Η ΑΕΚ με το γκολ-πέναλτι του Ανσαριφάρντ στο 16’ επικράτησε του τοπικού ΠΑΣ στα Γιάννενα με 1-0. Ήταν μία νίκη που χρειαζόταν η «Ένωση» τόσο βαθμολογικά όσο και ψυχολογικά μετά το βαρύ 3-0 από την Μπράγκα. Παρά την ήττα οι γηπεδούχοι κέρδισαν τις εντυπώσεις, είδαν 2 γκολ τους να ακυρώνονται (σωστά) ως οφσάιντ και απέδειξαν πως η ισοπαλία με τον Ολυμπιακό μόνο τυχαία δεν ήταν.

Σε ένα ματς που το VAR είχε πολλή δουλειά η ΑΕΚ κατάφερε να πάρει μια νίκη που μπορεί να λειτουργήσει ως φάρμακο για τα συνεχή άσχημα αποτελέσματα. Οι «κιτρινόμαυροι» δεν είχαν το περιθώριο για νέα απώλεια βαθμών στην Superleague INTERWETTEN αλλά ήξεραν πως θα αντιμετωπίσουν μια ομάδα που στην έδρα της υποχρέωσε τον Ολυμπιακό σε ισοπαλία. Στο γήπεδο φάνηκε ακόμα περισσότερο πως η αποστολή αυτή ήταν δύσκολη αλλά την έφεραν εις πέρας. Πολύ όμορφο ποδόσφαιρο από τους Γιαννιώτες που θα νιώθουν σίγουρα αδικημένοι από το σκορ. Κυρίως από το γεγονός ότι δεν πέτυχαν κάποιο γκολ ενώ είχαν 2 ακυρώσεις και 1 δοκάρι!

ΠΩΣ ΕΠΑΙΞΑΝ ΑΕΚ ΚΑΙ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περισσότερο με 4-2-3-1 έμοιαζε αυτό που επέλεξε ο Μάσιμο Καρέρα παρά με 4-3-3. Κι αυτό διότι ο Πέτρος Μάνταλος που στο 4-3-3 αγωνίζεται ως 8άρι έδειχνε στο ματς να βρίσκεται πιο μπροστά από τα άλλα 2 χαφ. Μάλιστα, άλλαζε συχνά θέσεις με τον Τάνκοβιτς. Ο Τσιντώτας ήταν στο τέρμα ενώ οι Χνιντ και Νεντελτσιάρου έπαιξαν για πρώτη φορά φέτος μαζί χωρίς την παρουσία 3ου στόπερ. Παουλίνιο δεξιά, Λόπεζ αριστερά και στα χαφ η γνωστή 2άδα ΣάκχοφΚρίστισιτς. Μπροστά τους ο Μάνταλος, αριστερά ο Τάνκοβιτς, δεξιά ο Μαχαίρας και κορυφή ο Ανσαριφάρντ.

Ο Αργύρης Γιαννίκης, από την άλλη, επέλεξε το 4-4-2. Χουτεσιώτης στα γκολπόστ, Πίρσμαν, Κάργας, Εραμούσπε και Σάλιακας στην άμυνα από αριστερά προς τα δεξιά. Κάστρο και Σιόντης στα χαφ, Ελευθεριάδης και Καρτάλης στις πτέρυγες με τους Λέο και Παμλίδη στην επίθεση.

ΜΠΗΚΕ ΔΥΝΑΤΑ Η ΑΕΚ, ΠΕΝΑΛΤΙ ΚΑΙ 1-0

Οι φιλοξενούμενοι ήξεραν πως αν δεν πάρουν από νωρίς προβάδισμα τα πράγματα θα γίνονταν πιο δύσκολα όσο θα περνούσε η ώρα και η κούραση θα έκανε την εμφάνισή της. Μπήκαν, λοιπόν, δυνατά και έχασαν την πρώτη ευκαιρία με τον Μαχαίρα στο 10’. Ο Λόπεζ, που ήταν από τους διακριθέντες της ΑΕΚ, έκανε παράλληλη συρτή σέντρα, η μπάλα έφτασε στον νεαρό που πλάσαρε αλλά ο Πίρσμαν έσωσε στη γραμμή! Η πίεση στη συνέχεια έφερε ένα φάουλ που από την εκτέλεσή του η ΑΕΚ κέρδισε το πέναλτι. Ο Μάνταλος σέντραρε από τα αριστερά, ο Χνιντ έκανε την κεφαλιά, που δεν βρήκε στόχο, αλλά ο Χουτεσιώτης έπεσε με το γόνατο πάνω στον παίκτη της ΑΕΚ. Όσο ο Τυνήσιος βρισκόταν στο έδαφος ο Διαμαντόπουλος κλήθηκε από τον VAR να δει τη φάση. Το αποτέλεσμα ήταν να δώσει την παράβαση και ο Ανσαριφάρντ από τα 11 βήματα να γράψει το 1-0.

