Ο Ολυμπιακός πήρε μια σπουδαία νίκη στη Βαρκελώνη και το Debut.gr αναλύει την αναμέτρηση και την επόμενη μέρα.

Ο Ολυμπιακός πέτυχε μία σπουδαία νίκη στη Βαρκελώνη κόντρα στην πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα σε εξ΄αναβολής αναμέτρηση της 9ης αγωνιστικής. Οι ερυθρόλευκοι όντας σε όλα τα επίπεδα και στατιστικά καλύτεροι από την Μπάρτσα πήραν μια δίκαιη νίκη. Ενδεικτικό της εικόνας είναι το γεγονός πως οι γηπεδούχοι δεν προηγήθηκαν καθόλου στην αναμέτρηση. Ισοφάρισαν σε 77-77 στο 35΄αλλά ο Ολυμπιακός έβαλε τα μεγάλα σουτ, έπαιξε σπουδαίες άμυνες και έφυγε από το Παλαού με το ροζ φύλλο αγώνα.

Εκρηκτικό ξεκίνημα, χαλάρωσε στη συνέχεια

Στην αρχή της αναμέτρησης, ο Ολυμπιακός έκανε ανάλογη εμφάνιση με αυτή κόντρα στη ΤΣΣΚΑ. Και ακόμη καλύτερη. Η καλή επιθετική λειτουργία του «αμυντικού» σχήματος ( Τζένκινς, Παπανικολάου, Ζαν Σαρλς) ήταν το κλειδί και οι ερυθρόλευκοι πολύ γρήγορα προηγήθηκαν με 12-0. Η Μπαρτσελόνα ξεκίνησε με 0/9 σουτ μέχρι να βρει ένα τρίποντο από τον Μίροτιτς. Η εξαιρετική κυκλοφορία στην επίθεση και η ευστοχία από τα 6,75 (5/5 τρ) στο 8΄έδωσε προβάδισμα 15 πόντων στον Ολυμπιακό (11-26). Σε αυτό το σημείο ο Σάρας έφερε από τον πάγκο Χάνγκα, Κούριτς και Ντέβις και άλλαξε τον ρυθμό. Ξεκίνησε μια full court press άμυνα που συνεχίστηκε για όλο το παιχνίδι.  Με ένα μικρό σερί 6-0 η Μπαρτσελόνα έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο με το σκορ στο 17-26.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η Μπαρτσελόνα έιχε βρει τον ρυθμό της επιθετικά. Τα εύστοχα τρίποντα του Κούριτς και οι επιθέσεις στο low post των γηπεδούχων κατέβασαν τη διαφορά. Ο Ολυμπιακός δεν πήρε πολλές λύσεις από τον πάγκο του σε αυτό το διάστημα αλλά και πάλι σκόραρε 25 πόντους. Σε αυτό το δεκάλεπτο οι γηπεδούχοι σκόραραν 30 πόντους με 10/10 δίποντα, όλοι από το ζωγραφιστό. Το ημίχρονο βρήκε τον Ολυμπιακό να προηγείται με 4 πόντους 51-47.

Ίδια διάθεση στην άμυνα και τα μεγάλα σουτ

Αμυντικά όπως ξεκίνησε και ο αγώνας ξεκίνησε και η γ΄περίοδος για τον Ολυμπιακό. Ανάγκασε την Μπάρτσα σε 1/9 σουτ και μόλις 3 πόντους σε 6 αγωνιστικά λεπτά. Πόντοι από επιθετικά ριμπάουντ του Έλλις και ένα τρίποντο του Παπανικολάου στο 26΄έστειλαν τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα (50-63). Όπως ήταν αναμενόμενο μια ομάδα του βεληνεκούς της Μπαρτσελόνα θα επέστρεφε στη διεκδίκηση του αγώνα όσο άσχημα και να έπαιζε. Ο Χάνγκα με προσωπικές ενέργειες και ο Ντέιβις με επιθετικά ριμπάουντ κατέβασαν τη διαφορά στους 9 πόντους (63-72).

