Η φετινή Λα Λίγκα ξεκινάει την προσεχή Παρασκευή, και το debut.gr σας παρουσιάζει όσα αναμένονται με αγωνία!

Η La Liga 2020-2021 είναι προ των πυλών. Το ισπανικό πρωτάθλημα ξεκινάει την ερχόμενη Παρασκεύη (11/9) με τον αγώνα Γρανάδα-Μπιλμπάο.

Φυσικά, αισθητή θα είναι η απουσία των δύο μεγάλων, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, που..«παίρνουν μεγαλύτερη άδεια» λόγω της συμμετοχής τους στο Τσάμπιονς Λίγκ. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τη νικήτρια του Γιουρόπα, Σεβίλλη, αλλά και για την Ατλέτικο.

Μια Λα Λίγκα που…παραλίγο να χάσει το μεγαλύτερό της αστέρι (και συνάμα πολλές εμπορικές συμφωνίες). Ωστόσο, ο Μέσι τελικά μένει, και θα τα δώσει όλα ώστε η αγαπημένη του Μπαρτσελόνα να επιστρέψει στην κορυφή! Ας δούμε όμως πιο…διεξοδικά τα όσα αναμένονται…

Τίτλος για…δύο!

Τουλάχιστον έτσι δείχνει -ως τώρα- στα μάτια του γραφών η κατάσταση. Οι δύο “γίγαντες” της La Liga αναμένεται και φέτος να κοντραριστούν για τον τίτλο. Η πρωταθλήτρια Ρεάλ θα προσπαθήσει να διατηρήσει “τα σκήπτρα”, απέναντι σε μια Μπαρτσελόνα γεμάτη προβλήματα!

“Η βασίλισσα” έδειξε μετά την επιστροφή από την καραντίνα πως διαθέτει “μέταλλο νικητή”. Και αυτό πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στον κύριο Ζινεντίν Ζιντάν. Η Ρεάλ χωρίς να παίξει θελκτικό ποδόσφαιρο, κατόρθωσε να ανατρέψει μια διαφορά 2 βαθμών, και εν τέλει να “ανέβει στο βάθρο” στο +5. Με βελτιωμένη ανασταλτική λειτουργία και αποτελεσματικότητα μπροστά, πήρε όλα τα ματς και μαζί τον τίτλο του πρωταθλητή.

Σίγουρα το σύνολο του “Ζιζού” χρειάζεται ενισχύσεις, όμως προς το παρόν ασχολείται με το “θέμα Μπέιλ”, καθώς ο Ουαλός αποτελεί “ξένο σώμα” εδώ και ένα (ίσως και παραπάνω) χρόνο. Έχει ενδιαφέρον η νέα σεζόν για τη Ρεάλ, που παρά τον τίτλο, δείχνει και πάλι πως βρίσκεται σε ένα στάδιο “αναδιαμόρφωσης”.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, η Μπαρτσελόνα βρίσκεται ξεκάθαρα στην πιο δύσκολη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της. Τα εξω-αγωνιστικά ζητήματα είναι εκείνα που “τραβούν τα φλας”, χωρίς να δίνεται ιδιαίτερη βάση στη δουλειά του Κούμαν. Ο νέος τεχνικός των Καταλανών δείχνει κατά πολύ σοβαρότερος και αυστηρός συγκριτικά με τους προκατόχους του (Βαλβέρδε, Σετιέν).

Όλοι στη Βαρκελώνη περιμένουν “να πέσει” η διοίκηση Μπαρτομέου, ώστε να επιστρέψουν οι “μέρες δόξας”. Όχι και άδικα, αφού όλα ξεκινούν από τη διοίκηση. Μια διοίκηση που λίγο έλειψε να διώξει τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή στην ιστορία του συλλόγου, αλλά και του αθλήματος.

Ο Μέσι εν τέλει έμεινε, “οι μπλαουγκράνα” δείχνουν να κινούνται πιο…μεθοδικά στο κομμάτι των μεταγραφών, και, σε συνδυασμό με επιστροφές παικτών (Κουτίνιο, Ντεμπελέ), ο κάθε φίλος της ομάδας μπορεί και έχει δικαίωμα να πιστεύει πως η Μπάρσα είναι ικανή να επιστρέψει στην κορυφή της Ισπανίας!

