Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας γυρίζουν το χρόνο πίσω και θυμούνται τον ιστορικό αγώνα του Ολυμπιακό απέναντι στο Μάικλ Τζόρνταν και τους Σικάγο Μπουλς.

Πάντα μου άρεσαν τέτοιοι αγώνες. Αγώνες έστω φιλικοί, οπού ευρωπαϊκές ομάδες συναντούσαν ομάδες NBA. Προσωπικότητες του ευρωπαϊκού μπάσκετ που συναντούσαν ”θρύλους” του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο. Το σημερινό μου άρθρο λοιπόν γυρίζει 22 χρόνια πίσω για να θυμηθεί τον αγώνα του πρωταθλητή τότε Ευρώπης Ολυμπιακού με τους σπουδαίους Σικάγο Μπουλς του κορυφαίου Μάικλ Τζόρνταν.

Το καλοκαίρι του 1997 βρήκε τον Ολυμπιακό πρωταθλητή Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία του, νικώντας στον τελικό του Final Four της Ρώμης την Μπαρτσελόνα. Στην αντίπερα όχθη, οι Μπουλς μετρούν εκείνη τη χρονιά το πέμπτο πρωτάθλημα NBA στην ιστορία τους, κατακτώντας το για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κόντρα στους Γιούτα Τζαζ.

18 Οκτωβρίου 1997 λοιπόν. Στον τελικό του τουρνουά McDonald’s Championship ο οποίος διεξήχθη στο Παρίσι (Παλέ Ντε Περσί), ο Ολυμπιακός συνάντησε τους Σικάγο Μπουλς, σε έναν κατά κάποιο τρόπο ανεπίσημο τελικό για το “διηπειρωτικό” τρόπαιο. Στους ημιτελικούς κιόλας, ο Ολυμπιακός νωρίτερα είχε νικήσει την Ατένας (από την Αργεντινή) με 89-86, ενώ οι Μπουλς είχαν επικρατήσει της Ρασίνγκ (Γαλλία) με 89-82. Ήταν η πρώτη φορά που ελληνική ομάδα συναντούσε ομάδα του NBA και μάλιστα ομάδα που την αποτελούσαν ο θρυλικός Μάικλ Τζόρνταν έχοντας δίπλα του τους Ρον Χάρπερ, Στιβ Κερ και Τόνι Κούκοτς. Δυστυχώς, από την αναμέτρηση του Παρισιού απουσίασε τόσο ο επίσης σπουδαίος Σκότι Πίπεν, ο μεγάλος συνοδοιπόρος του “Air” στα “χρυσά” χρόνια του στους “ταύρους”, καθώς ο Αμερικανός φόργουορντ (μέλος και εκείνος της θρυλικής Dream Team του 1992) αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού, όπως και ο ιδιόρρυθμος, αλλά και μετρ των ριμπάουντ, Ντένις Ρόντμαν. Όλοι, όμως, ζούσαν και ανέπνεαν κυρίως για να δουν τoν ξεχωριστό κύριο με την φανέλα με το νούμερο “23”.

Ο Ολυμπιακός, βέβαια, εκείνη την περίοδο, όντας έτοιμος για την αγωνιστική σεζόν 1997-98, παρουσιαζόταν ελαφρώς διαφορετικός σε σύγκριση με την ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα Ευρώπης στο Final Four της Ρώμης. Συνέχιζε υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Ίβκοβιτς, αλλά είχαν αποχωρήσει από την ομάδα τόσο ο μέχρι τότε αρχηγός του, Γιώργος Σιγάλας (Ολίμπια Μιλάνο), όσο και ο ηγέτης του, Ντέιβιντ Ρίβερς, ο οποίος μετακόμισε επίσης στην Ιταλία για την Μπολόνια, αλλά και ο σέντερ Κρίστιαν Βελπ. Αντικαταστάτες τους ήταν ο Λιθουανός Αρτούρας Καρνισόβας (ο οποίος ταλαιπωρήθηκε με τραυματισμούς), ο Αμερικανός Μάικλ Χόκινς και ο Τζόνι Ρότζερς, με τους Πειραιώτες να συνεχίζουν να στηρίζονται στους Παναγιώτη Φασούλα (απουσίασε από το ματς με τους Μπουλς), Μίλαν Τόμιτς, Ντράγκαν Τάρλατς, Ευθύμη Μπακατσιά και Φράνκο Νάκιτς, ενώ στο ρόστερ είχε προστεθεί και ο Ντούσαν Βούκσεβιτς. Στην λίστα και οι τότε πιτσιρικάδες Δημήτρης Καραπλής, Νίκος Μίχαλος, Ανατόλι Ζουρπένκο και Νίκος Πέττας, όλοι έτοιμοι για μία τεράστια αθλητική εμπειρία ζωής.

