Ο Ηρακλής δεν τα κατάφερε και ο Πανιώνιος έκανε την έκπληξη και απέδρασε από το Ιβανώφειο με κατοστάρα με όπλο του το τρίποντο.

Ο Ηρακλής δεν τα κατάφερε και ο  Πανιώνιος έκανε την έκπληξη(96-101) και απέδρασε από το Ιβανώφειο με κατοστάρα μάλιστα από μια δύσκολη έδρα στο φετινό πρωτάθλημα. Ο coach Γαβριήλ στο ντεμπούτο του πήρε μια πολύ σημαντική νίκη που θα φανεί πάρα πολύ χρήσιμη στην προσπάθεια παραμονής της Αθηναϊκής ομάδας. Ο Ηρακλής πλήρωσε την κακή του άμυνα αλλά και την τρομακτική των ευστοχία των κυανέρυθρων στο ματς πίσω από την γραμμή των 6,75 (60 % στα τρίποντα) και δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τον κόσμο που κατέκλυσε το γήπεδο για άλλο ένα ματς. Ένα παιχνίδι πάντως που οι ομάδες ξεκίνησαν με σχεδόν το ίδιο χρώμα φανέλες και οι δύο μπλε κάνοντας δύσκολο το έργο των διαιτητών.

Που κρίθηκε

Το ματς κρίθηκε σε δύο στοιχεία. Στην εμπειρία μερικών παικτών του Πανιωνίου όπως είναι ο Βεργίνης και ο Pasalic. Οι guard του Πανιωνίου είναι μπαρουτοκαπνισμένοι στην A1 και στα κρίσιμα σημεία έβαλαν πλάτη για την ομάδα του Πανιωνίου. Είναι παίκτες που έχουν το know how σε τέτοια ματς. Σήμερα με πολύτιμες βοήθειες από τον πάγκο έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της Αθηναϊκής ομάδας. Το δεύτερο στοιχείο είναι η υψηλή ευστοχία του Πανιωνίου στα τρίποντα. Το 60% είναι πολύ υψηλό ειδικά αναλογιστεί κανείς ότι η ομάδα πέτυχε 14 τρίποντα.

Ανάλυση

Ο Ηρακλής είχε κακή αμυντική λειτουργία, κακές επιστροφές στην περιφέρεια ενώ ήρθε αδιάβαστος για την περίπτωση του Samuels. Επίσης ήταν σχετικά άστοχος στις βολές με 69 % ειδικά σε κρίσιμα σημεία, ενώ πολλές φορές έμοιαζε ότι στηριζόταν αποκλειστικά στην ατομική ικανότητα του Shuler και του Hanlan να δημιουργούν καταστάσεις είτε για τους εαυτούς τους είτε για τους Έλληνες σουτέρ που διαθέτει Μανωλόπουλο, Ζάρα, Κακαρούδη. Όταν το ατομικό ταλέντο αυτό δεν έδινε αποτελέσματα τότε έμοιαζε να παγιδεύεται στην επίθεση. Μεγάλο λάθος επίσης από τον coach Καστρίτη η μη επαρκής χρησιμοποίηση του Καββαδά. Ο Έλληνας ψηλός είχε 10 πόντους σε 12 λεπτά με 4/5 δίποντα και 6 ριμπάουντ. Το σημαντικότερο όμως πήρε άριστα στην αντιμετώπιση του Samuels που συνάντησε πολλά προβλήματα απέναντι στο γιγαντόσωμο Center. Στα θετικά του Ηρακλή ο πλουραλισμός στην επίθεση. Είχε 5 παίκτες στο διψήφιο αριθμό πόντων και άλλους 3 παίκτες πολύ κοντά.

