Ποιες είναι οι πέντε ομάδες που κατέκτησαν τρία σερί πρωταθλήματα στο Αγγλικό ποδόσφαιρο;

Λόγω της πανδημίας του κορονοιού, η καθημερινότητα μας έχει αλλάξει. Tο ίδιο, δυστυχώς, συνέβη και στο ποδόσφαιρο. Όλα τα πρωταθλήματα στην Ευρώπη, με εξαίρεση εκείνο της Λευκορωσίας, έχουν διακοπεί και γίνονται σκέψεις και σενάρια για το πως θα συνεχιστούν.

Φέτος η Πρέμιερ Λιγκ μας χάρισε πολλά γκολ, συγκινήσεις, ματσάρες και γενικά απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι σε κανένα ματς της δεν χάνεται το ενδιαφέρον. Για αυτό άλλωστε και θεωρείται ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα στον κόσμο. Μπορεί και το καλύτερο βέβαια, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Το φετινό Αγγλικό πρωτάθλημα είχε ως άμεσες διεκδικήτριες από την αρχή της χρονιάς, την Μάντσεστερ Σίτι και την Λίβερπουλ. Η κάθε μία για τους λόγους της, αυτός ο τίτλος θα ήταν ιστορικός και αξιοσημείωτος. Για την Λίβερπουλ, έχουμε ακούσει όλοι σίγουρα πως θέλει να σηκώσει το πρώτο πρωτάθλημα μας της, μετά από τριάντα ολόκληρα χρόνια. Ήταν μόλις δύο νίκες για να το πετύχει πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοιού. Ενώ είχε διαφορά 25 πόντων από τους Πολίτες και την δεύτερη θέση.

Κάτι που δεν είναι πολύ γνωστό, αποτελεί το γεγονός γιατί θα ήταν το φετινό πρωτάθλημα, ιστορικό για την Μάντσεστερ Σίτι. Πολύ απλά, η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα, θα είχε την ευκαιρία να γίνει η πέμπτη ομάδα στην ιστορία του Αγγλικού πρωταθλήματος που πετυχαίνει το three peat.

Ας γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, για να δούμε ποιες ομάδες κατάφεραν να κατακτήσουν τρία πρωταθλήματα στην σειρά.

Huddersfield Town (1923/24 – 1925/26)

Αίσθηση προκαλεί πως η πρώτη ομάδα που πέτυχε το three pit στην ιστορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου είναι η Huddersfield. Τα τεριέ πρωταγωνιστούσαν την δεκαετία του 1920, γράφοντας χρυσές σελίδες στην ιστορία τους.

Η ομάδα από την Βόρεια Αγγλία υπό τις οδηγίες του θρυλικού προπονητή Herbert Chapman κυριάρχησε εκείνη την περίοδο στην Αγγλία. Το 1924 ανακηρύχθηκαν για πρώτη φορά πρωταθλητές, τερματίζοντας στους ίδιους βαθμούς (57) με την Κάρντιφ αλλά υπερισχύοντας λόγω της διαφοράς γκολ.  Το 1923 είχε τερματίσει τρίτη, κάτι που δείχνει πως η ομάδα δεν ήταν επιτυχία πυροτέχνημα.

Το 1925 τα τεριέ υπερασπίστηκαν επάξια τον τίτλο, τερματίζοντας δύο βαθμούς πάνω από την δεύτερη West Bromwich Albion. Έπαιζαν ωραίο και αποτελεσματικό ποδόσφαιρο σε μια εποχή που δεν χωρούσαν ευγένειες. Η ομάδα από το Δυτικό Yorkshire έγραψε ιστορία με την κατάκτηση του τρίτου σερί πρωταθλήματος το 1926. Κάτι που δεν είχε επιτευχθεί μέχρι τότε. Με συγκομιδή 57 βαθμών και πέντε βαθμούς διαφορά από την δεύτερη Άρσεναλ, η Huddersfield άφησε το δικό της στίγμα στο πρωτάθλημα.

Την επόμενη χρονιά ο προπονητής Chapman μετακόμισε για το Λονδίνο και την Άρσεναλ. Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν, καθώς η Hudds  στις δύο επόμενες χρονιές τερμάτισε δεύτερη πίσω από τις πρωταθλήτριες Νιούκαστλ και Έβερτον αντίστοιχα.

Arsenal (1932/33 – 1934/35)
Ο Chapman μετά τις επιτυχίες και το three pit με την Huddersfield, μετακόμισε στο Λονδίνο για χάρη της Άρσεναλ το 1927. Τρία χρόνια αργότερα σήκωσε με τους “Κανονιέρηδες” το πρωτάθλημα, καθιστώντας την Άρσεναλ την πρώτη “νότια” ομάδα που το κατόρθωσε.

Την επόμενη χρονιά, δυστυχώς, ο Chapman πέθανε από πνευμονία, με αποτέλεσμα να τον αντικαταστήσει ο Τζόε Σο. Η Άρσεναλ τερμάτισε δεύτερη  μόλις για δύο βαθμούς  από την Έβερτον. Όμως οι Κανονιέρηδες τις επόμενες τρεις φορές, κατέκτησαν την τότε Football League ισάριθμες φορές. Τις δύο πρώτες χρονιές προπονητής ήταν ο Τζόε Σο , ενώ τη σεζόν 1934-1935, τα ηνία του πάγκου ανέλαβε ο George Allison.

