Το Debut.gr ανακεφαλαιώνει τι έγινε την εβδομάδα που μας πέρασε στο μαγικό κόσμο του NBA.

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη εβδομάδα στη φούσκα του NBA η οποία τα είχε κυριολεκτικά όλα. Από ανατροπές, αγώνες που κρίθηκαν στη παράταση, ρεκόρ, τραυματισμούς. Ένα γεμάτο εφταήμερο με τη regular season σιγά σιγά να φτάνει προς το τέλος της. Όπως και τη προηγούμενη εβδομάδα οι πρωταγωνιστές θα μπορούσαμε να πούμε πως παραμένουν οι ίδιοι. Από τη μία είναι οι Suns, η μοναδική αήττητη ομάδα στη φούσκα (5-0), που κυνηγάει την όγδοη θέση από το Memphis και από την άλλη ο Warren. Ο forward των Pacers πραγματοποιεί εκπληκτικές εμφανίσεις με 34.8 πόντους μέσο όρο. Στους διακριθέντες αυτή την εβδομάδα θα μπει και ο Luka Doncic με τα triple-double και τα ρεκόρ που καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο. Επίσης είχαμε και τις υποψηφιότητες για τα φετινά βραβεία του NBA όπου τα ονόματα λίγο πολύ ήταν τα αναμενόμενα. Ας δούμε τι έγινε αυτή την εβδομάδα πιο αναλυτικά.

NBA- Eastern Conference

Στην ανατολική περιφέρεια οι 8 θέσεις που οδηγούν στην post season έχουν κλειδώσει. Το μόνο ενδιαφέρον είναι για το 4ο seed,που υπό κανονικές συνθήκες θα οδηγούσε στο πλεονέκτημα της έδρας. Miami, Pacers και 76ers θα δώσουν μάχη για τη θέση αυτή. Το Miami δε κέρδισε καμία αναμέτρηση αυτή την εβδομάδα καθώς ηττήθηκε από το Toronto, τους Bucks και από το αναγεννημένο Phoenix. Οι Pacers ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με ρεκόρ 3-1 και η μοναδική ήττα ήρθε πάλι από τους Suns! Κοιτώντας προς τα πάνω τη βαθμολογία η ομάδα του Nick Nurse δείχνει πως είναι ικανή για το repeat. Ο Fred VanVleet έχει μπει καυτός στη φούσκα και μπορεί να οδηγήσει το Toronto – για αρχή- στους τελικούς της περιφέρειας. Για τη Βοστώνη δε χρειάζεται να πούμε πολλά. Όσο η ομάδα είναι πλήρης και δεν υπάρξει κάποιος σοβαρός τραυματισμός πριν τα playoff όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, τότε η Ανατολή έχει αποκτήσει έναν ακόμα διεκδικητή του τίτλου. Για το Μilwaukee η επιστροφή δεν φαίνεται να είναι ιδανική. Μετράει 3 ήττες σε 5 αναμετρήσεις. Βέβαια ο Budenholzer έχει ανοίξει το ροτέισον των Bucks όπως φάνηκε και στην αναμέτρηση- και την ήττα- από τους τότε αποδεκατισμένους Nets.

NBA- Western Conference

Στη δυτική περιφέρεια μετά τις ομάδες του LA που φιγουράρουν στα 2 πρώτα seeds επικρατεί το απόλυτο χάος. Denver, Houston, Thunder και Jazz δίνουν μάχη για το καλύτερο πλασάρισμα στη κατάταξη για τις θέσεις 3-6. Το Dallas στο 7ο seed κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει εκεί. Η πραγματική μάχη όμως είναι για το 8ο seed μιας και το Memphis έχει όλα τα αρνητικά προς το μέρος του. Έχασε τον Jaren Jackson Jr για το υπόλοιπο της χρονιάς και από κάτω βλέπει να έρχονται δύο από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες της επανεκκίνησης, το Portland και το Phoenix. Στα αρνητικά για τους Grizzlies να προστεθεί και το δύσκολα πρόγραμμα που έχει μέχρι το τέλος της regular season. Οι Suns συνεχίζουν την αήττητη πορεία τους έχοντας κάθε άλλο από εύκολο πρόγραμμα. Επικράτησαν των Pacers, των Heat και των Clippers με το φοβερό buzzer beater του δαιμόνιου Devin Booker. Οι Blazers έχοντας δει τους Nurkic και Collins να επιστρέφουν απέκτησαν τρομερή ενέργεια στην άμυνα ενώ ο Gary Trent Jr έχει πάθει Klay Thompson αφού έχει σκοράρει 25 τρίποντα με ποσοστό 62,6%. Σε αυτούς να προστεθεί η τριάδα των Lillard, McCollum και του -skinny- Melo, τότε καταλαβαίνουμε πως το Portland δεν αστειεύεται.

Τι Μας Άρεσε

Στη δεύτερη εβδομάδα επανέναρξης του NBA όπως είναι αναμενόμενο μας άρεσαν οι Phoenix Suns. Η ομάδα του Booker και της παρέας του έχουν βαλθεί να μπουν στα playoff από εκεί που δε τους περίμενε κανείς . Ο σούπερ σταρ των Suns μετράει 29,5 πόντους στις 5 αυτές νίκες με αποκορύφωμα το buzzer beater κόντρα στους Clippers. Στα θετικά είναι επίσης ο Τ.J Warren. Ο forward των Pacers δικαιωματικά έχει λάβει έως τώρα τον τίτλο του MVP of the bubble. Αυτή την εβδομάδα στους 3 αγώνες των Indiana είχε 35 πόντους μ.ο και όλα δείχνουν πως το άτυπο αυτό βραβείο δύσκολα θα φύγει από τα χέρια του. Αξίζει επίσης να αναφερθεί στη κατηγορία αυτή το φαινόμενο που ακούει στο όνομα Luka Doncic. O Σλοβένος σούπερ σταρ μαγνητίζει με τις εμφανίσεις του και στην αναμέτρηση με τους Bucks ήταν χάρμα ιδέσθαι. Έκανε το 17ο triple double του με 36π, 14ρ, και 19 ασίστ(ρεκόρ καριέρας). Έτσι ισοφάρισε τον Michael Jordan με τα πέντε περισσότερα παιχνίδια με 35 πόντους, 10 ριμπάουντ και 10 ασίστ στην ιστορία του NBA. Μην ξεχνάμε ότι είναι μόλις 21 ετών..