Μάχη “σώμα με σώμα”

Έτσι μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια η La Liga, όσο αφορά την “έξοδο” στην Ευρώπη. Πολλές ομάδες, για λίγες θέσεις. Βέβαια, με βάση όσα έχουν αποδείξει τα τελευταία χρόνια, Ατλέτικο, Σεβίλλη, Βιγιαρεάλ  έχουν τον πρώτο λόγο.

Η ομάδα του Τσόλο Σιμεόνε δύσκολα μπορεί να…”μπει στο κυνήγι του τίτλου”. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως ο κύκλος του στην Ατλέτι έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο ο ίδιος παραμένει στο τιμόνι. Για τη νικήτρια του Γιουρόπα Λίγκ τα λόγια είναι περιττά. Η Σεβίλλη με τον κορυφαίο τεχνικό διευθυντή του κόσμου, με ένα σύνολο αξιόλογων και υποσχόμενων ποδοσφαιριστών και έναν προπονητή με νέες ιδέες, δείχνει ικανή για κάτι παραπάνω φέτος.

Από εκεί και πέρα, Βιγιαρεάλ και Βαλένθια (φέτος δεν αγωνίζεται στην Ευρώπη) αναμένεται να διεκδικήσουν ένα εισιτήριο. Το έργο τους όμως ίσως έχει εμπόδια. Και αυτό ελεώ της εξαιρετικής πέρσι Χετάφε (έμεινε έξω την τελευταία αγωνιστική). Λόγω της σπουδαίας Ρεάλ Σοσιεδάδ, και φυσικά της Αθλέτικ Μπιλμπάο, που πέρυσι πέρασε μια…κρίση. Φέτος όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, και οι Βάσκοι έχουν ως ξεκάθαρο στόχο την κατάληψη μιας θέσης που οδηγεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Τέλος, αν μην ξεχνάμε και τη Γρανάδα. Την ομάδα αποκάλυψη της περσινής La Liga, που τερμάτισε στην 7η θέση και βρίσκεται στα προκριματικά του Γιουρόπα. Μια ομάδα που εξέπληξε όχι μόνο την Ισπανία, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη με τα κατορθώματά της!

Η πιο δύσκολη ώρα!

Κάθε νέα ποδοσφαιρική χρονιά, όχι μόνο στη La Liga, αλλά γενικότερα, υπάρχει μια αδικία. Χρίζονται “φαβορί για υποβιβασμό” πρώτα οι ομάδες που μόλις ανέβηκαν στην κατηγορία, και ύστερα εκείνες που σώθηκαν στο τέλος. Όσο αφορά τα στοιχηματικά, αυτό είναι λογικό. Με αγωνιστικούς παράγοντες όμως, δε μοιάζει και τόσο ρεαλιστικό.

Ναι σαφώς οι ομάδες που “έρχονται” από τη χαμηλότερη κατηγορία είναι και χαμηλότερης δυναμικής. Αλλά υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα συλλόγων που όχι απλώς δεν υποβιβάστηκαν, όχι απλώς δε σώθηκαν “εύκολα”, αλλά κατέκτησαν και ευρωπαϊκές θέσεις!

Όπως και να έχει, στην ερχόμενη Λα Λίγκα θα δοθεί μια..”δύσκολη μάχη” στα…χαμηλά! Με τις…νεοφώτιστες Ουέσκα, Καντίθ και Έλτσε να ξεχωρίζουν λόγω δυναμικής, αλλά να έχουν “από κοντά” και τις Θέλτα, Αλαβές. Όχι επειδή τερμάτισαν λίγο πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Πολύ περισσότερο επειδή η εικόνα τους ήταν κάκιστη, και -μέχρι στιγμής- δεν έχουν κάνει κινήσεις ικανές να αλλάξουν τα δεδομένα.

