Υπήρξε μήλον της έριδος. Έσπειρε διχόνοια, καθυβρίστηκε, υποτιμήθηκε. Αλλά πως μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει την αξία του Λουίς Φίγκο;

Στα ντουζένια του ο Λουίς Φίγκο ήταν ο πιο δημιουργικός ποδοσφαιριστής στον αγωνιστικό χώρο. Ο Πορτογάλος είχε εξαιρετική ταχύτητα, ποιότητα, κομψότητα αλλά και ήξερε πως να χρησιμοποιεί την μπάλα.

Πάντα όταν ο Φίγκο αντιμετώπιζε έναν αμυντικό σε one on one καταστάσεις, πάντα ο Ίβηρας έβγαινε νικητής με τις ζυγισμένες προσποιήσεις του αλλά και τις μοναδικές ντρίμπλες του.

Ο Φίγκο πάντα υπήρξε κοντά στην Εθνική ομάδα της Πορτογαλίας.

Ο Φίγκο ξεχώριζε πάντα για την ικανότητα να ηγείται του στον αγωνιστικό χώρο αλλά και να δημιουργεί ευκαιρίες για γκολ. Ακόμη και μέχρι σήμερα παραμένει δεύτερος στη σχετική λίστα με τις ασίστ στο Ισπανικό πρωτάθλημα. Ο Πορτογάλος με 106 ασίστ βρίσκεται πίσω μόνο από τον Λιονέλ Μέσι.

Τα πρώτα χρόνια στην Σπόρτινγκ και στην Μπάρτσα

Από μικρός ο Φίγκο έδειξε πως έχει την στόφα του αρχηγού. Ήταν πάντα ηγέτης της < χρυσής γενιάς> του Πορτογαλικού ποδοσφαίρου. Με συμπαίκτες όπως ο Ρούι Κόστα και ο Ζοάο Πίντο οι Ίβηρες εντυπωσίασαν με το ποδόσφαιρο που έπαιζαμ. Ο Φίγκο οδήγησε την Κ16 το 1991 αλλά και την Κ20 της Εθνικής Πορτογαλίας σε νίκες και τίτλους στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα από την θέση του αρχηγού.

Η πρώτη του ομάδα ήταν η Σπόρτινγκ Λισαβόνας, η οποία ήταν η μεγαλύτερη ομάδα της περιοχής του. Ο Φίγκο έκανε το ντεμπούτο του την 1 Απριλίου του 1990 όταν αντικατέστησε τον Μάρλον Μπραντάο στο ματς με την Μαρίτιμο. Στις 7 Δεκεμβρίου 1991 ο Πορτογάλος εξτρέμ σκόραρε το πρώτο γκολ της καριέρας του ενάντια στην Τορένσε.

Τα πρώτα βήματα του Φίγκο στη Σπόρτινγκ.

Ο Φίγκο το 1995 πήρε την μεγάλη μεταγραφή για την Μπαρτελόνα. 5 χρόνια έκατσε στην Καταλονία από το 1995 μέχρι το 2000. Ο Φίγκο έπαιξε σε μια ομάδα που ήταν συνέχεια της υπέρ-ομάδας του Κρόιφ που τα είχε σαρώσει όλα πριν μια πενταετία.

Με την Μπαρτσελόνα ο Φίγκο κατέκτησε ένα Κύπελλο Κυπελλούχων το 1997 και 2 πρωταθλήματα Ισπανίας ( 1998,1999). Η ποδοσφαιρική του ευφυΐα ήταν τόσο έκδηλη στο παιχνίδι του. Ήταν τόσο καλός στον αγωνιστικό χώρο που το 2000 κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα.

Ήταν εκείνη την εποχή ο πιο διάσημος ποδοσφαιριστής της Καταλανικής ομάδας και όλους έκανε εντύπωση η μετακίνηση του το 2000 στην μισητή Ρεάλ Μαδρίτης.

Τα χρόνια στους Γκαλάκτικος

Ο Φίγκο αποκτήθηκε από τους μερέγχες σε μια εποχή οπού ο Πέρεθ δημιούργησε τους Γκαλάκτικος. Σε μια εποχή που η Ρεάλ Μαδρίτης κάθε μέρα υπόγραφε ένα παγκόσμιο ποδοσφαιρικό αστέρα.

