Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχει βαλθεί από την έναρξη της πανδημίας να καταστρέψει την καλή δημόσια εικόνα που οικοδομούσε από τότε που έγινε νούμερο 1 της κατάταξης.

Όταν ο Νικ Κύργιος σου ασκεί κριτική και έχει δίκιο, τότε σημαίνει ότι κάτι έχεις κάνει πολύ στραβά. O λόγος για τον Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος από την περίοδο έναρξης του κορονοϊού μέχρι σήμερα κατάφερε να γκρεμίσει όσα είχε χτίσει γύρω από την εικόνα του από 2011, όταν και άρχισε να ωριμάζει ως νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις. Ο “Τζόκερ”, όπως είναι το παρατσούκλι του λόγω των μιμήσεων που κάνει και του αδιαμφισβήτητου χιούμορ του, έχει μπει στο στόχαστρο των φίλων του τένις και όχι μόνο τον τελευταίο καιρό.

Το Adria Tour ως επιδημιολογική βόμβα

Αιτία αποτέλεσε η απόφαση του να διοργανώσει ένα τουρνουά για φιλανθρωπικό σκοπό με στόχο μεταξύ άλλων και να ψυχαγωγήσει το κοινό, από το οποίο έλειψε το τένις λόγω της διακοπής. Το Adria Tour, όπως ονομάστηκε, διοργανώθηκε σε 2 σκέλη. Το πρώτο πραγματοποιήθηκε στην πατρίδα του Νόλε, στο Βελιγράδια της Σερβίας. Αφού ολοκληρώθηκε το συγκεκριμένο τουρνουά, διοργανώθηκε το δεύτερο σκέλος στο Ζάνταρ της Κροατίας. Κατά τη διάρκεια των τουρνουά, τα γήπεδα ήταν γεμάτα από κόσμο, οι παίκτες αντάλλαξαν αγκαλιές και φιλιά ενώ διοργανώθηκε ακόμα και ένας φιλικός αγώνας μπάσκετ ανάμεσα σε τενίστες και το κοινό με τους εμπλεκόμενους να έρχονται σε πολύ στενή επαφή.

Μετά το τέλος του πρώτου σκέλους στη Σερβία, ο Τζόκοβιτς μαζί με τους Ζβέρεφ και Ντιμίτροφ, εθέαθησαν σε κλαμπ να χορεύουν… Καίτη Γαρμπή. Όλα έδειχναν ότι ήταν θέμα χρόνου να εκραγεί αυτή η επιδημιολογική βόμβα. Αυτό συνέβη τελικά, όταν ένας εκ των αγωνιζόμενων, ο Γκρίγκορ Ντιμίτροφ, διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό. Έτσι, ο τελικός στο Ζάνταρ δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Μία εβδομάδα μετά ο ένας τενίστας μετά τον άλλο, που συμμετείχαν στο τουρνουά ανακοινώνουν ότι βρίσκονται θετικοί στον ιό. Πέρα από τον Ντιμίτροφ, τόσο Τροίτσκι, όσο και ο Τσόριτς προσβλήθηκαν από τον ιό. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν απέφυγε τη λοίμωξη ενώ και ο προπονητής του όσο και η σύζυγός του αλλά και εκείνη του Τροίτσκι επιβεβαιώθηκαν ως θετικά κρούσματα. Ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ, ο Μάριν Τσίλιτς και ο Ντόμινικ Τιμ δεν προσβλήθηκαν από τον ιό σύμφωνα με τα τεστ αλλά ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ο προπονητής του “Τζόκερ”, Γκόραν Ιβανίσεβιτς, διαγνώστηκε θετικός μετά από 2 αρνητικά τεστ.

https://twitter.com/MateKrezic/status/1273663006782697474

Η ευθύνη του Τζόκοβιτς

Όπως καταλαβαίνει κανείς, η πρωτοβουλία του νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης να διοργανώσει το συγκεκριμένο τουρνουά κατέληξε σε φιάσκο. Ως εκ τούτου, ο ίδιος δέχεται τεράστια κριτική από συναδέλφους του. Ο “Τζόκερ” βέβαια απολογήθηκε αλλά η εξήγηση του δείχνει ότι βρίσκεται στο δικό του κόσμο.

