Το debut.gr βάζει στο μικροσκόπιο του την ΑΕΚ της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Η ποδοσφαιρική χρονιά τελείωσε και στο στρατόπεδο της ΑΕΚ μόνο ευχαριστημένοι δεν μπορούν να είναι. Οι «κιτρινόμαυροι» τερμάτισαν 3οι σε μια κούρσα 3ων διεκδικητών ενώ αποκλείστηκαν από τον Αύγουστο από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις κάνοντας βήμα πίσω μετά από 2 πολύ πετυχημένες σεζόν (σ.σ. ακόμα και η συμμετοχή σε ομίλους Champions League αποτελεί επιτυχία για μια νέα ομάδα, ιδίως οικονομικά κι ας ολοκλήρωσε χωρίς βαθμό τους 6 αγώνες). Το κύπελλο, όταν γίνει και αν κατακτηθεί, θα χρυσώσει απλά το χάπι και τίποτα παραπάνω.

Στιγμές που δεν θέλουν να ζήσουν πάλι οι παίκτες της ΑΕΚ. Τα έδωσαν όλα στην Τραπεζούντα αλλά έμειναν από νωρίς εκτός Ευρώπης

Για το λόγο αυτό η νέα σεζόν πρέπει να σχεδιαστεί με προσοχή και σωστό πλάνο. Ένα πρόσωπο που της εξασφαλίζει ότι δεν θα γίνουν τα ίδια λάθη με το περασμένο καλοκαίρι είναι ο τεχνικός  της διευθυντής Ίλια Ίβιτς και κατ’ επέκταση η επιλογή του για τον πάγκο της ομάδας, Μάσιμο Καρέρα. Ο Ιταλός έχει κερδίσει διοίκηση, παίκτες και μια μεγάλη μερίδα των φιλάθλων σε αντίθεση με την επιλογή του Νίκου Λυμπερόπουλου που ήταν ένα χρόνο πριν ο Μιγκέλ Καρντόσο. Ο Σέρβος βέβαια πείθει περισσότερο από τον προκάτοχό του και στις επιλογές παικτών έχοντας δώσει ήδη ένα μικρό δείγμα.

Το debut.gr αναλύει σε ποιες θέσεις θα χρειαστεί να ψάξει παίκτες ο Ίλια Ίβιτς και το επιτελείο του για να παρουσιαστούν οι «κιτρινόμαυροι» ανταγωνιστικοί τη νέα σεζόν ενώ αναφέρεται και στο θέμα της πώλησης του Βασίλη Μπάρκα.

Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο. Είναι αναγκαίο για κάθε ομάδα να βρίσκεται μέσα στην αγορά και στους κύκλους των μάνατζερ. Επίσης, είναι δεδομένο πως οι μεγάλοι σύλλογοι πρέπει να κάνουν μεγάλες πωλήσεις και αυτή του Βασίλη Μπάρκα αποτελεί τη μεγαλύτερη στην ιστορία της ΑΕΚ. Αν προσθέσει κάποιος σε αυτό πως ο Έλληνας διεθνής είναι τερματοφύλακας για τους οποίους δαπανώνται λιγότερα χρήματα, τότε είναι μιλάμε για επιτυχία. Δείχνει μάλιστα, σε επίδοξους αγοραστές πως αν θελήσουν κάποια από τα πρωτοκλασάτα ονόματα της ομάδας, όπως ο Λιβάγια ή ο Ολιβέιρα, θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ο Βασίλης Μπάρκας, η ακριβότερη πώληση της ΑΕΚ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Με το ταμείο γεμάτο, λοιπόν, αλλά χωρίς διάθεση για σπατάλες η ΑΕΚ βγαίνει στην μεταγραφική αγορά και η πρώτη ερώτηση είναι: χρειάζεται τερματοφύλακα ή το δίδυμο Τσιντώτα – Αθανασιάδη είναι ικανό να ανταποκριθεί; Η αλήθεια είναι πως η ΑΕΚ είχε βρει σιγουριά στο πρόσωπο του Βασίλη Μπάρκα. Πέρα από σπουδαίες εμφανίσεις είχε το καλό πως ήταν σταθερός και είχε ελάχιστες κακές μέρες. Αντίθετα ο Τσιντώτας παρά το γεγονός πως έχει αγώνες που είναι εξαιρετικός, έχει σκαμπανεβάσματα. Αυτό κάνει τον κόσμο της ομάδας να ζητά την απόκτηση ενός έμπειρου «πορτιέρε». Θα ήταν ιδανικό να γινόταν κάτι τέτοιο αλλά η «ένωση» έχει θέσεις που χρειάζεται περισσότερο ενίσχυση ενώ σίγουρα πρέπει να πάρει κάποιες ευκαιρίες και ο Αθανασιάδης που δεν έχει αγωνιστεί καθόλου. Άλλωστε αν ο Τσιντώτας παίξει σε πολλά συνεχόμενα παιχνίδια ως βασικός, ίσως βρει τη σταθερότητα που του λείπει.

