Το Debut.gr παρουσιάζει τις μεταγραφές κεντρικών αμυντικών της Μάντσεστερ Σίτυ μετά την αλλαγή του κεφαλαιακού καθεστώτος.

Στο ποδόσφαιρο πολλοί λένε πως οι επιθέσεις κερδίζουν τους τίτλους. Ειδικά αν κάποιος δει το παράδειγμα της Μάντσεστερ Σίτυ θα συμφωνήσει με την παραπάνω άποψη. Η φετινή σεζόν ολοκληρώθηκε με τους Cityzens να ξεπερνούν τα 100 γκολ για τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια. Μετά τις σεζόν 2013-14 και 2017-18, ήρθε να προστεθεί και η φετινή δίχως όμως το πρωτάθλημα σε σχέση με τις δύο προηγούμενες σεζόν. Όμως κάτι που περνάει απαρατήρητο είναι ότι κάθε χρόνο,από το 2008 και μετά, πραγματοποιεί έστω μια μεταγραφή κεντρικού αμυντικού. Τελευταίος σε αυτή τη μακρά λίστα είναι ο Νέιθαν Άκε που κόστισε στους Πολίτες 45 εκατομμύρια. Ας δούμε αναλυτικά τη λίστα με τους προηγούμενους τα τελευταία 12 χρόνια.

Σεζόν 2008-2009

Τη σεζόν αυτή η Μάντσεστερ Σίτυ πηγαίνει στα χέρια ενός ομίλου από το Άμπου Ντάμπι και οι ακριβές μεταγραφές έρχονται στο προσκήνιο. Αποκτήθηκε από το Αμβούργο ο μελλοντικός της αρχηγός Βίνσεντ Κομπανί έναντι 8.5 εκατομμυρίων. Επίσης το ίδιο διάστημα αποκτήθηκε ο Μπεν Χαίμ από την Τσέλσι για 6.5 εκατομμύρια. Ήδη τα πρώτα 15 εκατομμύρια δαπανήθηκαν για δύο κεντρικούς αμυντικούς , σε μια εποχή που το ποσό αυτό δεν ήταν ευκαταφρόνητο.

Σεζόν 2009-2010

Η επόμενη χρονιά για την νέα εποχή της Σίτυ ήρθε με δύο ηχηρές προσθήκες στον χώρο της άμυνας. Οι Cityzens αγόρασαν από την Έβερτον τον ΤζοΛεόν Λέσκοτ με 27.5 εκατομμύρια και τον Κόλο Τουρέ από την Άρσεναλ με 18.7. Δύο ποιοτικές προσθήκες που είχαν την εμπειρία της Πρέμιερ Λιγκ και παρέμειναν στην ομάδα για 5 και 4 χρόνια αντίστοιχα.

Σεζόν 2010-2011

Παράλληλα με την περίπτωση του Κομπανί πριν δύο χρόνια, οι Cityzens απέκτησαν τον Ζερόμ Μπόατενγκ από τον Αμβούργο. Η μεταγραφή κόστισε περίπου 12,5 εκατομμύρια αλλά η παραμονή του Γερμανού αμυντικού ήταν σύντομη στο Μάντσεστερ αφού η Μπάγερν τον αγόρασε την επόμενη χρονιά. Η σεζόν 2010-2011 αποτελεί χρονιά ορόσημο για την Μάντσεστερ Σίτυ. Ξεκίνησε η εποχή του Ρομπέρτο Μαντσίνι στον πάγκο και η επιστροφή στους τίτλους με την κατάκτηση του FA cup.

Σεζόν 2011-2012

Το πρώτο πρωτάθλημα στη νέα εποχή της Μάντσεστερ Σίτυ είναι γεγονός,σε ένα από τα πιο συγκλονιστικά φινάλε της Πρέμιερ Λιγκ με τα 2 γκολ των Cityzens στις καθυστερήσεις με την ΚΠΡ. Αυτή τη χρονιά όπως αναφέρθηκε και παραπάνω αποχώρησε ο Ζερόμ Μπόατενγκ για τη Μπάγερν ενώ αποκτήθηκε από τη Παρτιζάν ο Στέφαν Σάβιτς έναντι 12 εκατομμυρίων.

Σεζόν 2012-2013

Αφού τη προηγούμενη σεζόν ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια, η Σίτυ διατήρησε άθικτο τον αμυντικό της κορμό εκτός από μια αλλαγή. Έφτασε στο Μάντσεστερ ο Σέρβος Ματίγια Νάστασιτς από τη Φιορεντίνα ενώ δόθηκε στους Ιταλούς ο Σάβιτς. Αυτή η ανταλλαγή κεντρικών αμυντικών εκ των υστέρων αποδείχθηκε λάθος κίνηση από την μεριά των Cityzens.

