Το debut.gr αναλύει μία χρονιά για την οποία είναι δύσκολο να βγουν συμπεράσματα. Ο COVID-19 επηρέασε φυσικά και το τένις. Αρκετά τουρνουά δεν πραγματοποιήθηκαν, ανάμεσα τους και το ιστορικό Wimbledon. Κάποια άλλα άλλαξαν ημερομηνία ενώ τα περισσότερα έγιναν χωρίς τον παλμό και την ώθηση που δίνει ο κόσμος στους τενίστες. Μέσα σε όλα αυτά ο Ρότζερ Φέντερερ με την εγχείρηση στο γόνατο έχασε όλη τη σεζόν από Φλεβάρη και μετά. Ακόμα και έτσι όμως, κάποια συμπεράσματα σχετικά με το θέμα που καίει τους απανταχού φίλους της αντισφαίρισης, μπορούν να βγουν. Είναι έτοιμη η νέα γενιά να πάρει τα σκήπτρα από τους BIG-3;

Το μοναδικό μεγάλο τουρνουά του τένις που πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα ήταν το Αυστραλιανό Όπεν. Είναι το πρώτο Grand Slam κάθε χρονιάς, ολοκληρώθηκε στις 3/2 και δεν επηρεάστηκε καθόλου από την πανδημία, καθώς είχε κανονικά φιλάθλους. Μέχρι τότε κανένα MASTERS δεν είχε διεξαχθεί, παρά μόνο τουρνουά της σειράς ATP500 και ATP250. Από τον Μάρτη μέχρι τον Ιούλιο δεν υπήρχε αγωνιστική δράση ενώ δειλά-δειλά τον Αύγουστο έγινε η επανέναρξη με αυστηρούς κανόνες. Το Σινσινάτι ήταν το πρώτο MASTERS της χρονιάς. Ακολούθησε το US OPEN, το χωμάτινο MASTERS της Ρώμης και το ROLAND GARROS στην ίδια επιφάνεια. Τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις το MASTERS του Παρισιού και τα ATP FINALS ενώ πραγματοποιήθηκαν ενδιάμεσα και πιο μικρά τουρνουά. Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω τι έκανε η νέα γενιά μέσα στο 2020 και τι οι BIG-3.

ΤΟ ΤΕΝΙΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Το πρώτο Grand Slam, όπως αναφέρθηκε και πριν, ήταν το Αυστραλιανό Όπεν. Στο συγκεκριμένο τουρνουά η νέα γενιά του τένις είχε μπροστάρηδες τους Σβέρεφ και Τιμ που αποκλείοντας Βαβρίνκα και Ναδάλ, αντίστοιχα, βρέθηκαν αντιμέτωποι στον 1 από τους 2 ημιτελικούς. Οι BIG-3 παρά τον αποκλεισμό του Ισπανού ήταν εκεί. Φέντερερ και Τζόκοβιτς ήταν ο άλλος ημιτελικός και ο τελικός θα ήταν μια μάχη ανάμεσα σε παλιούς και νέους. Ο Τιμ επικράτησε στη μία αναμέτρηση και ο Τζόκοβιτς στην άλλη. Ήταν η πρώτη φορά που κάποιος από την NEXT GEN βρέθηκε τόσο κοντά σε τίτλο Grand Slam. Ο Τζόκοβιτς, όμως, ανέτρεψε το εις βάρος του 2-1 και με 3-2 σετ πανηγύρισε τον τίτλο!

Στα υπόλοιπα, μικρότερα τουρνουά, ο Ρούμπλεφ έδειχνε ανίκητος με 2 κατακτήσεις ATP250(Κατάρ, Αδελαΐδα). Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πήρε και πάλι το ATP250 της Μασσαλίας ενώ Ναδάλ(Ακαπούλκο), Τζόκοβιτς(Ντουμπάι) και Μονφίς(Ρότερνταμ) καθάρισαν τα ATP500 που έγιναν. Εξαίρεση το ATP500 της Βραζιλίας που κατέκτησε ο Κρίστιαν Γκάριν (22 ετών).