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

Με τη φυγή του Χουλτ είναι δεδομένη η απόκτηση ενός αριστερού μπακ. Είναι μία θέση που οι δύο μεγάλοι ανταγωνιστές έχουν εξαιρετικές λύσεις και μάλιστα Έλληνες. Ο Λόπεζ επέστρεψε από τον τραυματισμό του δυνατός αλλά η ΑΕΚ χρειάζεται έναν παίκτη καλύτερο για βασικό. Συγκεκριμένα θέλει έναν παίκτη που να βοηθά επιθετικά όσο ο Πορτογάλος αλλά που θα εμπνέει μεγαλύτερη σιγουριά αμυντικά.

Κάτι αντίστοιχο χρειάζεται και για το δεξί άκρο της άμυνας αλλά αν δεν αποχωρήσει ένας εκ των δύο του ρόστερ δύσκολα θα γίνει μεταγραφή σε αυτή τη θέση. Ο Παουλίνιο στον ημιτελικό με τον Άρη έδειξε τι λείπει πολύ από την ΑΕΚ όταν αγωνίζεται βασικός ο Μπακάκης. Η σέντρα που θα φέρει γκολ. Ο Πορτογάλος βρήκε με χειρουργική ακρίβεια το κεφάλι του Λιβάγια και έχει μεγάλο μερίδιο στο γεγονός ότι οι «κιτρινόμαυροι» είναι στον τελικό του Κυπέλλου.

Όσον αφορά στα στόπερ είναι μια θέση που η ΑΕΚ πονάει, θέλει άμεσα ενίσχυση αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από τις υποθέσεις του Βράνιες και του Οικονόμου. Ο Βόσνιος περιμένει να μείνει ελεύθερος από την Αντερλεχτ για να επιστρέψει για 3η φορά στην «Ένωση». Οι Βέλγοι, όμως, που είδαν τα ταμεία της ΑΕΚ να γεμίζουν από την πώληση Μπάρκα, δεν θέλουν να τον παραχωρήσουν χωρίς αντάλλαγμα. Σύντομα θα υπάρχουν εξελίξεις, κατά πάσα πιθανότητα θετικές.

Ο Μάριος Οικονόμου από την άλλη, δεν έκανε και την καλύτερη σεζόν του και είναι λογικό να υπάρχουν σκέψεις για απόκτηση κι άλλου κεντρικού αμυντικού που θα πλαισιώσει τον Βράνιες στη βασική 11άδα (αν αποκτηθεί). Με τον Τσιγκρίνσκι, που μόλις ανανέωσε, να διεκδικεί επίσης θέση βασικού όταν θα είναι υγιής και τους νεαρούς Λάτσι και Σβάρνα να παραμένουν ως λύσεις ανάγκης. Αυτός είναι ο διακαής πόθος των φίλων της ομάδας, η απόκτηση του Βράνιες κι ενός ακόμα ικανότατου στόπερ.

