Άγνωστες μπασκετικές ιστορίες του παρελθόντος
Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας γυρίζουν πίσω το χρόνο και διηγούνται μπασκετικές ιστορίες γνωστές και άγνωστες στο ευρύ κοινό.
Το μπάσκετ είναι το άθλημα που αγαπάμε και μας έχει χαρίσει μπόλικες στιγμές χαράς, συγκίνησης, λύπης και δράματος. Κάποιες στιγμές δε λένε να φύγουν από το μυαλό των μπασκετόφιλων, είναι και άλλες στιγμές όμως που έμειναν καλά κρυμμένες στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Στο παρακάτω άρθρο λοιπόν παρουσιάζονται εννέα μπασκετικές ιστορίες από τις οποίες μερικοί κάποιες πιθανόν να τις «πρόλαβαν», να τις θυμούνται και να τις μνημονεύουν έως και σήμερα. Για αυτούς θα αποτελέσει ένα ενδιαφέρον ταξίδι στο χρόνο. Υπάρχουν όμως και κάποιες ιστορίες που είναι στην πλειοψηφία τους άγνωστες στο ευρύ κοινό. Πάμε λοιπόν να τις δούμε…
1. Η Αίγυπτος πρωταθλήτρια Ευρώπης
Ακούγεται περίεργο αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Η μπασκετική ομάδα της Αιγύπτου, παρά την αφρικανική της ταυτότητα, συμμετείχε τόσο στο Ευρωμπάσκετ του 1947 όσο και σε αυτό του 1949. Μάλιστα κατάφερε να κατακτήσει το τελευταίο, σε μια διοργάνωση πάντως, που υστερούσε σε οργάνωση και συμμετοχές, καθώς μόλις 7 εθνικές ομάδες έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων η Συρία, ο Λίβανος και η Ελλάδα. Το σύστημα ήταν απλό και περιελάμβανε το γνωστό πρόγραμμα «όλοι με όλους», στο οποίο η Αίγυπτος είχε το απόλυτο με ρεκόρ 6-0, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Γαλλία και στην τρίτη την Ελλάδα.
2. Από τη Β’ Γερμανίας στο NBA
Η ιστορία του συγκεκριμένου παίκτη θα μας θυμίσει απόλυτα την ιστορία του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο παίκτης πριν τον Γιάννη που κατάφερε να μεταπηδήσει από δεύτερη εθνική κατηγορία στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου ήταν φυσικά ο θρυλικός Νοβίτσκι, ο οποίος αγωνιζόμενος στην γερμανική Βίρτσπουργκ (ομάδα δεύτερης κατηγορίας της Γερμανίας) κατάφερε να μαγνητίσει τα ‘αμερικανικά βλέμματα’ και να γίνει draft. Πλέον, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους όλων των εποχών και από τα καλύτερα all time power forwards στο NBA.
3. Quadruble-double
Το triple-double έχει γίνει «στατιστική μόδα» στο NBA και ο παίκτης που το πετυχαίνει εκθειάζεται από τα social media. Κι όταν λέμε triple-double, εννοούμε την επίτευξη διψήφιων αριθμών σε τρεις διαφορετικές στατιστικές κατηγορίες. Μάθετε λοιπόν, ότι υπάρχουν 4 παίκτες που έχουν πετύχει το quadruple-double, δηλαδή σε τέσσερις στατιστικές κατηγορίες. Ο πρώτος χρονολογικά που το κατάφερε ήταν ο Nate Thurmond, το μακρινό 1974 για λογαριασμό των, τότε classic warriors έχοντας 22 πόντους, 14 ριμπάουντ, 13 ασίστ και 12 μπλοκ. Ακολούθησε ο Alvin Robertson το 1986 με τους San Antonio Spurs, σημειώνοντας 20 πόντους, 11 ριμπάουντ, 10 ασίστ και 10 κλεψίματα. Τέσσερα χρόνια αργότερα ακολούθησε κάτι το μυθικό: ο Hakeem Olajuwon των Houston Rockets κάνει δύο φορές quadruple-double και μάλιστα στον ίδιο μήνα! Πραγματικά κάτι ασύλληπτο. Ο Νιγηριανός είχε στις 3 Μαρτίου κόντρα στους Warriors 29 πόντους, 18 ριμπάουντ, 10 ασίστ και 11 μπλοκ, ενώ 26 μέρες αργότερα κατόρθωσε να μείνει στην ιστορία, ως ο μόνος που πετυχαίνει το επίτευγμα αυτό δύο φορές με 18 πόντους 16 ριμπάουντ 10 ασίστ και 11 μπλοκ. Τη λίστα κλείνει ο David Robinson και πάλι με τους Spurs, όταν σε ένα παιχνίδι κόντρα στους Pistons το 1994 μέτρησε 34 πόντους και από 10 ριμπάουντ, ασίστ και μπλοκ.