Ειδικά η ομάδα του Βίγκο, μοιάζει στα μάτια μου φαβορί για…”βουτιά” στη 2η κατηγορία. Μια ομάδα με ανίκανη διοίκηση, ποδοσφαιριστές κάτω του μετρίου. Ένα κλάμπ με τον Ιάγο Άσπας να το “ξελασπώνει” κάθε χρόνο. Ναι, μόνο που ο Άσπας, δεν είναι δα και Μέσι….

Η προσμονή είναι μεγάλη!

Φτάνοντας σιγά-σιγά στο τέλος του κειμένου, θα αναφερθούμε σε 10 παίκτες που αναμένονται (και πιστεύεται από τον γραφών) πως θα ξεχωρίσουν φέτος!

Λιονέλ Μέσι: Πρώτος και καλύτερος φυσικά ο αρχηγός των “μπλαουγκράνα”. Μετά την…περιπέτεια σχετικά με την παραμονή του στον σύλλογο, ο Μέσι δείχνει 100% συγκεντρωμένος στην ομάδα. Αυτό δήλωσε άλλωστε και στη “συνέντευξη παραμονής”. Δε χρειάζονται πολλά λόγια για αυτόν τον παίκτη. Όλος ο κόσμος περιμένει να τον δει ξανά στο χορτάρι….

Άνσου Φάτι: Οι πρόσφατες εμφανίσεις του με την Εθνική Ισπανίας, στις οποίες έγινε και ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία, μας γεμίζουν “αγωνία” για τη συνέχεια. Ο νεαρός εξτρέμ της Μπαρτσελόνα έδειξε από πέρσι δείγματα του πλούσιου ταλέντου του. Και μπορεί με τον Κίκε Σετιέν να μην πήρε αρκετό χρόνο, ωστόσο κάτι τέτοιο δε φαίνεται να ισχύει επί Κούμαν. Ο Φάτι είναι εξαιρετικός στο 1v1, ταχύτατος και με τρομερή αντίληψη. Αν βελτιώσει τα τελειώματά του, θα αφήσει εποχή.

Αντουάν Γκριζμάν: Αν δεν γίνει τρομερή ανατροπή, ο Γάλλος θα βρίσκεται στη Βαρκελώνη και φέτος. Σίγουρα όμως θέλει να ξεχάσει την 1η του σεζόν. Και πολύ περισσότερο επιθυμεί να…”κλείσει στόματα” φέτος. Ο Γκριζμάν είναι ένας αρκετά χαρισματικός επιθετικός. Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Το θέμα είναι όμως αν θα ταιριάξει στη -νέα όπως φαίνεται- Μπαρτσελόνα. Αλλιώς, εύκολα θα τον δούμε να φεύγει για άλλες πολιτείες…..

Εντέν Αζάρ: Περίπτωση παρόμοια με του Γάλλου. Με μια βασική διαφορά όμως. Ο Αζάρ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν τραυματίας. Ο Βέλγος σταρ σε καμία περίπτωση δε δικαιολόγησε τα χρήματα που πλήρωσε ο Πέρεθ για να τον φέρει στο “Μπερναμπέου”. Αν δεν υπήρχε ο Βινίσιους, η Ρεάλ θα ήταν πιο…κυνική και από την Ατλέτικο! Αυτό είναι που περιμένει ο Ζιντάν: Φαντασία, προσωπικές ενέργειες, έναν παίκτη να πάρει την ομάδα “στις πλάτες του” σε μια δύσκολη κατάσταση. Και αυτό ακριβώς ξέρει να κάνει ο Αζάρ!

Ροντρίγκο: Ο νεαρός άσος της Ρεάλ μοιάζει με την περίπτωση του Φάτι. Ένας ποδοσφαιριστής που σίγουρα διαθέτει ταλέντο. Γρήγορος, με καλή επαφή της μπάλας και αίσθηση του χώρου, ο Βραζιλιάνος φέτος αναμένεται να πάρει περισσότερα λεπτά από τον Ζιντάν. Αγωνίζεται με ευκολία σε όλες τις θέσεις της επίθεσης, και στην καλή του βραδιά μπορεί να “σκοτώσει” οποιοδήποτε αντίπαλο!

