγουρα όμως, ακόμα και σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση, όλοι μας περιμένουμε να δούμε πράγματα από ορισμένους αθλητές αλλά και ομάδες.

Πρώτος πρώτος ο Λιονέλ Μέσι. Όχι λόγω της μεγάλης κλάσης του, αλλά κυρίως εξαιτίας του θέματος περί αποχώρησης του. Ο Αργεντινός σταρ με τα μέχρι τώρα δεδομένα  δεν είναι και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Η πιο λογική εξήγηση είναι ένας συνδυασμός ψυχολογικής και σωματικής κούρασης. Η πιθανή αποχώρηση του το ερχόμενο καλοκαίρι, μας ιντριγκάρει πιο πολύ,καθώς υποθετικά, θα κάνει την ύστατη προσπάθεια για να κατακτήσει ένα ακόμη Champions League με την αγαπημένη του Μπαρτσελόνα.

Κριστιάνο Ρονάλντο και Champions League πάνε μαζί. Ο Πορτογάλος άσσος στα 35 του πλέον χρόνια φαίνεται πως έχει θέσει τον τελευταίο στόχο της τεράστιας καριέρας του: Να κατακτήσει το συγκεκριμένο τρόπαιο με 3η διαφορετική ομάδα. Ένας στόχος που μόνο εύκολος δεν είναι, αν αναλογιστεί κανείς την αγωνιστική εικόνα αλλά και το -τωρινό-  πρεστίζ της Γιουβέντους. Βεβαίως, η πρόσληψη στον πάγκο του τεράστιου Αντρέα Πίρλο, μπορεί να δίνει λίγες περισσότερες πιθανότητες στον “CR7”, σχετικά με τη συνταγή της επιτυχίας (την οποία και ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά!)

Μπάγερν Μονάχου και Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Η ομάδα που σάρωσε τα πάντα στο διάβα της την περσινή σεζόν, και ο αντικειμενικά καλύτερος παίκτης για το 2019-2020. Βαυαροί και Λέβα έσπασαν όλα τα κοντέρ, έκαναν τον κόσμο να παραμιλά, και να αναμένει με ενθουσιασμό την επανεμφάνιση τους με το ευρωπαϊκό κοστούμι!

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η “φονική” δυάδα των Μπαπέ και Νειμάρ! Οι δυό τους οδήγησαν την Παρί μέχρι και τον τελικό της διοργάνωσης, χωρίς ωστόσο το θετικό αποτέλεσμα. Με τον Βραζιλιάνο τη μια μέσα και την άλλη έξω από το Παρίσι, και το νεαρό στράικερ να έχει γνωστοποιήσει πως θέλει να αποχωρήσει ερχόμενο καλοκαίρι, ομολογουμένως είναι η -ίσως- τελευταία ευκαιρία να δούμε αυτούς τους δύο να κάνουν τα μαγικά τους!

Για το τέλος άφησα με τους δύο Άγγλους. Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι διαθέτουν την ποιότητα, το ρόστερ, και φυσικά τους προπονητές για να φτάσουν στην κορυφή! Οι “πολίτες” έχουν θέσει εδώ και χρόνια ως βασικό στόχο την κατάκτηση του Champions League. Και με το συμβόλαιο του Γκουαρδιόλα να εκπνέει προσεχές καλοκαίρι, φαινομενικά θα είναι η τελευταία του απόπειρα να πετύχει το στόχο!

Για την Λίβερπουλ τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Και αυτό εξαιτίας τραυματισμού του Βαν Ντάικ. Του παίκτη «σημαία» στην άμυνα της ομάδας, του ηγέτη εντός γηπέδου. Οι ισορροπίες αναμένεται να αλλάξουν στην Λίβερπουλ μετά από αυτό το γεγονός, και μόνο ο Γιούργκεν Κλοπ ξέρει πως θα μπορέσει να ξανακάνει την Λίβερπουλ πρωταθλήτρια Ευρώπης!

Πάμε….στα αστέρια!