Γνωρίζω ότι δέχομαι κριτική ειδικά από ανθρώπους της Δύσης. Γιατί είχαμε κοινό; Γιατί δεν κρατήσαμε τις φυσικές αποστάσεις. Είναι δύσκολο να εξηγήσεις στον κόσμο ότι η κατάσταση ίσως είναι διαφορετική στην Αμερική ή στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με τη Σερβία και τις χώρες που την περιβάλλουν. Προφανώς από την πρώτη μέρα του Adria Tour, ακολουθούμε τους κανόνες και μέτρα της κυβέρνησης για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας“.

Φυσικά κανείς δεν προσάπτει στον Νόλε ότι παραβίασε τους κανονισμούς που έχει θέσει η χώρα του. Αυτό που του προσάπτει είναι η έλλειψη σοβαρότητας και από ότι αποδεικνύεται και ενημέρωσης για την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο. Δε χρειάζεται να είσαι ειδικός για να γνωρίζεις τον αυξημένο βαθμό μεταδοτικότητας του συγκεκριμένου ιού. Κάθε μέρα κατακλυζόμαστε από ειδήσεις σχετικά με τους θανάτους και τα αυξημένα κρούσματα του νέου κορονοϊού. Δεν είναι δυνατόν τα 4 κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου να έχουν εκκινήσει με σχολαστικά μέτρα ασφαλείας και ο ίδιος να διοργανώνει αγώνες τένις χωρίς με την παρουσία κοινού. Όταν όλοι μιλάνε για αποφυγή συνωστισμού και τήρηση κοινωνικών αποστάσεων δε χρειάζεται να εθελοτυφλείς και να βρίσκεις καταφύγιο στα ελλιπή μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση της χώρας σου.

Η συνολική στάση του απέναντι στον κορονοϊό

Το χειρότερο για το Τζόκερ είναι ότι όλα αυτά τα έκανε όντας ο “πρέσβης” του αθλήματος. Όχι μόνο είναι ο κορυφαίος τενίστας τα τελευταία 9 χρόνια αλλά είναι και ο πρόεδρος του Συμβουλίου των παικτών τένις. Αυτό συνεπάγεται υπευθυνότητα, που δεν επέδειξε ο Τζόκοβιτς. Αυτό γιατί η ενέργεια του έχει τεράστιες προεκτάσεις. Ειδικότερα, όχι μόνο έβαλε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία ανθρώπων σε όλο τον κόσμο αλλά ρίσκαρε την επανεκκίνηση του tour. Η είδηση κρουσμάτων στο χώρο του τένις μπορεί να βάλει σε πάγο τα σχέδια των ιθύνοντων για επανέναρξή του στις 14 Αυγούστου. Αυτό θα σήμαινε ότι πολλοί τενίστες που εξαρτώνται οικονομικά από τα έσοδα tour, θα συνέχιζαν να ταλαιπωρούνται. Ευτυχώς για το Νόβακ απέχουμε ακόμα 1,5 μήνα από την επανέναρξη.

Η απογοητευτική στάση του Τζόκοβιτς σε σχέση με την πανδημία, όμως, είχε εμφανιστεί ήδη από την περίοδο της καραντίνας. Τότε, που ο Τζόκερ τοποθετήθηκε σε σχέση με την αξιοποίηση του εμβολίου όταν αυτό παρασκευαστεί.