Για τον Πανιώνιο ο Samuels δείχνει να είναι τα κομμάτι που έλλειπε από το παζλ αφού με την έλευση τους ο Πανιώνιος μετράει δύο νίκες στην σειρά. Παρά το σχετικό μικρό βάθος του ρόστερ ο Κύπριος τεχνικός χειρίστηκε άριστα τους παίκτες παίρνοντας σχεδόν από όλους κάτι. Αν και τα καλάθια ήρθαν αρκετά από ατομικές προσπάθειες κατάφερε να γράψει 23 ασσίστ. Δείχνει ότι η αιχμή του δόρατος του φέτος θα είναι ο Samuels και θα βασιστεί κυρίως σε αυτόν με προσωποκεντρικό παιχνίδι. Σε πολλά σημεία του παιχνιδιού έμοιαζε η επίθεση του Πανιωνίου να στερείται από φαντασία.

Εξέλιξη Ηρακλής-Πανιώνιος

Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν με 2 Έλληνες στην πεντάδα τους, Ζάρα και Μανωλόπουλο, και τους Αμερικανούς Shuler, Hanlan και Garrett, ενώ από πλευράς φιλοξενουμένων η αρχική πεντάδα είχε και αυτή 2 Έλληνες, Βεργίνη και Λαμπρόπουλο, τους Αμερικανούς Samuels και Dorris και τον Βόσνιο Pasalic. Ο  Samuels κέρδισε το τζάμπολ αλλά ο Ηρακλής μπήκε πιο δυνατά στο παιχνίδι και εκμεταλλευόμενος  το γεμάτο Ιβανόφειο και έφτασε σε ένα πρώτο ισχνό προβάδισμα 7-3 μόλις στο 2′. Ο Πανιώνιος προσπάθησε να περάσει την μπάλα κατά κύριο λόγο στον Samuels στην επίθεση με αυτόν να δίνει κάποιους πόντους χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα εύστοχος.

Με την πάροδο του χρόνου βρήκε ρυθμό και με 2 συνεχόμενα τρίποντα ένα του Βεργίνη και ένα του Λαμπρόπουλου προηγήθηκε για πρώτη φορά με 9-11. Από εκείνο το σημείο και μετά ανέλαβε ο Shuler που με 7 συνεχόμενους πόντους έφτασε το σκορ στο 16-11. Όμως ο Πανιώνιος έβγαλε αντίδραση με τους Αμερικανούς του και κατάφερε να μειώσει στο 20-17 στο τέλος του δεκαλέπτου.

Ο Ηρακλής κάνει το ξέσπασμα αλλά ο Πανιώνιος βγάζει αντίδραση

Το δεύτερο δεκάλεπτο ήταν φοβερά συναρπαστικό από πλευράς διακύμανσης του σκορ. Ο Γηραιός μπήκε αναγεννημένος στο δεύτερη περίοδο. Κυκλοφόρησε πάρα πολύ καλά την μπάλα στην επίθεση έσφιξε την άμυνα και με πρωταγωνιστή τον Κακαρούδη που είχε 7 πόντους στα πρώτα 3 λεπτά της περιόδου έφτασε πρώτη φορά σε διψήφια διαφορά στο 13′ με 32-21 αναγκάζοντας τον coach Γαβριήλ σε time-out. Είχε μεσολαβήσει κάρφωμα και φάουλ του Lee μπροστά στον Καββαδά ίσως στην φάση του αγώνα. Κι ενώ όλοι περίμεναν ο Ηρακλής, με τον κόσμο να έχει ξεσηκωθεί, να κεφαλαιποιήσει την διαφορά αυτή, ο Πανιώνιος έτρεξε ένα επιμέρους σερί 0-15 επίσης σε 3 λεπτά και μπήκε σε θέση οδηγού με 32-36.

Πρωταγωνιστής για τους κυανέρυθρους ο Βεργίνης με 2 συνεχόμενα τρίποντα από τα 4 στις 4 προσπάθειες που συνολικά ευστόχησαν οι φιλοξενούμενοι σε αυτό το διάστημα. Τα άλλα 2 ήρθαν από Samuels και Λαμπρόπουλο. Ο coach Καστρίτης κάλεσε time-out όμως ο Ηρακλής αν και ξαναπροηγήθηκε με 39-38 δεν κατάφερε να πάει νικητής στα αποδυτήρια με το σκορ να κλείνει 43-45 υπέρ του Πανιωνίου.  Οι 7 πόντοι και οι 4 assist του Shuler ξεχώρισαν για τους γηπεδούχους. Για τους φιλοξενούμενους ξεχώρισαν οι 13 πόντοι του Samuels αλλά και το συνολικό 58 % της ομάδας στα τρίποντα.