Το τελικό σκορ δεν θα είχε ιδιαίτερη σημασία. Η ομάδα του Ίβκοβιτς μπήκε στον αγώνα με την νοοτροπία να ευχαριστηθεί την αναμέτρηση αλλά και να σταθεί παράλληλα ανταγωνιστικός απέναντι στους Μπουλς. Το παιχνίδι έγινε σε τέσσερα δεκάλεπτα έχοντας όμως κανονισμούς τόσο από την Ευρώπη όσο και το NBA. Οι διαιτητές μάλιστα επέτρεψαν και την άμυνα ζώνης η οποία μέχρι τότε απαγορευόταν στο NBA. Ωστόσο, ο Ντούντα ως ένδειξη fair play δεν την χρησιμοποίησε καθόλου. Οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν να φανούν ανταγωνιστικοί για ένα ημίχρονο χάνοντας μόνο για 11 πόντους (54-43). Το παιχνίδι έληξε 104-78,  με τους “ταύρους” από ένα σημείο και μετά (στο δεύτερο ημίχρονο) να… πατούν γκάζι στον τελικό, θέλοντας να δείξουν την διαφορά δυναμικής τους, κατακτώντας και το τρόπαιο της διοργάνωσης, έχοντας φυσικά για πρωταγωνιστή και MVP τον Μάικλ Τζόρνταν. Ο “Air” τέλειωσε την αναμέτρηση έχοντας 27 πόντους. 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 κλεψίματα (είχε 20 πόντους, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 κλεψίματα στο ημίχρονο), πιάνοντας υψηλή απόδοση στο παρκέ (ήταν μαχητικός και καθόλου αδιάφορος, δείχνοντας σεβασμό απέναντι στο κοινό και στην διοργάνωση), ενώ από την ελληνική ομάδα ξεχώρισε ο Αρτούρας Καρνισόβας με 19, με τους Φράνκο Νάκιτς (16 πόντοι) και Ντράγκαν Τάρλατς (14 πόντοι) να ακολουθούν.

Η παρουσία του Ολυμπιακού απέναντι στους Μπουλς ήταν τίμια και ανταγωνιστική, με τους “ερυθρόλευκους” να απολαμβάνουν την στιγμή, το γεγονός και το μπάσκετ. Οι “ταύροι” στον τελικό πήραν το τρόπαιο, ο Mr. “23” το βραβείο του MVP, ο κόσμος χειροκρότησε τους πρωταγωνιστές, βγήκαν εκατοντάδες φωτογραφίες με τους παίκτες των δύο ομάδων να κάνουν και πλάκες μεταξύ τους, με τους Πειραιώτες να έχουν να μνημονεύουν με περηφάνια εκείνη την ιστορική στιγμή.

Οι πόντοι των δύο ομάδων

Σικάγο Μπουλς (Φιλ Τζάκσον): Τζόρνταν 27, Μπράουν 12, Κερ 10, Λόνγκλεϊ 9, Γουένιγκτον 8, Κούκοτς 5, Γκόρενς 7, Κάφεϊ 6, Χάρπερ 6, Μπούσλερ 6, Μπαρέλ 4, Κλάιν 2, Μπουθ 2, Καλάμπρια, ΛαΡού.

Ολυμπιακός (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Καρνισόβας 19, Νάκιτς 16, Τάρλατς 14, Χόκινς 12, Καραπλής 6, Ρότζερς 4, Τόμιτς 3 , Ζεβρονσένκο 2, Μίχαλος 2, Βούκσεβιτς, Μπακατσιάς, Ζουρμπένκο, Πέττας.