O Ντέμιαν Λίλαρντ είναι ομόφωνα ο MVP της "φούσκας" του Ορλάντο και το Debut.gr κάνει μία παρατήρηση για τον πλέι μέικερ από το Όκλαντ ενόψει του πρώτου ματς των play-off απέναντι στους Lakers.

Μετά από την ομόφωνη εκλογή του ως MVP της “φούσκας” του Ορλάντο και τη νίκη απέναντι στο Μέμφις, ο Ντέμιαν Λίλαρντ οδεύει γι’ ακόμη μια φορά προς στα πλέι οφ με τους Μπλέιζερς. Γιατί όμως μέχρι και σήμερα τα πράγματα που έκανε τις τελευταίες μέρες προκαλούν έκπληξη; Όταν τα έχει κάνει σε μεγάλο βαθμό και στο παρελθόν. Μάλλον διότι, αν και ανεξήγητα, λίγοι κατατάσσουν τον πλέι μέικερ από το Όκλαντ στους κορυφαίους παίκτες της λίγκας. Δεν νομίζετε ότι είναι καιρός να αλλάξει αυτό;

“Δείξτε λίγο σεβασμό στο όνομα μου” είπε μετά από τον πρόσφατο αγώνα απέναντι στο Ντάλας. Σε έναν αγώνα που το κοντέρ του σταμάτησε στους 61 πόντους. Λίγες μόνο λέξεις που δείχνουν το πόσο αδικημένος είναι και νιώθει ο Ντέμιαν Λίλαρντ αν αναλογιστεί κανείς πως εδώ και οκτώ σεζόν έχει δείξει πάρα πολλά. Πως είναι δυνατόν ο άνθρωπος αυτός να μη συγκαταλέγεται, ακόμα και σήμερα από μερικούς, στους κορυφαίους 10-15 παίκτες του NBA; Όχι δεν είναι τα πράγματα που έκανε στους οκτώ αγώνες στο Ορλάντο που θα πρέπει να τον βάλουν στην λίστα. Είναι όλα όσα έκανε όλη τη χρονιά φέτος αλλά και τα προηγούμενα χρόνια.

Σε 66 αγώνες τη φετινή σεζόν ο Λίλαρντ έχει ακριβώς 30 πόντους μ.ο. ανά παιχνίδι και είναι τρίτος πίσω από τους Τζέιμς Χάρντεν και Μπράντλει Μπιλ. Οι πόντοι του προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από το ακραίο 40% στα σουτ τριών πόντων και συνοδεύονται από 8 ασίστ μ.ο. Αν κοιτάξουμε και τις προηγούμενες  τρεις σεζόν; Είχε με τη σειρά 27, 26.9 και 25.8 πόντους μ.ο. Με τεράστια παιχνίδια σε regular season και πλέι οφ. Με μεγάλα σουτ που πέταξαν εκτός πλέι οφ Ρόκετς και Θάντερ. Με τρία παιχνίδια με 60 πόντους και πάνω. Κι αν δεν φτάνουν αυτά, είναι ο πρώτος παίχτης στην ιστορία της λίγκας με παιχνίδια άνω των 50 πόντων. Έντεκα φορές το έχει καταφέρει σε οκτώ χρόνια καριέρας. Πως είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος κάθε άνοιξη να μην είναι σίγουρο αν θα μπει στο ρόστερ του All-Star Game;

Όταν ο Κόμπι υποκλίθηκε στο ταλέντο του.

Όσο κάποιοι άλλοι αρνούνται να παραδεχτούν την αξία του Λίλαρντ, ο μεγάλος Κόμπι Μπράιαντ το είχε πάρει χαμπάρι από πολύ νωρίς. Από την πρώτη φορά που τον αντιμετώπισε.  Το 2013, σε έναν αγώνα που τελικά οι Λέικερς έφυγαν με τη νίκη από το Πόρτλαντ, χάρη στους 47 πόντους του Κόμπι, ο θρύλος του αθλήματος υποκλίθηκε στο ταλέντο του νεαρού Λίλαρντ στην συνέντευξη του μετά το τέλος του αγώνα. Ο Κόμπι δήλωσε: “Αυτό το αγόρι είναι σοβαρό, δεν φοβάται τίποτα. Έχει ολόκληρο το πακέτο.” Την επόμενη μέρα έσπευσε και στο Twitter για να εκφράσει την άποψη του για τον νεαρό γκαρντ των Μπλέιζερς που πέτυχε 39 πόντους απέναντι σε ένα από τα ινδάλματα του.

Η  παράμετρος Μπλείζερς

Σε τι ευθύνεται όμως τελικά η υποτίμηση προς το πρόσωπο του Λίλαρντ; Γιατί κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχει, ούτε φέτος, σοβαρή θέση στην συζήτηση για το βραβείο του MVP της κανονικής περιόδου; Η υποτίμηση κατά πάσα πιθανότητα σχετίζεται με την ομάδα του βραχύσωμου γκαρντ και όχι με τον ίδιο. Αν ο Λίλαρντ έκανε τα ίδια πράγματα όντας παίκτης μιας πιο δημοφιλούς ομάδας, τα πράγματα δεν θα ήταν ίδια. Αναλογιστείτε το σενάριο να βάζει δυο φορές 61 πόντους με την φανέλα των Μπουλς ή των Λέικερς, ομάδες με τεράστιο fan base παγκοσμίως. Το όνομα, η φανέλα του, μέχρι και η σειρά παπουτσιών του θα έκαναν πάταγο. Τώρα όλα αυτά είναι απλά δημοφιλή. Όσοι έχετε βρεθεί σε συζητήσεις με μπασκετόφιλους, ποια ήταν η τελευταία φορά που ακούσατε να λέει κάποιος πως υποστηρίζει τους Μπλέιζερς; Ακριβώς.

Το Πόρτλαντ θα αντιμετωπίσει τους Λέικερς στον πρώτο γύρο των πλέι οφ της Δύσης και το έργο μοιάζει ακατόρθωτο για την ομάδα του Λίλαρντ. Ο Λεμπρόν και ο Ντέιβις μοιάζουν αποφασισμένοι να κατακτήσουν τον τίτλο για να αποδείξουν πολλά και για να τιμήσουν το όνομα του Κόμπι. Αποφασισμένος και αφηνιασμένος μοιάζει όμως και ο Λίλαρντ. Αν οι Λέικερς δεν καταφέρουν να τον περιορίσουν, θα δούμε μια σειρά πρώτου γύρου που μπορεί να μείνει στην ιστορία. Ας μην προτρέχουμε όμως. Προέχει η ένταξη του Λίλαρντ στους κορυφαίους του αθλήματος αυτή τη στιγμή. Με τουλάχιστον 3-4 παραγωγικά χρόνια ακόμα μπροστά του, ο τριαντάχρονος γκαρντ έχει τη δυνατότητα να βάλει το όνομα του και στο Hall of Fame. Η αρχή την Τρίτη 18 Αυγούστου.