Τρίποντα, Τρίποντα, Τρίποντα…

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να ανταλλάσσουν χτυπήματα με διαδοχικά καλάθια. Ο Γηραιός παίρνοντας δύναμη από την κερκίδα προηγήθηκε στο 23′ με 55-54 και στην συνέχεια με 59-56. Όμως οι κυανέρυθροι συνέχισαν να είναι καυτοί έξω από την γραμμή του τριπόντου. Με 3 συνεχόμενα τρίποντα σε 3 προσπάθειες από Λαμπρόπουλο, Pasalic και Samuels ξαναμπήκαν μπροστά με 61-65. Άλλοι 4 πόντοι του Samuels που είχε 7 συνολικά στο δεκάλεπτο έφεραν την διαφορά στους 6 στο 63-69. Ο Ηρακλής πήγε κοντά στο καλάθι στα τελευταία λεπτά του τρίτης περιόδου. Πήρε την επαφή και πήγε στις βολές μειώνοντας την διαφορά έχοντας τον Καβαδδά σε πολύ καλή μέρα. Όμως τρίποντο στην λήξη του Martin έστειλε την διαφορά ξανά στους 6 (67-73) για το τέλος του δεκαλέπτου. Αξίξει να σημειωθεί ότι οι Νεόσμυρνιώτες είχαν 5/7 τρίποντα στην τρίτη περίοδο βελτιώνοντας κι άλλο το ποσοστό τους.

Ο Ηρακλής έκανε την αντεπίθεση αλλά ο Πανιώνιος άντεξε

Όπως κάθε περίοδο η ομάδα της Θεσσαλονίκης μπήκε και πάλι δυνατά στο τελευταίο δεκάλεπτο και έκανε το 67-73 γρήγορα 74-75. Ο Πανιώνιος όμως έτρεξε ένα 0-7 με όπλο και πάλι το τρίποντο για το 74-82. Την μεγαλύτερη του διαφορά στο παιχνίδι μέχρι εκείνη στιγμή. Ένα αντιαθλητικό κερδισμένο πάνω στον Καββαδά που το διέπραξε ο Βεργίνης έβαλε τον Ηρακλή ξανά στο παιχνίδι ρίχνοντας την διαφορά στους 4 (80-84) στέλνοντας τις ομάδες στους πάγκους για time-out. Τρίποντο του Μανωλόπουλου έστειλε την διαφορά στον πόντο. Για να έρθει απάντηση από τον McGill που έβαλε ένα πολύ δύσκολο καλάθι και φάουλ. Ευστόχησε μάλιστα στην βολή φέρνοντας το σκορ στο 83-87.

Νέο τρίποντο του Okereafor για λογαριασμό του Ηρακλή έφερε εκ νέου την διαφορά στο πόντο (86-87). Κάπου εκεί όμως μίλησε η εμπειρία του Pasalic. Αρχικά ευστόχησε σε μακρινό δύσκολο τρίποντο με άμυνα πάνω, μάλιστα στην μέση της επίθεσης και χωρίς να το πολυσκεφτεί. Και μετά ευστόχησε σε 6 συνεχόμενες βολές και σφράγισε την νίκη του Πανιωνίου κάνοντας  το 89-96 για τον Πανιώνιο. Ο Ηρακλής αν και προσπάθησε στο τελευταίο λεπτό δεν είχε απαντήσεις και ο Πανιώνιος πήρε μεγάλη νίκη με 96-101.

Τα boxscore

Ηρακλής Πανιώνιος

Ηρακλής Πανιώνιος