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί πως η απόφαση ήταν 100% σωστή καθώς η μπάλα δεν είχε περάσει εκτός αγωνιστικού χώρο όταν ο Χουτεσιώτης ανέτρεψε τον Χνιντ(ΦΩΤΟ). Αν είχε περάσει θα έπρεπε να τιμωρηθεί ο τερματοφύλακας του ΠΑΣ πειθαρχικά (ίσως και με κόκκινη) αλλά χωρίς να δοθεί παράβαση.

Ο Χουτεσιώτης βρίσκει τον Χνιντ πριν η μπάλα περάσει εκτός αγωνιστικού χώρου.

ΦΑΣΕΙΣ ΕΚΑΤΕΡΟΘΕΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ VAR ΓΙΑ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΠΑΣ

Ο ρυθμός του αγώνα ήταν γρήγορος και σίγουρα όσοι τον παρακολούθησαν θα έμειναν ευχαριστημένοι. Στο 24’ ο Μαχαίρας με μακρινό σουτ υποχρέωσε τον Χουτεσιώτη σε επέμβαση. Ένα λεπτό αργότερο ήταν η σειρά του Τσιντώτα να πει το δικό του «όχι» στον Λέο.

Στο 32’ ο Παμλίδης πήρε την κεφαλιά σε σέντρα από αριστερά και σκόραρε, όμως το VAR έδειξε οφσάιντ. Μια φάση που μπορούσε να είχε δει ο επόπτης καλύτερα καθώς δεν ήταν οριακή.

Πριν το ημίχρονο, άλλη μία επέλαση του Λόπεζ στο 39’ και μια πολύ γλυκιά σέντρα έφεραν τον Ανσαριφάρντ φάτσα με το 2-0 αλλά η κεφαλιά του Ιρανού πέρασε λίγο άουτ.

ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ Ο ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

Οι γηπεδούχοι  μπήκαν πολύ καλύτερα στο 2ο ημίχρονο αλλά δοκάρι και VAR τούς στέρησαν την ισοφάριση. Ο Εραμούσπε στο 49’ με πολύ όμορφη κεφαλιά έστειλε την μπάλα στο δεξί κάθετο δοκάρι του Τσιντώτα και από εκεί στην αγκαλιά του. Στο 51’ ο Ελευθεριάδης βρήκε δίχτυα με άλλη μία κεφαλιά αλλά το VAR έδειξε και πάλι οφσάιντ.

Εφόσον στο παραπάνω δίλεπτο, που η άμυνά της «κοιμήθηκε», η ΑΕΚ δεν δέχτηκε γκολ άρχισε να κρατά πιο εύκολα το «μηδέν».

Θα μπορούσε επιπλέον να καθαρίσει το ματς με τον Ολιβέιρα στο 80’ αλλά ο Πορτογάλος έχασε ανεπανάληπτο τετ-α-τετ(άουτ).

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η ΑΕΚ πήρε αυτό που ήθελε από το ματς και μάλιστα με μια σχετικά καλή εμφάνιση στο επιθετικό κομμάτι. Στο αμυντικό θα χρειαστεί σίγουρα να δουλέψει παραπάνω, καθώς δέχτηκε πολλές φάσεις. Σε αυτό έπαιξε ρόλο, φυσικά, και η απόδοση του ΠΑΣ που ήταν εξαιρετικός δημιουργικά. Ο Μάσιμο Καρέρα μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ αισθανόμενος μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά θα πρέπει να βρει τρόπους η ομάδα του να είναι πιο συμπαγής. Θα βοηθήσουν όταν επιστρέψουν πολύ σημαντικοί παίκτες στα χαφ, όπως ο Σιμόες. Για την ώρα ο στόχος, που ήταν να μην μείνει η ΑΕΚ πίσω στην κούρσα τίτλου από τόσο νωρίς, επετεύχθη.