Ινιάκι Γουίλιαμς: Νομίζω πως όταν βρίσκεται “στα καλά του”, είναι μακράν του δεύτερου ο πιο εκρηκτικός παίκτης στη La Liga. Ο επιθετικός της Μπιλμπάο έχει δείξει την αξία του. Ωστόσο, κάθε χρόνο μας δίνει παραπάνω λόγους να θέλουμε να τον παρακολουθήσουμε. Ο πιο γρήγορος (μαζί με τον Βινίσιους) παίκτης στην Ισπανία ετοιμάζεται για την -ίσως- καθοριστική σεζόν του με τους Βάσκους. Μια σεζόν που αν εκμεταλλευτεί, ενδεχομένως να βρεθεί σε ένα από τα κορυφαία κλάμπ του κόσμου!

Μάρκ Κουκουρέγια: Ο αριστερός μπακ-χαφ της Χετάφε ήταν μια…όαση πέρσι! Ένας αθλητής στον οποίο στηρίχθηκε πολύ το παιχνίδι της ομάδας από τη Μαδρίτη. Απόφοιτος της Μασία, ο Κουκουρέγια βελτιώθηκε πολύ και στο αμυντικό κομμάτι. Και αυτό διότι τα…”ανεβάσματα” στην αντίπαλη περιοχή τα…έχει! Άξιον απορίας είναι το γεγονός πως η Μπαρτσελόνα δε τον πήρε πίσω, σε μια περίοδο που ο Άλμπα μεγαλώνει και αντικαταστάτης δεν υπάρχει…

Τσίμι Άβιλα: Ο σούπερ-σκόρερ της Οσασούνα (9 γκολ σε 20 ματς) ήταν ξεκάθαρα η φετινή αποκάλυψη της La Liga. Μέχρι και το σοβαρό τραυματισμό του τον περασμένο Γενάρη, ο 26 ετών Αργεντίνος ήταν καθοριστικός για την ομάδα του. Ο Άβιλα που μέχρι τα 18 του έβγαζε τα προς το ζην πουλώντας χαρτομάντιλα, εν έτει 2020 αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς επιθετικούς στην Ισπανία. Δυνατός και με “τσαμπουκά”, σκοράρει με όλους τους πιθανούς τρόπους, αναγκάζοντας τα κορυφαία κλάμπ να τον παρακολουθούν στενά!

Νταβίδ Σίλβα: Η επιστροφή του στην Ισπανία μετά το μακροχρόνιο πέρασμα από τη Σίτι είναι από μόνη της ικανή να δημιουργήσει ενθουσιασμό. Η κλάση του Σίλβα δε χωράει συζήτηση, και ο ίδιος με τις δηλώσεις του φαίνεται πως δεν επέστρεψε -για λογαριασμό της Σοσιεδάδ- για τα…”τελευταία ένσημα”. Αντιθέτως, πήγε σε μια ήδη “έτοιμη” και ικανή ομάδα, με πλάνο για το κάτι παραπάνω. Ο Σίλβα θεωρώ ήταν αυτό που έλειπε από τους Βάσκους: η εμπειρία που θα δώσει το “κλικ” για μεγαλύτερες διακρίσεις!

Τακεφούσα Κούμπο: Φέτος θα τον δούμε να αγωνίζεται με τη φανέλα της Βιγιαρεάλ, ως δανεικός από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Μόλις στα 18 του έτη, ο Ιάπωνας winger αναμένεται να τραβήξει πάνω του τα βλέμματα. Ικανός στο 1 εναντίον 1, με πολύ καλή τεχνική κατάρτιση και ταχύτητα, ο Κούμπο πιθανολογώ θα….κουμπώσει ιδανικά στο σύνολο της Βιγιαρεάλ που είναι έτοιμο για το βήμα παραπάνω. Όσο για τον ίδιο, σίγουρα θέλει να τα δώσει όλα, προκειμένου του χρόνου -ή και νωρίτερα- να βρεθεί στο “Μπερναμπέου”!

Παρακάτω, σας αφήνουμε να απολαύσετε μερικά από τα κορυφαία γκολ της περασμένης σεζόν…μια “ιδέα” για όσα έρχονται!