Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας αναλύουν και σχολιάζουν την νίκη του Ολυμπιακού απέναντι στη Ζενίτ στη Ρωσία με σκορ 75-66.

Η νίκη αυτή αδιαμφισβήτητα αποτελεί χρυσάφι. Τελικό σκορ Ζενίτ Ολυμπιακός 66-75 και οι ερυθρόλευκοι κερδίζουν για την ώρα ηρεμία τάξη και ασφάλεια. Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο. Πάμε όμως να ξετυλίξουμε σιγά σιγά το κουβάρι της συγκεκριμένης αναμέτρησης.

Πριν από το ξεκίνημα του παιχνιδιού δύο ήταν τα δεδομένα. Πρώτον, η φιλόδοξη φέτος Ζενίτ επέστρεφε στην ευρωπαϊκή αγωνιστική δράση έπειτα από ένα μήνα. Δεύτερον, ο Ολυμπιακός θα έψαχνε τη νίκη προκειμένου να μην αντιμετωπίσει γκρίνια και εσωστρέφεια.

Euroleague: Μεγάλο διπλό του Ολυμπιακού στην Αγία Πετρούπολη, 66-75 την Ζενίτ | ΣΠΟΡ | iefimerida.gr

Η αρχή και ο ερυθρόλευκος ρυθμός

Το ματς έδειξε να ξεκινάει καλά για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα (11-17). Ψύχραιμο παιχνίδι αν και ο Σλούκας ταλαιπωρούσε αρκετά τη μπάλα, σωστές αλλαγές στα pick n roll της Ζενίτ και πάει λέγοντας. Το μαρκάρισμα του Πάνγκος από τον Παπανικολάου ήταν εκ προοιμίου αποτελεσματικό ενώ ο Ρίβερς δεν βρήκε ποτέ ρυθμό όπως στα ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Όλα θα κρίνοντας στη συνέχεια. Οι φιλοξενούμενοι σημάδευαν κάθε miss match που τους έδιναν οι Ρώσοι. Ωστόσο, η άμυνα χαλάρωσε και ο Χόλινς μαζί με τον Τόμας έβαλαν τη Ζενίτ και το κόσμο της στο παιχνίδι (20-19). Κάπου εκεί άρχιζε να φαίνεται η αποχή από τα παιχνίδια και η έλλειψη ρυθμού των γηπεδούχων. Η second unit του Ολυμπιακού έδωσε ένα up tempo παιχνίδι. Ο Πρίντεζης πέρασε έξυπνα στη θέση ‘5’ δίνοντας ενέργεια στο καλάθι. Όλα ήταν πιο απλά το 7-22 των φιλοξενουμένων στο δεύτερο δεκάλεπτο ίσως να αρκούσε για να δώσει τη νίκη. Με άλλα λόγια άμυνα από μπετόν. Παπανικολάου, Ζαν Σαρλ, Έλις, Μάρτιν ακόμα και ο ξεχασμένος Λαρεντζάκης μπήκαν μέσα για να κερδίσουν το παιχνίδι από την άμυνα.

Όλα έβαιναν καλώς μέχρι…

Το τρίτο δεκάλεπτο ήταν περίπου ίδιο με το πρώτο. Νευρικός Ολυμπιακός με αρκετά αβίαστα λάθη και μια Ζενίτ η οποία ωστόσο δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που τις έδινε ο αντίπαλος. Με αυτά και με αυτά, ο Ολυμπιακός με ένα σταθερό προβάδισμα 12-14 πόντων δεν έδειχνε να κινδυνεύει. Όμως, η φετινή ομάδα του Πειραία παρουσιάζει αρκετά συχνά αυτοκτονικές τάσεις. Η ζώνη των Ρώσων σε συνδυασμό με το step up του Μπάρον έφερε τη διαφορά στο -3 (60-63). Στατική επίθεση και χαλάρωση στην άμυνα ήταν τα στοιχεία που διέκριναν τους ερυθρόλευκους στο τέταρτο δεκάλεπτο. Ωστόσο δεν έπεσε στη παγίδα και πήρε μια πολύ σημαντική νίκη για τη συνέχεια.

Euroleague, Ζενίτ-Ολυμπιακός 66-75: Θρυλική επιστροφή στις νίκες

Τι παρατηρήσαμε

  • Το σημερινό σχήμα με Ζαν Σαρλ και Παπανικολάου στα forwards ίσως είναι η καλύτερη φόρμουλα για να καλύψεις τις όποιες αμυντικές αδυναμίες των Σπανούλη και Σλούκα.
  • Σήμερα, ο Μπαρτζώκας προχώρησε σε ένα περίεργο κατ’ εμέ rotation. Μια πεντάδα η οποία δεν αλλάζει καθόλου στο πρώτο δεκάλεπτο παρά μόνο όταν ξεκινάει το δεύτερο όπου εκεί είδαμε μια τελείως διαφορετική πεντάδα. Ευτυχώς δεν κόστισε.
  • Ο Μάρτιν αν και πρωτάρης σε αυτό το επίπεδο, πολλές φόρες όπως και σήμερα παίζει τόσο μεστά και ώριμα που καλύπτει πολλές φορές το φόβο και το δισταγμό του Έλις.
  • Αν βλέπω καλά Πρίντεζης 8 λέπτα και 52 δευτερόλεπτα συμμετοχής. Και τα πέντε εξ’αυτών στη θέση ‘5’.
  • Αναρωτιέμαι φέτος αν ο Σλούκας έχει εμποτιστεί με τόση πίεση που δεν μπορεί μέχρι ώρας να προσφέρει τα αναμενόμενα. Ταλαιπωρεί άσκοπα τη μπάλα ενώ ακόμη και στις προσπάθειες του δεν δείχνει σίγουρος. Ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη από έναν Σλούκα ώριμο και γεμάτο ενέργεια και όχι έναν Σλούκα μαγκωμένο που προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι ο ηγέτης της ομάδας. Εδώ που τα λέμε γι’ αυτό αποκτήθηκε αλλά ακόμη είναι πολύ νωρίς να δείξει κάτι τέτοιο.

Ηρεμία, τάξη και ασφάλεια. Τρεις λέξεις που τις είχε ανάγκη η ομάδα πριν από αυτή την αναμέτρηση. Πλέον, χρειάζεται σταθερότητα, διάρκεια στο ρυθμό ώστε να μπορέσει να κάνει το βήμα παραπάνω. Υπομονή χρειάζεται καθώς μόνο από τα παιχνίδια της Ευρωλίγκα θα κληθεί ο Μπαρτζώκας να βρει την ταυτότητα της ομάδας. Δυστυχώς ή ευτυχώς.