Τι δε μας άρεσε

Αναμφίβολα το κομμάτι που μας δυσαρεστεί πάντα στον χώρο του αθλητισμού είναι οι τραυματισμοί. Αυτοί δεν έλειπαν από το NBA την εβδομάδα που μας πέρασε. Αρχικά, ο Jonathan Isaac στην αναμέτρηση με τους Kings έπεσε άτσαλα και υπέστη για δεύτερη φόρα ρήξη χιαστού στο ίδιο γόνατο. Πολλοί τον παρομοίωσαν με τον τραυματισμό του Rose και όχι άδικα. Ο νεαρός άσσος των Magic θα χάσει και την επόμενη σεζόν. Σημαντικό πλήγμα και για το Memphis καθώς ο Jaren Jackson Jr υπέστη ρήξη μηνίσκου στο αριστερό γόνατο. Ο απόφοιτος του Michigan State θα χάσει το υπόλοιπο της σεζόν με τους Grizzlies να χάνουν τους 17,4 πόντους και τα 7.6 ριμπάουντ που είχε μέσο όρο. Στους τραυματίες προστίθεται και ο Ben Simmons ο οποίος έφυγε από το Ορλάντο για να χειρουργηθεί στο γόνατο. Ο guard/forward των 76ers είναι άγνωστο το πότε και το αν θα επιστρέψει.

Στα αρνητικά έρχονται να προστεθούν και τα φάουλ που σφυρίζονται. Συγκεκριμένα από τα 21-25 φάουλ που σφυρίζονταν πριν την διακοπή, πήγαμε στα 25-28. Ο αριθμός μπορεί να φαίνεται μικρός αλλά μέσα στο παιχνίδι είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Το παιχνίδι διακόπτεται συχνά για ένα NBA που έχει τη φήμη του physical game. Αυτό από τη μία δικαιολογείται καθώς η απουσία του κόσμου και του θορύβου από τα γήπεδα βοηθάει τους διαιτητές να ακούν τις επαφές και να σφυρίζουν τα φάουλ. Από την άλλη όμως οι συνεχείς διακοπές του παιχνιδιού καταστρέφουν τον ρυθμό των ομάδων και το παιχνίδι γίνεται πιο αργό.

NBA Awards

Έγιναν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα γνωστά τα ονόματα των υποψηφίων για τα βραβεία του NBA. Οπότε έχουμε και λέμε υποψήφιοι για τα βραβεία είναι οι εξής:

  • MVP: Γιάννης Αντετοκούνμπο, LeBron James, James Harden
  • MIP: Bam Adebayo, Luka Doncic, Brandon Ingram
  • Sixth Man: Dennis Shroder, Montrelz Harrell, Lou Williams
  • ROY: Ja Morant, Zion Williamson, Kendrick Nunn
  • DPOY: Γιάννης Αντετοκούνμπο, Anthony Davis, Rudy Gobert
  • Coach of th Year: Mike Budenholzer, Nick Nurse, Billy Donovan

Αναμενόμενα τα ονόματα που βρίσκονται στη κάθε λίστα με ορισμένα φαβορί για το εκάστοτε βραβείο. Οι προβλέψεις μου για τους νικητές είναι πως ο Γιάννης θα βγει για 2η συνεχόμενη φορά MVP αλλά θα πάρει και το βραβείο του καλύτερου αμυντικού.

Από κει και πέρα, πιο βελτιωμένος κατά την άποψή μου είναι ο Bam Adebayo των Heat. Ο σέντερ του Miami διανύει την breakout season ενώ θεωρώ πως είναι ο δεύτερος καλύτερος passing center μετά τον Nikola Jokic. Από κοντά πάντως και ο Ingram για το βραβείο αυτό.

Για έκτο παίκτη θα διάλεγα τον Dennis Schroder των Thunder. Σκοράρει 19 πόντους μ.ο με 46,8% ποσοστό ευστοχίας που είναι και το υψηλότερο της καριέρας του. Και από τη στιγμή που το ESPN έδινε 0,2% στην Oklahoma να είναι στα playoff τότε και ο Γερμανός guard αξίζει το βραβείο αυτό σε σχέση με τους δύο υποψηφίους των Clippers.

Για το βραβείο του καλύτερου νέου,πιστεύω ακράδαντα πως είναι ο Ja Morant. Ο απόφοιτος του Murray State τη σεζόν μέχρι τη διακοπή είχε 17,6 πόντους και 6,9 ασίστ μ.ο και συνέβαλε τα μέγιστα στη πορεία του Memphis για τα playoff. Αν ο Zion έπαιζε από την αρχή της χρονιάς πιθανώς να κάναμε διαφορετική κουβέντα τώρα αλλά με τα δεδομένα που έχουμε η ψήφος μου πάει στον εκρηκτικό guard των Grizzlies.

Για το βραβείο του προπονητή θα διαλέξω οριακά Billy Donovan.