Ούτε κρύο ούτε ζέστη συνεπώς για την NEXT GEN του αντρικού τένις. Από τη μία είχαν μια εξαιρετική παρουσία στο Αυστραλιανό Όπεν αλλά όχι κατάκτηση. Το ίδιο και στα αμέσως επόμενα, σε σπουδαιότητα, τουρνουά.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς με τον 1ο Grand Slam τίτλο της χρονιάς

ΤΟ ΤΕΝΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ

Τον Αύγουστο το ενδιαφέρον μεταφέρθηκε στην Αμερική και το πρώτο MASTERS της σεζόν. Το Σινσινάτι το φιλοξένησε και ο Νόβακ Τζόκοβιτς ήταν και πάλι εκεί για να κατακτήσει τον τίτλο. Ήταν μια διοργάνωση που μόνο ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατάφερε από την NEXT GEN να έχει καλή πορεία φτάνοντας μέχρι τον ημιτελικό. Ο Ντομινίκ Τιμ αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο ενώ ο Σβέρεφ έχασε από τον Άντι Μάρει στον 2ο γύρο! Ενδεικτικό πως στον τελικό ήταν ο Μίλος Ράονιτς στα 30 του χρόνια!

Στο Αμερικάνικο Όπεν τα πράγματα όμως ήταν αλλιώς. Σε αυτό βοήθησε φυσικά η απουσία του υπερασπιστή του τίτλου Ραφαέλ Ναδάλ καθώς ήθελε να δώσει βάρος στο Roland Garros που ήταν 4 εβδομάδες μετά. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο μοναδικός εκπρόσωπος των BIG-3, Νόβακ Τζόκοβιτς, αποβλήθηκε από το τουρνουά στον αγώνα με τον Καρένο Μπούστα όταν πέταξε ένα μπαλάκι πάνω στην επόπτρια έπειτα από χαμένο πόντο. Ο δρόμος φυσικά είχε ανοίξει για την NEXT GEN. Ο μεγαλύτερος εκπρόσωπός της, Ντομινίκ Τιμ, στον 4ο τελικό του κατάφερε να υποτάξει τον Αλεξάντερ Σβέρεφ με ολική ανατροπή (3-2) και να πάρει το πρώτο του Grand Slam!

Ο Ντομινίκ Τιμ

ΤΟ ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ… NADAL GARROS

Τη χωμάτινη περίοδο την είχαμε συνηθίσει τους μήνες από Απρίλη μέχρι Ιούνιο αλλά φέτος την είδαμε μόνο τον Σεπτέμβρη και εννοείται «κουτσουρεμένη». Στο MASTERS της Ρώμης η έκπληξη ήταν ότι ο Ναδάλ αποκλείστηκε από τον Σβάρτσμαν αλλά δεν ήταν έκπληξη ότι ο Τζόκοβιτς κατέκτησε άλλον έναν σημαντικό τίτλο. Έδειχνε πραγματικά ασταμάτητος! Ήταν μια διοργάνωση, πάντως, που δεν πήραν μέρος οι Τιμ, Σβέρεφ και Μεντβέντεφ.

Το ATP500 του Αμβούργου δεν είχε δυνατές παρουσίες. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μετά τον γρήγορο αποκλεισμό του στη Ρώμη, δήλωσε συμμετοχή και παραλίγο να πανηγυρίσει τον πρώτο του σχετικό τίτλο! Ο Ρούμπλεφ τον πλήγωσε όταν ο Έλληνας πρωταθλητής σέρβιρε για να τελειώσει το ματς και πήρε αυτός το πρώτο του ATP500.

