Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στις νίκες και το Debut.gr αναλύει την αναμέτρηση με την Άλμπα Βερολίνου.

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε εύκολα της Άλμπα με 92-69, σε μια αναμέτρηση που ήταν κομβική για την ψυχολογία των πρασίνων. Με τους τρόπους που ήρθε η ήττα από τη Ρεάλ, ο Παναθηναϊκός έπρεπε να βγάλει την αντίδραση του. Η Άλμπα φυσικά και δεν είναι εύκολη ομάδα. Προερχόταν από 4 συνεχόμενες νίκες και μπορεί από το επιθετικό της παιχνίδι να πάρει διαφορά ή να επιστρέψει πολύ γρήγορα. Οι πράσινοι όμως το έκαναν να φαίνεται εύκολο. Με όπλο τους την εξαιρετική άμυνα και την ευστοχία από τα 6.75 έφτασαν στη νίκη. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως έβγαλε αντίδραση σε ένα κομβικό σημείο για τον ίδιο και είχε διάρκεια στο παιχνίδι του. Μπορεί αυτή η εμφάνιση να αποτελέσει εφαλτήριο για τη συνέχεια; Ναι.

Η άμυνα έθεσε τις βάσεις για τη νίκη

Ο Παναθηναϊκός που αγωνίστηκε χωρίς στον Σέλβιν Μακ έπρεπε από νωρίς να επιβάλλει τον ρυθμό του. Γιατί η Άλμπα είναι μια πολύ επικίνδυνη ομάδα και μπορεί να σε σκοτώσει ανα πάσα ώρα και στιγμή. Λένε πως η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, και η ομάδα του Βόβορα από νωρίς πήρε τα ηνία στο σκορ. Παπαπέτρου και Παπαγιάννης στην επίθεση έδωσαν τον ρυθμό ενώ τα ποσοστά του Παναθηναϊκού στη πρώτη περίοδο του επέτρεψαν να την κλείσει μπροστά στο σκορ με 25-18. (6/7 δίποντα και 4/8 τρίποντα). Με την έναρξη της δεύτερης περιόδου η διαφορά πήγε σε διψήφια επίπεδα αλλά η Άλμπα με ένα σερί 11-2 επέστρεψε και μείωσε σε 31-29. Πάλι όμως ο Παναθηναϊκός σε αυτό το σημείο έπαιξε καταλυτικές άμυνες και έκλεισε το ημίχρονο  στο +7 (39-32). Άφησε την Άλμπα στους 32 πόντους στο ημίχρονο, η οποία σε όλες τις νίκες σκοράρει πάνω από 72. Αν κάνει κάποιος τα μαθηματικά, θα διαπιστώσει πως με την άμυνα που έπαιζε για να χάσει έπρεπε να δεχτεί τουλάχιστον 40. Δέχθηκε άλλους 37 αλλά σκόραρε 53 στο δεύτερο ημίχρονο.

Τρίποντη ραψωδία και ενέργεια στην άμυνα

Το σημείο που έκρινε την αναμέτρηση ήταν αρχή του τρίτου δεκαλέπτου. O Παναθηναϊκός βρήκε 3 διαδοχικά τρίποντα και έστειλε πολύ γρήγορα την διαφορά στο +13 (48-35). Η Άλμπα δε μπορούσε επιθετικά να βρει ρυθμό λόγω της άμυνας των πρασίνων και η διαφορά παρέμενε στη διψήφια τιμή της. Στη τρίτη περίοδο ενεργοποιήθηκε στο σκοράρισμα και ο Νέντοβιτς που αν βρεθεί στη ζώνη του λυκόφωτος δύσκολα μπορεί να τον σταματήσει κάποιος. Η Άλμπα στο μοναδικό διάστημα που προσπάθησε να κυριαρχήσει της ομάδας του Βόβορα ήταν στις αρχές του τελευταίου δεκαλέπτου. Βρήκαν ελεύθερα σουτ με τους Τζιφάι και Μάτισεκ μειώνοντας τη διαφορά (69-61 στο 34). Ο Παπαγιάννης με φόλλοου και ο Παπαπέτρου με τρίποντο δεν επέτρεψαν στην Άλμπα να κάνει την ολική επιστροφή της. Ξαναέστειλαν τη διαφορά σε υψηλά επίπεδα με το τελικό σκορ να είναι 92-69. Πρώτος σκόρερ ήταν ο Παπαπέτρου με 22 πόντους ενώ εξαιρετικός για ένα ακόμη παιχνίδι ήταν ο Παπαγιάννης.

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε γιατί:

– είχε τρομερή διάθεση στην άμυνα, η οποία του έδωσε ισορροπία στην επίθεση.

-ήταν καλύτερος σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες της αναμέτρησης.

– επιθετικά έκανε το καλύτερο του παιχνίδι με 92 πόντους στο ενεργητικό του και 16/28 δίποντα (57.1%), 15/34 τρίποντα (44.1%) και 15/16 βολές (93.8%).

– στις 5 νίκες του ο Παναθηναϊκός σουτάρει με 41% στο τρίποντο. Δείγμα πως μετά την άμυνα, η ευστοχία του από τα 6.75 καθορίζει την έκβαση της κάθε αναμέτρησης.

Ο παράγοντας Παπαγιάννης

Ο σέντερ του Παναθηναϊκού αγώνα με αγώνα βελτιώνεται όλο και περισσότερο. Κυρίως όμως αυτή η βελτίωση είναι στην άμυνα. Φέτος ουκ ολίγες φορές στις αλλαγές στα σκριν όταν μένει με κοντό έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία τα αντίπαλα γκαρντ. Λυγίζει καλύτερα τα γόνατα του και έτσι έχει πιο γρήγορες αντιδράσεις στις άμυνές του. Δεσπόζει και στις δύο άκρες του παρκέ ενώ οι δυο τελευταίες αναμετρήσεις με Ρεάλ και Άλμπα έδειξαν πως οι αντίπαλοι διστάζουν να σουτάρουν όταν βρεθούν κοντά του. Συν τοις άλλοις, τη φετινή χρονιά ο Παπαγιάννης έχει βελτιωθεί πολύ στις βολές (82.3%) ενώ μαζί με τον Ταβάρες είναι μαζί στη κορυφή της λίστας με τα μπλοκ. Καταλυτικός ο ρόλος του για τον φετινό Παναθηναϊκό όσον αφορά τις λύσεις που παίρνει από την frontline του.