Ο μαγικός κόσμος της Premier League έχει κατεβάσει ρολά τον τελευταίο μήνα λόγω κορονοιού. Με αυτόν τον τρόπο όμως μας δίνετε η ευκαιρία να θυμηθούμε χρήσιμα στατιστικά, εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές αλλά και μεγάλα ματς που μας άφησαν άφωνους από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Ο δανεισμός στην ποδοσφαιρική αγορά έχει την δική του χρησιμότητα, καθώς […]

Ο μαγικός κόσμος της Premier League έχει κατεβάσει ρολά τον τελευταίο μήνα λόγω κορονοιού. Με αυτόν τον τρόπο όμως μας δίνετε η ευκαιρία να θυμηθούμε χρήσιμα στατιστικά, εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές αλλά και μεγάλα ματς που μας άφησαν άφωνους από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Ο δανεισμός στην ποδοσφαιρική αγορά έχει την δική του χρησιμότητα, καθώς κανένα από τα μέλη δεν δεσμεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.  Κάποιοι παίκτες δεν θέλουν να ακούσουν καν τον όρο δανεισμό στις διαπραγματεύσεις , όπως χαρακτηριστικά ο Ζάζα που διαφώνησε με την Ίντερ για αυτό το λόγο τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και συμπεριφέρεται με ιδιαίτερο τρόπο λόγω της συμπεριφοράς και των συνηθειών του. Με τον ίδιο τρόπο κάθε ποδοσφαιριστής λειτουργεί διαφορετικά όταν γνωρίζει ότι είναι προσωρινός σε μια ομάδα. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι κάτι πρόσκαιρο, άλλοι ότι υποβαθμίζεται με αυτόν τον τρόπο η καριέρα τους ενώ μερικοί το βλέπουν σαν δοκιμαστικό για το αν ταιριάζουν σε μια ομάδα.

Πολλοί δανεικοί παίκτες φέτος στην Premier League ξεχώρισαν με πιο τρανό παράδειγμα τον τερματοφύλακα της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ Dean Henderson. Ο 38χρονος τερματοφύλακας κράτησε δέκα φορές φέτος στο πρωτάθλημα ανέπαφη την εστία των “λεπίδων” κάνοντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Θυμίζουμε πως ανήκει στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της οποίας ο Henderson αποτελεί μεγάλος οπαδός από μικρό παιδί.

Κάποιοι δανεισμοί δεν πήγαν τόσο καλά όπως του Ντάνι Θεμπάγιος στην Άρσεναλ, ενώ κάποιοι άλλοι όπως ο Χάρι Γουίλσον βρήκαν την ευκαιρία μέσω του δανεισμού να κάνουν εξαιρετικές εμφανίσεις ώστε να πείσουν την ομάδα στην οποία ανήκουν ότι αξίζουν μια θέση σε αυτήν, στην προκειμένη περίπτωση αναφερόμαστε στην Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ.

Για να δούμε ποιοι είναι οι πέντε καλύτεροι δανεισμοί στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ

5) Γιούργκεν Κλίνσμαν – Από την Σαμπντόρια στην Τότεναμ

Ο Γιούργκεν Κλίνσμαν αποκτήθηκε με μεταγραφή από την Τότεναμ τη σεζόν 1995-1995. Με τα 30 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις μέσα στην χρονιά έγινε ο αγαπημένος ποδοσφαιριστής των φιλάθλων του Βόρειου Λονδίνου. Για την ιστορία σε εκείνη τη σεζόν οι Τσαλαπετεινοί τερμάτισαν στην έβδομη θέση με 62 βαθμούς, με τον κάτοχος του Μουντιάλ 1990 με την Εθνική Γερμανίας μα αφήνεει το δικό του στίγμα στα Αγγλικά γήπεδα. Στο πρώτο αγώνα του Κλίνσμαν με την φανέλα των Σπιρουνιών, οι Λονδρέζοι αντιμετώπισαν την Σέφιλντ Γουέντσντει. Ο Γερμανός είχε την φήμη ότι βουτάει για να πάρει πέναλτι, για αυτό και αποδοκιμάζοταν από τους φιλάθλους. Σε εκείνο το ματς ο Κλίνσμαν κατάφερε να σκοράρει αλλά και να… τρολάρει τους φιλάθλους της Σέφιλντ αφού για πανηγυρισμό έκανε βουτιά μπροστά στα μάτια των φιλάθλων.

Στο τέλος της σεζόν η Μπάγερν Μονάχου βλέποντας τόσο τα στατιστικά όσο και τις εξαιρετικές εμφανίσεις του, τον γύρισε πίσω στην Γερμανία. Μετά από ένα εξαιρετικό πέρασμα στην ομάδα της Βαυαρίας, αποκτήθηκε από την Ιταλική Σαμπντόρια. Από την ομάδα της Τζενόα δόθηκε τη σεζόν 1997-1998 δανεικός στην πρώην του ομάδα, την Τότεναμ.

Ο νέος προπονητής Christian Gross ήθελε στην ομάδα του ένα μεγάλο όνομα για την επίθεση και ο Κλίνσμαν ανταποκρινόταν πλήρως σε αυτόν τον ρόλο. Τα εννιά γκολ του σε 15 εμφανίσεις στην Premier League ήταν απίστευτα χρήσιμα για να βοηθήσει να σωθεί η κατηγορία για τους Τσαλαπετεινούς. Η Τότεναμ τερμάτισε στην 14η θέση, τέσσερις περισσότερους από τις ομάδες που υποβιβάστηκαν.