Σεζόν 2013-2014

Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι αποτελεί παρελθόν και αντικαταστάτης του στον πάγκο των Cityzens είναι ο Μαουρίτσιο Πελεγκρίνι. Η αλλαγή αυτή φέρνει εκτός ομάδας τον Κόλο Τουρέ και αντικαταστάτης του είναι ο Μάρτιν Ντεμικέλις, γνωστός στον Πελεγκρίνι από την κοινή θητεία τους στη Μάλαγα. Επίσης, στο Μάντσεστερ φτάνει ο Φερναντίνιο από τη Σαχτάρ (40 εκατομμύρια). Η θέση του είναι σαν αμυντικό χαφ αλλά με τη πάροδο του χρόνου αγωνίστηκε και σαν κεντρικός αμυντικός. Η χρονιά ολοκληρώνεται με την Μάντσεστερ Σίτυ πρωταθλήτρια.

Σεζόν 2014-2015

Οι Cityzens έχοντας στεφθεί πρωταθλητές την προηγούμενη σεζόν δε θέλησαν να αλλάξουν κατά πολύ την άμυνά τους. Τη χρονιά 2014-15 έκαναν μόλις μια προσθήκη κεντρικού αμυντικού αλλά ακριβή. Απέκτησαν από την Πόρτο τον Μανγκαλά για 45 εκατομμύρια ενώ αποχώρησε από την ομάδα ο Λέσκοτ. Ο Μανγκαλά προερχόταν από εξαιρετικές χρονιές με την Πόρτο αλλά οι προσθήκες των επόμενων χρόνων δεν τον βοήθησαν να καθιερωθεί με τη φανέλα της Σίτυ.

Σεζόν 2015-2016

Ακόμα μια χρονιά που η αγγλική ομάδα θα δαπανήσει ένα παχυλό ποσό για κεντρικό αμυντικό. Εκείνη τη σεζόν απέκτησε τον Νίκολας Οταμέντι από την Βαλένθια έναντι 45 εκατομμυρίων. Βρίσκεται ακόμη και σήμερα στο ρόστερ της ομάδας, μετρώντας 96 συμμετοχές και 6 γκολ.

Σεζόν 2016-2017

Είναι η χρονιά που καταφθάνει ο Πεπ Γκουαρδιόλα. Ως γνωστόν είναι λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου αλλά η πρώτη του μεταγραφή ήταν αμυντικού. Και μάλιστα διόλου φθηνή. Η Σίτυ απέκτησε τον Τζον Στόουνς από την Έβερτον για 55,5 εκατομμύρια. Ο Άγγλος διεθνής δυσκολεύτηκε στην αρχή αλλά μετά αποτέλεσε βασικό γρανάζι στην άμυνα του Πεπ. Τα τελευταία χρόνια όμως ταλαιπωρείται από πολλούς μικροτραυματισμούς που τον αφήνουν εκτός ενδεκάδας.

Σεζόν 2017-2018

Με τον Πεπ ένα χρόνο στο τιμόνι ήταν θέμα χρόνου να ψωνίσει κάτι από την ισπανική αγορά. Κάτι που υλοποιήθηκε τη σεζόν εκείνη. Οι Cityzens απέκτησαν έναν από τους πιο φέρελπις αμυντικούς του ισπανικού ποδοσφαίρου, τον Εμερίκ Λαπόρτ για 65 εκατομμύρια από την Μπιλμπάο. Ο Βάσκος αμυντικός αποτελεί το νούμερο ένα του Πεπ για τη θέση του κεντρικού αμυντικού. Για την ιστορία η αγγλική ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα με το ρεκόρ των 100 συνολικών βαθμών

Σεζόν 2018-2019

Η μοναδική χρονιά που η Σίτυ δεν προέβη σε μεταγραφή αμυντικού. Και αυτό δικαίωσε τον Πεπ αφού ο σταθερός κορμός που διατήρησε στην άμυνα συνέβαλε τα μέγιστα στη κατάκτηση του πρωταθλήματος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Σεζόν 2019-2020

Η μοναδική προσθήκη είναι στην ουσία του Έρικ Γκαρσία. Η ομάδα του Γκουαρδιόλα πλήρωσε ένα ποσό κοντά στα 2 εκατομμύρια για τον νεαρό Καταλανό στη Μπαρτσελόνα αφού αγωνιζόταν από την προηγούμενη χρονιά ως δανεικός. Τώρα είναι και επίσημα μέλος της Μάντσεστερ Σίτυ.