Ο Άγιαξ αποκαθήλωσε τη Ρεάλ Μαδρίτης από τον θρόνο της με εμφατική "τεσσάρα". Κρίμα όμως που του χρόνου τέτοια εποχή θα είναι... άλλη ομάδα.

Ο Άγιαξ εδώ και χρόνια έχει μάθει να ζει για το “τώρα”. Όχι τόσο για το “αύριο”, ούτε για το “χθες” που είναι τόσο λαμπρό. Αλλά και τόσο μακρινό

Ο “Αίαντας” έγινε και πάλι πρώτο θέμα. Όχι γιατί κατέκτησε ακόμη ένα νταμπλ στην Ολλανδία. Ούτε γιατί σημείωσε μία ακόμη μεγάλη νίκη στην Ερεντιβίζιε.

Μονοπωλεί και πάλι το ενδιαφέρον, διότι σημείωσε ένα μεγάλο “διπλό”. Μία εκτός έδρας νίκη που θα ζήλευε μέχρι και η ομάδα των 70’s. Τα πιτσιρίκια της ολλανδικής ομάδας επιβλήθηκαν της Ρεάλ Μαδρίτης με σκορ 4-1 στη φάση των “16” του Τσάμπιονς. Μέσα στο “Σαντιάγκο Μπερναμπέου”.

Έτσι, έβαλαν τέλος στο τρελό σερί των Μαδριλένων που μετρούσαν τρεις σερί κατακτήσεις. Όπως και η παρέα του Γιόχαν Κρόιφ πριν από πολλά πολλά χρόνια.

Σκέτη απόλαυση αυτός ο Άγιαξ!

Η αλήθεια είναι πως οι νέες γενιές των ποδοσφαιρόφιλων δεν έχουν σε ιδιαίτερη εκτίμηση τον Άγιαξ. Δεν έχουν δει τους Ολλανδούς να κάνουν μεγάλες πορείες στην Ευρώπη.

Μετά βίας οι παίκτες του “Αίαντα” έφταναν ως τη φάση των “16” των “αστεριών”. Τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο συνέβη το -όχι και τόσο- μακρινό 2006.

Από τότε μέχρι και σήμερα ο ολλανδικός γίγαντας… κοιμόταν του καλού καιρού. Ναι μεν εντός των συνόρων έκανε… πραγματάκια (είτε αυτά λέγονται πρωταθλήματα, είτε Κύπελλα, είτε και τα δύο). Αλλά κακά τα ψέματα. Η κυριαρχία σε ένα -όχι και τόσο δυνατό- πρωτάθλημα δεν έλεγε και κάτι.

Η επιβεβαίωση έρχεται στην Ευρώπη. Εκεί που ο πήχης είναι πολύ πιο υψηλός. Εκεί που ο Άγιαξ ναι μεν είχε λαμπρή ιστορία, αλλά από παρόν λίγα πράγματα.

Ωστόσο, το βράδυ της Τρίτης (5/3) οι παίκτες του Έρικ Τεν Χαγκ έδειξαν μέσα στο “Σαντιάγκο Μπερναμπέου” πως άξια φοράνε αυτή τη βαριά φανέλα. Πως εκτός από λαμπρό μέλλον έχουν και λαμπρό παρόν. Παραδίδοντας ένα πολύ καλό μάθημα στους αντιπάλους τους.

Σε εκείνους που έχουν κάνει το Τσάμπιονς Λιγκ προσωπική υπόθεση. Τα πιτσιρίκια του “Αίαντα” έπαιζαν με μυαλό και ωριμότητα που θα ζήλευαν μέχρι και οι πιο έμπειροι. Κυριάρχησαν στον αγωνιστικό χώρο γιατί είχαν ένα σχέδιο που το τήρησαν από το πρώτο λεπτό ως το τελευταίο.

“Μπούχτισε” η Ρεάλ, “δίψαγε” ο Άγιαξ!

“Όσο πιο ψηλά φτάνεις τόσο μεγαλύτερος είναι ο κρότος όταν πέφτεις”. Κακά τα ψέματα. Κάποια στιγμή το μοναδικό σερί της Ρεάλ Μαδρίτης θα έσπαγε.

