Το Debut.gr ξετυλίγει το κουβάρι της 7ης αγωνιστικής στην Ευρωλίγκα.

Μετά από αρκετές αγωνιστικές είδαμε στην Ευρωλίγκα να πραγματοποιούνται όλες οι αναμετρήσεις. Κι όμως το προφανές μας φαίνεται παράλογο αυτή τη περίοδο. Πάμε όμως στα αγωνιστικά, εκεί που η Μπαρτσελόνα(6-1) βρίσκεται μόνη στη κορυφή. Σπουδαίο διπλό πέτυχε ο Ολυμπιακός(4-3) στη Ρωσία ενώ ο Παναθηναϊκός(2-3) δε τα κατάφερε κόντρα στην ΤΣΣΚΑ (4-3). Η Εφές(3-3), Ρεάλ(3-4) και Φενέρ (4-3) δείχνουν να βρίσκουν αγωνιστικό ρυθμό ενώ σε κάθετη πτώση βρίσκεται η Μακάμπι(2-5). Η Μπάγερν (5-2) συνεχίζει την εντυπωσιακή πορεία ενώ ήρθε και η πρώτη νίκη για την ταλαιπωρημένη Βιλερμπάν(1-3). Ας δούμε αναλυτικά τι έγινε σε αυτή την αγωνιστική.

Οι αναμετρήσεις

Ζενίτ – Ολυμπιακός 66-75

Η 7η αγωνιστική στην Ευρωλίγκα ξεκίνησε από τη Ρωσία με τον Ολυμπιακό να φεύγει νικητής από την Αγία Πετρούπολη. Η Ζενίτ μετά το εκπληκτικό της ξεκίνημα ταλαιπωρήθηκε με πολλά κρούσματα και έχασε την καλή αγωνιστική της κατάσταση. Οι ερυθρόλευκοι μετά από δύο ήττες έπρεπε να βγάλουν αντίδραση κυρίως για ψυχολογικούς λόγους. Πράγμα το οποίο το κατάφερε. Κυριάρχησε από νωρίς στην αναμέτρηση μέσω της άμυνας του. Περιόρισε σχεδόν σε ολόκληρη την αναμέτρηση τους σουτέρ της Ζενίτ και κυρίως τον Πάνγκος, τον εγκέφαλο της ρωσικής ομάδας. Έδειξε μεγάλη βελτίωση στις pick n’ roll άμυνες, ενώ έλεγξε και τα ριμπάουντ. Για 33 λεπτά ήταν καλύτερος από τη Ζενίτ, αλλά σε εκείνο το διάστημα ήρθαν οι λάθος αποφάσεις. Η άμυνα ζώνης 2-3 του Πασκουάλ και τα σουτ του Μπάρον έφεραν τη διαφορά από το +14 στο +5. Σε αυτό το σημείο ο Ολυμπιακός έδειξε χαρακτήρα. Έβαλε 2 μεγάλα τρίποντα με Σπανούλη και Βεζένκοφ και πήρε το σπουδαίο διπλό. Κορυφαίοι για τους νικητές ήταν οι Μάρτιν (16π), Μακκίσικ (10π) και Σπανούλης ( 9π, 3ρ,5ας). Για τη Ζενίτ στο πρώτο ημίχρονο ξεχώρισε στο πρώτο ημίχρονο ο Χόλινς (12π) και στο δεύτερο ο Μπάρον (13π).

