Το Debut.gr παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον στατιστικό που αφορά ποδοσφαιριστές της Στόουκ τη σεζόν που υποβιβάστηκε.

Τα στατιστικά στον χώρο του αθλητισμού αρκετές φορές δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα. Βοηθούν στις αναλύσεις  αλλά είναι περισσότερο κάτι σαν δημοσιογραφικό βοήθημα. Ή φέρνουν στο προσκήνιο ιστορίες για τις οποίες δεν είχαμε ιδέα ότι υπάρχουν. Μία από αυτές τις περιπτώσεις έγινε με τη πρόκριση της Παρί Σεν Ζερμέν στα ημιτελικά του Champions League. Συγκεκριμένα, με τον Eric Choupo-Moting που έβαλε το γκολ της πρόκρισης. Ο επιθετικός της γαλλικής ομάδας συνέχισε τη παράδοση που βρίσκει ποδοσφαιριστές της Στόουκ τη σεζόν 2017-2018 να πηγαίνουν τουλάχιστον μέχρι τον ημιτελικό. 12 από τις 17 σεζόν έστω και ένας έχει βρεθεί στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Το περίεργο είναι πώς τη σεζόν 2017-2018 η Stoke υποβιβάστηκε με 33 βαθμούς από την Premier League. Για να δούμε τη λίστα των παιχτών που δε μπόρεσαν να συνυπάρξουν τη χρονιά εκείνη με τους Potters.

Glen Johnson

Πρώτος στη λίστα είναι ο Glen Johnson. Ο Άγγλος αμυντικός ήταν μέλος της Τσέλσι από το 2003-2007. Τις δύο πρώτες σεζόν-που σηματοδότησαν και την αρχή της εποχής του Αμπράμοβιτς- η ομάδα του Λονδίνου βρέθηκε στα ημιτελικά του Champions League. Το 2003 αποκλείστηκε από τη Μονακό του Άκη Ζήκου ενώ το 2004 στα ημιτελικά αποκλείστηκε από τη Λίβερπουλ. Εν συνεχεία, στη Στόουκ ο Johnson μετακόμισε το 2015 όπου αγωνίστηκε μέχρι το 2018 που υποβιβάστηκε στη Championship. Φόρεσε τη φανέλα των Potters για 56 αναμετρήσεις και ολοκλήρωσε τη ποδοσφαιρική του καριέρα σε ηλικία 34 ετών.

Peter Crouch

Επόμενος στη λίστα είναι ο -σε πολλούς αγαπημένους- Peter Crouch. Δύσκολα θα ξαναβρεθεί επιθετικός στα κυβικά του Άγγλου και γι αυτό είναι αγαπητός σε όλους στο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Ο Crouch αγωνίστηκε τη τριετία 2005-2008 με φανέλα της Λίβερπουλ. Το 2017 στα ημιτελικά του Champions League οι Reds αποκλείστηκαν από τη Τσέλσι στη παράταση. Στη Στόουκ πήγε το 2011 και έφυγε 8 χρόνια μετά! Σε 225 συμμετοχές πέτυχε 46 γκολ. Μετά τον υποβιβασμό της ομάδας μετακόμισε στη Μπέρνλι δίχως όμως να προσφέρει κάτι όντας και σε ηλικία 37 ετών.

Darren Fletcher

Ο χαφ από τη Σκωτία αγωνίστηκε συνολικά σε 3 ομάδες στη καριέρα του. Οι περισσότεροι φυσικά τον θυμόμαστε από την θητεία του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη φανέλα της οποίας φορούσε για 13 χρόνια. Σε αυτά τα χρονιά κατέκτησε εγχώριους τίτλους αλλά και ένα Champions League τη σεζόν 2007-2008. Την προηγούμενη σεζόν οι Κόκκινοι Διάβολοι αποκλείστηκαν από τη Μίλαν στους 4 της διοργάνωσης ενώ την επόμενη έχασαν στον τελικό κόντρα στη Μπαρτσελόνα. Μετά το Μάντσεστερ ακολούθησε η Γουέστ Μπρομ και τελικός προορισμός υπήρξε η Στόουκ. Ακολούθησε τη Στόουκ στη Championship για ένα χρόνο αλλά η ηλικία δε του επέτρεψε να συνεχίσει.

