Το χτύπημα που δέχθηκε η επόπτρια γραμμής από τον Τζόκοβιτς στο φετινό US Open δεν είναι το μοναδικό τέτοιο περιστατικό που οδήγησε σε αποβολή στην ιστορία του τένις.

Τον γύρο του κόσμου έκανε η αποβολή του Νόβακ Τζόκοβιτς από το Αμερικάνικο Grand Slam στη μεγαλύτερη είδηση της χρονιάς όσον αφορά τα αγωνιστικά δρώμενα στο τένις. Κατά την αναμέτρησή του με τον Πάμπλο Καρένο Μπούστα, ο Σέρβος ακούσια μεν από τα νεύρα του δε πέταξε με δύναμη ένα μπαλάκι στην επόπτρια γραμμής, με αποτέλεσμα να την τραυματίσει. Το μπαλάκι βρήκε στο λαιμό την linewoman, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να αναπνεύσει για λίγα δευτερόλεπτα.

Παρόλο που ο Τζόκοβιτς προσπάθησε να δικαιολογηθεί ισχυριζόμενος “ότι δε χρειάζεται και νοσοκομείο” οι κανονισμοί είναι σαφείς σε τέτοιες περιπτώσεις.

Όπως διαβάζουμε και στο rulebook των Grand Slam: “ένας παίκτης δεν επιτρέπεται με κανέναν τρόπο να βλάψει σωματικά διαιτητή, αντίπαλο, θεατή ή οποιοδήποτε άλλο άτομο βρίσκεται στο χώρο“. Αυτό που μετράει δηλαδή, είναι το αποτέλεσμα και όχι η πρόθεση. Ο παραπάνω κανονισμός προφανώς δεν ισχύει για την κανονική ροή του αγώνα, δηλαδή αν συμβεί κάποιο ατύχημα και χτυπηθεί κάποιο άτομο την ώρα που παίζεται ο πόντος.

Ας σημειωθεί ότι πέρα από τον αποκλεισμό, θα αφαιρεθούν οι πόντοι που συγκέντρωσε ο Τζόκοβιτς στο τουρνουά όπως και το χρηματικό έπαθλο που κέρδισε μέχρι τον 4ο γύρο της διοργάνωσης.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά, πάντως, που μία αδυναμία διατήρησης της ψυχραιμίας από πλευράς κάποιου τενίστα οδηγεί σε τραυματισμό τρίτου και αποβολή του θύτη. Σε 4 περιπτώσεις στο παρελθόν τα θύματα παικτών του τένις “πόνεσαν” περισσότερο από τα νεύρα κάποιου εκνευρισμένου παίκτη.

4 πιο επώδυνοι αποκλεισμοί στην ιστορία του τένις

1.  Τιμ Χένμαν, Τζέρεμι Μπέιτς (Γουίμπλεντον, 1995)

Το βρετανικό ζευγάρι διπλού, Τιμ Χένμαν και Τζέρεμι Μπέιτς, έγινε οι πρώτοι παίκτες που αποκλείστηκαν στο Wimbledon στην Open Era το 1995. Μετά την απώλεια ενός πόντου, καθώς ένα ball girl κινήθηκε για να ανακτήσει την μπάλα, ο Χένμαν εκσφενδόνισε μια μπάλα που κρατούσε με τη ρακέτα του. Το κορίτσι, όντας πολύ κοντά, ένιωσε της μπάλα στο αυτί της. Αρχικά έπεσε στο έδαφος, αλλά στη συνέχεια πήγε στη θέση της με δάκρυα και κλήθηκε γιατρός.

Η αποβολή του Χένμαν και του συμπαίκτη του από την αναμέτρηση ήταν άμεση. To γεγονός ότι ο Χένμαν είναι Βρετανός και το περιστατικό εκτυλίχθηκε στην πατρίδα του κατέστησε ακόμα πιο άβολη τη θέση του. Ο τενίστας προφανώς μετανιωμένος για την ακούσια ενέργεια του λίγο αργότερα ζήτησε συγγνώμη από το κορίτσι προσφέροντας της ένα μπουκέτο λουλούδια.

3. Ντάριαν Κινγκ – Τσάλεντζερ (2015)

Τα νεύρα στο τένις δεν κοιτούν κατηγορία. Μπορούν να εκδηλωθούν στο γήπεδο της γειτονιάς μεταξύ φίλων όσο εύκολα μπορεί να εκδηλωθούν αυτό σε έναν αγώνα Challenger. Ο τενίστας από τα Μπαρμπέιντος, Ντάριαν Κινγκ, είχε αποκλειστεί πριν 5 χρόνια στον πρώτο γύρο του Charlottesville Men’s Pro Challenger, αφού έριξε τη ρακέτα του, χτυπώντας μια γυναίκα.

Ευρισκόμενος κάτω στο σκορ με 6-4 6-6 (4-2) κόντρα Έντουαρντ Κορρί της Μεγάλης Βρετανίας, ο 22χρονος αντέδρασε σε ένα χαμένο σημείο ρίχνοντας τη ρακέτα του στον πίσω τοίχο του γηπέδου. Δυστυχώς για τη γυναίκα, το κομμάτι του εξοπλισμού γκέλαρε και συγκρούστηκε με την πλάτη της. Αφού έλαβε ιατρική περίθαλψη στο δικαστήριο, η γυναίκα ανάρρωσε από τον τραυματισμό της.

