Η ΑΕΚ ήταν η νικήτρια στο ντέρμπι κόντρα στον ΠΑΟΚ στην Θεσσαλονίκη σε μια έδρα που παραδοσιακά την δυσκολεύει.

Η ΑΕΚ ήταν η νικήτρια στο ντέρμπι επί του ΠΑΟΚ στην Θεσσαλονίκη και έφυγε μια πολύ σημαντικό ρόζ φύλλο από μια έδρα που παραδοσιακά την δυσκολεύει, με την τελευταία νίκη της να έρχεται πριν 2 χρόνια. Έτσι διεύρυνε το σερί της σε 5 συνεχόμενων θετικών αποτελεσμάτων στο πρωτάθλημα και μπορεί να στοχεύει ακόμα ψηλότερα. Οι δύο ομάδες προερχόταν από εκτός έδρας νίκες στο BCL στη Βόννη και το Βλότσλαβεκ αντίστοιχα. Οι κιτρινόμαυροι, που αγωνίστηκαν χωρίς τον Vlado Jankovic είχαν πλουραλισμό στην επίθεση με 3 παίκτες (Macioulis, Langford και Sant-Roos)  πάνω από 10 πόντους και άλλους 2 κοντά στους 10 (Τολιόπουλο, Γκίκα), πήγαν τα παιχνίδι χαμηλά στο σκορ, που δείχνει να τους βολεύει και κέρδισαν.

Η Βασίλισσα ήταν καλύτερη στο τέταρτο δεκάλεπτο. Δεν επέτρεψε στους γηπεδούχους ποτέ να προηγηθούν, στο διάστημα αυτό. Και αν ο ΠΑΟΚ δεν έκανε ένα μίνι ξέσπασμα στα τελευταία 2 λεπτά θα περνούσε ένα πιο ήσυχο απόγευμα. Ο ΠΑΟΚ είχε πολύ μεγάλο πρωταγωνιστή τον Jequal Lewis με 24 πόντους. Προηγήθηκε μέχρι και με 7 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο αλλά δεν μπόρεσε να φύγει με το ροζ φύλλο του αγώνα. Ο Αμερικανός του ΠΑΟΚ ήταν όμως απελπιστικά μόνος και πήρε βοήθειες μόνο από τον Knowles που τελείωσε το ματς με 10 πόντους.

Που κρίθηκε

Η ποιότητα και το βάθος του ρόστερ της ΑΕΚ φάνηκαν στο παρκέ. Ο Παπαθεωδόρου είχε την πολυτέλεια να ρίχνει παίκτες που να μπορούν να κάνουν την διαφορά όταν κάποιοι βασικοί συντελεστές του δεν τραβούσαν. Για παράδειγμα στο πρώτο δεκάλεπτο κουπί στο σκοράρισμα τράβηξαν ο Macioulis και ο Langford. Ο Αμερικανός λόγω των δύο φάουλ που υπέπεσε κάθισε ολόκληρο το δεύτερο δεκάλεπτο στον πάγκο και την σκυτάλη πήραν Τολιόπουλος και Γκίκας. Μετά το ημίχρονο ανέλαβε ξανά ο Langford όμως αυτή την φορά μαζί με τον Sant-Roos για να έρθει η νίκη. Και θα μπορούσε να μπει στην εξίσωση αυτή και ο Ray που ήταν επιεικώς μέτριος. Το ίδιο συνέβη και στους ψηλούς όταν γρήγορα χρεώθηκε με φάουλ ο Μαυροειδής, την θέση του πήρε ο Slaughter που χρεώθηκε και αυτός με φάουλ (στο τέλος αποβλήθηκε), για να έρθει ο Κακλαμανάκης, ενώ στην θέση 5 αγωνίστηκε και o Jankovic για κάποιο διάστημα.

Η Ένωση κέρδισε σήμερα, επειδή εκμεταλλεύτηκε αυτό βάθος στον πάγκο. Η ΑΕΚ ήταν πολύ διαβασμένη στο μαρκάρισμα του Adam Smith με τον Sant-Roos να κάνει φοβερή δουλειά. Από την άλλη πλευρά ο ΠΑΟΚ πήρε ελάχιστες βοήθειες από τον Adam Smith και τον Aaron Best και σχεδόν τίποτα από τους Έλληνες παίκτες εξαιρουμένου Σαρικόπουλου. Και τα 2 πεντάρια (Σαρικόπουλος, Knowles) του ήταν σε καλή μέρα τελείωσαν το ματς με 9 και 10 πόντους αντίστοιχα.  Επιπλέον χρέωσαν με πολλά φάουλ από νωρίς τους ψηλούς της Ένωσης. Με ελάχιστες βοήθειες από Μαργαρίτη, Best, Wiggins, Τσόχλα, Smith ο ΠΑΟΚ ήταν αδύνατο να κερδίσει το παιχνίδι. Πολύ καλή τακτική του Χαραλαμπίδη να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα της ΑΕΚ στο pick n roll όπου ο ΠΑΟΚ πήρε σχεδόν τα μέγιστα.

