Έχει περάσει περισσότερο από ένας μήνας από την ολοκλήρωση της σειράς των Νάγκετς με τους Τζαζ και ακόμα να χωνέψουμε αυτά που είδαμε από τον Τζαμάλ Μάρεϊ και τον Ντόναβαν Μίτσελ. Είναι καιρός να πλέξουμε το εγκώμιο των δύο αυτών κυρίων για την παράσταση που μας προσέφεραν, δεν νομίζετε;

Μπορεί να είναι μία από τις πιο κλισέ εκφράσεις που θα μπορούσαμε να διαλέξουμε αλλά τελικά στην σειρά των Νάγκετς και των Τζαζ δεν νίκησαν οι πρώτοι. Νίκησε το μπάσκετ. Μη φύγετε από το άρθρο, σας υποσχόμαστε ότι βελτιώνεται. Ο πρώτος γύρος των φετινών, ιδιαίτερων πλεί οφ του ΝΒΑ  μας επιφύλασσε μια μονομαχία που αποτελεί ίσως την καλύτερη που έχουμε δει στα ογδόντα χρόνια της λίγκας. Τώρα πριν αρχίσουν οι διαμαρτυρίες, θα μιλήσουμε με αριθμούς και θα αναφέρουμε ότι αρχικά στηρίζουμε την άποψη αυτή στο γεγονός πως η μονομαχία Μάρεϊ – Μίτσελ παρήγαγε τους περισσότερους πόντους μεταξύ δύο παικτών στην ιστορία των πλέι οφ του NBA.

Παρότι οι Τζαζ είχαν περισσότερους πόντους από το Ντένβερ (24), δεν κατάφεραν να επικρατήσουν στη σειρά. Οι 3 εμφατικές νίκες που σημείωσαν έκαναν τους πάντες να σκέφτονται ότι θα μπορούσαν να περάσουν εύκολα στον δεύτερο γύρο. Η απίστευτη εμφάνιση του Μάρεϊ στο 5ο παιχνίδι όμως, άλλαξε τα δεδομένα. Το Ντένβερ έγινε η 12η ομάδα στην ιστορία του πρωταθλήματος που κατάφερε να ανατρέψει σκορ 3-1 εις βάρος της. Αυτό το οφείλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στον Καναδό πλέι μέικερ.

Οι εξωπραγματικοί αριθμοί της μονομαχίας Μίτσελ – Μάρεϊ

Τόσο ο Ντόνοβαν Μίτσελ όσο και ο Τζαμάλ Μάρεϊ είχαν αριθμούς που θα μείνουν χαραγμένοι στην ιστορία των πλέι οφ της λίγκας. Ο Μίτσελ σημείωσε 57 πόντους στο πρώτο παιχνίδι, αριθμό που αποτελεί τον τρίτο υψηλότερο σε παιχνίδι πλέι οφ. Παρ’ όλα αυτά οι Νάγκετες επικράτησαν με 135-125 με τον Μάρεϊ να σταματάει στους 37. Αυτή ήταν και η πρώτη ένδειξη για το τι επρόκειτο να συμβεί στην υπόλοιπη σειρά. Και οι δυο παίχτες είχαν από δύο εμφανίσεις με 50+ πόντους. Σε όλη την ιστορία του NBA, μόνο οι δυο τους το έχουν καταφέρει αυτό.

Ο Ντόνοβαν Μίτσελ τελείωσε τη σειρά με μ.ο 36,3 πόντους ανά παιχνίδι, ενώ ο Τζαμάλ Μάρεϊ με 31,6 πόντους. Ο Μάρεϊ ήταν ωστόσο ο πιο αποτελεσματικός παίκτης της μονομαχίας, έχοντας 55% εύστοχες προσπάθειες από κάθε σημείο του γηπέδου και 53.3% από τη γραμμή του τρίποντου. Ο Μίτσελ ήταν επίσης υπερβολικά εύστοχος με 52.8% συνολικά και 51.6 % από τη γραμμή των 7.25. Οι δύο παίχτες ήταν καυτοί από το τρίποντο καθ όλη τη διάρκεια της σειράς. Ο Μίτσελ ολοκλήρωσε τη σειρά με 33 εύστοχα ενώ ο Μάρεϊ με 32.

Σε έξι παιχνίδια, ο Μίτσελ και ο Μάρεϊ ήταν ασυναγώνιστοι. Αντάλλαζαν καλάθια, “μίλησαν” σε πολύ κρίσιμα σημεία και συνολικά, έβαλαν τις ομάδες τους στην πλάτη τους.  Ωστόσο, στο 7ο παιχνίδι, οι δύο παίχτες, αλλά και οι ομάδες τους, φανερά επηρεασμένοι από την κούραση, το άγχος και από την επιμονή στην άμυνα, ήταν μέτριοι.  Ενώ ο Μίτσελ σημείωσε περισσότερους πόντους από τον Μάρεϊ, ο δεύτερος πανηγύρισε την πρόκριση, καθώς οι Νάγκετς πήραν τη νίκη με 80-78 και προχώρησαν για να αντιμετωπίσουν τους Κλίπερς στον επόμενο γύρο. Εκεί ο Μάρεϊ έκανε και πάλι τα δικά του με τη βοήθεια του Γιόκιτς.

Τελευταία φορά που είδαμε κάτι ανάλογο

Η τελευταία φορά που ζευγάρι παιχτών σημείωσε ανάλογους αριθμούς ήταν στους τελικούς του μακρινού 1969. Το ζευγάρι αυτό αποτελούταν από δύο παίχτες που μάλλον θα έχετε ακούσει. Τον Τζέρι Γουεστ και τον Τζον Χλαβλιτσεκ. Οι δύο θρύλοι είχαν προσφέρει μία από τις καλύτερες παραστάσεις στην ιστορία του αθλήματος με τον Γουεστ να έχει μ.ο 37.6 πόντους και να αναδεικνύεται MVP των τελικών παρότι οι Λέικερς έχασαν το τρόπαιο στο έβδομο παιχνίδι. Ο Χάβλιτσεκ είχε 28.3 πόντους μ.ο για τους Σέλτικς που πανηγύρισαν τον 11ο τους τίτλο.