Εφές – Μακάμπι 91 -89

Τρομερό ματς έγινε στην Κωνσταντινούπολη με την Εφές να κερδίζει στο νήμα την Μακάμπι με 91 -89. Η ομάδα του Αταμάν αγωνίστηκε χωρίς τους Λάρκιν, Ντάνστον και Σανλί, γεγονός που κάνει αυτή τη νίκη ακόμη πιο σπουδαία. Στον αντίποδα η ομάδα του Σφαιρόπουλου δεν έχει βρει ακόμα ρυθμό και πρωτίστως δεν μπορεί να κερδίσει τα ματς που κρίνονται στο τέλος. Η αναμέτρηση ξεκίνησε με 11-0 υπέρ της Εφές αλλά η Μακάμπι αντέδρασε γρήγορα και πριν καν ολοκληρωθεί το πρώτο δεκάλεπτο ήταν μπροστά στο σκορ. Έκτοτε οι δύο ομάδες ήταν κοντά στο σκορ με καμία από τις δύο να μη μπορεί να ξεφύγει. Η Μακάμπι προηγήθηκε με 64-72 αλλά δε μπόρεσε να κρατήσει τη διαφορά. Η Έφες αντέδρασε, ισοφάρισε και με lay-up του Μπομπούα προηγήθηκε με 91-89. Στη τελευταία επίθεση, ο ωραίος αλλά μοιραίος Γουίλμπεκιν έφαγε τάπα από τον Μπομπούα και η αναμέτρηση ολοκληρώθηκε. Ο γκαρντ της Εφές μέτρησε 26 πόντους, 7 ασίστ και μόλις 1 λάθος ενώ και ο Πλάις ήταν συγκλονιστικός με 20 πόντους και 9 ριμπάουντ. Για την Μακάμπι ο Μπράιαντ είχε 22 πόντους αλλά της κόστισαν τα 17 λάθη.

Άλμπα Βερολίνου – Μπαρτσελόνα 67-103

Το σκορ σε αυτή την αναμέτρηση δεν αφήνει περιθώρια για μεγάλη ανάλυση. Η Μπαρτσελόνα έκανε περίπατο στη Γερμανία και παρέμεινε στη κορυφή της Ευρωλίγκα. Από την αρχή έδειξε τις διαθέσεις της η ομάδα του Γιασικεβίτσιους με το πρώτο δεκάλεπτο να ολοκληρώνεται με σκορ 18-30. Ενώ η διαφορά στο ημίχρονο έφτασε στους 20 πόντους. Το ματς κρίθηκε από νωρίς και ο Σάρας χρησιμοποίησε παίχτες που δεν είχαν τόσο μεγάλο χρόνο συμμετοχής.  Ο Μίροτιτς με 18 και Αμπρίνες με 17 πόντους ξεχώρισαν για τους νικητές. Ενώ ο Καλάθης είχε 12 ασίστ εκ των οποίων οι 10 ήταν στο πρώτο ημίχρονο. Η Μπάρτσα σούταρε εκπληκτικά με 28/33 δίποντα και 12/23 τρίποντα. Για τους γηπεδούχους ο μόνος που ξεχώρισε ήταν ο Φοντέτσιο με 17 πόντους. Πάντως να σημειωθεί πως και η Άλμπα μετά από 17 ημέρες προπονήθηκε με σχεδόν ολόκληρο το ρόστερ. Δείγμα πως η φετινή χρονιά δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολη.

Μπασκόνια – Βιλερμπάν 86-88

Η Βιλερμπάν έσπασε το ρόδι και κέρδισε την πρώτη της αναμέτρηση στη φετινή Ευρωλίγκα. Είναι μία από τις ομάδες που διαθέτει ένα από τα πιο αθλητικά ρόστερ αλλά έχει ταλαιπωρηθεί από τον κορονοιό. Στη Βιτόρια μας έδειξε πως θεωρείται υπολογίσιμη δύναμη. Στο 16΄προηγούνταν με 29-40 με (13/17 δίποντα) αλλά ένα σερί 14-0 των γηπεδούχων έδωσε το προβάδισμα στη Μπασκόνια. Συνολικά η Βιλερμπάν προηγήθηκε 3 φορές με 11 πόντους αλλά κάθε φορά οι γηπεδούχοι έβγαζαν αντίδραση και επέστρεφαν. Στο τέλος όμως ένα κάρφωμα του Φολ έδωσε διαφορά ασφαλείας 3 πόντων στη Βιλερμπάν. Η αναμέτρηση οδηγήθηκε στις βολές αλλά στον λιγοστό χρόνο που απέμενε η Μπασκόνια δε κατάφερε να ολοκληρώσει την ανατροπή. Η Βιλερμπάν είχε κορυφαίο τον Φολ με 19 πόντους και τον Καουντί με 15. Ενώ για την ισπανική ομάδα ο Τζεκίρι είχε 23 και ο Χένρι 20.