Ήταν μαθηματικά σίγουρο. Αυτό που έκανε η “βασίλισσα” τα προηγούμενα χρόνια ήταν κόντρα στη λογική. Ωστόσο, κανείς δεν περίμενε πως θα ερχόταν με αυτό τον τρόπο. Οι Μαδριλένοι δεν έπεσαν με ψηλά το κεφάλι, αλλά σαν να μην μπήκαν ποτέ στη ρεβάνς με τον Άγιαξ.

Σίγουρα μπορούν να τα βάλουν με την τύχη τους (είχαν δύο δοκάρια). Σίγουρα μπορούν να τα βάλουν με την μπάλα που δεν τους έκανε το χατίρι, παρά τις επιθέσεις τους που είχαν ως κύριο εκφραστή τους τον Καρίμ Μπενζεμά.

Όπως επίσης και με την… ανύπαρκτη προσωπικότητα του Σαντιάγκο Σολάρι ως προπονητή. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε κάτι πολύ σημαντικό. Όσο και αν το ήθελαν οι “μερένχες” να συνεχίσουν το… αφύσικο σερί τους οι πιτσιρικάδες από το Άμστερνταμ είχαν παραπάνω δίψα.

Το ήθελαν περισσότερο και το έβλεπε κανείς στις μεταξύ τους μονομαχίες. Στις κόντες και στην σοβαρότητα εντός αγωνιστικού χώρου. Σε αντίθεση με τους παίκτες της “βασίλισσας” που μάλλον δεν πήραν στα σοβαρά εκείνους του Άγιαξ. Κάτι που φαίνεται και από την κίτρινη κάρτα που πήρε ο Σέρχιο Ράμος στο “Γιόχαν Κρόιφ Αρένα”, ώστε να εκτίσει την ποινή του στο εντός έδρας ματς.

Στο πρόσωπο του Ισπανού στόπερ θα μπορούσε να δει κανείς όλη τη Ρεάλ Μαδρίτης που πήρε στο… χαλαρό τους Ολλανδούς και το πλήρωσε στο τέλος.

Ας απολαύσουμε τον Άγιαξ τώρα που τον έχουμε!

Όπως είπαμε και πιο πάνω το μέλλον των ποδοσφαιριστών του Άγιαξ φαντάζει λαμπρό. Και η αλήθεια είναι αυτή. Ήδη μερικές από τις μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου θέλουν αρκετούς από αυτούς.

Ήδη ο Φρένκι Ντε Γιονγκ έχει “κλείσει” για την Μπαρτσελόνα στην οποία θα ενσωματωθεί από το προσεχές καλοκαίρι. Ο επόμενος που θα την… κάνει με ελαφρά φαίνεται πως θα είναι ο Ματίας Ντε Λιχτ. Οπότε το μέλλον τους ανήκει.

Ωστόσο, με τον “Αίαντα” τι θα γίνει; Οι Ολλανδοί έχουν μάθει να ζουν με αυτή την “κατάρα”. Να βγάζουν παίκτες μέσα από τα σπλάχνα τους, να τους κάνουν πολύ καλούς, αλλά ως εκεί. Το επόμενο βήμα και τις δύο πλευρές έχει να κάνει με την πώληση.

Πόσοι και πόσοι δεν έχουν περάσει από τον Άγιαξ που αν είχαν μείνει θα είχαν φτιάξει μία τρομερή “φουρνιά”; Φανταστείτε να  φορούσαν τη φανέλα της ολλανδικής ομάδας την ίδια περίοδο οι Λουίς Σουάρες, ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ο Ράφαελ Φαν ντερ Φααρτ, ο Γουέσλεϊ Σνάιντερ και μερικοί ακόμη.

Καλώς ή κακώς η (ποδοσφαιρική) αγορά έχει τους δικούς της νόμους. Τη δική της λογική. Όλοι έχουν την τιμή τους και κανείς δεν είναι αναντικατάστατος. Ομάδες που πρωταγωνιστούν ξέρουν πως τα “κοράκια” θα αρπάξουν ό,τι καλύτερο έχουν. Τα… εγγόνια του Γιόχαν Κρόιφ θα είναι μαζί -τουλάχιστον- ως το τέλος της τρέχουσας σεζόν.

Μέχρι τότε ας τους απολαύσουμε. Όπως κάναμε και κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης.

https://www.youtube.com/watch?v=QfXpuRF1D3s