Το debut.gr περνά από ακτίνες την νικηφόρα πρεμιέρα της ΑΕΚ στη Superleague με 2-0 απέναντι στον Παναιτωλικό και καταγράφει τα κέρδη και τα καμπανάκια.

Η ΑΕΚ πέρασε νικηφόρα από την έδρα του Παναιτωλικού με 2-0 και το Debut.gr αναλύει όσα είδε στην αναμέτρηση από την πλευρά της «Ένωσης».

Δεν χωρά αμφιβολία πως το να ξεκινάς το πρωτάθλημα με νίκη είναι κάτι που προσφέρει ηρεμία στις τάξεις της ομάδας, ειδικά όταν ακολουθούν κομβικές αναμετρήσεις για το ευρωπαϊκό μέλλον του συλλόγου. Η νίκη αυτή αποκτά μεγαλύτερη αξία αν υπολογίσει κανείς πως ο αντίπαλος έχει αποδειχτεί –στην έδρα του- αρκετές φορές «παγίδα» για τους μεγάλους. Στα παραπάνω προσθέστε πως οι «κιτρινόμαυροι» δεν έπιασαν το peak της απόδοσής τους. Είναι τρομερά σημαντικό για μια ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό να βρίσκει τρόπους να παίρνει τους 3 βαθμούς ακόμα και όταν δεν είναι στην καλύτερη μέρα της.

Οι λόγοι που δεν βρέθηκε σε αυτήν είναι αρκετοί και αν περάσουν απαρατήρητοι, μπορεί την επόμενη φορά να στοιχίσουν.

Οι επιλογές του Καρέρα και ο κρίσιμος Μάνταλος

Αρχικά, ο Μάσιμο Καρέρα παρέταξε την «Ένωση» με 3 στόπερ, σε ένα δοκιμασμένο από πέρσι 5-3-2. Αυτό έδειξε για άλλη μία φορά πως δεν ταιριάζει στη συγκεκριμένη ομάδα, ειδικά απέναντι σε κλειστές άμυνες. Οι φορές που είχε αποδώσει  τα προηγούμενα χρόνια ήταν σε ευρωπαϊκές αναμετρήσεις που η ΑΕΚ ήθελε να θωρακίσει τα μετόπισθεν. Το γεγονός, πάντως, πως ο Ιταλός προπονητής αναγνώρισε στην ανάπαυλα το συγκεκριμένο λάθος και το διόρθωσε συγκαταλέγεται, τελικά, στα οφέλη!

Ένας άλλος λόγος, πέρα από το σύστημα, ήταν η κακή βραδιά που βρέθηκαν τα στόπερ της ΑΕΚ και η κακή συνεργασία τους. Είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο να αποκτηθεί παίκτης σε αυτή τη θέση για τους «κιτρινόμαυρους».  Ο Τσιγκρίνσκι έκανε από την αρχή του ματς πολλά φάουλ ενώ υπέπεσε και στο πέναλτι που με την εμπειρία του μπορούσε να αποφύγει. Ο νεοαποκτηθέντας Χνιντ, από την άλλη, φλέρταρε με τη 2η κίτρινη από το πρώτο 45λεπτο και ήταν ένας από τους λόγους που αντικαταστάθηκε.

Τη θέση του οποίου πήρε ο Πέτρος Μάνταλος που έδειξε πόσο τυχερή είναι η ΑΕΚ που δεν ολοκληρώθηκε η μεταγραφή του στην Αλ Νασρ. Οι «κιτρινόμαυροι», που δεν είχαν απειλήσει μέχρι εκείνο το σημείο ούτε μια φορά την αντίπαλη εστία, χρειάστηκαν κάτι παραπάνω από 1 λεπτό με τον αρχηγό τους στην 11άδα, για να την πρώτη τελική προσπάθεια. Είναι φανερό πως ο Μάνταλος στη νέα του θέση μπορεί να γίνει ο πραγματικός ηγέτης της ομάδας. Δείχνει πως στον άξονα μπορεί να βοηθήσει πολύ περισσότερο από όταν πατάει γραμμή. Αυτός κέρδισε το κόρνερ, αυτός το εκτέλεσε για να γίνει το 1-0 από τον Λιβάγια στο 68′, αυτός σφράγισε τη νίκη με έξυπνη κίνηση και πλασέ στο 87′. Ένα γκολ που το άξιζε ο MVP της αναμέτρησης.

