Το Debut.gr αφιερώνει χρόνο στο παιδί θαύμα της Μπαρτσελόνα, του Ανσού Φατί, που έχει τραβήξει τα βλέμματα όλων των ποδοσφαιρόφιλων του πλανήτη.

Οι ατελείωτες βόλτες με τα ποδήλατα, το κρυφτό και το ποδόσφαιρο στις αλάνες και τους δρόμους  αφήνουν την θέση τους για άλλα πράγματα. Οι έξοδοι σε μαγαζιά και οι καφέδες με την παρέα γίνονται κομμάτι της διασκέδασης σου. Πλέον… παγώνεις όταν μιλάς σε κορίτσια και μαθαίνεις την έννοια της λέξης «αμηχανία». Ξεκινάς να αναλαμβάνεις κάποιες υποχρεώσεις και από εκείνη την στιγμή ο ελεύθερός σου χρόνος μειώνεται. Αυτά συμβαίνουν κατά την αλλαγή από το γυμνάσιο στο λύκειο και γενικότερα στην ζωή ενός 16χρονου. Υπάρχει -όπως πάντα- η εξαίρεση σε όλο αυτό και στην προκειμένη περίπτωση ακούει στο όνομα του Ανσού Φατί.

Η αρχή του ονείρου

Ένα πρωινό, ο Ανσουμανέ, έμαθε πως έχει συμπεριληφθεί στην αποστολή της πρώτης ομάδας για τον αγώνα ενάντια στην Ρεάλ Μπέτις. Πως είναι άραγε το συναίσθημα να δεις το όνομά σου ανάμεσα σε αυτά κορυφαίων ποδοσφαιριστών σε μία από τις μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου; Τι νιώθεις άραγε όταν σε ηλικία 16 ετών και 298 ημερών, ο Ερνέστο Βαλβέρδε σε ρίχνει στον αγωνιστικό χώρο στο 78΄ και γίνεσαι ο δεύτερος νεότερος ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί στους «Μπλαουγκράνα». Πρώτος στην εν λόγω λίστα είναι ο Βίσενκ Μαρτίνεθ, ο οποίος τον Οκτώβριο του 1941 είχε αντιμετωπίσει την Ρεάλ Μαδρίτης σε ηλικία 16 ετών και 280 ημερών.

Και πως είναι τέλος πάντων μετά την λήξη του αγώνα να σε περιμένει ο Λιονέλ Μέσι για να σε αγκαλιάσει και να σου ευχηθεί για το ντεμπούτο σου;  Όλα αυτά φαντάζουν ως ένα παραμύθι, όμως ο Φατί ήξερε πως είναι μόνο η αρχή ενός ταξιδιού. Ο μικρός φρόντισε να συνεχιστεί ο ντόρος που συνοδεύει το όνομα του.

Τα ρεκόρ του Φατί

Μία εβδομάδα αργότερα, ο νεαρός με καταγωγή από το Μπισσάου της Γουινέας, σκόραρε για το 1-1 της Μπαρτσελόνα με την Οσασούνα και έγινε ο νεότερος παίκτης που πετυχαίνει γκολ, αφήνοντας πίσω τους Μπόγιαν Κρκιτς και Λιονέλ Μέσι. Παράλληλα έγινε ο τρίτος στην ιστορία της Λα Λίγκα, μετά τους Φαμπρίς Ολίνγκα και Ίκερ Μουνιαΐν. Πριν καν ξεκινήσει η αναμέτρηση με την Βαλένθια, ο Φατί έγινε ο μικρότερος σε ηλικία παίκτης, που ξεκινά βασικός για την Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νου», ξεπερνώντας τον Μαρκ Μουνιέσα που κατείχε τα πρωτεία από το 2009. Εκείνος ήξερε πως έχει καταφέρει κάτι σπουδαίο, ωστόσο δεν του ήταν αρκετό. Έτσι, στο 2′ του αγώνα έβαλε το όνομά του στις γιγαντοοθόνες του Camp Nou και μόλις πέντε λεπτά αργότερα σέρβιρε άλλο ένα γκολ στον Ντε Γιονγκ, καταρρίπτοντας ακόμα ένα ρεκόρ.

Κάπου εκεί, ο κόσμος του ποδοσφαίρου, κατάλαβε πως η «Μασία» έχει ακόμα σφυγμό. Ο Ανσού Φατί είναι ένα 16χρονο «μαγκάκι » και -όπως όλα δείχνουν-  είναι έτοιμος να γράψει την δική του ιστορία στον χώρο του ποδοσφαίρου.