Για το Roland Garros δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Μπορεί να έγινε άλλη εποχή του  χρόνου, μπορεί ο Ναδάλ να μην είχε παίξει πολλά ματς μέσα στη σεζόν και να μην είχε ρυθμό αλλά το συγκεκριμένο τουρνουά είναι σαν το σπίτι του. Ανεβάζοντας παιχνίδι με παιχνίδι την απόδοσή του κατάφερε να φτάσει στον τελικό όπου θα αντιμετώπιζε τον ανίκητο μέσα στο 2020, Νόβακ Τζόκοβιτς. Η εμφάνισή του ήταν ένα πραγματικό Master Class. Ίσως η πιο επιβλητική μαζί με τον τελικό της ίδιας διοργάνωσης το 2008 απέναντι στον Ρότζερ Φέντερερ, τότε. Άριστη από άποψη τακτικής και αλάνθαστο τένις τού έδωσαν τον 20ο Grand Slam τίτλο με 3-0. Από τη νέα γενιά ξεχώρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς που έφτασε μέχρι τον ημιτελικό. Εκεί, βρέθηκε να χάνει με 2-0 από τον Νόβακ Τζόκοβιτς και κατάφερε να κάνει το 2-2 πριν καταρρεύσει εξ αιτίας και ενός τραυματισμού στο τελευταίο σετ. Αξιοσημείωτη και η παρουσία του Σβάρτσμαν που απέκλεισε τον-επί 2 σερί χρονιές- φιναλίστ, Ντομινίκ Τιμ.

Ο Ράφα Ναδάλ πανηγυρίζει το 13ο Roland Garros και 20ο Grand Slam του

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΝΤΡΕΙ ΡΟΥΜΠΛΕΦ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΤΟΝ ΦΕΝΤΕΡΕΡ

Ο Οκτώβρης ήταν ένας μήνας χωρίς Grand Slam ή MASTERS αλλά στα υπόλοιπα είχαμε 2 τενίστες που ξεχώρισαν. Ο Αλεξάντερ Σβέρεφ που κατέκτησε και τα 2 τουρνουά της Κολονίας (ATP250) αλλά κυρίως ο Αντρέι Ρούμπλεφ που μετά το βάπτισμα του πυρός σε τίτλους ATP500 στο Αμβούργο, θριάμβευσε σε ακόμα 2! Έκανε δικά του το Πέτερσμπουργκ και τη Βιέννη και ήταν ο τενίστας με τη μεγαλύτερη βελτίωση μέσα στο 2020 δικαιώνοντας τον Ρότζερ Φέντερερ που το είχε προβλέψει. Αναρριχήθηκε  στο Νο8 της παγκόσμιας κατάταξης, εξασφάλισε τη συμμετοχή του στα Nitto ATP FINALS για πρώτη φορά και είχε τις περισσότερες νίκες μαζί με τον Νόβακ Τζόκοβιτς (41). Στα πολύ μεγάλα τουρνουά είχε μια σταθερή πορεία χωρίς να κάνει την υπέρβαση σε κάποιο αλλά οι 5 τίτλοι του (περισσότεροι από κάθε άλλον το 2020) δείχνουν πως με αργά και σταθερά βήματα ανεβαίνει. Αν συνεχίσει έτσι θα είναι κι αυτός στους δυνατούς εκπροσώπους της νέας γενιάς, είναι 23 ετών.

Ο Αντρέι Ρούμπλεφ

ΤΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ATP FINALS ΚΑΙ ΤΟ MASTERS ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ

Η περσινή χρονιά είχε κλείσει με τον Δανιήλ Μεντβέντεφ να κατακτά τα τελευταία 2 MASTERS. Ήταν σε φοβερή φόρμα και όλοι περίμεναν κάτι παραπάνω φέτος. Στην αρχή της σεζόν δεν δικαίωσε τις προσδοκίες αλλά φρόντισε να κλείσει το 2020 ιδανικά. Κατέκτησε το MASTERS του Παρισιού και πήρε φόρα εν όψει της τελευταίας διοργάνωσης που συμμετέχουν οι 8 καλύτεροι τενίστες.

Αυτή είναι τα Nitto ATP FINALS που έχουν ένα ξεχωριστό στοιχείο. Τα τελευταία 4 χρόνια την κατακτούν τενίστες από τη NEXT GEN. Το 2017 ήταν ο Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ, το 2018 ο Αλεξάντερ Σβέρεφ και πέρσι ο δικός μας Στέφανος Τσιτσιπάς. Φέτος ήταν η σειρά του φορμαρισμένου Ρώσου. Ο Δανιήλ Μεντβέντεφ δεν έχασε κανένα ματς και στον τελικό κέρδισε τον περσινό φιναλίστ, Ντομινίκ Τιμ.

