Ο Προμηθέας με ένα συγκλονιστικό τέταρτο δεκάλεπτο νίκησε την ΑΕΚ με 98-88 και πήρε τη πρόκριση για τον τελικό του Super Cup. Το Debut.gr αναλύει την αναμέτρηση.

Στην πρεμιέρα του Super Cup Ελλάδος, ο Προμηθέας με μία αντεπίθεση διαρκείας στο τέταρτο δεκάλεπτο νίκησε την ΑΕΚ με 98-88 και δείχνει πως παρά τις πολλές αλλαγές παραμένει σε εξαιρετική κατάσταση. Καλώς ή κακώς η ομάδα της Πάτρας λόγω των εξαιρετικών επιδόσεων της σε Ελλάδα και Ευρώπη έχει προσελκύσει αρκετά βλέμματα πάνω της οπότε οι απαιτήσεις παραμένουν υψηλές. Παρόλα αυτά δείχνει πως μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτή τη πίεση και στο πρώτο επίσημο ματς το έδειξε και μάλιστα με το παραπάνω. Φυσικά οι δύο ομάδες είναι ανέτοιμες και έχουν «δρόμο» ακόμα μπροστά τους αλλά ήταν ένα πρώτο δείγμα του τι πρόκειται να επακολουθήσει. Από την άλλη η ΑΕΚ έδειξε πως ακόμα ψάχνεται κυρίως αμυντικά και αυτό είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει ενόψει και του Final-8 στο Champion’s League. Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά τι έγινε στο ματς μέσα από τη ματιά του Debut.gr.

Ισορροπημένη η πρώτη περίοδος, πιο δυνατή η ΑΕΚ στο δεύτερο δεκάλεπτο

Στο ξεκίνημα της αναμέτρησης και οι δύο ομάδες στηρίχθηκαν κατά κύριο λόγο σε έναν παίκτη. Γκάρετ και Λάνγκφορντ αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για της ομάδες τους και με συνεχόμενους πόντους έδειχναν τον δρόμο και στους υπόλοιπους. Πολύ καλό ξεκίνημα και για τον Αγκμπελέσε ο οποίος έδειξε πως μπορεί επάξια να σταθεί στο υψηλό επίπεδο. Με το σκορ στο 13-13 ο Προμηθέας ανέβασε στροφές και προηγήθηκε με 20-15 αλλά η ΑΕΚ απάντησε άμεσα. Με σερί 10-3 και καλή άμυνα σε εκείνο το διάστημα πέρασε μπροστά στο σκορ στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου (23-25).

Η ΑΕΚ μπήκε πιο αποφασισμένη στο δεύτερο δεκάλεπτο. Συνεχίζοντας στον ίδιο ρυθμό ανέβασαν την διαφορά στους δέκα πόντους (23-33) και έδειχναν πως έλεγχαν την αναμέτρηση. Ο Ράις και ο Μασιούλις ήταν πρωταγωνιστές σε αυτή τη προσπάθεια για την Ένωση προκαλώντας πολλές φορές την έκρηξη του coach Γιατρά. Σε εκείνο το σημείο εμφανίστηκε για τους Πατρινούς ο Λούντζης. Ο νεαρός guard ήταν απολαυστικός σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης και με συνεχόμενους πόντους έβαλε τον Προμηθέα ξανά στο παιχνίδι (34-39). Ο ρυθμός του αγώνα έπεσε λόγω των πολλών φάουλ και το πρώτο ημίχρονο έληξε με 43-46 και τους Πατρινούς να έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς.

Ο Προμηθέας Έκανε Αντεπίθεση Διαρκείας Και Πήρε Τη Πρόκριση Για Τον Τελικό

Ο Προμηθέας έχοντας επιστρέψει στο ματς δεν ήθελε να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Με τον Λούντζη να συνεχίζει να είναι εύστοχος και τους Γιαννόπουλο-Αγραβάνη συνοδοιπόρους ο Προμηθέας πέρασε ξανά μπροστά στο σκορ (51-48). Η ΑΕΚ έβρισκε απαντήσεις και έτσι καμία ομάδα δεν μπορούσε να πάρει προβάδισμα στο σκορ. Ένα τρίποντο του Μασιούλις έφερε την Ένωση μπροστά με 61-64 αλλά η τρίτη περίοδος ολοκληρώθηκε ισόπαλη με σκορ 67-67.

