Η ΑΕΚ «πέταξε» ένα ημίχρονο κόντρα στη Λέστερ και ηττήθηκε με 1-2 στο ΟΑΚΑ στη 2η αγωνιστική του EUROPA LEAGUE. Χάρισε με 2 λάθη 2 τέρματα στους Άγγλους ενώ ο Λιβάγια έχασε ισάριθμες ευκαιρίες να φέρει το ματς στα ίσια πριν το 0-2. Κορυφαίος ο Μάνταλος, σκόρερ ο Τάνκοβιτς που παραλίγο να ισοφαρίσει δευτερόλεπτα μετά τη μείωση του σκορ.

Στο πρώτο ματς στην έδρα της η ΑΕΚ ήθελε να πάρει κάτι που θα της ήταν χρήσιμο στην υπόθεση «πρόκριση» αλλά δεν τα κατάφερε. Οι Άγγλοι εκμεταλλευόμενοι τα λάθη της «Ένωσης» και παίζοντας έξυπνα έκαναν το 2 στα 2. Το ίδιο έκανε και η Μπράγκα απέναντι στη Ζόρια εκτός έδρας. Χρέος της ΑΕΚ να κάνει 2 νίκες απέναντι στην πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου. Είναι ο μοναδικός τρόπος να διεκδικήσει μέχρι τέλους κάτι στον όμιλο, χρειάζεται βαθμούς για την ίδια στην κατάταξη της UEFA αλλά χρειάζεται και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

ΠΩΣ ΕΠΑΙΞΕ Η ΑΕΚ

Ο Μάσιμο Καρέρα δήλωσε μετά το ματς με τον ΠΑΣ Γιάννενα πως το 4-2-3-1 ταιριάζει περισσότερο στην ομάδα του. Αυτό επέλεξε και στην αναμέτρηση με τη Λέστερ. Αν κάτι ήταν έκπληξη ήταν η επιλογή Ινσούα και Λόπεζ στην ίδια πλευρά με τον Πορτογάλο να έχει ουσιαστικά θέση αριστερού μέσου. Με αυτόν τον τρόπο ήθελε να δώσει έμφαση στην άμυνα (τουλάχιστον από τη μία μεριά) και ήταν κάτι που δοκίμασε τα τελευταία λεπτά στο προηγούμενο ματς. Ο Τσιντώτας ήταν στο τέρμα, ΣβάρναςΝεντελτσεάρου στα στόπερ και δεξιά ο Μπακάκης. Στα χαφ οι μοναδικοί διαθέσιμοι Σάκχοφ-Κρίστισιτς ενώ λίγο μπροστά τους ο Μάνταλος. Ο Λιβάγια πήγε στη δεξιά πλευρά και ο Ανσαριφάρντ στην κορυφή.

ΙΣΟΡΟΠΗΜΕΝΟ ΤΕΤΑΡΤΟ, ΠΕΝΑΛΤΙ ΑΠΟ ΤΣΙΝΤΩΤΑ

Στα πρώτα 15 λεπτά της αναμέτρησης η ΑΕΚ προσπαθούσε να ελέγξει το ματς και έδειχνε διαβασμένη απέναντι στην αντίπαλό της. Μια κακή εκτίμηση όμως του Τσιντώτα στο 16’ έφερε το πέναλτι για τη Λέστερ. Ο Βάρντι τσίμπησε την μπάλα και ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ τον ανέτρεψε ενώ δεν χρειαζόταν καθώς η μπάλα έβγαινε άουτ. Ο επιθετικός των φιλοξενούμενων που κέρδισε την παράβαση την μετέτρεψε σε γκολ για το 0-1.

Παρά την ψυχρολουσία η «Ένωση» είχε τις ευκαιρίες να φέρει το ματς στα ίσια. Όπως και με τη Μπράγκα όμως δεν κατάφερε να τις μετουσιώσει σε γκολ. Συγκεκριμένα ο Λιβάγια σε δύο περιπτώσεις μέσα σε 1 λεπτό, στο 27’ και στο 28’, βρέθηκε απέναντι από τον Σμάιχελ αλλά την πρώτη με κεφαλιά δεν κατάφερε να τον νικήσει και τη δεύτερη με πλασέ έστειλε την μπάλα άουτ! Ήταν 2 κλασικές ευκαιρίες και με τέτοιους αντιπάλους δεν θα παρουσιαστούν πολλές σαν κι αυτές.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η άμυνα της ΑΕΚ αδράνησε σε εκτέλεση κόρνερ στο 38’ και ο Τσάουντρι που ήρθε από το 2ο δοκάρι έκανε το 0-2 και το έργο των «κιτρινόμαυρων» πολύ δύσκολο.

ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΔΥΝΑΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΓΚΟΛ

Στην επανάληψη η ΑΕΚ ξεκίνησε με 2 αλλαγές οι οποίες φάνηκαν να είναι μόνο προσώπων αλλά ήταν και συστήματος ταυτόχρονα. Ο Τάνκοβιτς αντικατέστησε τον Λιβάγια και ο Ολιβέιρα τον Ανσαριφάρντ. Αυτό που άλλαξε επιπλέον ο Καρέρα ήταν ότι έκανε τον Λόπεζ 3ο στόπερ, τον Ινσούα αριστερό μπακ, με αποτέλεσμα οι 2 νεοεισελθόντες να κάνουν δίδυμο στην κορυφή σε ένα 3-5-2. Το παραπάνω «τρικ» έπιασε και οι Άγγλοι αιφνιδιάστηκαν. Μέχρι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα ο Μάνταλος στο 49’ βρήκε τον Τάνκοβιτς κι αυτός νίκησε τον Σμάιχελ για να μειώσει σε 1-2. Μάλιστα, δευτερόλεπτα αργότερα ο αρχηγός της ΑΕΚ, που ήταν ίσως ο καλύτερος του γηπέδου, ξεμαρκαρίστηκε με απίθανη ενέργεια, βρήκε σε μια φάση καρμπόν τον Τάνκοβιτς αλλά αυτή τη φορά σούταρε πάνω από τα δοκάρια.

Η «Ένωση» μέσα σε 1 λεπτό πήγε να φέρει το ματς στα ίσια!

ΕΛΕΓΞΕ ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ Η ΛΕΣΤΕΡ ΜΕΤΑ ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΕΚ

Εφόσον η Λέστερ δεν δέχτηκε την ισοφάριση βρήκε τον τρόπο να ελέγξει και πάλι το ματς. Είχε μεγάλη ευκαιρία να σφραγίσει τη νίκη στο 64’ αλλά ο Ιντέρ έστειλε την μπάλα στην συμβολή των δοκαριών. Η ΑΕΚ είχε την κατοχή αλλά δεν έβρισκε πλέον τρόπους να απειλήσει. Οι Άγγλοι έκλεισαν τον Τάνκοβιτς που δεν φάνηκε στο υπόλοιπο του ματς. Το ίδιο έκαναν και με τον Ολιβέιρα που ούτως ή άλλως δεν βρίσκεται σε καλή φόρμα.

Η τριπλή αλλαγή του Καρέρα στο 85’ δεν προσέφερε τίποτα στην ΑΕΚ τα τελευταία λεπτά και το τελικό σκορ αφήνει πικρή γεύση για την προσπάθεια κυρίως στο 2ο ημίχρονο.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο χάρισε με 2 τεράστια λάθη ένα προβάδισμα στη Λέστερ που ήταν πολύ δύσκολο να ανατραπεί. Παρ’ όλα αυτά έκανε την προσπάθειά της και έδειξε ότι θα παλεύει κάθε ματς μέχρι το τέλος. Αυτό είχαν να το δουν οι φίλοι της από τη σεζόν 2017-18 που στο τέλος έφερε το πρωτάθλημα και μια καλή, αήττητη πορεία στην Ευρώπη. Για να έρθουν και αποτελέσματα μαζί με την προσπάθεια μέχρι τέλους χρειάζεται και κάτι παραπάνω. Πάνω από όλα να μη δέχεται φτηνά γκολ και να μη χάνει κλασικές ευκαιρίες.

Με την επιστροφή σημαντικών παικτών στα χαφ θα μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια στο παιχνίδι της. Ένας από τους λόγους που έπεσε η απόδοσή της μετά το 60’ ήταν η κούραση στο δίδυμο Σάκχοφ-Κρίστισιτς που έχουν παίξει πολλά σερί 90λεπτα τις τελευταίες εβδομάδες. Επίσης, η επιστροφή του Λιβάι Γκαρσία θα δώσει την ευκαιρία στην ΑΕΚ να παίξει με 2 καθαρά εξτρέμ μετά από πολλά χρόνια. Ο Τάνκοβιτς έχει δείξει με το «καλημέρα» την αξία του, το ίδιο και ο Λιβάι πριν τραυματιστεί. Αν αγωνιστούν μαζί ίσως κάνουν τη διαφορά!

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως ο Σβάρνας έχει αρχίσει και βγάζει ωριμότητα στο παιχνίδι του. Ένας παίκτης που έχει κατηγορηθεί αρκετά δείχνει πως με τα παιχνίδια που παίρνει στα πόδια του εξελίσσεται σε μία αξιόπιστη λύση. Ο Νεντελτσιάρου έδειξε, επίσης, καλά δείγματα σήμερα και η ΑΕΚ μπορεί πλέον να αισθάνεται μεγαλύτερη σιγουριά στο κέντρο της άμυνας, μία θέση που «πονούσε» πολύ.