Όπως θα ακούσετε στο παρακάτω βίντεο, ο σχολιαστής εύστοχα προέβλεψε ότι ο Κινγκ θα αποβληθεί από τον αγώνα. Ας σημειωθεί, πάντως ότι αφού έδειξε σύντομα ενδιαφέρον για την υγεία της επόπτριας, προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα του περιστατικού, λέγοντας επανειλημμένα στον διαιτητή: “Δεν την χτύπησα“.

2. Ντένις Σαποβάλοφ (Ντέιβις Καπ, 2017)

To 2017 o τότε 17χρονος Ντένις Σαποβάλοφ πήρε ένα μάθημα που θα το κρατάει σαν φυλαχτό μέχρι το τέλος της ζωής τους. Τα νεύρα στο τένις δεν είναι ποτέ σύμμαχος. Ίσα ίσα μπορούν να σε βάλουν σε μεγάλα μπλεξίματα. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ενός rubber Davis Cup, ο Καναδάς φιλοξένησε τη Μ. Βρετανία στην Οτάβα. Στην αναμέτρηση του με αντίπαλο τον Βρετανό Κάιλ Έντμουντ, ο Σπαποβάλοφ βρισκόταν 2-0 κάτω στα σετ και μόλις είχε δεχθεί μπρέικ στο τρίτο σετ. Αυτό ήταν. Ο Καναδός ξέσπασε επιχειρώντας να εκσφενδονίσει μία μπάλα με την ρακέτα του όσο πιο μακριά γίνεται. Ωστόσο, η μπάλα πήρε πορεία προς το μάτι του διαιτητή, με τη σύγκρουση να είναι σφοδρή.

Το αποτέλεσμα; Ο διαιτητής του αγώνα, Arnaud Gabas υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο σπασμένο οστό κάτω από το αριστερό του μάτι. Ο 17χρονος αποβλήθηκε από το παιχνίδι χάνοντας τον αγώνα. Παράλληλα, του υποβλήθηκε πρόστιμο 7.000 δολαρίων ΗΠΑ (5.600 £) από τη Διεθνή Ομοσπονδία Τένις.

Την επόμενη μέρα ο Σαποβάλοφ μετανιωμένος απολογήθηκε για το περιστατικό στο twitter.

«Χθες το βράδυ στον αγώνα μου στο Davis Cup έκανα κάτι πολύ αντιεπαγγελματικό και αδικαιολόγητο. Στη ζέστη της στιγμής μετά την απώλεια του παιχνιδιού έχασα τον έλεγχο των συναισθημάτων μου και χτύπησα την μπάλα με την πρόθεση να χτυπήσω έξω από το γήπεδο. Λυπάμαι πολύ για τον κ. Gabas στον οποίο ζήτησα συγνώμη προσωπικά. Λυπάμαι πολύ για την απογοήτευση των συμπαικτών μου στο Davis Cup. Λυπάμαι για την  απογοήτευση της χώρας μου” ανέφερε μεταξύ άλλων.

1. Νταβίντ Ναλμπάντιαν (Queens, 2013)

H συγκεκριμένη αποβολή αποτελεί με διαφορά το πιο επίπονο περιστατικό για το θύμα της επίθεσης. Επίσης, αποτελεί και την πιο ακατανόητη δεδομένου του σκορ αλλά και του τρόπου εκδήλωσής της. Μεταφερόμαστε πίσω στο 2012. Στον τελικό του Queens του Λονδίνου ο πολύπειρος Νταβίντ Ναλαμπαντιάν αντιμετώπιζε στον μεγάλο τελικό τον νεαρό Μάριν Τσίλιτς

Ο Αργεντίνος κέρδισε το πρώτο σετ στο tie break, παίζοντας εξαιρετικό τένις. Βρέθηκε, όμως, πίσω στο σκορ με μπρέικ στο δεύτερο σετ. Καθώς έτρεξε προς την πλάγια πλευρά του γηπέδου αφού έχασε ένα forehand, κλότσησε τη βάση μίας διαφημιστικής πινακίδας. Αυτή βρισκόταν δίπλα στα πόδια του πλαϊνού επόπτη γραμμής με αποτέλεσμα να χτυπήσει το πόδι του. Η αιμορραγία στο καλάμι του lineman ήταν άμεση και τρομακτική για το κοινό. Χωρίς πολλές συζητήσεις επήλθε ο άδοξος αποκλεισμός του Ναλμπάντιαν, ο οποίος δεν πανηγύρισε ποτέ κάποιον τίτλο από τότε.

Μετά τη λήξη του αγώνα, o 30χρονος τότε τενίστας παραδέχτηκε το λάθος του. “Ξέρω ότι έκανα ένα λάθος, 100%. Αν πρέπει να πληρώσω για αυτό που έκανα, είναι τέλειο, συμφωνώ. Έκανα ένα λάθος και ζητώ συγγνώμη και λυπάμαι πολύ για τον άνθρωπο. Δεν ήθελα να το κάνω αυτό. Αλλά μερικές φορές θυμώνεις. Μερικές φορές δεν μπορείς να ελέγξεις αυτές τις στιγμές που συμβαίνουν πολλές φορές. Ίσως ρίχνεις μια ρακέτα ή ίσως φωνάζεις ή ίσως κάνεις κάτι τέτοιο. Τόσα πολλά πράγματα συμβαίνουν εκείνη τη στιγμή“.

Ας σημειωθεί ότι στον τενίστα επιβλήθηκε το μέγιστο δυνατό χρηματικό πρόστιμο ύψους 10 χιλιάδων ευρώ.