Στο 2ο μισό, λοιπόν, της σεζόν τα πράγματα ήταν πιο μοιρασμένα. Η νέα γενιά του τένις κατέκτησε το πρώτο Grand Slam και διατήρησε την κυριαρχία της στα ATP FINALS. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έκανε ό,τι μπορούσε από τους BIG-3 για να κρατήσει τα σκήπτρα ενώ ο Ράφα Ναδάλ απέδειξε πως όσο είναι σε σχετικά καλή κατάσταση το Roland Garros θα είναι δικό του.

Ο Δανιήλ Μεντβέντεφ κατέκτησε το Nitto ATP FINALS

Ο ΓΙΑΝΙΚ ΣΙΝΕΡ

Δεν αναφέρθηκε πουθενά παραπάνω αλλά δεν μπορεί να λείψει από ένα κείμενο που αφορά το μέλλον του αντρικού τένις. Ο λόγος για τον Γιανίκ Σίνερ. Ο 19χρονος Ιταλός κατέκτησε τα ATP NEXT GEN FINALS πέρσι, ο,τι και ο Στέφανος Τσιτσιπάς το 2018. Η ανέλιξη του Έλληνα πρωταθλητή ήταν τεράστια καθώς την επόμενη σεζόν πήρε και τα Nitto ATP FINALS. Ο νεαρός Ιταλός δεν  έκανε κάτι αντίστοιχο αλλά είχε αρκετά καλές παρουσίες. Απέκλεισε τον Στέφανο Τσιτσιπά στη Ρώμη στο 2ο γύρο, έγινε ο νεότερος τενίστας από το 2008 και τον Κέι Νισικόρι που κατακτά τίτλο ATP ενώ είναι ο πρώτος πρωταθλητής ATP που είναι γεννημένος το 2001! Αν μη τι άλλο είναι ένα όνομα που πρέπει να συγκρατήσουν οι φίλαθλοι του τένις καθώς μπορεί να μας απασχολήσει έντονα στη συνέχεια.

Ο Γιανίκ Σίνερ

ΤΕΛΙΚΑ, Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΕΝΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ;

Μετά την παρουσίαση της σεζόν ήρθε η ώρα να απαντηθεί και το ερώτημα της εισαγωγής. Η NEXT GEN είναι ικανή να πάρει τα σκήπτρα; Να πρωταγωνιστήσει;

Ναι, αλλά και οι BIG-3 δεν δείχνουν ικανοί να τα παρατήσουν τόσο εύκολα. Αυτό σημαίνει πως θα ζήσουμε μια εποχή μετάβασης η οποία έχει ξεκινήσει. Δεν θα έρθει από τη μια στιγμή στην άλλη η περίοδος που οι τενίστες της νέας γενιάς θα κατακτούν τα πάντα. Η μετάβαση θα είναι πολύ πιο αργή απ’ όσο νομίζαμε. Ήδη φέτος ο Ντομινίκ Τιμ κατέκτησε το πρώτο Grand Slam. Ο Ρούμπλεφ σάρωσε τους μικρότερους τίτλους αλλά ο Τζόκοβιτς άντεξε παίρνοντας 2 MASTERS και το Αυστραλιανό Όπεν. Αντίστοιχα ο Ναδάλ κράτησε το κάστρο του απόρθητο. Με την επιστροφή του Φέντερερ οι BIG-3 θα βάλουν ακόμα πιο δύσκολα στη νέα γενιά. Ειδικά σε τουρνουά που διεξάγονται σε χόρτο ή χώμα. Στο Wimbledon κανένας «νέος» δεν έχει καταφέρει να βρεθεί ούτε καν σε ημιτελικό!

Οι Φέντερερ, Ναδάλ, Τζόκοβιτς θέλουν να σπάσουν όσα περισσότερα ρεκόρ μπορούν στη δύση της καριέρας τους. Παλεύουν για τον άτυπο τίτλο του GOAT και η νέα γενιά θα πρέπει να δουλέψει πολύ για να κερδίσει το παραπάνω κίνητρο. Αυτό θα τους οδηγήσει στο να βελτιωθούν, με κερδισμένο το τένις και τους απανταχού φιλάθλους του…

Πηγή φωτογραφιών: atptour.com