Η ποιότητα της και ο πλουραλισμός της στην επίθεση της ήταν τα πράγματα που κάνανε την διαφορά για την ΑΕΚ στο προημιτελικό του Basketball Champions League

Η ποιότητα της και ο πλουραλισμός της στην επίθεση της ήταν τα πράγματα που κάνανε την διαφορά στο χθεσινό ματς. Η ΑΕΚ επικράτησε της Νίμπουργκ πιο εύκολα από ότι δείχνει το τελικό σκορ (82-94). Άφησε καλές εντυπώσεις για την πολύ δύσκολη συνέχεια μετά το πατατρακ του Σούπερ Καπ. Ωστόσο η ομάδα θα κριθεί στα σοβαρότερα τεστ όπως το σημερινό με την Σαραγόσα.

Η πολυτέλεια της φετινής ΑΕΚ όπως και της περσινής είναι ότι έχει σε κάθε παιχνίδι 12 παίκτες που μπορούν είναι MVP του παιχνιδιού. Γενικότερα σχεδόν όλοι οι παίκτες μπορούν να αναλάβουν τον ρόλο του σταρ σε ένα ματς. Και αυτό φάνηκε χθες. Η ΑΕΚ είχε πρωταγωνιστή τον Γκίκα, ουσιαστικά το 4ο γκαρντ πίσω από Rice, Langford και Ζήση. Είδε επίσης τον Λοτζέσκι να πρωταγωνιστεί επίσης μαζί με τον Γιάνκοβιτς. Παίκτες στους οποίους η ΑΕΚ δεν βασίζεται να κουβαλήσουν στο σκοράρισμα. Η δεύτερη πολυτέλεια της ΑΕΚ, μετά την ποιότητα είναι ο πλουραλισμός. Σε ένα ματς 94 πόντων, κανείς δεν ξεπέρασε ατομικά τους 20 πόντους. Αντιθέτως οι κίτρινοι είχαν συνολικά 5 παικτες σε διψήφιο αριθμό πόντων και τον Μορέιρα με 9.

Το λάθος του Παπαθεοδώρου

Η ΑΕΚ βέβαια μπήκε μουδιασμένα στο παιχνίδι και η Νίμπουργκ προηγήθηκε ακόμα και με 8 πόντους στην πρώτη περίοδο. Η ευθύνη πέφτει πάνω στον Ηλία Παπαθεοδώρου σε αυτό το κομμάτι. Είναι κατανοητό ότι ήθελε να ξεκουράσει παίκτες. Αλλά η συνήθης τακτική είναι η βασική πεντάδα να “καθαρίζει” το παιχνίδι στην αρχή και μετά να γίνεται rotation. Χθες είδαμε ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή να γίνεται rotation στην αρχή και η Νύμπουργκ να έχει το έλεγχο του παιχνιδιού. Μετά που η ΑΕΚ σταμάτησε το rotation, έλεγξε το παιχνίδι και επικράτησε άνετα.

Πόσο σοβαρό τεστ μπορεί να θεωρηθεί η Νύμπουργκ ενόψει συνέχειας; Το βασικό σε αυτά τα ματς είναι να έρχεται η νίκη ακόμα και με ένα πόντο. Η ΑΕΚ μετά το τρίτο δεκάλεπτο δεν κινδύνεψε ποτέ σοβαρά. Και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι η ομάδα έκανε συνεχόμενο rotation. Η Νύμπουργκ ήταν μια πολύ καλά δεμένη ομάδα αλλά της έλειπε το ταλέντο και η εμπειρία. Το μπάτζετ της είναι αρκετά χαμηλότερο της ΑΕΚ, χωρίς μάλιστα να έχει ιδιαίτερα γνωστούς παίκτες. Ο Χρούμπαν είναι ένας παίκτης Ευρωλίγκας που η ΑΕΚ φοβερή άμυνα απέναντι του και τον οδήγησε σε πολλά βεβιασμένα σουτ. Γενικότερα στο αμυντικό κομμάτι παρά το 82 πόντους η Ένωση τα πήγε καλά. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς η άμυνα της φέτος προβλέπεται να είναι το τρωτό της σημείο.

Πιθανόν στην πόρτα της εξόδου…

Ο Ντάριον Ατκίνς ήταν ο μόνος παίκτης που δεν αγωνίστηκε από πλευράς ΑΕΚ. Αν δεν υπάρχει πρόβλημα τραυματισμού, πιθανότατα να βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου. Καθώς ο Παπαθεοδώρου χρησιμοποιείsε ακόμα και τον Σλότερ που δεν ήταν ακόμη έτοιμος αντί για αυτόν σε ένα ματς που ΑΕΚ ξεκούρασε περισσότερο παίκτες παρά έπαιξε. Το ιστορικό της διοίκησης μας έχει δείξει ότι δεν φοβάται να απομακρύνει παίκτες ακόμα και στην αρχή της χρονιάς. Οπότε εάν δεν υπάρχει τραυματισμός (που δεν αναφέρει κάτι τέτοιο το ρεπορτάζ) ο παίκτης μάλλον θα αποχωρήσει.

Σήμερα η ΑΕΚ παίζει με την Σαραγόσα μια ομάδα στα κυβικά της. Ίσως και το πιο δύσκολο ματς της διοργάνωσης για την Ένωση. Όπως έχουμε πει και σε προηγούμενο άρθρο ο Ηλίας Παπαθεοδώρου μπορεί να παίζει και την θέση του σε αυτό το τουρνουά. Αναμένουμε να δούμε τις πραγματικές δυνάμεις της.