Το debut.gr αναλύει την πορεία του Στέφανου Τσιτσιπά στο Roland Garros. Εντοπίζει θετικά και αρνητικά από την παρουσία του Έλληνα πρωταθλητή στο Παρίσι και εξηγεί τι σημαίνουν όλα αυτά για το μέλλον του 22χρονου.

Ο Στέφανος Τσιτσιπας απέδειξε στο Γαλλικό Όπεν ότι δικαίως είναι τον τελευταίο 1μιση χρόνο μόνιμα στη 10αδα της παγκόσμιας κατάταξης. Μπήκε για πρώτη φορά στις 4 Μάρτη του 2019 και δεν έχει βγει από τότε. Κάποιες μέτριες παρουσίες σε ορισμένα τουρνουά είναι φυσιολογικές σε ατομικά αθλήματα και το debut.gr είχε σταθεί στην άδικη κριτική που είχε δεχτεί. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει ο Στέφανος να σταματήσει να δουλεύει. Με την παρουσία του τις τελευταίες 2 εβδομάδες (αλλά και στο τουρνουά του Αμβούργου, παρά το χαμένο τελικό) έκανε σαφές πως δεν έχει σταματήσει τη σκληρή δουλειά και αυτή τον αντάμειψε. Τι να περιμένουμε από εδώ και πέρα; Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΧΩΜΑ ΦΕΤΟΣ

Ο Στέφανος Τσιτσιπας, στη χωμάτινη περίοδο ξεκίνησε πάρα πολύ άσχημα. Στο MASTERS της Ρώμης είχε την ατυχία να αντιμετωπίσει ένα από τα σπουδαιότερα ταλέντα της νέας γενιάς, τον 19χρονο Γιανίκ Σίνερ. Ήταν κατώτερος των περιστάσεων και ηττήθηκε μόλις στο πρώτο του παιχνίδι. Αυτό τον έκανε να δηλώσει συμμετοχή στο ATP500 τουρνουά του Αμβούργου. Η παρουσία του εκεί ήταν εξαιρετική. Απέκλεισε 4 πολύ δυνατούς τενίστες με όμορφο τένις και βρέθηκε στον τελικό απέναντι στον Αντρέι Ρούμπλεφ. Όταν σέρβιρε για να κατακτήσει τον πρώτο του ATP500 τίτλο έπαθε black out! Ο Ρώσος με 4 συνεχόμενα γκέιμς πήρε αυτός τελικά το πρώτο του μεγάλο τουρνουά. Το πρόβλημα του Τσιτσιπά φαινόταν να είναι ψυχολογικό.

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ ΣΤΟ ROLAND GARROS

Στο Παρίσι ο Έλληνας πρωταθλητής έψαχνε το κάτι παραπάνω. Η κλήρωση τον έφερε αντιμέτωπο στον πρώτο γύρο με τον Χάουμε Μουνάρ. Μπορεί να είναι στο Νο109 της παγκόσμιας κατάταξης αλλά ως μέλος της σχολής Ναδάλ ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνος στο χώμα. Ο Τσιτσιπας βρέθηκε να χάνει με 2-0 αλλά η συνέχεια ήταν εκπληκτική! Όχι μόνο γύρισε την αναμέτρηση με τον Ισπανό και πήρε την πρόκριση αλλά άρχισε να παίζει σε υψηλό επίπεδο και περνούσε τους αντιπάλους του χωρίς να χάνει σετ. Φάνηκε πως ο πρώτος πολύωρος αγώνας τον βοήθησε να προσαρμοστεί στα Παρισινά γήπεδα.

Χρειάστηκε 1 ώρα και 28 λεπτά για να αποκλείσει τον Κουέβας και 8 λεπτά λιγότερα για τον Μπεντενέ (που τον είχε κερδίσει στο Ρότερνταμ φέτος) για να κλείσει το πρώτο του ραντεβού με τον πάντα υπολογίσιμο Γκριγκόρ Ντιμιτροφ στους «16». Κέρδισε και τον Βούλγαρο με 3-0 σετ και στα προημιτελικά θα συναντούσε τον κακό του δαίμονα Αντρέι Ρούμπλεφ. Ο Στέφανος με φοβερό τένις, σε λιγότερο από 2 ώρες πήρε εκδίκηση για τον χαμένο τελικό του Αμβούργου και πέρασε στον ημιτελικό που θα έβρισκε τον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Ο ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ ΜΕ ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ

Στην δεύτερη παρουσία του σε ημιτελικό GRAND SLAM ο Τσιτσιπας θύμισε στα 2 πρώτα σετ την εμφάνιση που είχε κάνει και στην πρώτη παρουσία του. Ήταν περίπου 2 χρόνια πριν, όταν παραδόθηκε άνευ όρων στον Ναδάλ τότε, για το Αυστραλιανό Όπεν. Το 2-0 ήρθε εύκολα για τον Τζόκοβιτς και όλα έδειχναν ότι θα χάσει με κατεβασμένα χέρια, κάτι που δεν του άξιζε με βάση τις εμφανίσεις του σε όλο το τουρνουά. Αυτό, μάλλον, κατάλαβε και ο ίδιος και όταν ο Σέρβος τού έκανε μπρέικ στο 4-4 και θα σέρβιρε για να πάρει την πρόκριση στον τελικό, ο Έλληνας πρωταθλητής πήρε μπροστά. Έκανε για πρώτη φορά στην αναμέτρηση μπρέικ και μαζί με άλλα 2 γκέιμς μείωσε σε 2-1. Ξεκίνησε με νέο μπρέικ το 4ο σετ, δεν πτοήθηκε όταν ο Νόβακ τού το πήρε γρήγορα πίσω και με επίθεση στο κατάλληλο σημείο ισοφάρισε σε 2-2 σετ!

Έκανε, μάλιστα, το 1-0 στο καθοριστικό σετ και βρέθηκε για πρώτη φορά μπροστά στο συνολικό σκορ. Πρώτη φορά πιο κοντά στη νίκη από τον αντίπαλό του. Το βάρος αυτής τη σκέψης, όμως, τον λύγισαν. Μαζί με τη σωματική κούραση μετά από 3μιση ώρες σπουδαίας μάχης τον έκαναν ένα εύκολο θύμα του Τζόκοβιτς που πήρε 6 σερί γκέιμς και μαζί την πρόκριση στον τελικό του Roland Garros.

ΤΙ ΚΡΑΤΑΕΙ Ο ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΟΠΕΝ

Ο Στέφανος σίγουρα πρέπει να κρατήσει την ανατροπή που έκανε στον πρώτο γύρο του τουρνουά. Ακόμα και το γεγονός ότι δεν παράτησε την αναμέτρηση με τον Τζόκοβιτς, ίσως να πηγάζει από αυτό που έκανε στον αγώνα με τον Μουνάρ. Είδε στην πράξη πως το παιχνίδι δεν τελειώνει στο 2-0 και πως αν παλέψει μπορεί να πετύχει την ανατροπή. Μετά από αυτό δεν θα παρατά κανένα παιχνίδι όσο άσχημα κι αν πηγαίνει για αυτόν.

Από εκεί και πέρα το τένις που έπαιξε καθ’ όλη τη διάρκεια του τουρνουά, η ποικιλία στα χτυπήματά του, η εμπιστοσύνη στο μπάκχαντ του, οι άσσοι που έβγαλε με το βελτιωμένο σερβίς του είναι στοιχεία που τον βοήθησαν να φτάσει τόσο μακριά. Δεν δυσκολεύτηκε απέναντι σε σπουδαίους τενίστες όπως ο Ντιμιτρόφ και ο Ρούμπλεφ και απέδειξε μέσα στο γήπεδο γιατί είναι πιο πάνω από αυτούς στην παγκόσμια κατάταξη. Αυτό πρέπει να κάνει σε όσα περισσότερα τουρνουά μπορεί. Να κερδίζει τους κατώτερους, θεωρητικά, αντιπάλους, που θα αντιμετωπίζει στις πρώτες φάσεις, χωρίς προβλήματα και να τα δίνει όλα στους μεγάλους αγώνες.

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ

Από εκεί και πέρα υπάρχουν τομείς που χρειάζεται ακόμα να δουλέψει ο Στέφανος Τσιτσιπας. Είναι άλλωστε 22 χρονών, θα ήταν αδύνατο να μην έχει αδύναμα σημεία. Το πρώτο σερβίς του δεν δούλεψε καλά στο τελευταίο σετ με τον Τζόκοβιτς. Πέρασε μόνο τα μισά από αυτά και του στοίχισε στο τέλος. Έχοντας βελτιώσει πολύ το σερβίς του που τον βοηθάει πολύ να κερδίζει πόντους, θα έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα αν αυξήσει το ποσοστό των πρώτων σερβίς.