“Προσωπικά είμαι αντίθετος με τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 προκειμένου να επιτρέπονται τα ταξίδια στο tour. Αν γίνει υποχρεωτικό θα πρέπει να πάρω μία απόφαση. Αν θα εμβολιαστώ ή όχι. Αυτή είναι η άποψή μου και δε ξέρω αν θα αλλάξει αλλά πραγματικά επηρεάζει το επάγγελμά μου” είχε αναφέρει χαρακτηριστικά

Για μία ακόμη φορά πρόκειται για μία ανεύθυνη θέση που δε λαμβάνει υπόψιν της αντικειμενικά γεγονότα. Όπως ότι αν τελικά παρασκευαστεί το εμβόλιο κατά του COVID-19, αυτό θα γίνει με απόλυτη ασφάλεια. Δε το λέω εγώ αλλά οι ειδικοί υγείας σε όλο τον κόσμο. Για το project του εμβολιασμού, άλλωστε, έχουν συγκεντρωθεί αμέτρητοι πόροι διότι είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Συνεπώς, το να αγνοείς τις συστάσεις των ειδικών για εμβολιασμό είναι μεταξύ άλλων και εγωιστικό, διότι πάνω σου στηρίζεται μεγάλο μέρος της οικονομίας του αθλήματος. Αν αποφασίσεις να μη συμμετέχεις, τότε πολλοί παίκτες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν βιοποριστικά προβλήματα.

Ο πατέρας του πληγώνει την εικόνα του

Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε και στον πατέρα του Τζόκοβιτς, Σρτζαν Τζόκοβιτς. Σε αντίθεση με τους γονείς του Ναδάλ και του Φέντερερ, επιλέγει συχνά να σχολιάσει την επικαιρότητα όντας προσβλητικός. Πρόσφατα κατηγόρησε τον Ντιμίτροφ ως υπαίτιο για την εστία κορονοϊού στο Ζάνταρ. Προσπαθώντας να αποποιήσει τον γιο του από τις ευθύνες του είπε το εξής:  “Γιατί συνέβη αυτό; Επειδή ο Ντιμίτροφ μάλλον ήρθε άρρωστος εδώ, ποιος ξέρει από που. Δεν εξετάστηκε εδώ για κορονοϊό. Το έκανε κάπου αλλού. Προκάλεσε ζημιά τόσο στην Κροατία όσο και στην οικογένεια της Σερβίας“.

Αποκορύφωμα, όμως, των προσβλητικών του δηλώσεων ήταν η ευθεία επίθεση που εξαπέλυσε στο Ρότζερ Φέντερερ. Τον κατηγόρησε ότι δε μπορεί να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι ο γιος του και ο Ναδάλ είναι καλύτεροι. Γι΄αυτό τον προέτρεψε να ασχοληθεί με την οικογένειά του και να αφήσει το τένις στα γεράματα.

Μπορεί, φυσικά, αυτές οι δηλώσεις να μην προέρχονται από τον ίδιο τον Τζόκοβιτς αλλά ο Νολέ φέρει ευθύνη. Πρόκειται για τον πατέρα του και θεωρούμε δεδομένο ότι αν ο Νόλε θέλει να κρατήσει το στόμα του κλειστό μπορεί να τον πείσει. Εξάλλου, ο πατέρας του δεν κάνει καλό και στην ίδια την εικόνα του γιου του. Το να βγαίνει δημόσια και να υποτιμά τον πιο αγαπητό τενίστα όλων των εποχών μόνο κακό κάνει στον Τζόκοβιτς.

Φυσικά, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ο Νόβακ δικαιούται να αδιαφορεί για τη γνώμη του κόσμου. Το πρόβλημα είναι ότι ούτε αυτό ισχύει γιατί ο Τζόκερ πολλές φορές στο παρελθόν έχει αναρωτηθεί δημόσια για ποιο λόγο δε λαμβάνει την υποστήριξη που λαμβάνουν ο Ναδάλ και ο Φέντερερ. Τότε είχε δίκιο. Τώρα πια το έχασε και μοιάζει ακατόρθωτο να αλλάξει την εικόνα που έχει ο κόσμος για εκείνον.