Το Debut.gr και ο Δημήτρης Μαλγαρινός βλέπουν την ΑΕΚ να καταγράφει την καλύτερη εμφάνιση της εδώ και πάρα πολύ καιρό...

Η ΑΕΚ κυριολεκτικά σκόρπισε την Σαραγόσα στον ημιτελικό του Basketball Champions League σημειώνοντας ίσως την καλύτερη ευρωπαϊκή της εμφάνιση από την επιστροφή της στην Α1. Ένα ματς που κυριολεκτικά έμοιαζε σκληρό τεστ για την Ένωση μετατράπηκε σε παιχνίδι διαδικαστικού χαρακτήρα από το ημίχρονο. Ίσως και τον πιο αισιόδοξο φίλο των κιτρινόμαυρων να ρωτήσεις, νομίζω δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί τόσο καλή εμφάνιση. Από την επιστροφή της στην Α1 η ΑΕΚ είχε σπουδαία ευρωπαϊκά βράδια. Μπορούμε να θυμηθούμε τον προημιτελικό με την Στρασμπούρ, τον τελικό με την Μονακό και την απίστευτη ανατροπή μέσα στην Νύμπουργκ. Ωστόσο η χθεσινή εμφάνιση ήταν τόσο καλή που ξεχωρίζει.

Σε ένα φαινομενικά ντέρμπυ η ΑΕΚ ήταν πάνω στο σκορ με 21 πόντους στην ανάπαυλα. Ενώ στην τρίτη περίοδο που περιμέναμε κάποια αντίδραση από πλευράς Ισπανών η ΑΕΚ ανέβασε κι άλλο την διαφορά στους 26 πόντους. Τελευταία περίοδος ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα χωρίς να αλλάξει κάτι στο ματς. Την Κυριακή η ΑΕΚ θα βρει την Μπούργκος που είναι εξαιρετικά φορμαρισμένη. Δεν έχει την ποιότητα της ΑΕΚ αλλά έχει παίκτες γνωστούς όπως ο Ραμπασέντα, ο Ρενφροέ και ο Μακφάντεν που στην καλή τους ημέρα μπορούν να σκοτώσουν την αντίπαλη ομάδα.

Δεν χρειάζεται την άμυνα της…

Αυτό που μας εντυπωσίασε στα δύο ματς είναι ότι η Ένωση δείχνει να μην χρειάζεται την άμυνα της. Η ποιότητα που υπάρχει στην επίθεση και ο πλουραλισμός δείχνουν ότι η ΑΕΚ θα φτάνει τους 100 πόντους σε επίπεδο Basketball Champions League σχεδόν κάθε βράδυ. Σίγουρα η άμυνα της φετινής ΑΕΚ θα είναι το τρωτό της σημείο αλλά τα παιχνίδια του Final 8 δείχνουν ότι δεν θα πρέπει να ανησυχεί πολύ τον Ηλία Παπαθεοδώρου. Ωστόσο στο πρωτάθλημα εάν θέλει να κοντράρει τον Παναθηναϊκό και να νικήσει τον Προμηθέα και το Περιστέρι πρέπει να βελτιώσει την άμυνα της.

Χαρακτηριστικό του βάθους της

Ένα εξόφθαλμο χαρακτηριστικό του βάθους του ρόστερ της ΑΕΚ είναι ο πληρότητα στην θέση 3.  Ο Γιάνκοβιτς που φέτος από ότι φαίνεται θα αναλαμβάνει τον ρόλο του εξολοθρευτή στην άμυνα φορτώθηκε γρήγορα με 2 φάουλ στο πρώτο δεκάλεπτο. Αμέσως αντικαταστάθηκε από τον Ρογκαβόπουλο, ενώ στην ίδια θέση στον πάγκο υπήρχαν και ο Λοτζέσκι και ο Μασιούλις.