Bojan Krkic

Ο Ισπανός επιθετικός είχε τον τίτλο του wonderboy αλλά δε τον εκπλήρωσε ποτέ. Συνεχείς δανεισμοί και τραυματισμοί δε του επέτρεψαν να πρωταγωνιστήσει. Παιδί της Masia και εν συνεχεία μέλος της πρώτης ομάδας της Μπαρτσελόνα. Με τους Καταλανούς αγωνίστηκε από το 2007 έως το 2011 και κατέκτησε 2 Champions League τις σεζόν 2008-2009 και 2010-2011. Ενώ στα ημιτελικά βρέθηκε και το 2009-2010 αλλά η Μπάρτσα αποκλείστηκε από την ίντερ, τη σεζόν που οι Ιταλοί έκαναν το treble. Μετά από αρκετούς δανεισμούς κατέληξε στη Stoke το 2014. Ξεκίνησε καλά αλλά οι τραυματισμοί τον κρατούσαν όλο και πιο πίσω. Η θητεία του με την αγγλική ομάδα ολοκληρώθηκε πέρυσι το καλοκαίρι και από τότε αγωνίζεται στο MLS με τους Montreal Impact.

Ibrahim Afellay

Στην ίδια κατηγορία με τον Krkic εντάσσεται και ο Afellay. Φοβερό ταλέντο αλλά οι τραυματισμοί και η εξωγηπεδική συμπεριφορά ήταν κάποια από τα στοιχεία που τον κράτησαν πίσω στην εξέλιξή του. Έχτισε το όνομά του στη PSV πριν πάρει τη μεταγραφή στη Μπαρτσελόνα. Με τη φανέλα των Blaugrana κατέκτησε ένα Champions League τη σεζόν 2010-2011. Ακολούθησαν 2 δανεισμοί σε Σάλκε και Ολυμπιακό πριν αποκτηθεί από τη Στόουκ. Σε πέντε χρόνια αγωνίστηκε μόλις σε 49 αναμετρήσεις πετυχαίνοντας 2 γκολ. Από αυτά που αναφέρθηκαν νωρίτερα, προστίθενται και οι καυγάδες και οι διαφωνίες με τους προπονητές της αγγλικής ομάδας. Από τη περσινή σεζόν αγωνίζεται και πάλι στη PSV.

Xherdan Shaqiri

Ο επιθετικός της Λίβερπουλ έχει βρεθεί και αυτός στα ημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Αρχικά με την Μπάγερν το 2013-2014 και το 2014-2015 χωρίς όμως να καταφέρει να βρεθεί στον τελικό. Αυτό το κατάφερε με την Λίβερπουλ την περσινή σεζόν. Στο έμψυχο δυναμικό της Stoke βρέθηκε το 2015 μετά από έναν χρόνο παρουσίας με την Ίντερ. Σε 84 αναμετρήσεις με τους Potters σημείωσε 15 γκολ. Με τον υποβιβασμό στη Championship, η Liverpool πλήρωσε την ρήτρα αποδέσμευσης και από το 2018 είναι κάτοικος Mersyside.

Jesé Rodriguez

Προτελευταίος στη λίστα είναι ο Ισπανός επιθετικός. Σιγά σιγά τείνουμε να ξεχάσουμε ότι αγωνίζεται ακόμα αφού τα εξωγηπεδικά του καμώματα μονοπωλούν τα μέσα ενημέρωσης. Πάντως όσο ήταν στο ρόστερ της Ρεάλ πήρε 2 Champions League τις σεζόν 2013-2014 και 2015-2016. Μετά ακολούθησε το πέρασμα από τη Παρί Σεν Ζερμέν και συνεχόμενοι δανεισμοί. Τη σεζόν 2017-2018 δόθηκε δανεικός στη Στόουκ δίχως όμως να καταφέρει κάτι αξιόλογο στις 13 φορές που φόρεσε τη φανέλα της αγγλικής ομάδας.

Eric Choupo-Moting

Τελευταίος σε αυτή τη λίστα είναι ο Eric Moting. Χάρη στη πρόκριση της Παρί Σεν Ζερμέν κόντρα στην Αταλάντα η λίστα με τους παίχτες της Στόουκ διευρύνθηκε. Αγωνίστηκε στην αγγλική ομάδα μόνο μια χρονιά, αυτή που υποβιβάστηκε. Αμέσως μετά πήγε στο Παρίσι όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Πολύ πιθανόν να είναι και από αυτούς που θα σηκώσει το τρόπαιο του νικητή για το φετινό Champions League.