4) Κέβιν Κάμπελ – Από την Τραμπζονσπόρ στην Έβερτον

Τη σεζόν 1997-1998 ο Κέβιν Κάμπελ έχοντας προϋπηρεσία από την Πρέμιερ Λιγκ με τις φανέλες των Άρσεναλ και Νότιγχαμ Φόρεστ αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Ο Κάμπελ πήγε να αγωνιστεί στο Τουρκικό πρωτάθλημα και την Τραμπζονσπόρ. Σε 17 εμφανίσεις σημείωσε πέντε γκολ, δείχνοντας ότι παραμένει σε πλήρη φόρμα. Μια ρατσιστική επίθεση από τον πρόεδρο της ομάδας Mehmet Ali Yilmaz, ανάγκασε τον Κάμπελ να γυρίσει πίσω στο Αγγλικό πρωτάθλημα.

Η Έβερτον βρισκόταν σε δύσκολη θέση. Ο Κάμπελ ήταν εξαιρετική λύση για την επίθεση των ζαχαρωτών. Με τις ικανότητες και των εμπειρίες του θα μπορούσε να βοηθήσει τα μέγιστα για την  μάχη του υποβιβασμού. Σκόραρε εννιά γκολ σε οχτώ εμφανίσεις, κερδίζοντας το βραβείο του καλύτερου ποδοσφαιριστή στο πρωτάθλημα για τον μήνα Απρίλιο 1999, κάτι που δεν έχει πετύχει ποτέ κανένας άλλος δανεικός. Τα ζαχαρωτά τέσσερα από τα τελευταία έξι ματς και τερμάτισαν στην 14η θέση με 43 βαθμούς,

Οι Μπλε του Μέρσισαιντ φυσικά και ανανέωσαν τον Κέβιν Κάμπελ, ο οποίος έπαιξε έξι επιτυχημένες και γεμάτες σεζόν στο Γκούντισον Παρκ.

3) Κριστόφ Ντουγκαρί– Από την Μπορντό στην Μπέρμιγχαμ

H Birmingham  υπό τις οδηγίες του Steve Bruce  τη σεζόν 2002-2003 είχε ως άμεσο στόχο να σώσει την κατηγορία. Η ομάδα από τα Midlands  απέκτησε ως δανεικό για το δεύτερο μισό τον Γάλλο επιθετικό. Σε τέσσερα ματς σκόραρε πέντε γκολ και συνέβαλε στην πολυσήμαντη νίκη κόντρα στην Σαουθάμπτον τον Απρίλιο του 2003.

Οι εμπειρίες αλλά και η ικανότητα του Ντουγκαρί βοήθησε στον μέγιστο βαθμό την Birmingham. Στα τελευταία τέσσερα ματς είχε μόνο νίκες και τελικώς τερμάτισε  13η με 48 βαθμούς.

Ο Ντουγκαρί μετά από αυτές τις εξαιρετικές εμφανίσεις υπέγραψε συμβόλαιο και έμεινε για ένα ακόμη χρόνο στο St Andrew’s. Ο Γάλλος στράικερ ήταν ο δεύτερος ποδοσφαιριστής των Μπλε που είχε κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Για την ιστορία ο πρώτος χρονικά ήταν ο Αλμπέρτο Ταραντίνι το 1978.

2) Ντάνιελ Στάριτζ- Από την Τσέλσι στη Μπόλτον

Ο Ντάνιελ Στάριτζ μετακινήθηκε από την Μάντσεστερ Σίτι στην Τσέλσι με σκοπό να βελτιωθεί σαν ποδοσφαιριστής. Η Λονδρέζικη ομάδα εκείνη την εποχή ήταν ανώτερη σε πολλά επίπεδα από τους Πολίτες . Η έλλειψη  παιχνιδιών ανάγκασε τον Άγγλο επιθετικό να δοθεί ως δανεικός στην Bolton Wanderers του Owen Coyle.

Αποκτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου και δύο μέρες αργότερα έκανε το ντεμπούτο του με την φανέλα των Trotters ως αλλαγή σκοράροντας κιόλας. Αυτό το επανέλαβε και στην επόμενη αγωνιστική ενάντια στην Τότεναμ, στο οποίο για πρώτη φορά πήρε φανέλα βασικού. Μετά το γκολ του κόντρα στην Νιούκαστλ έγινε μόλις ο έκτος παίκτης που σκόραρε στα πρώτα τέσσερα ματς με ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ. Συνολικά ο τότε 21χρονος Στάριτζ σκόραρε οχτώ γκολ σε 12 εμφανίσεις.

1 Ρομέλου Λουκάκου – Από την Τσέλσι στην Γουέστ Μπρομ

Η Premier League παγκοσμίως έχει αναγνωριστεί ως το καλύτερο και το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Η ποιότητα όλων των ομάδων είναι αξιόλογη, κάτι που καθιστά το Αγγλικό πρωτάθλημα μοναδικό . Ένα από τα ματς που επαληθεύουν περίτρανα αυτόν τον ισχυρισμό είναι το Γούεστ Μπρομ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: 5-5 . Στις 19 Μαΐου 2013 έμελλε να διεξαχθεί το τελευταίο ματς Premier League με τον Σερ Αλεξ στον πάγκο των Κόκκινων. Τι και αν οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν  στο πρώτο ημίχρονο με 1-3. Ο Ρομέλου Λουκάκου κυρίως με δικό του χατ τρικ έφερε… τούμπα το ματς διαμορφώνοντας το τελικό 5-5,

Ο διεθνής Βέλγος επιθετικός είχε δοθεί δανεικός στην Γουέστ Χαμ τη σεζόν 2012-2013. Με τους Albion ο Λουκάκου έκανε πράγματα και θαύματα σκοράροντας 17 γκολ στο πρωτάθλημα.  Ο Λουκάκου με αυτές τις εμφανίσεις έκανε… όνομα στην Premier League  και συστήθηκε ως σκόρερ ολκής στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι.