Η Άστον Βίλα εντυπωσιάζει με την έως τώρα πορεία της στην Πρέμιερ Λίγκ, και ο Μανώλης Μακρόπουλος γράφει λίγα λόγια για τους "χωριάτες".

Αν μου ζητούσαν να ξεχωρίσω μια ομάδα στην Αγγλία, η Άστον Βίλα θα ήταν η εύκολη, η προφανής απάντηση! Και όχι άδικα. Οι “χωριάτες” κάνουν πράγματα και…θαύματα στην εφετινή Πρέμιερ Λίγκ, ευρισκόμενοι στην 6η θέση, στο -3 από την πρώτη Λέστερ, αλλά με ματς λιγότερο!

Μπορεί αυτό το παιχνίδι που “χρωστούν” να είναι ενάντια στη Μάντσεστερ Σίτι, μα φέτος η παρέα του Γκρίλις έχει δείξει πως της αρέσουν τα δύσκολα!

Ας δούμε πιο διεξοδικά ορισμένα πραγματάκια για την εφετινή Άστον Βίλα..

Από τη…σωτηρία, στη…μαγεία!

Την περασμένη σεζόν η Άστον Βίλα σώθηκε κυριολεκτικά “στο παρά πέντε”! Η ομάδα του Μπέρμιγχαμ τερμάτισε μόλις 1 βαθμό (35) πάνω από την 18η Μπόρμουθ (34). Η ομάδα των 7 πρωταθλημάτων και ισάριθμων κυπέλλων πέρσι έδωσε βάση σε “τυμπανοκρουσίες”, χάνοντας τις..ουσίες! Προχώρησε σε αρκετές μεταγραφές οι οποίες κόστισαν.

Όχι μόνο σε χρήμα, αλλά και σε χρόνο. Η Βίλα άργησε πολύ να βρει τα πατήματά της, λογικό, αφού πρόσθεσε στο ρόστερ της 14 νέους ποδοσφαιριστές. Εν τέλει βέβαια φαίνεται πως και οι οικονομικές επιπτώσεις αυτών των κινήσεων ήταν κακές. Η διοίκηση πλήρωσε περί τις 160.000.000 λίρες, πράγμα που είχε αντίκτυπο στο φετινό μεταγραφικό παζάρι (καλοκαίρι 2020).

Σαφέστατα, ο βασικός στόχος το περασμένο καλοκαίρι ήταν η παραμονή του Τζακ Γκρίλις. Από τη στιγμή που επετεύχθη, “τα κεφάλια” της Άστον Βίλα προχώρησαν σε λίγες, ουσιαστικές προσθήκες. Ο Μπερνάρντ Τραορέ, ο Εμιλιάνο Μαρτίνεζ,ο Ματ Κας και ο σούπερ-σκόρερ Όλι Γουότκινς μετακόμισαν στο “Βίλα Πάρκ”.

Σε συνδυασμό με το ήδη υπάρχον ρόστερ, η Βίλα ήθελε να…”γλυτώσει” τις περιπέτειες όσο αφορά την παραμονή, και να έχει μια αξιοπρεπή πορεία. Μόνο που μέχρι στιγμής, αυτά που κάνουν οι παίκτες του Σμιθ εντός των τεσσάρων γραμμών, είναι πέρα από τη φαντασία του πιο φανατικού οπαδού. Από την οριακή παραμονή, από τη σωτηρία, η Άστον Βίλα προχώρησε στην απόλυτη…μαγεία!

Κάνει τους “μεγάλους”, “μικρούς”!

Η Άστον Βίλα έχει συγκεντρώσει 15 βαθμούς, ύστερα από 7 παιχνίδια. Οι 12 από αυτούς, ήρθαν κόντρα σε “μεγάλους” της κατηγορίας. Και αν εσείς δε θεωρείτε τη Λέστερ “μεγάλη”, τότε ας κάνουμε τους 12, 9. Το συγκρότημα του Ντιν Σμίθ λοιπόν έχει κερδίσει μέχρι στιγμής τις : Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Λέστερ και πρόσφατα την Άρσεναλ.

Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν πως γίνεται σοβαρή δουλειά στο “Βίλα Παρκ”. Και αν οι νίκες με Μάντσεστερ και Λέστερ ήταν “στο γκολ” (αμφότερες 1-0), οι αντίστοιχες με Λίβερπουλ και Άρσεναλ ήταν…εύκολες!