Στη τελευταία περίοδο ο Προμηθέας χάρις την μεγάλη του ευστοχία πίσω από τη γραμμή των τριών πόντων έκανε ότι ήθελε την ΑΕΚ. Ο Μίλερ που ήταν εκπληκτικός σε όλο το διάστημα για τον Προμηθέα πετύχαινε το ένα τρίποντο πίσω από το άλλο και μάλιστα από μακρινές αποστάσεις. Λούντζης και Αγραβάνης έβαλαν το στίγμα τους σε εκείνο το σημείο του αγώνα (86-77) αλλά αυτός που αποτελείωσε την ΑΕΚ ήταν ο Γιαννόπουλος. Ο πρώην παίκτης της Ένωσης απέδειξε για άλλη μία φορά πόσο σπουδαίος παίκτης είναι και με δικά του τρίποντα οι Πατρινοί κλείδωσαν το ματς και την πρόκριση στο τελικό του πρώτου Super Cup Ελλάδος.

Τα Στατιστικά Που Ξεχώρισαν Και Η Συνέχεια

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα σαφώς και οι δύο ομάδες ήταν ανέτοιμες. Έχουν προσθέσει πολλούς παίκτες στην σύνθεσή τους οι οποίοι σαφώς και θέλουν χρόνο. Προβλημάτισε η αγωνιστική συμπεριφορά του Φλόιντ, ο Γκάρετ έδειξε ενδιαφέροντα στοιχεία αλλά αυτός που ξεχώρισε ήταν ο Λούντζης. Πρόκειται για ένα απίστευτο ταλέντο το οποίο ίσως στον Προμηθέα βρει την «Ιθάκη» του. Πλάι σε εξίσου καλούς Έλληνες παίχτες μπορεί να βελτιωθεί και να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Κάπως έτσι, Προμηθέας περνά στον τελικό όπου θα αντιμετωπίσει είτε τον Παναθηναϊκό είτε το Περιστέρι αλλά η σημερινή εμφάνιση άφησε τους πάντες ικανοποιημένους. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχουν ακόμη πράγματα να βελτιώσουν. Φυσικά αυτό που ξεχώρισε ήταν η απίστευτη ευστοχία των Πατρινών πίσω από τη γραμμή των τριών πόντων (61%).

Από την άλλη η ΑΕΚ έχει ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσει. Με σοβαρά αμυντικά προβλήματα όπως δήλωσε και ο προπονητής της χρειάζεται να «δέσει» σαν ομάδα αν θέλει να ικανοποιήσει τους φετινούς στόχους της. Ήδη το ένα τρόπαιο της χρονιάς χάθηκε αλλά κακά τα ψέματα ο μεγάλος στόχος είναι το Champion’s League. Εκεί έχουν επικεντρωθεί οι «κιτρινόμαυροι» αλλά το σημερινό αποτέλεσμα έδειξε τις αδυναμίες τους. Επιθετικά σίγουρα θα βρουν λύσεις. Εξάλλου έχουν πολλά όπλα στην φαρέτρα τους. Αμυντικά η βελτίωση επιβάλλεται και σε αυτό θα βοηθήσει και η επάνοδος του Σλότερ και του Γιάνκοβιτς. Όμως αποδείχθηκε σήμερα πως δεν φτάνουν μόνο οι μεταγραφές από το πάνω ράφι. Η συνεχόμενη δουλειά είναι αυτή που θα κάνει την διαφορά. Κακή εμφάνιση από τον Λάνγκφορντ και από τον Λοτζέσκι και όπως αναφέραμε κακή άμυνα σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 23-25, 43-46, 67-67, 98-8
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (Γιατράς): Αγκμπελέσε 5 (6 ριμπάουντ), Αγραβάνης 14 (2/3 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 4/4 βολές, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Γκάρετ 8 (4/9 δίποντα), Γιαννόπουλος 19 (2/4 δίποντα, 5/7 τρίποντα, 4 ριμπάουντ), Μίλερ 24 (3/6 δίποντα, 5/6 τρίποντα, 6 ασίστ, 2 κλεψίματα), Λούντζης 21 (4/5 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα), Τζέιμς 3 (1/6 σουτ), Χριστοδούλου 3, Φλόιντ 1
ΑΕΚ (Παπαθεοδώρου): Μορέιρα 19 (8/10 δίποντα, 3/4 βολές, 8 ριμπάουντ), Λάνγκφορντ 14 (1/7 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 6/10 βολές), Χρυσικόπουλος 2, Γκίκας 5 (1), Λοτζέσκι 4, Ράις 18 (3/6 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 6/6 βολές, 3 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Ματσιούλις 20 (4/6 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 3/4 βολές), Ζήσης 2, Κατσίβελης, Γόντικας 2, Άτκινς 2