Το Debut.gr σχολιάζει την δύσκολη νίκη που πήρε ο Ολυμπιακός απέναντι στην Άλμπα.

Ο Ολυμπιακός έλυσε τα προβλήματα που ίδιος είχε δημιουργήσει στον εαυτό του στο πρώτο ημίχρονο και επικράτησε της Άλμπα Βερολίνου με 75-71. Στην ουσία ο Ολυμπιακός των δύο ημιχρόνων ήταν διαφορετική ομάδα. Στο πρώτο έμοιαζε υπνωτισμένος σε άμυνα και επίθεση ενώ στο δεύτερο έβγαλε αντίδραση και με το παραπάνω. Από το -15 έφτασε στο +12 και αυτό είναι αρκετό για να καταλάβει κάποιος τα δύο διαφορετικά πρόσωπα. Ας δούμε τι συνέβη στην αναμέτρηση της 8ης αγωνιστικής.

Το ημίχρονο που πρέπει να ξεχάσει ο Ολυμπιακός

Την Άλμπα αν την υποτιμήσεις, θα το πληρώσεις. Το ξέρουν καλά και οι δύο αιώνιοι από τη περσινή χρονιά. Αυτό συνέβη και σήμερα όπως δήλωσε και ο Μακκίσικ. Η αναμέτρηση ξεκίνησε πολύ άσχημα για τον Ολυμπιακό. Μετρούσε ήδη 5 λάθη σε 3 λεπτά και 8 σε όλη τη περίοδο. Γενικότερα είχε μεγάλο πρόβλημα στην επίθεση. Αργή και μονόπλευρη κυκλοφορία, με τον Ρενέσες να έχει μπλοκάρει το κεντρικό pick n’ roll. Kάθε λάθος στην επίθεση έδινε εύκολους πόντους και τρίποντα στην Άλμπα. Το δεκάλεπτο έκλεισε με σκορ 10-22.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η κατάσταση δε βελτιώθηκε. Ίσα ίσα που χειροτέρεψε. Οι στατικές επιθέσεις συνεχίστηκαν ενώ στην άμυνα ο Ολυμπιακός δεν έβγαζε καθόλου ενέργεια. Η Άλμπα σε τρεις συνεχόμενες επιθέσεις σκόραρε ανενόχλητη μέσα από το ζωγραφιστό. Κάτι που δε μπορούσαν να κάνουν οι γηπεδούχοι. Η Άλμπα είχε κλείσει τους διαδρόμους προς το καλάθι και οι ερυθρόλευκοι έδειχναν εγκλωβισμένοι. Η διαφορά έφτασε και στο +15 για την Άλμπα με το ημίχρονο να ολοκληρώνεται με σκορ 24-35. Η κάκιστη εικόνα του Ολυμπιακού στο ημίχρονο συνοψίζεται στο ότι η Άλμπα έκανε μόλις 6 φάουλ( τα 5 αμυντικά). Στατιστικό που δείχνει ότι δε μπορούσε να εκμεταλλευτεί την soft άμυνα των Γερμανών.

Ο διακόπτης που γύρισε και έδωσε την νίκη

Στην επανάληψη ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με 0/3 τρίποντα (2/13 σε εκείνο το σημείο) αλλά έπρεπε να βγάλει αντίδραση. 2 καρφώματα στο transition μετά από καλές άμυνες άναψαν την σπίθα της αντεπίθεσης. Οι ερυθρόλευκοι έβγαλαν τρομερή ενέργεια στην άμυνα ενώ δεν επέτρεψαν στους σουτέρ της Άλμπα( Έρικσον και Φοντέτσιο) να βρουν ρυθμό. Αυτό το διάστημα έτρεξε ένα σερί 14-4 και μείωσε στον πόντο (38-39). Προηγήθηκε με 45-44 με τον Ζαν Σαρλ Λιβιό και ο Σπανούλης με δύο συνεχόμενα τρίποντα έδωσε προβάδισμα 7 πόντων(51-44). Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός έτρεξε ένα σερί 27-9.

Στις αρχές του τέταρτου δεκαλέπτου η Άλμπα μείωσε στον πόντο (53-52). Σε αυτό το σημείο ο Ολυμπιακός χτύπησε στο ζωγραφιστό με διεισδύσεις Σλούκα, Παπανικολάου και Μακκίσικ. Κάτι που δεν έκανε σχεδόν σε ολόκληρη την αναμέτρηση. Ο Βεζένκοφ με τρίποντο έστειλε τη διαφορά στο +12 (66-54). Έκτοτε δεν κινδύνευσε ιδιαίτερα και απλώς η Άλμπα ροκάνιζε τη διαφορά μέχρι να φτάσει στη τελική της τιμή στο 75-71.

Τα σημεία που έκριναν την αναμέτρηση

Οι δύο φάσεις στις αρχές του τρίτου δεκαλέπτου που έδωσαν 4 εύκολους πόντους στο ανοιχτό γήπεδο με καρφώματα. Ο Ολυμπιακός άλλαξε άρδην το momentum του αγώνα με αυτές τις δύο φάσεις σε άμυνα και επίθεση.  Πρωτεργάτης ο Μακκίσικ που έδωσε την ενέργεια που έλειπε μέχρι εκείνο το σημείο .Στα σημεία αυτά επίσης η 5αδα με τον Λιβιό στο 5. Μια 5αδα (Σλούκας-Μακκίσικ-Παπανικολάου-Βεζένκοφ-Λιβιό) με stretch ψηλούς που μπορούν να σουτάρουν από οπουδήποτε ενώ μπορούν να αλλάξουν στις αλλαγές και να μαρκάρουν τα αντίπαλα guard.

Πάντως το κομβικό σημείο παραμένει στο πρώτο ημίχρονο. O Ολυμπιακός ίσως στο χειρότερο ημίχρονο των τελευταίων χρόνων δεν είδε τη διαφορά να μεγαλώνει. Δε βγήκαν τα σουτ για την Άλμπα που θα μπορούσε στο πρώτο ημίχρονο να προηγείται με διαφορά πολύ μεγαλύτερη των 11 πόντων.

Y.Γ1: Η στατιστική μπορεί να δείχνει κορυφαίους τους Μακκίσικ (14π, 3ρ,3ασ,3κλ) και Λιβιό (10π, 5ρ) αλλά ο Παπανικολάου σήμερα έκανε αυτά που δε φαίνονται στη στατιστική και κυρίως στην άμυνα.

Υ.Γ2: Ο Σλούκας στο τελευταίο δεκάλεπτο έδειξε κάτι από τον παλιό του εαυτό. Σίγουρα είναι δύσκολη η μετάβαση μετά από 5 χρόνια στη Φενέρ αλλά ο Ολυμπιακός περιμένει πολλά από αυτόν.

Υ.Γ 3: Ο Ολυμπιακός έδειξε για ακόμη μια αναμέτρηση αρκετά προβλήματα στο 5 εναντίον 5.