4. Η καθιέρωση του τρίποντου
Είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος το μπάσκετ χωρίς το τρίποντο. Κι όμως για πολλά χρόνια το τρίποντο δεν υπήρχε και όλα τα σουτ, πέρα από αυτά των ελευθέρων βολών, μετρούσαν μόνο για δύο πόντους, ανεξαρτήτου απόστασης που γινόταν το σουτ. Όσον αφορά την ακριβή ανακάλυψη του τρίποντου, αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει μια επιβεβαιωμένη πληροφορία, καθώς υπάρχουν αναφορές από το 1933 έως το 1960. Λέγεται ότι εισήχθη για πρώτη φορά σε αγώνες το 1961 στην Αμερική, στη διοργάνωση ABL και επανεμφανίστηκε δέκα χρόνια αργότερα στη διοργάνωση ABA, ενώ από το NBA οριστικά υιοθετήθηκε τη σεζόν 1979-1980. Οι πρώτες αποστάσεις της γραμμής του τρίποντου ήταν 7,23 μέτρα και 6,7 μέτρα από τις γωνίες. Στην Ευρώπη, το τρίποντο καθιερώθηκε το 1984 σε απόσταση 6,25 μέτρα (η οποία άλλαξε το 2010 σε 6,75 μέτρα).
5. Ελλάδα-Σερβία 2010
https://www.youtube.com/watch?v=uamli6l3RaE
Η ενότητα αυτή δεν είναι και από τις πιο ευχάριστες, αλλά έστω κι έτσι τα γεγονότα που ακολουθούν έγιναν σοβαρό θέμα στα τοπικά media και αναπαράχθηκαν πάρα πολλές φορές στο πέρασμα των χρόνων. Ξεκίνημα με την Ευρώπη, όπου δυστυχώς δεσπόζει το τρομερό σε ένταση ξύλο που προκλήθηκε στο ΟΑΚΑ, κατά τη διάρκεια του κατά τ’ άλλα φιλικού παιχνιδιού, μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας το 2010. Ο καυγάς ξεκίνησε με τη συμπλοκή του Φώτση και του Τεόντοσιτς και κορυφώθηκε με τη συμμετοχή του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη. Μελανό σημείο η «καρεκλιά» του Κρίστιτς στον Γιάννη Μπουρούση. Τα λόγια περιττεύουν.
6. Όταν ο Γιούρι Ζντόβιτς αποχώρησε από το Ευρωμπάσκετ λόγω πολέμου
Eurobasket 1991 Ρώμη. Ένα ακόμα Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που έφερε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της μεγάλης των «πλάβι» σχολής, της Γιουγκοσλαβίας, που κυριάρχησε για πάνω από 10 χρόνια. Αυτή όμως έμελλε να είναι και η τελευταία παράσταση της θρυλικής αυτής ομάδας, καθώς τα επόμενα χρόνια Σλοβενία, Κροατία, Σκόπια και Βοσνία απέκτησαν την ανεξαρτησία τους. Οι «σάλπιγγες του πολέμου» όμως, ήχησαν στην επικράτεια της Γιουγκοσλαβίας ήδη από το καλοκαίρι του 1991 με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Σλοβενικής και της Κροατικής ομοσπονδίας και την έναρξη των ένοπλων συγκρούσεων. Παρά το τεταμένο κλίμα που επικρατούσε, η ομάδα παρέμεινε ενωμένη, παρά το γεγονός ότι αποτελούταν τόσο από Κροάτες όσο και από Σέρβους και τελικά έφτασε ως την κατάκτηση του τροπαίου. Ο μοναδικός που εγκατέλειψε την ομάδα ήταν ο μοναδικός Σλοβένος της ομάδας Γιούρι Ζντόβιτς. Κι αυτό διότι μετά την πρόκριση στην τετράδα, Σλοβένοι αξιωματούχοι επικοινώνησαν μαζί του και απαίτησαν την αποχώρηση του, μιας και η Σλοβενία βρισκόταν σε ανοιχτό πόλεμο με τις δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας. Από τις λίγες φορές που το άθλημα της καλαθοσφαίρισης επηρεάζεται από τις πολιτικές και τις στρατιωτικές εξελίξεις.