Μετά την άφιξη του Φίγκο, ακολούθησαν και άλλα μεγάλα ονόματα. Χαρακτηριστικά είχαν έρθει οι Ζιντάν, Ρονάλντο και Μπέκαμ. Με τον Ρονάλντο παίξανε το 1997 μαζί στην Μπαρτσελόνα και γνωρίζονταν μεταξύ τους.

Ίσως η πιο αμφίρροπη μεταγραφή στην ιστορία, με τον Φίγκο να «προδίδει» τη Μπαρτσελόνα για τα μάτια της Ρεάλ.

Το πρώτο ματς του Ισπανικού πρωταθλήματος που έπαιξε με την φανέλα της Ρεάλ  ήταν το Ελ Κλάσσικο. Ο Φίγκο μόλις μπήκε στο Κάμπ Νου έβαλε τα χέρια στα αυτιά του για να μην ακούει αυτά που του έλεγε ένα ολόκληρο γήπεδο. Κάθε φορά που περνούσε από το γήπεδο της Καταλανικής ομάδας γινόταν αυτό.

Στο δεύτερο παιχνίδι του Φίγκο με την φανέλα των μερέγχες στο Κάμπ Νου κάθε φορά που πήγαινε στο κόρνερ του πετούσαν αντικείμενα. Με πιο ακραίο αντικείμενο που του πέταξαν να ήταν ένα κεφάλι γουρουνιού.

Αν εξαιρέσουμε αυτά τα περιστατικά, ο Πορτογάλος εξτρέμ έκανε μια εντυπωσιακή καριέρα στην Ρεάλ Μαδρίτης. Αρχικά αποτέλεσε μέλος των σπουδαίων Galacticos. Ενώ πήρε και πολλούς τίτλους. Σήκωσε 2 Ισπανικά πρωταθλήματα (2001,2003) και ένα Τσάμπιονς Λιγκ (2002). Βέβαια και η ατομικές διακρίσεις δεν έλειψαν αφού το 2001 ψηφίστηκε ως παίκτης της χρονιάς για την Fifa.

Όσα χρόνια ήταν στην Ρεάλ Μαδρίτης ήταν και τα πιο παραγωγικά του και με την Εθνική του ομάδα. Στην τελική φάση του Γιούρο του 2000 η Πορτογαλία αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Γαλλία με το χρυσό γκολ του Τρεζεγκέ (2-1).

Έγινε απογοητευτική εμφάνιση των Ίβηρων στο Μουντιάλ του 2002 αλλά στο Γιούρο 2004 η Πορτογαλία ήταν αποφασισμένη για να κατακτήσει το τρόπαιο. Όλα ήταν τέλεια, ήταν οι διοργανωτές, είχαν μια πολύ δυνατή ομάδα και ένα Φίγκο να τους κατευθύνει με την μπαγκέτα του μαέστρου.

Τελικώς η χώρα μας του χάλασε το πάρτι και με γκολ του Χαριστέα στο τελικό άφησε την παρέα του Φίγκο στα κρύα του λουτρού.

Τα τελευταία ένσημα στην Ίντερ

Η τελευταία διοργάνωση του Φίγκο ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Εκεί ως αρχηγός βοήθησε την Πορτογαλία να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά, οπού αποκλείστηκε από την Γαλλία με 1-0. Συνολικά σε 127 εμφανίσεις με το εθνόσημο ο Φίγκο σκόραρε 32 γκολ.

Ο Φίγκο με τη φανέλα της Ίντερ.

Μόλις έληξε το συμβόλαιο του με την Ρεάλ Μαδρίτης, ο Φίγκο ως ελεύθερος εντάχθηκε στο ρόστερ της ιταλικής Ίντερ. Στην Ιταλία έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο αν και δεν είχε τους ίδιους ρυθμούς και την ταχύτητα  με τα πρώτα χρόνια της καριέρας του. Βέβαια ήταν πολύτιμος λόγω των ασίστ που έδινε και του ρόλου του ως playmaker.

Ο Πορτογάλος σήκωσε 4 πρωταθλήματα Ιταλίας με τους Νερατζούρι. Τελευταία χρονιά που σήκωσε το πρωτάθλημα ήταν το 2009. Την ημέρα που η Ίντερ και βαθμολογικά ήταν η πρωταθλήτρια ο Φίγκο ανακοίνωσε πως κρεμάει τα παπούτσια του.