Φενέρμπαχτσε – Χίμκι 83-71

Η Φενέρμπαχτσε συνέχισε τις καλές εμφανίσεις και μετά το διπλό στη Μακάμπι επικράτησε και της Χίμκι. Η αναμέτρηση πάντως δε ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τους γηπεδούχους. Μόλις στο 3ο λεπτό  ο Ντε Κολό αποχώρησε με θλάση και δεν επέστρεψε. Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ στην αρχή του αγώνα με τη Φενέρ να κάνει ένα μικρό σερί και να προηγείται στο ημίχρονο με 42-35.Στην επανάληψη οι γηπεδούχοι έσφιξαν την άμυνα τους και σε συνδυασμό με την αστοχία της Χίμκι έκαναν το σκορ 61-51. Η Χίμκι με 2 τρίποντα του Γερέμπκο και Μπέρτανς μείωσαν τη διαφορά. Η καλή επιθετική εικόνα της Χίμκι συνεχίστηκε και το σκορ έγινε 72-70. Η φάση με τα βήματα του Μονρό έκρινε την αναμέτρηση καθώς αντί να ισοφαρίσει η Χίμκι, δέχθηκε ένα σερί 8-0 και εξανεμίστηκαν οι ελπίδες νίκης για τους Ρώσους. Η Φενέρ είχε στους διακριθέντες τους Έντι (4/6τρ) και Πιερ με 16 πόντους έκαστος. Η Χίμκι είχε κορυφαίο τον Μίκι με 19 πόντους αλλά πλήρωσε τα 19 ομαδικά λάθη που έκανε.

Ζαλγκίρις – Ρεάλ Μαδρίτης 90-93

Η Ρεάλ Μαδρίτης έφυγε με το ροζ φύλλο αγώνα από την Λιθουανία πετυχαίνοντας για πρώτη φορά φέτος 2η σερί νίκη στην Ευρωλίγκα. Από την άλλη η Ζαλγκίρις που εντυπωσιάζει φέτος δεν τα κατάφερε στο τέλος να κρατηθεί μπροστά στο σκορ. Η Βασίλισσα ξεκίνησε πιο δυναμικά την αναμέτρηση (3/4τρ) με μπροστάρη τον Καμπάτσο και προηγήθηκε με 24-32 στο πρώτο δεκάλεπτο. Κάπου εκεί η Ρεάλ εγκλωβίστηκε από την καλή άμυνα της Ζαλγκίρις και στα επόμενα 6 λεπτά είχε μόλις 2 πόντους! Οι Λιθουανοί εκμεταλλεύτηκαν το κακό διάστημα της Ρεάλ σε συνδυασμό με τα 8/12 δικά τους τρίποντα και το ημίχρονο ολοκληρώθηκε 56-48. Στην επανάληψη η Ρεάλ κατέβαζε τη διαφορά με την αναμέτρηση να πηγαίνει πόντο-πόντο. Στο τέλος οι 8 σερί πόντοι του Ταβάρες έκριναν τον αγώνα με τον Γκριγκόνις να χάνει τρίποντο ισοφάρισης. Η Ρεάλ είχε 5 διψήφιους στο σκοράρισμα με τους Ταβάρες (22π, 12ρ) και Καμπάτσο (19π, 10ας) να έχουν τα ηνία. Η Ζαλγκίρις είχε πρώτο σκόρερ τον Γουόκαπ με 18 και τον Γκριγκόνις με 17 πόντους.

Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ 83-89

Ο Παναθηναϊκός δε κατάφερε να κερδίσει την ΤΣΣΚΑ παρόλο που επέστρεψε δύο φορές από διψήφιες διαφορές. Το βάθος στο ρόστερ των Ρώσων και η πολυφωνία στο σκοράρισμα έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της ομάδας του Ιτούδη. Στην αρχή η ΤΣΣΚΑ έδειξε τις ορέξεις της με τον Χίλλιαρντ και προηγήθηκε με 5-18. Η είσοδος του Γουάιτ άλλαξε το μομέντουμ. Ο Παναθηναϊκός έσφιξε την άμυνα του και με ένα επιμέρους 19-6 έκλεισε γρήγορα τη διαφορά και έκανε το σκορ 24-24. Πάλι όμως στην αρχή του β΄δεκαλέπτου η ΤΣΣΚΑ μπήκε καλύτερα. Με ένα σερί 23-5 έφτασε τη διαφορά στους 18 πόντους (31-49). Ο Νέντοβιτς σε αυτό το σημείο έπιασε κυριολεκτικά φωτιά. Με 14 πόντους κατέβασε τη διαφορά σε μονοψήφια επίπεδα στο τέλος του ημιχρόνου (42-51). Στην επανάληψη ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε δυναμικά. Μείωσε στον πόντο (52-53) αλλά η ΤΣΣΚΑ με τα επιθετικά ριμπάουντ έβρισκε συνεχώς λύσεις. Ξαναπήγε τη διαφορά στους 13 πόντους (58-71) και εκ τότε δεν ξανακοίταξε πίσω. Για τους γηπεδούχους ο Νέντοβιτς είχε 19 πόντους αλλά μόλις 3 ήρθαν στο δεύτερο ημίχρονο. Η ΤΣΣΚΑ είχε πρώτο σκόρερ τον Κλάιμπερν με 15 ενώ Χίλλιαρντ με 14 και Χάκετ με 13 πόντους βοήθησαν επίσης στο σκοράρισμα.

Μπάγερν Μονάχου – Ερυθρός Αστέρας 74-59

Η Μπάγερν συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της στην Ευρωλίγκα. Επικράτησε του Ερυθρού Αστέρα με 74 -59 και βρίσκεται στη 2η θέση της βαθμολογίας. Κλειστό ματς με αργό ρυθμό και τις δύο ομάδες να είναι κοντά στο σκορ σε όλη την αναμέτρηση. Στο τέλος ενώ το σκορ ήταν 61- 59 η Μπάγερν έκανε ένα σερί 13-0 και έφτασε στη νίκη. Η ομάδα του Τρινκέρι είχε σε μέτριο βράδυ τον Λούσιτς αλλά Μπόλντγουιν και Μπάμπ με 15 πόντους ξεχώρισαν για τη Μπάγερν. Για τον Ερυθρό κορυφαίος ο νεοαποκτηθής Τζόνι Ο΄Μπράιαντ με 17 πόντους. Ο σούπερ σταρ της ομάδας Λόιντ πραγματοποίησε τη χειρότερη του εμφάνιση με  9 πόντους και 1/5δίποντα, 1/9 τρίποντα και 4/5 βολές.

