Με το… αριστερό ξεκίνησε στους ομίλους του EUROPA LEAGUE η ΑΕΚ που έχασε με 3-0 εκτός έδρας από την Μπράγκα. Οι «κιτρινόμαυροι» πλήρωσαν την αστοχία τους αλλά και μερικά σοβαρά λάθη στην άμυνα. Μοιραίος ο Ολιβέιρα. Αλλαγή στην αλλαγή ο Λιβάγια.

Η ΑΕΚ πάλεψε περισσότερο από όσο δείχνει το τελικό σκορ στην Πορτογαλία αλλά προδόθηκε από το γεγονός ότι είχε σε κακή βραδιά τον Ολιβέιρα. Ο επιθετικός της «Ένωσης» έχασε 2 σπουδαίες ευκαιρίες να ανοίξει το σκορ και άλλη μία να φέρει το ματς στα ίσια στο 2ο ημίχρονο. Πέραν τούτου, δύο λάθη στην άμυνα διαμόρφωσαν το 3-0 που μπορεί να μην είναι ακριβώς αντιπροσωπευτικό αλλά πρέπει να προβληματίσει.

ΠΩΣ ΕΠΑΙΞΕ

Ένα κλασικό 5-3-2 που όταν η ΑΕΚ είχε την κατοχή γινόταν 3-5-2 επέλεξε ο Μάσιμο Καρέρα. Ο Τσιντώτας κάτω από τα δοκάρια και μπροστά του οι Τσιγκρίνσκι, Σβάρνας, Νεντεκλεάρου. Αριστερά επελέγη ο Λόπεζ ενώ δεξιά ο Βασιλαντωνόπουλος για να παίξουν όλη την πλευρά. Στα χαφ οι 3 διαθέσιμοι, ουσιαστικά, ΣάκχοφΚρίστισιτς και λίγο πιο μπροστά ο Μάνταλος. Στην κορυφή οι 2 καθαρόαιμοι επιθετικοί της για πρώτη φορά, Ολιβέιρα και Ανσαριφάρντ.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΑΛΑ Η ΑΕΚ ΜΟΙΡΑΙΟΣ Ο ΟΛΙΒΕΪΡΑ

Η παρουσία του Μάνταλου προϊδέαζε ότι η «Ένωση» θα βρει τρόπο να κυκλοφορήσει την μπάλα και να γίνει απειλητική. Αυτό κατάφερε μόλις στο 4ο λεπτό ο αρχηγός της ΑΕΚ που βρήκε με άψογη σέντρα τον Ολιβέιρα αλλά ο Πορτογάλος δεν έκανε καλή κεφαλιά. Μέχρι το 30’ στεκόταν πολύ καλά απέναντι σε μια Μπράγκα που δεν είχε βρει ακόμα τον τρόπο να απειλήσει.

Σε εκείνο το σημείο οι «κιτρινόμαυροι» παραχώρησαν λίγο παραπάνω κατοχή και χώρο στους αντιπάλους τους και έδειχνε θέμα χρόνου να κινδυνεύσουν. Ο Φρανσέρτζιο με καρφωτή κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής «έξυσε» το κάθετο δοκάρι στο 38΄ και προειδοποίησε. Η ΑΕΚ είχε την απάντηση στις μεγάλες ευκαιρίες με τον Ολιβέιρα στο 42’. Ο επιθετικός της «Ένωσης» μπήκε στη μεγάλη περιοχή, απέφυγε έναν αντίπαλο αλλά από το ύψος του πέναλτι και λίγο πλάγια δεν βρήκε εστία.

Σαν να μην έφτανε αυτό, στην τελευταία φάση του ημιχρόνου, ο Γκαλένο κέρδισε την κεφαλιά από τον Βασιλαντωνόπουλο σε σέντρα του Εσγκάιο και έκανε το 1-0.

ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΑΜΥΝΕΣ ΣΤΟ Β’ ΜΕΡΟΣ, 4-2-3-1 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ

Στην επανάληψη η ΑΕΚ έπρεπε να μπει και να κυνηγήσει το γκολ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει φάσεις αλλά και να δεχτεί αρκετές στην κόντρα. Πρώτος απείλησε ο Τσιγκρίνσκι στο 51’ με προβολή έπειτα από φάουλ του Μάνταλου αλλά ο Ματέους μπλόκαρε. Ο Παουλίνιο πήρε την σκυτάλη λίγα λεπτά μετά με μακρινό σουτ αλλά ο Τσιντώτας ήταν σε ετοιμότητα.

