Το Debut.gr βρέθηκε στην Ολλανδία, επισκέφτηκε τέσσερις πόλεις και αναφέρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει ο αθλητισμός στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Είναι εντυπωσιακό το πως αλλάζει η τριβή του ανθρώπου με τον αθλητισμό από χώρα σε χώρα. Προσωπικά, κατά το ταξίδι μου στην Ολλανδία, εξεπλάγην από την κλίση της κοινωνίας προς αυτόν, όπως και για τις εγκαταστάσεις. Από τις αυλές των σχολείων, εκεί όπου υπάρχουν γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, ποδοσφαίρου. Στα πάρκα υπάρχουν όργανα γυμναστικής, μπασκέτες με διχτάκι, χωρίς γκράφιτι και σκουριές. Μέχρι και σε κάποια στενά, υπήρχαν δύο τερματάκια και ένα προστατευτικό κάγκελο. Όπου και να κοιτάξεις, υπάρχει κάτι που σου δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο αθλητισμός. Φυσικά, όλα αυτά είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, καθώς όλοι σκέφτονται την χρησιμότητά τους, σεβόμενοι τον συνάνθρωπο και τον αθλητισμό.

Ο αθλητισμός στην καθημερινότητα

Καθημερινά, αμέτρητοι άνθρωποι χρησιμοποιούν οποιαδήποτε αθλητική εγκατάσταση. Παράλληλα, το τρέξιμο, είναι στην ατζέντα σχεδόν κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως ηλικίας. Πέρα από την ποδηλασία, η οποία είναι πυλαία λίθος στην μετακίνηση και γενικότερα στην ζωή των Ολλανδών. Τα παιδιά από μικρές ηλικίες βρίσκονται στα γήπεδα χωρίς απλά να κλωτσάνε μία μπάλα υπό την συνοδεία μη κολακευτικών επιθέτων, όπως γίνεται στην χώρα μας. Γνωρίζουν τις αρχές του αθλήματος και στόχος τους είναι η διασκέδαση και η εξέλιξη.

Ο αγώνας

Μέσα στην ατυχία μου και την αναβολή του αγώνα του Άγιαξ με αντίπαλό την Τβέντε, ήμουν τυχερός γιατί παρακολούθησα ένα 10′ τέσσερα πιτσιρίκια να παίζουν διπλό σε ένα γήπεδο 2×2 στο Άμστερνταμ. Θυμάμαι ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα το σκορ ήταν 3-3 και είχα γίνει μάρτυρας τεχνικής και ποιότητας, την οποία ζηλεύουν σε επαγγελματικό επίπεδο στην Ελλάδα. Δεν θα ξεχάσω την εικόνα που έβλεπα καθώς έφευγα, όταν τελείωσε το παιχνίδι, τα παιδιά έδωσαν τα χέρια και έδειχναν ο ένας στον άλλον διάφορα κόλπα. Να τονίσω ότι η ηλικία τους δεν ξεπερνούσε τα 13.

Είναι για όλους

Δεν είναι απλά ένα μότο η φράση  «ο αθλητισμός είναι για όλους ». Σε κάθε πόλη που πήγα (Ρότερνταμ, Ένταμ και  Χάγη πλαισιώνουν το Άμστερνταμ σε αυτό το πανέμορφο ταξίδι) έβλεπες ανθρώπους να απολαμβάνουν τον αθλητισμό. Το  «νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ» που είπε ο Ιπποκράτης, είναι μία από τις αρχές που μαθαίνουν οι άνθρωποι από μικρή ηλικία και τους συνοδεύει σε όλη τους την ζωή. Το πιο όμορφο από όλα, είναι πως είναι για όλους.