Ο ΠΑΟΚ μπήκε δυνατά αλλά η ΑΕΚ προηγήθηκε στο ημίχρονο

Οι γηπεδούχοι μπήκαν πιο δυνατοί στο ματς προηγήθηκαν με 7-2 όμως η ΑΕΚ αντέδρασε και προηγήθηκε με 7-11. Ο ΠΑΟΚ χτύπησε σε pick n’ roll καταστάσεις την αντίπαλη άμυνα. Κατάφερε έτσι να χρεώσει από το πρώτο δεκάλεπτο τους 2 center της Ένωσης, Slaughter και Μαυροειδή με 2 φάουλ. Το ματς ήταν ισορροπημένο στο πρώτο δεκάλεπτο με τους φιλοξενούμενους να εκμεταλλεύονται τους πολύ καλούς Macioulis και Langford και το γρήγορο πλεονέκτημα των βολών που αποκόμισαν. Συγκεκριμένα οι δύο αυτοί σημείωσαν το 75% των πόντων της ΑΕΚ στο πρώτο δεκάλεπτο (10 πόντοι του Macioulis και οι 5 πόντοι του Langford) για να λήξει το πρώτο δεκάλεπτο με 18-20.

Το δεύτερο δεκάλεπτο ξεκίνησε με τον ΠΑΟΚ σε ζώνη που όμως γρήγορα εγκατέλειψε. Γενικότερα το πρώτο ημίχρονο χαρακτηρίστηκε από χαμηλό σκορ, πολλές επαφές, πολλά φάουλ και πολύ σκοπιμότητα. Οι δύο ομάδες έτρεξαν από ένα επιμέρους σερί η κάθε μία. Ο ΠΑΟΚ έτρεξε ένα 7-0 για να κάνει το 22-25, 29-25, για να έρθει η σειρά της Ένωσης να κάνει ένα 2-12 για να τελειώσει το ημίχρονο με 31-37 υπέρ των κίτρινων.

Ο Δικέφαλος του Βορρά μπήκε με το μαχαίρι στα δόντια στο δεύτερο ημίχρονο. Με 4 συνεχόμενα τρίποντα σε ισάριθμες επιθέσεις, δύο του Smith και δύο του Lewis πέρασε μπροστά με 43-39. Η ΑΕΚ κατάφερε να αντέξει και να κλείσει και το τρίτο δεκάλεπτο ξανά επάνω με 53-55 έχοντας πλουραλισμό στην επίθεση.

Εμφατική επικράτηση της ΑΕΚ επί του ΠΑΟΚ στο τελευταίο δεκάλεπτο

Στο τελευταίο δεκάλεπτο η Ένωση μπήκε στον αγωνιστικό χώρο με διάθεση να καθαρίσει το παιχνίδι. Έτρεξε ένα 9-2 επιμέρους σκορ και προηγήθηκε με 55-64, 6:20 πριν το τέλος του παιχνιδιού. Ο ΠΑΟΚ, γύρισε ξανά σε ζώνη 3-2 με ένα ψηλό στην κορυφή προσπαθώντας να πλησιάσει. Tα κατάφερε φτάνοντας σε απόσταση καλαθιού στο 1:26 με 66-69. Το τελευταίο λεπτό ήταν συναρπαστικό, ο Lewis πήγε στις βολές ευστόχησε στην 1 κάνοντας το 67-69. Αλλά στην τελευταία επίθεση ο Langford έδειξε την ποιότητα. Με συνεχόμενες σταυρωτές πάνω στον Μαργαρίτη και εκτέλεση με κρεμασμένο τον ψηλό του ΠΑΟΚ πάνω του ευστόχησε σε πολύ μακρινό δίποντο δίνοντας αέρα 4 πόντων στην ΑΕΚ για το τελικό 67-71. Στην τελευταία επίθεση του παιχνιδιού οι ασπρόμαυροι δεν κατάφεραν να κάνουν κάτι φεύγοντας με την ήττα.

Τα boxscore