Βαλένθια – Αρμάνι Μιλάνο 86-81

Στην τελευταία χρονικά αναμέτρηση, η Βαλένθια πήρε πολύ σημαντική νίκη στη Φοντέτα απέναντι στην Αρμάνι. Οι νυχτερίδες ξεκίνησαν καλύτερα τον αγώνα και επέβαλαν από νωρίς τον ρυθμό τους σε άμυνα και επίθεση. Το 24-18 έγινε 37-25 αλλά σε αυτό το σημείο η Αρμάνι αντέδρασε. Με σερί 2-12 έκλεισε την ψαλίδα στο σκορ και μάλιστα το ημίχρονο είδε τους Ιταλούς να προηγούνται με 44-42. Στο δεύτερο ημίχρονο πάλι η Βαλένθια ήλεγχε την αναμέτρηση και έφτασε να προηγείται με  74-65. Μίτσοφ, Σίλντς και ΛεΝτέι έδωσαν το σύνθημα της αντεπίθεσης για την Αρμάνι που ισοφάρισε σε 76-76. Στο τέλος όμως ο εξαιρετικός Βαν Ρόσομ (21π) και οι βολές του Πρέπελιτς έδωσαν τη νίκη στους γηπεδούχους. Το στατιστικό που έκρινε την αναμέτρηση ήταν οι 19 ασίστ και τα 8 λάθη της Βαλένθια σε αντίθεση με την Αρμάνι που είχε 14 ασίστ και 13 λάθη.

MVP

Σε αυτή την αγωνιστική στην Ευρωλίγκα, δύο ήταν που ξεχώρισαν περισσότερο από άλλους. Ο ένας είναι ο Μπομπουά της Εφές και ο Ταβάρες της Ρεάλ. Ο γκαρντ της Εφές είχε 23 πόντους (5/5 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 4/4 βολές). Επίσης μέτρησε 7 ασίστ, 3 κλεψίματα και 2 τάπες. Συγκέντρωσε 36 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης στην καλύτερη του εμφάνιση με τη φανέλα της Εφές. Στον αντίποδα ο θηριώδης σέντερ της Ρεάλ είχε 22 πόντους (9/9 δίποντα, 4/5 βολές) και 12 ριμπάουντ. Στο σύστημα αξιολόγησης είχε 34 μονάδες. Οπότε και βάση της στατιστικής και βάση του ότι ο Ταβάρες δεν έχει αντίπαλο στα κυβικά του (με εξαίρεση τον Φολ της Βιλερμπάν)το βραβείο του MVP πάει στον Ροντρίγκ Μπομπουά.

Στα αξιοσημείωτα της Ευρωλίγκα

->Το ποσοστό στα δίποντα των δύο σέντερ του Ολυμπιακού. Το δίδυμο ψηλών των ερυθρόλευκων (Μάρτιν- Έλλις) μετράει 47/53 δίποντα, ποσοστό 89%.

-> Άλλη μια αναμέτρηση της Μακάμπι στην Ευρωλίγκα που κρίνεται στα τελευταία λεπτά και στο τέλος χάνεται. Μόνο με την Χίμκι είχε θετικό αποτέλεσμα η ομάδα του Σφαιρόπουλου.

->35 χρόνια μετά γαλλική ομάδα κερδίζει στη Βιτόρια. Η Μπασκόνια μετρούσε 16 σερί νίκες απέναντι σε γαλλικές ομάδες αλλά η Βιλερμπάν σταμάτησε αυτή τη παράδοση.

-> Το παρολίγον triple-double του Γουόκαπ. Ο παίχτης της Ζαλγκίρις είχε 18 πόντους 9 ασίστ και 7 ριμπάουντ.

-> Η ευστοχία της ΤΣΣΚΑ στα τρίποντα στο ημίχρονο με τον Παναθηναϊκό με 9/13

Επόμενη Αγωνιστική της Ευρωλίγκα

12/11/2020: ΤΣΣΚΑ – Μπασκόνια (19:00)

12/11/2020: Ολυμπιακός – Άλμπα Βερολίνου (21:00)

12/11/2020: Μακάμπι – Ζαλγκίρις (21:05)

12/11/2020: Μπαρτσελόνα – Φενέρμπαχτσε (22:00)

13/11/2020: Χίμκι – Αρμάνι Μιλάνο (17:30)

13/11/2020: Ερυθρός Αστέρας – Ρεάλ Μαδρίτης (20:00)

13/11/2020: Παναθηναϊκός – Εφές (21:00)

13/11/2020: Μπάγερν Μονάχου – Βαλένθια (21:30)

13/11/2020: Βιλερμπάν – Ζενίτ (21:45)