Ο Νόβακ Τζόκοβιτς επιβεβαίωσε στο πρόσφατο Wimbledon γιατί δίκαια θεωρείται ο πιο ισχυρός πνευματικά παίκτης στην ιστορία του τένις.

Μία εβδομάδα μετά τον επικό τελικό του Γουίμπλεντον ανάμεσα στο Νόβακ Τζόκοβιτς και τον Ρότζερ Φέντερερ και η συζήτηση δεν έχει κοπάσει. Βλέπετε, η συγκεκριμένη αναμέτρηση ήρθε να ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά σχετικά με το ντιμπέιτ για τον καλύτερο τενίστα όλων των εποχών. Το διακύβευμα ήταν τεράστιο. Αν κέρδιζε ο Ελβετός μαέστρος τότε πιθανότατα να έληγε η κουβέντα για τον GOAT. Ωστόσο, η κατάκτηση του 16ου του Grand Slam από τον “Τζόκερ” και ο τρόπος που συνέβη αυτό ανέτρεψε τα δεδομένα της συζήτησης.

Στο παρόν άρθρο, όμως, δε θα αναφερθούμε στην αλλαγή δεδομένων αλλά θα εμβαθύνουμε όσον αφορά το βασικό συμπέρασμα που εξαγάγαμε μετά την επική νίκη του Σέρβου. Ειδικότερα, επιβεβαιώσαμε ότι ο Σέρβος είναι χωρίς αμφιβολία ο πιο ισχυρός πνευματικά τενίστας στην ιστορία του αθλήματος. Αν υπήρχε ένας μετρητής για να μετρήσουμε το κρύο αίμα που έρεε στις φλέβες του “Νόλε” όταν βρέθηκε δις ένα πόντο μακριά από την ήττα, τότε στοιχηματίζουμε ότι το κοντέρ θα έγραφε αρνητική θερμοκρασία.

Ενδεικτικό της πνευματικής του δύναμης είναι το γεγονός ότι κέρδισε ένα παιχνίδι στο οποίο ο Φέντερερ κέρδισε 14 πόντους παραπάνω. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάστηκε να παίξει το καλύτερο του τένις εκεί που πραγματικά μετρούσε περισσότερο. Τα τρία κερδισμένα tiebreaks όπου κάθε πόντος ζυγίσει διπλά αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Τα μηδαμινά αβίαστα λάθη του “Τζόκερ” έναντι των 11 του αντιπάλου του στα tiebreaks μαρτυρούν τη ψυχραιμία του Σέρβου.

Το έχει ξανακάνει

O 32χρονος αθλητής κατάφερε στη μεγαλύτερη σκηνή του αθλήματος να σβήσει δύο ματς πόιντ κόντρα στο σερβίς του αντιπάλου του. Έτσι, για τρίτη φορά στην καριέρα του κέρδισε τον Φέντερερ σε Grand Slam σβήνοντας ματς πόιντ. Τις δύο προηγούμενες φορές το είχε καταφέρει στα ημιτελικά του US Open το 2010 και το 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ελβετός έχει χάσει 22 παιχνίδια στα οποία βρέθηκε ένα πόντο μακριά από τη νίκη. Αυτό το στατιστικό αποτελεί πλήγμα για τη φήμη του. Αντίστοιχα ο Ναδάλ έχει χάσει μόνο 5 τέτοιους αγώνες ενώ το τωρινό νούμερο ένα έχει χάσει μόλις 3 φορές με αυτόν τον επώδυνο τρόπο.

Αυτή αντίδραση, βέβαια, του νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης υπό συνθήκες πίεσης δεν εκπλήσσει όσους ακολουθούν το tour. Συγκριτικά με τον Φέντερερ και τον Ναδάλ διαθέτει τα καλύτερα ποσοστά όσον αφορά τους κερδισμένους πόντους όταν το μπαλάκι “καίει”. Συγκεκριμένα, έχει κερδίσει το 74% των αγώνων του που έχουν καταλήξει σε καθοριστικό σετ. Την ίδια ώρα Ελβετός και Ισπανός μετρούν 65% και 68% ποσοστό νικών σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Ο Σέρβος, μάλιστα, έχει πάρει τον αέρα του 37χρονου μαέστρου. Ειδικότερα, στα παιχνίδια που πήγαν σε καθοριστικό σετ απέναντι του μετράει ρεκόρ 12-4.

Εκεί, όμως, που δε θες να βρεθείς απέναντι στο Σέρβο είναι σε αγώνα που φτάνει σε πέμπτο σετ. Συγκεκριμένα, ο “Νόλε” μετράει 20/30 κερδισμένα πέμπτα σετ (75%) την ώρα που ο Ναδάλ βγαίνει νικητής στο 65% αυτών των αγώνων και ο Φέντερερ στο 57%. Τέλος, ο κάτοχος 16 Grand Slam αποδεικνύει ότι είναι πνευματικά αλύγιστος και όταν πρόκειται για καθοριστικά tiebreak. Στo 73% των περιπτώσεων έχει βγει νικητής ενώ οι διώκτες του κερδίζουν λίγο παραπάνω από τα μισά στα οποία συμμετέχουν.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, λοιπόν, στο τένις είναι ό,τι είναι ο Κριστιάνο και ο Σπανούλης στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ αντίστοιχα. Ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής. Ο άνθρωπος στον οποίο θα εμπιστευόσουν τη ζωή σου αν αυτή κρεμόταν από την έκβαση ενός πόντου. Είναι ο καλύτερος του είδους όταν πρόκειται για καταστάσεις ειδικών συνθηκών. Τα ατσάλινα νεύρα του θα μνημονεύονται για χρόνια μετά το τέλος της καριέρας του. Μίας καριέρας που όλα δείχνουν ότι θα ξεπεράσει σε επιτεύγματα αυτά του Φέντερερ και του Ναδάλ.