Το 2ο στοιχείο είναι η ψυχραιμία στα κρίσιμα σημεία. Δεν είναι λίγες οι φορές που τον έχουμε δει να ξεσπά στον προπονητή και πατέρα του ή ακόμα και στον εαυτό του. Αυτό ξέρουν οι αντίπαλοί του πώς να το εκμεταλλευτούν. Δεν είναι τυχαίο που ο Ναδάλ έχει μια συγκεκριμένη ρουτίνα για να μένει συγκεντρωμένος στο παιχνίδι του.

Το 3ο, όπως φάνηκε, είναι η φυσική κατάσταση. Έχει δουλέψει πάρα πολύ σε αυτό και πλέον αντέχει ακόμα και σε μεγάλα σε διάρκεια ματς. Χθες, όμως, ο Τζόκοβιτς ήξερε πως παραμένει αχίλλειος φτέρνα του και τον κούρασε με συνεχόμενα ντροπ σοτς. Συνεπώς, έχει βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν αλλά πρέπει να συνεχίσει κι άλλο.

Τέλος, το ψυχολογικό κομμάτι. Αυτό φάνηκε κυρίως στο τουρνουά του Αμβούργου που έχασε τον τίτλο μέσα από τα χέρια του. Στην αναμέτρηση με τον Νόβακ φάνηκε όταν πήρε για πρώτη φορά προβάδισμα. Αυτό είναι το στοιχείο που έχει ξεχωρίσει τους big3 από τους υπόλοιπους. Έχουν ψυχρό αίμα και δεν επηρεάζονται από την εξέλιξη του ματς. Το 2006 ο Μάρκος Παγδατής αντιμετώπισε τον Ρότζερ Φέντερερ στον τελικό του Αυστραλιανού Όπεν. Πήρε το πρώτο σετ και είχε μπρέικ πόιντ στο δεύτερο. Δήλωσε αργότερα πως σε εκείνο το σημείο σκέφτηκε πως είναι κοντά στο να κερδίσει τον Ρότζερ και να πάρει τον τίτλο. Αυτή του η σκέψη, συνέχισε στις δηλώσεις του, τον έκανε ένα «κλικ» πιο αργό, το Νο1 του κόσμου, τότε, το κατάλαβε και γύρισε το ματς κάνοντας το 3-1. Καταλαβαίνει κανείς, πόσο σημαντικό είναι το παραπάνω στοιχείο για μια καριέρα γεμάτη τίτλους.

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΙΤΣΙΠΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ο Στέφανος Τσιτσιπας φρόντισε πρόσφατα να ξεκαθαρίσει πως δεν ανήκει πλέον στην NEXT GEN. Ουσιαστικά δήλωσε πως δεν είναι πια ταλέντο και πρέπει να αρχίσει να γίνεται ανταγωνιστικός απέναντι σε όλους. Στο τελευταίο τουρνουά το κατάφερε. Έδειξε στον καθένα πως «τενιστικά» δεν έχει τίποτα να ζηλέψει απέναντι στον κορυφαίο τενίστα στον κόσμο. Το σερβίς του, τα χτυπήματά του, το μυαλό του μέσα στο παιχνίδι είναι ήδη σε υψηλό επίπεδο. Είναι έξυπνος, πολυδιάστατος, έχει ανεβάσματα στο φιλέ, ντροπ σοτς, βολέ, σμας. Οι λεπτομέρειες που πρέπει να βελτιώσει αναφέρθηκαν παραπάνω και τότε θα μπορεί να γίνει το επόμενο Νο1 και κάτοχος GRAND SLAM. Το μυστικό είναι η λέξη «δουλειά» και σωματικά και ψυχικά.

Οι φίλαθλοι του τένις και του Στέφανου ας έχουν υπομονή και ας μην τον καταδικάζουν με το πρώτο στραβό αποτέλεσμα. Τα τουρνουά που παίρνουν μέρος οι αθλητές είναι πάρα πολλά και είναι αδύνατο να ξεχωρίζουν σε όλα. Ο Μεντβέντεφ, Νο5, αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο στο Παρίσι. Ο Μονφίς (Νο9) το ίδιο. Από τη Δευτέρα ο Στέφανος θα είναι Νο5 και θα έχει μπροστά του το MASTERS του Παρισιού και την υπεράσπιση του τίτλου στα ATP FINALS.

Creator: Charles Platiau

Credit: Reuters