Προδότης. Ιούδας. Λέξεις που συνοδεύουν τον Λουίς Φίγκο αν περάσει κανείς μία βόλτα από τη Βαρκελώνη. Το Debut.gr θυμάται την ημέρα που υπέγραψε στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Κατά καιρούς έχουμε δει πολλούς ποδοσφαιριστές να αλλάζουν “στρατόπεδα” πηγαίνοντας στη μισητή αντίπαλο. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό έγινε αναίμακτα και σε κάποιες άλλες σημαδεύτηκε από έντονες αντιδράσεις.

Υπάρχει και μια τρίτη περίπτωση που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Μιλάμε φυσικά για την απόφαση του Λουίς Φίγκο να αφήσει τη Μπαρτσελόνα για λογαριασμό της Ρεάλ Μαδρίτης.

Η αρχή της ιστορίας

Το 2000 η Ρεάλ Μαδρίτης έμπαινε σε περίοδο εκλογών για τον προεδρικό θώκο και μετά από δύο Τσάμπιονς Λιγκ σε τρία χρόνια, ο Λορένζο Σάνζ έμοιαζε το μεγάλο φαβορί για να συνεχίσει να είναι ο ισχυρός άντρας της “Βασίλισσας”.

Ο τεχνοκράτης Φλορεντίνο Πέρεθ που είχε ηττηθεί το 1995, κατέβηκε για δεύτερη φορά υποψήφιος και ήξερε πως θα έπρεπε να κάνει κάτι πολύ μεγάλο για να κερδίσει τα μέλη του συλλόγου. Ο έμπειρος παράγοντας προσέγγισε τον Λουίς Φίγκο που εκείνα τα χρόνια ήταν ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο.

Το “Χρυσό προσύμφωνο”

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ισπανία και τα χρήματα δεν ήταν πρόβλημα μπροστά στον στόχο του να γίνει πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Ισπανός προσέγγισε τον μάνατζερ του Φίγκο, κάνοντας του μια πρόταση που δεν θα μπορούσε να αρνηθεί.

Η πλευρά του Πορτογάλου θα λάμβανε περισσότερα από 2 εκατομμύρια για να υπογράψει στη Ρεάλ αν ο Πέρεθ κέρδιζε τις εκλογές. Σε αντίθετη περίπτωση, ο Φίγκο θα κρατούσε τα χρήματα και θα συνέχιζε κανονικά την καριέρα του στη Μπαρτσελόνα.

Μπορεί ο Πέρεθ να φάνταζε τότε το μεγάλο αουτσάιντερ, αλλά ο Φίγκο δεν είχε τίποτα να χάσει από αυτή την ιστορία, όποια κατάληξη και αν είχε.

Η στιγμή που “γεννήθηκε” ο Ιούδας

Η ιστορία δεν άργησε να γίνει γνωστή στα Media-ενδεχομένως από τον ίδιο τον Πέρεθ- και ο Φίγκο προχώρησε σε μια κίνηση που αργότερα τον έκανε να μοιάζει υποκριτής στα μάτια των οπαδών της Μπαρτσελόνα. Ο Πορτογάλος υπολόγιζε σε ήττα του Πέρεθ και έσπευσε να διαψεύσει το θέμα, δηλώνοντας πιστός στους “μπλαουγκράνα”.

Την ίδια ώρα στη Μαδρίτη, ο Λορένζο Σάνζ πίστεψε πως πρόκειται για επικοινωνιακό κόλπο, αλλά προς έκπληξη όλων, ο Φλορεντίνο Πέρεθ επιβεβαίωσε την είδηση. Μάλιστα αποκάλυψε πως αν κερδίσει τις εκλογές και ο Φίγκο αρνηθεί να έρθει στο “Μπερναμπέου”, ο παίκτης θα έπρεπε να αποζημιώσει τη”Βασίλισσα”.

Η νίκη του Πέρεθ και τα…γουρούνια 

Προς έκπληξη πολλών, ο Φλορεντίνο Πέρεθ κέρδισε τις εκλογές και λίγο αργότερα πλήρωσε τη ρήτρα που υπήρχε στο συμβόλαιο του Φίγκο με τη Μπαρτσελόνα. Στις 24 Ιουλίου του 2000 ο ποδοσφαιριστής παρουσιάστηκε στον Τύπο έχοντας στο πλευρό του τον νέο πρόεδρο της ομάδας και τον θρυλικό Αλφρέντο Ντι Στέφανο.

Στην πρώτη επίσκεψη του παίκτη στο “Καμπ Νου” ο Πορτογάλος σταρ έζησε μια από τις δυσκολότερες μέρες της καριέρας του. Οι φίλοι της Μπαρτσελόνα τον χαρακτήριζαν “προδότη” και του πρότειναν να κρεμαστεί σαν τον Ιούδα. Κάποιοι προχώρησαν σε πιο ακραίες κινήσεις, πετώντας του ένα κεφάλι από γουρούνι.

Για πολλούς η μέρα που ο Φίγκο φόρεσε τελικά τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν το τέλος ενός διαφορετικού και ρομαντικού ποδοσφαίρου…