Ο Μάσιμο Καρέρα στο 62’ με διπλή αλλαγή άλλαξε σχηματισμό σε 4-2-3-1. Ο Τάνκοβιτς πήρε τη θέση του Τσιγκρίνσκι και πέρασε στο δεξί άκρο της επίθεσης. Ο Λιβάγια πέρασε στο άλλο αντικαθιστώντας τον Ανσαριφάρντ. Ήταν μία αλλαγή που δημιούργησε κάποια ερωτηματικά, καθώς ο Ολιβέιρα φαινόταν σε χειρότερη βραδιά από τον Ιρανό.

Αυτό απέδειξε ο Πορτογάλος λίγο αργότερα όταν σπατάλησε άλλη μια κλασική ευκαιρία στέλνοντας την μπάλα στην εξωτερική πλευρά των διχτύων από πολύ ευνοϊκή θέση. Στο 73’ ήταν η σειρά του Όρτα να χάσει σπάνιο τετ-α-τετ στέλνοντας κι αυτός την μπάλα άουτ.

ΤΟ 2-0 ΕΚΟΨΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ «ΔΙΚΕΦΑΛΟΥ»

Στο 78’ ο σκόρερ Γκαλένο έγινε δημιουργός με μια εξαιρετική ατομική ενέργεια και ο Παουλίνιο έγραψε το 2-0 με ωραίο πλασέ. Το γκολ στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο  ήταν ό,τι χειρότερο για την ΑΕΚ που είχε τρέξει πολύ και δεν είχε καταφέρει να μετουσιώσει σε γκολ κάποια προσπάθειά της. Δεν παράτησε βέβαια το ματς, είχε κάποιες ευκαιρίες αλλά όχι την ουσία. Όπως στην κεφαλιά του Λιβάγια, έπειτα από κόρνερ, που εξουδετέρωσε και πάλι ο τερματοφύλακας των γηπεδούχων.

Στο 88’ η Μπράγκα αναπτύχθηκε, μετά από λάθος του Λιβάγια και με τον Όρτα έγραψε το τελικό 3-0. Το συγκεκριμένο σκορ δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα του αγώνα αλλά δείχνει τη διαφορά που είχαν οι 2 ομάδες στα τελειώματά τους και αυτό πρέπει να προβληματίσει τον Μάσιμο Καρέρα. Ο Ιταλός αμέσως μετά, απέσυρε τον Λιβάγια, με τον Κροάτη να δείχνει έξαλλος.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η ήττα σε μια έδρα όπως της Μπράγκα που είναι η ισχυρή του ομίλου δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτυχία. Το 3-0 όμως είναι βαρύ και η ομάδα δείχνει πως έχει πολλή δουλειά να κάνει ακόμα. Όταν ο Ιταλός επιλέγει σχήμα με 3 κεντρικούς αμυντικούς η ΑΕΚ περιορίζεται σε πολύ παθητικό ρόλο και δεν είναι κάτι που αρέσει στους φίλους της. Ούτε είναι κάτι που έχουν συνηθίσει, την προτιμούν κυρίαρχη στο γήπεδο, κάτι που στους τελευταίους 2 αγώνες δεν φάνηκε. Εκτός του ότι δεν αρέσει, δεν φέρνει και τα ανάλογα αποτελέσματα.

Το έτερο ζήτημα ακούει στο ονόματα των Ολιβέιρα και Λιβάγια. Ο Πορτογάλος δείχνει περισσότερο να παλεύει για να εξασφαλίσει μία καλή μεταγραφή παρά για την ομάδα. Ακόμα και το παραπάνω φαίνεται να το προσπαθεί χωρίς καθαρό μυαλό, καθώς δεν καταφέρνει να πρωταγωνιστήσει. Όσο για τον Κροάτη είναι η σκιά του περσινού MVP της Superleague. Το ζήτημα της μη ανανέωσης του συμβολαίου του τον επηρεάζει και δεν έχει το μυαλό του 100% στον αγωνιστικό χώρο.

Το θέμα δεν είναι ποιος φταίει που δεν ανανεώνουν οι συγκεκριμένοι 2 ποδοσφαιριστές. Το θέμα είναι ότι η ΑΕΚ βασίζεται πάνω τους και από αυτούς επηρεάζεται η συνολική απόδοση. Την τελευταία φορά που συνέβη κάτι αντίστοιχο η «Ένωση» είχε μια κάκιστη χρονιά και προστριβές στο αποδυτήρια. Με την απόφαση μάλιστα τότε του Δημήτρη Μελισσανίδη να θέσει εκτός ομάδας τους 3 παίκτες που δεν ανανέωναν. Η χρονιά είναι ακόμα στην αρχή αλλά το κλίμα δεν φαίνεται και στην καλύτερη κατάσταση και ένα κακό ξεκίνημα σε κάθε διοργάνωση θα στοιχίσει. Για μία ομάδα όπως η ΑΕΚ η πρόκριση στους ομίλους είναι επιτυχία αλλά όχι ικανή να «βαφτίσει» μια χρονιά πετυχημένη.