Liverpool (1981/82 – 1983/84)

Πέντε δεκαετίες πέρασαν για να πετύχει μια ομάδα τα επιτεύγματα της Χάντερσφιλντ των 20s και της Άρσεναλ των 30s . Η Λίβερπουλ αδιαμφισβήτητα ήταν η καλύτερη ομάδα στο “νησί” τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Από το 1973 μέχρι το 1989 βρέθηκε στην πρώτη θέση της λίγκας έντεκα φόρες, έχοντας κύριο ανταγωνιστή, την συμπολίτισσα Έβερτον. Συγκεκριμένα από τη σεζόν του 1982 έως το 1984, οι Κόκκινοι του Μέρσισάιντ σήκωσαν την κούπα ισάριθμες φορές.

Την πρώτη χρονιά κανείς ίσως δεν περίμενε ότι η Λίβερπουλ  θα κατακτήσει το πρωτάθλημα. Με τον Bob Paisley στον πάγκο οι Κόκκινοι ήταν στην  δωδέκατη θέση της βαθμολογίας τα Χριστούγεννα. Μετά από 16 αήττητα ματς, κατάφεραν να πάρουν  απόσταση πέντε πόντων από την δεύτερη Ipswich και να σηκώσουν την κούπα. Αξίζει να αναφέρουμε πως νωρίτερα μέσα στην σεζόν είχαν κατακτήσει και το League Cup .

Το 1983 η Λίβερπουλ σήκωσε ξανά το πρωτάθλημα. Όμως έμελλε να είναι η τελευταία χρόνια του Paisley στον πάγκο της ομάδας του Μέρσισαιντ. Οι Κόκκινοι κατέκτησαν για τρίτη συνεχόμενη φορά και το League Cup στο Wembley, δημιουργώντας μια σχετική παράδοση.

Όμως και υπό τις οδηγίες του Joe Fagan, οι Κόκκινοι δεν σταμάτησαν να κυριαρχούν το 1984. Με αυτόν τον τρόπο πέτυχαν το ιστορικό three peat. Εκείνη η ομάδα, πέρα από τρεις σερί τίτλους είχε και ένα άτυπο triple, το 1984, αν συμπεριλάβουμε τις κατακτήσεις του League Cup και του Τσάμπιονς Λιγκ, τότε γνωστού ως Κυπέλλου Ευρώπης. Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Ίαν Ρας σημείωσε 47 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

Manchester United (1998/99 – 2000/01)

Την σκυτάλη πήρε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Κακά τα ψέματα, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες είναι η απόλυτη κυρίαρχος στο Αγγλικό πρωτάθλημα. Από την σύσταση της Πρέμιερ Λιγκ, τη σεζόν 1992-1993,η ομάδα του θρυλικού προπονητή Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχε κατακτήσει τα 13 από τα 20 πρωταθλήματα συνολικά.

Η σπουδαία ομάδα του Σκωτσέζου προπονητή,  πέτυχε το three pit από το 1999 έως το 2001, χάνοντας μόλις τέσσερις φορές σε όλες τις διοργανώσεις μέσα σε τρία χρόνια. Η “γνωστή και ως γενιά του ’92” κατόρθωσε το 1999, ένα ιστορικό treble κατακτώντας μέσα σε μια χρονιά την Premier League, το Champions League και το FA Cup. Καμία Αγγλική ομάδα δεν είχε πετύχει κάτι ανάλογο μέχρι τότε.

Manchester United – (2006/07 – 2008/09)

Από το 2006 έως το 2009 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν η απόλυτη κυρίαρχος στην Πρέμιερ Λιγκ. Το επίτευγμα έχει μεγαλύτερη αξία αφού το Αγγλικό πρωτάθλημα ήταν στα καλύτερα του. Όλες οι ομάδες αγόραζαν δικαιώματα ακριβών ποδοσφαιριστών, προπονητών και έκαναν σπουδαίες πορείες στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Η ομάδα του Φέργκιουσον για να είμαστε δίκαιοι, ξεχώριζε γιατί είχε τα πάντα. Δεν της έλειπε τίποτα. Από τον Βαν ντε Σαρ και Ρίο Φέρντιναντ στο τέρμα και την άμυνα, μέχρι τους Γκιγκς, Σκόουλς, Κριστιάνο Ρονάλντο, Ρούνει και Ρονάλντο στην μεσαία γραμμή και επίθεση αντίστοιχα. Ήταν ίσως μία από τις πιο ολοκληρωμένες ομάδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Για δεύτερη φορά και μάλιστα μέσα σε διάστημα εφτά χρόνων από το προηγούμενο, η Γιουνάιτεντ έκανε το three pit. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο σκόραρε συνολικά 42 γκολ και ήταν στα “καλύτερα” του, βοηθώντας τους Κόκκινους να σαρώσουν όλους τους τίτλους στο πέρασμα τους.

Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις και τα γκολ… με το τσουβάλι του Πορτογάλου επιθετικού τον οδήγησαν στην κατάκτηση για πρώτη φορά, του Ballon d’Or αλλά και του Champions League.  Η “τριπλέτα” στην επίθεση Ρούνει, Τέβεζ και Ρονάλντο πετούσε φωτιές… και οδήγησε την ομάδα του Μάντσεστερ στο πρωτάθλημα, το 2009. Αυτό ήταν το τρίτο σερί, καθιστώντας την Γιουνάιτεντ την πρώτη ομάδα που πέτυχε το three pit, δύο φορές.

Τα σχέδια της για τέσσερις σερί κατακτήσεις, τα… χάλασε η Τσέλσι. Οι “Μπλε” του Λονδίνου άφησαν στην δεύτερη θέση, την Γιουνάιτεντ,  για μόλις ένα βαθμό. Η ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον πήρε… τη ρεβάνς όμως την επόμενη χρονιά (2010-2011), αφήνοντας εννιά πόντους πίσω τους Λονδρέζους.