Εν μέσω της συζήτησης για στόπερ, αυτές τις ημέρες έχει προκύψει ένα θέμα με τον Παπασταθόπουλο και τον προπονητή της Άρσεναλ, Μικέλ Αρτέτα, που φέρεται να του είπε να βρει ομάδα. Ο Σωκράτης έχει δηλώσει πως θα ήθελε να γυρίσει στην ΑΕΚ αλλά αυτή τη στιγμή το συμβόλαιό του είναι αρκετά υψηλό. Φυσικά μια τέτοια απόκτηση θα ανέβαζε υπερβολικά το πρεστίζ της ΑΕΚ και θα την ενίσχυε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Προσωπική εκτίμηση είναι πως ένα τέτοιο μεγάλο «μπαμ» θα γίνει από πλευράς «κιτρινόμαυρων» τη μεθεπόμενη σεζόν με την είσοδο της ομάδας στο νέο γήπεδο. Αν ο Παπασταθόπουλος μείνει έναν χρόνο ακόμα στην Άρσεναλ (όπως δήλωσε ο μάνατζέρ του) τότε θα υπάρχουν πολλές πιθανότητες να του χτυπήσει την πόρτα η ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2021.

Οι περιπτώσεις των Βράνιες-Οικονόμου θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις μεταγραφές στο κέντρο της άμυνας

ΜΕΣΟΙ

Αν η συζήτηση αυτή γινόταν πριν την έλευση του νέου έτους τα δεδομένα θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Εκείνη την περίοδο ο Κρίστισιτς δεν θύμιζε σε τίποτα τον παίκτη που ήταν αρχηγός του Ερυθρού Αστέρα, ο Σιμόες ήταν σε διαρκή πτώση και ο Πέτρος Μάνταλος τοποθετούταν στα εξτρέμ από τους προπονητές της ΑΕΚ. Με τον ερχομό του Μάσιμο Καρέρα, όμως, ο αρχηγός της «Ένωσης» πήρε θέση στα χαφ στο 4-3-3,  ο Κρίστισιτς αναγεννήθηκε και ο Ίλια Ίβιτς χτύπησε φλέβα χρυσού με τον Σιμάνσκι τον οποίο η ΑΕΚ απέκτησε, πλέον, με κανονική μεταγραφή. Μέσα σε όλα αυτά προσθέστε και τον Σιμόες των πλέι οφ που εμφανίστηκε αρκετά βελτιωμένος αλλά και τον Κώστα Γαλανόπουλο που αναμένεται να επιστρέψει από τον τραυματισμό του και αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για την ομάδα.

Με βάση τα παραπάνω η ΑΕΚ δείχνει πλήρης στη μεσαία γραμμή και παρόλο που δεν θα πήγαινε χαμένη η απόκτηση ενός δυνατού κόφτη, οι ανάγκες σε άλλες θέσεις είναι μεγαλύτερες.

Ο Σιμάνσκι ήρθε δανεικός, κέρδισε από νωρίς τους ανθρώπους τη ΑΕΚ και τους “ανάγκασε” να τον αποκτήσουν

ΕΞΤΡΕΜ

Μία από αυτές τις θέσεις που έχει μεγάλη ανάγκη η ΑΕΚ είναι η θέση του ακραίου επιθετικού/εξτρέμ.  Ακόμα κι αν ο Λιβάγια ανταποκρίθηκε άψογα στην έμπνευση του Μάσιμο Καρέρα να τον τοποθετήσει στη συγκεκριμένη θέση από αριστερά είναι φανερό ότι είναι απαραίτητη η αγορά ενός ταχύτατου παίκτη εκεί, που θα είναι και η φυσική του θέση. Αυτό θα λύσει τα χέρια του προπονητή και θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον Κροάτη όπως και όπου θέλει ανάλογα την αναμέτρηση. Αν συνυπολογίσουμε σε αυτό πως ο Βέρντε δεν έχει δικαιώσει ακόμα τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την αγορά του η ανάγκη γίνεται μεγαλύτερη.