Στο τέταρτο δεκάλεπτο 2 λάθη του Μακκίσικ και λίγο τα σφυρίγματα με αποκορύφωμα το αντιαθλητικό φάουλ που δόθηκε στον φόργουορντ του Ολυμπιακού, έδωσαν το δικαίωμα στην ομάδα του Σάρας να επιστρέψει. Στο 36΄ο Μίροτιτς με φόλλοου ισοφάρισε σε 77-77. Όπως κυλούσε το παιχνίδι η Μπαρτσελόνα είχε το momentum. Ο Ολυμπιακός όμως έβγαλε χαρακτήρα στο κρίσιμο σημείο. Κάτι που δεν είχαμε δει στα προηγούμενα παιχνίδια. Ο Μακκίσικ(16π με 3/4τρ) που σούταρε με λιγότερο από 20% στα τρίποντα μέχρι χθες έβαλε τα μεγάλα σουτ. Και το ένα στο 82-86 στο 38′. Αυτά τα σουτ συνοδεύτηκαν από τρεις εκπληκτικές άμυνες του Χάρισον που μέχρι αυτό το σημείο ήταν άφαντος. Έτσι ο Ολυμπιακός έφτασε στη νίκη με σκορ 96-88.

Ο Ολυμπιακός κέρδισε γιατί

–  στη χθεσινή αναμέτρηση η επίθεση έδινε τη διάθεση για την άμυνα. Σκόραρε 96 πόντους στη καλύτερη άμυνα της Ευρωλίγκα (δεχόταν 68,2 πόντους μέσο όρο)

– σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες ήταν καλύτερος.

– είχε καλό spacing στην επίθεση και σωστή αντιμετώπιση στις άμυνες ολόκληρου γηπέδου του Σάρας.

– στο δεύτερο ημίχρονο ο Μπαρτζώκας έκλεισε το ροτέισον. Στην ουσία έπαιξαν 7 παίχτες.

– έβγαλε εκτός ρυθμού τον Καλάθη με τον Παπανικολάου να παίζει εξαιρετικές άμυνες.

– είχε τον Σλούκα σε τρομερή μέρα με 15 πόντους, 10 ασίστ και 0 λάθη.

– στο full court press της Μπαρτσελόνα, ο Σλούκας δεν ήταν ο μόνος που κατέβαζε τη μπάλα. Και ο Χάρισον και ο Μακκίσικ έκαναν αυτή τη δουλειά στη πρώτη πίεση της Μπάρτσα με αποτέλεσμα ο Σλούκας να έχει λίγα δευτερόλεπτα ξεκούρασης και καθαρού μυαλού.

η επόμενη μέρα

Η νίκη αυτή θα γίνει σπουδαιότερη αν κερδίσει και στο Βελιγράδι αύριο. Το ματς με τον Ερυθρό είναι ακόμη πιο δύσκολο καθώς στα χαρτιά ο Ολυμπιακός είναι το φαβορί να κερδίσει. Αυτό στη φετινή Ευρωλίγκα δε σημαίνει απολύτως τίποτα. Κοντεύουμε στο τέλος του πρώτου γύρου και η κατάσταση για τις ομάδες που θα απαρτίζουν την 8αδα είναι πιο περίπλοκη από ποτέ. Και δεδομένου των συνθηκών που επικρατούν. Ο Ολυμπιακός όπως αναφέρεται και στον τίτλο χρειάζεται να πατήσει σε αυτή τη νίκη κόντρα στη Μπαρτσελόνα για πολλούς λόγους. Για λόγους βαθμολογικούς αλλά κυρίως ψυχολογικούς. Έδειξε πως με πλήρες το ρόστερ και τον Σλούκα σιγά σιγά να βρίσκει τον εαυτό του μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλύτερο. Για τους λόγους αυτούς η αυριανή αναμέτρηση είναι κομβική για την συνέχεια του Ολυμπιακού. Πρέπει να δείξει την ίδια διάθεση σε άμυνα και επίθεση ώστε να μην αποδειχθεί πως η νίκη κόντρα στη καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης ήταν απλώς ένα πυροτέχνημα..