Η ΑΕΚ πήρε τεράστια νίκη επί της Σεντ Γκάλεν με 1-0 και προκρίθηκε στα playoffs του Europa League.

Η ΑΕΚ παρά το κάκιστο πρώτο ημίχρονο, βρήκε το πολυπόθητο γκολ στο 71’ και πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Όταν σχεδίαζε τα πλάνα του ο Μάσιμο Καρέρα για τη μονή αναμέτρηση με τη Σεντ Γκάλεν, σίγουρα δεν υπολόγιζε ότι εκείνη την ημέρα θα ανοίξουν οι ουρανοί. Η καταρρακτώδης βροχή, ίσως να αποτελεί τη μοναδική δικαιολογία για την εικόνα των «κιτρινόμαυρων» στο πρώτο 45λεπτο. Κατά τα άλλα, γνώριζαν πως δεν υπήρχε επαναληπτικός και από αυτό το ματς εξαρτιόταν το ευρωπαϊκό μέλλον του συλλόγου. Παρουσιάστηκαν, λοιπόν, νωθροί και αμυντικά και επιθετικά και αν οι Ελβετοί είχαν κάνει γκολ τις ευκαιρίες που είχαν (η μία κλασική) τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα για την Ελληνική ομάδα. Ο Τσιντώτας, όμως, είχε άλλη άποψη, ήταν εκεί όποτε χρειάστηκε και ο Ολιβέιρα με το τέρμα του στο 2ο ημίχρονο έδωσε τη νίκη-πρόκριση στον «δικέφαλο».

Στην επόμενη φάση που θα κρίνει την είσοδο στους ομίλους του Europa League η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει τη Γερμανική Βόλσμπουργκ που επικράτησε της Ντέσνα με 2-0 εντός έδρας. Ο αγώνας (δεν υπάρχει επαναληπτικός) θα γίνει την 1η Οκτωβρίου στο ΟΑΚΑ.

ΠΩΣ ΕΠΑΙΞΑΝ

Ο Μάσιμο Καρέρα παρέταξε την ΑΕΚ με 4-3-3. Ο Τσιντώτας ήταν κάτω από τα δοκάρια ενώ για το κέντρο της άμυνας εμπιστεύτηκε τις ασφαλείς επιλογές Τσιγκρίνσκι και Σβάρνα, εφόσον ο Χνιντ έδειξε πως θέλει χρόνο προσαρμογής. Ο Βασιλαντωνόπουλος εξαργύρωσε την πολύ καλή εμφάνιση του Αγρινίου και πήρε θέση στο δεξί άκρο της άμυνας με τον Ινσούα στο αριστερό. Η 3αδα στα χαφ αποτελούταν από Σιμόες, Κρίστισιτς και Μάνταλο. Όσο για τους 3 της επίθεσης ήταν οι ίδιοι με την πρεμιέρα του πρωταθλήματος, Ολιβέιρα στην κορυφή ενώ Λιβάγια και Ανσαριφάρντ είχαν περισσότερο ρόλο εξτρέμ.

ΤΟ ΜΑΤΣ

Στο πρώτο ημίχρονο η Σεντ Γκάλεν είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων και τις πιο σημαντικές ευκαιρίες να ανοίξει το σκορ. Αρχικά στο 4’ ο Ινσούα παραλίγο να βάλει αυτογκόλ αλλά ο Τσιντώτας δεν αιφνιδιάστηκε. Τη μεγαλύτερη επέμβαση όμως χρειάστηκε να την κάνει στο 37’ ο Έλληνας τερματοφύλακας όταν μετά από τεράστιο λάθος του Τσιγκρίνσκι ο Ντουά βρέθηκε τετ-α-τετ απέναντί του χωρίς να καταφέρει να τον νικήσει. Ενώ λίγα λεπτά αργότερα, πάλι από λάθος του Ουκρανού, πήρε τη μπουκιά από το στόμα του ίδιου αντιπάλου πέφτοντας στα πόδια του απομακρύνοντας την μπάλα. Το μόνο που είχε να επιδείξει η ΑΕΚ στο πρώτο μέρος ήταν η κεφαλιά του Λιβάγια έπειτα από φάουλ του Μάνταλου στο 32’, που πέρασε ελάχιστα πάνω από τα δοκάρια. Ήταν φανερό πως οι παίκτες της «Ένωσης» είχαν επηρεαστεί αρκετά από τη βροχή ενώ η απουσία «καθαρόαιμων» εξτρέμ έκανε δύσκολη την κυκλοφορία της μπάλας και τη μετάβασή της στην επίθεση. Η φυσική θέση των Λιβάγια και Ανσαριφάρντ είναι στην κορυφή και στα πλάγια δεν βοήθησαν όσο θα μπορούσαν.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ ΣΤΟ Β ΜΕΡΟΣ

Στην επανάληψη ο Ιταλός προπονητής δεν έκανε αλλαγές αλλά είδαμε τον Μάνταλο να τραβιέται μια αριστερά και μια δεξιά για να μπορέσει να βρει χώρους να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα. Με αυτόν τον τρόπο προσπάθησε να αιφνιδιάσει τους αντιπάλους της. Η βελτιωμένη εικόνα οφείλεται στην άνοδο της απόδοσης όλης της ομάδας συνολικά αλλά κυρίως του Ινσούα, του Ανσαριφάρντ, του Λιβάγια και των χαφ γενικότερα. Επίσης, η άμυνα ενέπνεε σιγουριά σε αντίθεση με το ξεκίνημα του ματς. Στον αγώνα πέρασαν Γκαρσία και Σάκχοφ με τον πρώτο να θέλει να βοηθήσει αλλά να δείχνει οτι χρειάζεται και ανάσες και χρόνο προσαρμογής και τον δεύτερο να αγωνίζεται ελάχιστα λεπτά για να κριθεί.

ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΑΕΚ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟ ΓΚΟΛ

Στο δεύτερο μέρος, λοιπόν, η ΑΕΚ εμφανίστηκε σοβαρότερη και υποψιασμένη. Αφού οι Ελβετοί δεν μετουσίωσαν την υπεροχή τους τα πρώτα 45 λεπτά σε κάποιο γκολ, ήρθε η κούραση αλλά και η άνοδος των «κιτρινόμαυρων». Ο Σβάρνας στο 60’ απείλησε με κεφαλιά πάλι από στημένη φάση του Μάνταλου αλλά η φάση που έκρινε το ματς έγινε 10 λεπτά αργότερα. Ο Ολιβέιρα βγήκε στην κόντρα, μόνος απέναντι στον τερματοφύλακα της Σεντ Γκάλεν με τον Στεργίου να τον καταδιώκει και τελικά να τον ανατρέπει. Την εκτέλεση ανέλαβε ο ίδιος ο Πορτογάλος και παρόλο που νικήθηκε από τον Ατιζίγκι στην επαναφορά έγραψε το 0-1.  Αυτό έμελλε να είναι και το τελικό σκορ μια και η ΑΕΚ είχε ανεβάσει την απόδοσή της αμυντικά και είχε θωρακίσει τα μετόπισθεν.

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΕ ΑΕΚ