Αξίζει κανείς να σταθεί στα…7 γκολ που έβαλε στην πρωταθλήτρια Λίβερπουλ. Ένα παιχνίδι, ένα αποτέλεσμα που θα μνημονεύεται για πάντα! Οι “ρεντς” με μόνη δικαιολογία την…κακή παρουσία του Άντριαν κάτω από τα γκολποστ, δέχθηκαν 7 τέρματα, τα οποία θα μπορούσαν να είναι και περισσότερα, αν οι παίκτες της Βίλα δεν ήταν επιπόλαιοι στην τελική προσπάθεια. Γουότκνις και Γκρίλις έκαναν ότι ήθελαν την…”φουρτουνιασμένη” άμυνα του Κλόπ, που απλώς παρατηρούσε..με χαμόγελο από τον πάγκο.

Το ίδιο συνέβη και στο “Έμιρεϊτς”. Εκεί μπορεί να μην έβαλε 7, αλλά 3. Όμως η εικόνα της ήταν η ίδια. Έκλεισε την Άρσεναλ στα καρέ της μέσα στο ίδιο της το γήπεδο. Δημιουργούσε ευκαιρίες με χαρακτηριστική άνεση. Πρέσινγκ ψηλά, “καταστρέφοντας” το χτίσιμο της ομάδας του Αρτέτα, που σε κανένα σημείο του παιχνιδιού δεν έδειξε ικανή να..αντιμετωπίσει τους “Βίλανς”.

Η ξεχωριστή περίπτωση Μαρτίνες!

Κράτησε το “μηδέν” κόντρα στην ομάδα που δε τον υπολόγιζε. Κόντρα στην πρώην ομάδα του, με την οποία αγωνίστηκε μονάχα 38 φορές, παρά το γεγονός πως βρισκόταν εκεί για πολλά χρόνια. Κόντρα στην ομάδα με την οποία πριν από λίγους μήνες πανηγύρισε το FA Cup, όντας μάλιστα ο απόλυτος πρωταγωνιστής του αγώνα με την Τσέλσι.

Ο λόγος για τον Εμιλιάνο Μαρτίνες, τον γκολκίπερ της  Άστον Βίλα. Έναν αθλητή που συγκίνησε ολόκληρο τον πλανήτη όταν μετά την απονομή του τροπαίου στην Άρσεναλ, πήγε μόνος του σε μια άκρη, και έκανε “βιντεοκλήση” στην οικογένειά του. Μια οικογένεια που “άφησε πίσω του” πριν 10 χρόνια, για να κυνηγήσει τα όνειρά του.

Ωστόσο, ακόμη και μετά τη σπουδαία συμβολή του στο συγκεκριμένο παιχνίδι,ο Μικέλ Αρτέτα δε μπορούσε να του “υποσχεθεί” πως θα είναι εκείνος το βασικό “Νο1” στην Άρσεναλ. Έτσι, λίγο πριν την πρώτη αγωνιστική της τρέχουσας σεζόν, ο Μαρτίνες ταξίδεψε από το Λονδίνο στο Μπέρμιγχαμ, για λογαριασμό της Βίλα.

Στο σήμερα, ο Μαρτίνες μετρά 7 συμμετοχές, έχοντας δεχθεί 9 γκολ, αλλά έχοντας κρατήσει και 4 φορές την εστία του απαραβίαστη! Είναι ένας ποδοσφαιριστής στον οποίο πιστεύει πολύ ο Σμίθ. Γιαυτό άλλωστε “πίεσε” την διοίκηση να πληρώσει περίπου 17.500.000 λίρες για να τον πάρει στο “Βίλα Παρκ”. Και μέχρι σήμερα, ο γεννημένος στην Αργεντινή κίπερ, δικαιώνει τον προπονητή του!

Γκρίλις, ΕΣΥ σούπερ-σταρ!

Αποτέλεσε ένα από τα καλοκαιρινά μεταγραφικά σίριαλ! Εν τέλει, παρέμεινε στην Άστον Βίλα, ανανεώνοντας μάλιστα για 5 χρόνια! “Είμαι πολύ χαρούμενος που μένω εδώ, είναι στο σπίτι μου!” δήλωνε μετά την υπογραφή του νέου του συμβολαίου ο Γκρίλις. Το ίδιο χαρούμενος φάνηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας, Κρίστιαν Πάρσλοου: “Ο Τζακ αποτελεί ηγέτη του οράματος του ιδιοκτήτη μας. Είμαστε αποφασισμένοι να χτίσουμε μια ομάδα γύρω του!”

Ο Τζακ Γκρίλις είχε την πρώτη του “επαφή” με την Άστον Βίλα στα 6 του, όταν και πέρασε από την πόρτα των ακαδημιών του συλλόγου. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, 19 χρόνια μετά, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κλάμπ. Ο παίκτης που πέρσι δημιούργησε 91 ευκαιρίες για γκολ (πίσω μόνο από τον Ντε Μπρόινε στη σχετική λίστα), είναι ξεκάθαρα το πιο “καυτό” όνομα στο Αγγλικό ποδόσφαιρο.

Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει το ταλέντο του. Ούτε και τον επαγγελματισμό που τον διακατέχει. Άλλωστε, ακόμα και κατά τη διάρκεια των -σύντομων- καλοκαιρινών του διακοπών στη χώρα μας, εθεάθη να προπονείται, ώστε να μείνει στην επιθυμητή κατάσταση! Στα 25 του, πλέον δεν έχει να αποδείξει τίποτα. Αυτό που χρειάζεται για να πάει “στο επόμενο λέβελ” είναι υποστήριξη από τους συμπαίκτες του. Όχι τόσο ψυχολογική, όσο σε αγωνιστικό επίπεδο.

Πολλοί θα μιλήσουν για το περιστατικό του περασμένου Απριλίου, όταν ο Τζακ “έσπασε” την καραντίνα και πήγε σε πάρτι για να διασκεδάσει, ενώ παράλληλα συνιστούσε στους Άγγλους να τηρούν τα μέτρα προστασίας! Ο Γκρίλις από μικρή ηλικία έχει περάσει πολλές άσχημες καταστάσεις, οι οποίες ενδεχομένως να “του βγαίνουν” στο σήμερα με..κακό τρόπο! Είναι όμως επαγγελματίας στο υψηλότερο επίπεδο, και τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν επιτρέπονται. Ίσως αυτό είναι το μόνο αρνητικό στοιχείο του. Το μόνο που μπορεί να τον αποτρέψει από μια -προδιαγραφόμενη- λαμπρή καριέρα…

O “Ντίνι” και τα παιδιά του!

Ο Ντιν Σμίθ είναι κάτι παραπάνω από προπονητής στην Άστον Βίλα. Είναι κάτι σαν τον Γίργκεν Κλόπ στη Λίβερπουλ. Ψυχολόγος. Ο 49 ετών κόουτς που…«όργωσε» τα αγγλικά γήπεδα στην -16ετη- ποδοσφαιρική του καριέρα ως αμυντικός, έχει την εμπειρία και τη γνώση των πραγμάτων.

Και αυτή είναι που τον βοήθησε ώστε να αναδείξει το ταλέντο του Όλι Γουότκινς. Τόσο στη Μπρέντφορτ, όσο και τώρα, στη “μεγάλη κατηγορία” και την Άστον Βίλα. Ο Σμίθ πίστεψε εξαρχής στον νεαρό στράικερ, δίνοντας του συνεχώς ευκαιρίες, παράλληλα με το ανάλογο ψυχολογικό…«boostάρισμα». Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο Γουότκινς να μετρά ήδη 8 γκολ (και 1 ασίστ) σε 10 εμφανίσεις με τα “μπορντό” της Βίλα. Και δικαίως να θεωρείται ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Και ο Σμίθ όμως τα πάει περίφημα. Σε 94 παιχνίδια στον πάγκο των “χωριατών”, μετρά 41 νίκες, έχοντας μάλιστα ως παράσημο -εκτός από την άνοδο- και τη συμμετοχή στον περσινό τελικό κυπέλλου. Με βοηθό τον πρώην τεχνικό της Λέστερ, Κρέγκ Σέξπιρ και ένα τιμ με όρεξη για δουλειά, ο Σμίθ μπορεί να είναι ήσυχος όσο αφορά τους συνεργάτες του. Ο ίδιος, έχει φροντίσει να περάσει τη φιλοσοφία του στην ομάδα. Ναι μεν προσοχή στα μετόπισθεν, αλλά ιδιαίτερη “βαρύτητα” στα της επίθεσης. Πρέσινγκ ψηλά, στο αμυντικό τρίτο του αντιπάλου, “φαρμακερές” αντεπιθέσεις και γρήγορες εναλλαγές τις μπάλας αποτελούν στοιχεία της εφετινής Βίλα. Στοιχεία που σε προσελκύουν ως προς το να την παρακολουθήσεις!

Στο δια ταύτα..

Σε μια τόσο περίεργη και..συμπιεσμένη σεζόν, κανείς δε μπορεί να κάνει -με ασφάλεια- προβλέψεις! Αυτό που με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε, είναι πως η Άστον Βίλα είναι -μέχρι στιγμής- η ευχάριστη “νότα” της Πρέμιερ Λίγκ.

Με τη βαθμολογική της συγκομιδή, μπορεί να…καυχιέται πως κάνει πορεία πρωταθλητισμού. Με το υπάρχον ρόστερ της, μπορεί να αισθάνεται ασφάλεια σχετικά με την παραμονή. Και με τον προπονητή και το τιμ του, μπορεί να νιώθει ικανή να “χτυπήσει” μια ευρωπαϊκή θέση!

Στο τέλος της ημέρας όμως, σίγουρα η Βίλα είναι η ομάδα που αξίζει να βλέπεις!