7. Το All Star Game που έμεινε γνωστό για την λαοθάλασσα
Τα All Star Game πάντα προσέλκυαν το ενδιαφέρον του μπασκετικού κοινού, καθώς αγωνίζονται όλοι οι μεγάλοι παίκτες του NBA που ψηφίστηκαν από το ίδιο το κοινό. Πρόκειται για ένα παιχνίδι, χωρίς ουσιαστικό ανταγωνισμό αλλά με πολύ θέαμα, χαλαρές στιγμές και εντυπωσιακές φάσεις. Αλλά αυτό που συνέβη στο All Star Game του 2010 στο Ντάλας ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού το παρακολούθησαν από τις κερκίδες 108.713 φίλαθλοι, αριθμός που έχει καταγραφεί στα ρεκόρ Guinness, ως η μεγαλύτερη προσέλευση φιλάθλων σε αγώνα μπάσκετ όλων των εποχών. Και πως να μη συμβεί, όταν σε εκείνο το παιχνίδι αγωνίζονταν μεταξύ άλλων οι Dwight Howard, LeBron James, Dirk Nowitzki, Tony Parker, Tim Duncan, Paul Pierce, Kevin Durant, Kevin Garnett και πολλοί άλλοι αστέρες.
8. Όταν το μπάσκετ έγινε Ολυμπιακό άθλημα στη ναζιστική Γερμανία
Το μπάσκετ ήταν ένα άθλημα, που από την γέννηση του το 1891 αποκτούσε όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα στην Αμερική η οποία εξαπλωνόταν και στην Ευρώπη. Έτσι, δεν άργησε και η καθιέρωσή του ως Ολυμπιακό άθλημα, κάτι που συνέβη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στη Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ. Μέσα σε ένα άκρως ναζιστικό κλίμα, με τη σβάστικα να κυριαρχεί παντού και τις αποστολές να χαιρετούν υποχρεωτικά ναζιστικά στην τελετή έναρξης ξεκίνησαν οι Αγώνες-Προπαγάνδα του χιτλερικού καθεστώτος. Στο μπάσκετ, η Αμερική ανακηρύχθηκε νικήτρια, επικρατώντας του Καναδά με 19-8, υπό το βλέμμα του Χίτλερ και των υπουργών του σε ανοιχτό γήπεδο τένις που βρισκόταν σε άθλια κατάσταση. Πολυτιμότερος παίκτης για την ομάδα των Η.Π.Α. ήταν ο Τζο Φοντένμπερι με ύψος 2,03, αρκετά ψηλότερος από κάθε συμπαίκτη και αντίπαλο τότε.
9. Οι 112 πόντοι του μεγάλου Drazen
Προσέφερε πάρα πολλά στο άθλημα και δίκαια θεωρείται ένας από τους καλύτερους Ευρωπαίους όλων των εποχών. Ήταν από τους πρώτους που μεταπήδησαν στο NBA και ο θάνατός του σε τροχαίο ατύχημα προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε όλο τον μπασκετικό φίλαθλο κόσμο. Στο σημείο αυτό, θα αναφερθούμε στο εξωφρενικό ματς που πραγματοποίησε ο Κροάτης, όταν ακόμα φορούσε τη φανέλα της Τσιμπόνα το 1985 σε έναν αγώνα εναντίον της Ολύμπια Λουμπλιάνας. Η Τσιμπόνα επικράτησε υπερβολικά άνετα με 158-77, αλλά ο αγώνας έμεινε στην ιστορία για τον Petrovic, ο οποίος σημείωσε …112 πόντους, από τους οποίους οι 67 προήλθαν στο πρώτο ημίχρονο. Έτσι, ξεπέρασε τον Wilt Chamberlain, ο οποίος κρατούσε το ρεκόρ πόντων παγκοσμίως από το 1962 με 100 πόντους στο ενεργητικό του. Περιττό να πούμε ότι το ρεκόρ αυτό του Drazen παραμένει απλησίαστο από τότε.
Μπασκετικά γεγονότα του παρελθόντος που έμειναν στην ιστορία για διαφορετικούς λόγους. Κάποια γνωστά, κάποια άγνωστα, κάποια παλιά, κάποια πιο πρόσφατα, με το καθένα να κρύβει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Σίγουρα όμως ξεδιπλώνουν το μεγαλείο αυτού του αθλήματος…