Τι μας άρεσε πολύ…

Η ΑΕΚ χθες βράδυ είχε φοβερή κυκλοφορία μπάλας από το πρώτο λεπτό και πάρα πολύ καλές αποστάσεις. Κατάφερε κι έβγαλε σουτ υπό πάρα πολύ καλές προϋποθέσεις στα πολύ καλά “χέρια” της. Όλο το ματς, από την αρχή μέχρι το τέλος. Πικ εν ποπ καταστάσεις με τον Χρυσικόπουλο να εκτελεί από το τρίποντο. Ένας εναντίον ενός με καλή κυκλοφορία που κατέληγαν σε τρίποντο ελεύθερο από την γωνία. Γενικά πάρα πολύ ωραία πράγματα που είχαμε να δούμε ίσως και χρόνια στην ΑΕΚ. Προσωπικά δυσκολεύομαι να θυμηθώ καλύτερη εμφάνιση σε ευρωπαϊκό ματς την τελευταία πενταετία.

Μας αρέσει πάρα πολύ το γεγονός ότι σπάνια θα δούμε Λανγκφόρντ και Ράις μαζί. Βλέπουμε τον Ράις να έρχεται από τον πάγκο και να κάνει την διαφορά. Και αυτό είναι ένα σημαντικό κατόρθωμα για τους ανθρώπους της ΑΕΚ. Η ποιότητα και το βιογραφικό του Ράις επιτρέπουν να έχει απαιτήσεις βασικού στην Ένωση. Όμως οι άνθρωποι του επιτελείου της ΑΕΚ έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τις ισορροπίες και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Κι αυτό λέμε ότι είναι θετικό καθώς είναι δύο παίκτες οι οποίοι θέλουν την μπάλα στα χέρια τους στην επίθεση και είναι δύσκολο να συνυπάρξουν. Ενώ στην άμυνα είναι κακοί αμυντικοί και δημιουργούν ανισορροπία. Είναι πολύ ωραίο ότι τους βλέπουμε σπάνια και τους δύο και αυτό βοηθάει τόσο τους ίδιους όσο και την ομάδα.

Τι δεν μας άρεσε…

Είναι δύσκολο να βρεις αρνητικά από πλευράς ΑΕΚ στο χθεσινό ματς. Όμως κάποια πράγματα χρίζουν βελτίωση. Η ΑΕΚ έκανε πάρα πολλά φάουλ στην άμυνα της. Έστειλε την Σαραγόσα στις βολές από πολύ νωρίς. Και τα φάουλ έγιναν από την αδυναμία της Ένωσης να παίξει άμυνα. Μπορεί να μην επηρέασε την ροή του παιχνιδιού με το βάθος του ρόστερ της ΑΕΚ, αλλά είναι κάτι που πρέπει να κοιτάξει.

Επίσης η ΑΕΚ θα έχει προβλήματα με τους λεγόμενους 7 footers. Ο Μορεϊρά δεν φημίζεται για τις αμυντικές του ικανότητες ενώ από τον Σλότερ λείπουν κάποιοι πόντοι ύψους. Παλιότερα τους κάλυπτε με τα αθλητικά του προσόντα όμως πλέον τα χρόνια δεν του το επιτρέπουν. Το είδαμε χθες κυρίως με τον Τόμπσον αλλά και τους υπόλοιπους  ψηλούς της Σαραγόσα. Πήραν αρκετά επιθετικά ριμπάουντ στην αρχή ενώ κέρδισαν και πάρα πολλά φάουλ. Η ΑΕΚ πρέπει να βρει ένα τρόπο να το καλύψει αυτό. Με παίκτες όπως ο Παπαγιάννης ή ο Μήτογλου για παράδειγμα στο πρωτάθλημα πιθανόν να έχει προβλήματα.

Εν κατακλείδι η ΑΕΚ σημείωσε την καλύτερη εμφάνιση της, την πιο πειστική και την πιο επιβλητική για την περσινή χρονιά. Μένει ένα παιχνίδι με την πολύ καλή και φορμαρισμένη Μπούργκος που θα είναι τελείως διαφορετικό. Όμως εάν η Ένωση αγωνιστεί όπως αγωνίστηκε χθες δεν έχει να φοβάται τίποτα.