Ο Βασιλαντωνόπουλος είναι κάτι που πρέπει να κρατήσει η ΑΕΚ

Η μεγάλη έκπληξη ακούει στο όνομα Σταύρος Βασιλαντωνόπουλος αλλά όχι στη θέση που θα περίμενε κανείς. Αρκετοί ήταν αυτοί που ήθελαν να του δοθεί μια ευκαιρία από τη στιγμή που ο Μιχάλης Μπακάκης δεν εντυπωσίαζε με τις εμφανίσεις του, κυρίως στον επιθετικό τομέα. Ο προπονητής της ΑΕΚ, όμως, είχε άλλη άποψη. Με τις απουσίες στα χαφ ο Μάσιμο Καρέρα τον έβαλε παρτενέρ του Σιμόες και ο 28χρονος ανταποκρίθηκε περίφημα. Η διάθεσή του να διεκδικήσει μία θέση στην ομάδα έπαιξε κομβικό ρόλο και αναμένεται με ενδιαφέρον το που και αν θα τον αξιοποιήσει, πάλι ο Ιταλός.

Θα ήταν άδικο να μην αναφερθεί ο Παναγιώτης Τσιντώτας. Μπορεί το πέναλτι του Ματσόλα να μην ήταν καλό αλλά μάντεψε σωστά στην πιο κομβική φάση του αγώνα, όπως δήλωσε και ο προπονητής του. Πάνω από όλα ανέβηκε η ψυχολογία του Έλληνα  πορτιέρε ανέβασε την ψυχολογία του και αυτό μπορεί να φανεί καθοριστικό!

Οι μεταγραφές της ΑΕΚ

Όσον αφορά στα νέα αποκτήματα:

  • Ο Χνιντ έδειξε πως θέλει χρόνο να προσαρμοστεί στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Είναι ένας παίκτης που πρώτη φορά αγωνίζεται σε άλλη χώρα πέρα από την Τυνησία.
  • Ο Ινσούα έκανε φιλότιμες προσπάθειες, ενέπνεε μεγαλύτερη σιγουριά από τον Λόπεζ στο αμυντικό κομμάτι αλλά στο επιθετικό οι σέντρες του δεν ήταν αυτό που έλειπε από την ΑΕΚ. Θα χρειαστεί κι αυτός χρόνο να μάθει τους συμπαίκτες του, το πρωτάθλημα το γνωρίζει.
  • Αυτός που ξεχώρισε αλλά του έλειψε το γκολ ήταν ο Ανσαριφάρντ. Το ήθελε τόσο πολύ να σκοράρει που σε δύο περιπτώσεις θα μπορούσε να είχε τροφοδοτήσει τους συμπαίκτες του. Αν βρει χημεία με Λιβάγια, Ολιβέιρα θα έχει πραγματικά πολλές επιλογές ο Μάσιμο Καρέρα για την επίθεση της ΑΕΚ, σε σημείο που θα «πονοκεφαλιάζει» όταν δεν θα μπορεί να τους χωρέσει όλους μαζί.

Τέλος, ο Λιβάγια έδειξε, όπως και στον τελικό του κυπέλλου, ότι δεν είναι σε καλό φεγγάρι. Το θέμα του συμβολαίου σίγουρα τον επηρεάζει. Ακόμα και έτσι πάντως ήταν αυτός που ξεκλείδωσε την αντίπαλη άμυνα, ακόμα και αυτό κάτι δείχνει…