Ο 20χρονος Πέταρ Καράκλαγιτς που αποκτήθηκε είναι περισσότερο επένδυση για το μέλλον. Με 9 εμφανίσεις, 609 λεπτά, πέρσι, χωρίς γκολ δείχνει πως μάλλον θα χρειαστεί χρόνο για κάτι σπουδαίο και δεν αποκλείεται αν δεν εντυπωσιάσει στην προετοιμασία να δοθεί και δανεικός. Την ίδια τύχη ίσως έχει και ο Χρήστος Αλμπάνης που έχει σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΡΑΟΥΧΟ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

Το δέσιμο του Αραούχο με την ομάδα, οι αναμνήσεις από τις καλές του εμφανίσεις, τα κρίσιμα γκολ  με τους 3 μεγάλους στις πρώτες του δύο σεζόν κάνουν τους φιλάθλους της ομάδας να επιθυμούν την απόκτησή του. Αυτός που θα πάρει την απόφαση, όμως, είναι ο Μάσιμο Καρέρα, ο οποίος είδε έναν ποδοσφαιριστή να μην έχει αφήσει 100% πίσω τον σοβαρό τραυματισμό του, να προσφέρει ελάχιστα και να τον εμπιστεύεται σε πολύ λίγες περιπτώσεις. Ναι, ο παλιός Αραούχο μπορεί να δώσει πολλά στην ΑΕΚ, αλλά με τις τελευταίες του εμφανίσεις δεν αξίζει τα χρήματα που ζητάει η Λας Πάλμας για αυτόν. Αν δεν αποκτηθεί, πάντως, θα χρειαστεί ένας επιθετικός για «μπακ-απ» του Ολιβέιρα, ένας επιθετικός πιο αξιόπιστος από τον Γιακουμάκη.

Ο Σέρχιο Αραούχο δεν θύμισε τον παίκτη που είχαμε μάθει τις πρώτες του δύο σεζόν στην ΑΕΚ

ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ: ΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΥ «ΚΑΙΕΙ» ΤΗΝ ΑΕΚ

Δύο μεγάλες και δύσκολες υποθέσεις εντός ομάδας καλείται να φέρει εις πέρας ο Ίλια Ίβιτς παράλληλα με τις μεταγραφές. Οι δύο καλύτεροι παίκτες της περσινής ΑΕΚ έχουν συμβόλαιο που εκπνέει το καλοκαίρι του 2021 και θα πρέπει ή να ανανεώσουν ή να πωληθούν για να μην χαθούν χωρίς αντίτιμο σε ένα χρόνο. Η δυσκολία στην περίπτωση του Πορτογάλου είναι πως ήδη είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στην ομάδα αλλά για να… σωπάσουν οι σειρήνες από τα πρωταθλήματα της Αγγλίας ίσως ζητήσει κάτι παραπάνω. Όσον αφορά τον Κροάτη, που αμείβεται με αρκετά λιγότερα, θέλει να δει και στο λογαριασμό του ότι είναι ο καλύτερος παίκτης της ομάδας, να εξαργυρώσει ουσιαστικά τις καλές χρονιές του.

Από τους δύο, πιο εύκολη μοιάζει η περίπτωση του τελευταίου που έχει δεθεί με την ομάδα και έχει βρει την ηρεμία του στην ΑΕΚ. Αντίθετα ο Ολιβέιρα, στα 29 του, ίσως διεκδικήσει το τελευταίο μεγάλο συμβόλαιο της καριέρας του και την επιστροφή του στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του κόσμου. Σε περίπτωση απώλειας είναι δεδομένο πως πρέπει να βρεθεί ένας πανάξιος αντικαταστάτης. Σε αυτό δεν χωρούν εκπτώσεις και δεν πρέπει σε καμία γραμμή η ΑΕΚ να εμφανιστεί χειρότερη σε σχέση με πέρσι.

Οι ανανεώσεις των Λιβάγια-Ολιβέιρα “καίνε” για την ΑΕΚ αυτή τη στιγμή και είναι άλλο ένα μεγάλο στοίχημα του Ίλια Ίβιτς