Από μικρός φορτώθηκε μία βαριά σύγκριση. Όλοι περιμένουν πολλά από αυτόν και το Debut.gr αναλύει την περίπτωση του Χάρι Ουίλσον.

Τον έχουν αποκαλέσει νέο «Μπέιλ», wonderkid της Ουαλίας και πλέον ο Χάρι Γουίλσον δείχνει έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία από τα «μαλλιά» και να βάλει το όνομα του δίπλα σε αυτό του συμπατριώτη του.

Από παιδί στη Λίβερπουλ

Ο Γουίλσον γεννήθηκε στις 22 Μαρτίου 1997 στο Ρέξχαμ, τη μεγαλύτερη πόλη της Ουαλίας στο βόρειο κομμάτι της. Απέχοντας μόλις μια ώρα και δέκα λεπτά από το Λίβερπουλ η επιλογή της επόμενης ομάδας του δεν ήταν δύσκολη, με τον ίδιο να εντάσσεται στις ακαδημίες των «κόκκινων» στην τρυφερή ηλικία των οκτώ ετών. Ο μικρός ξεχώριζε από τα υπόλοιπα παιδιά της ακαδημίας. Ήταν τρομακτικά γρήγορος για την ηλικία, ενώ και από πλευράς τεχνικής κατάρτισης δεν πήγαινε πίσω. Ο Γουίλσον ανέβαινε σταδιακά τις ηλικιακές κατηγορίες και στα 15 βρέθηκε να παίζει τόσο στην U16 όσο και στην U18, εξαιτίας του τρομερού του ταλέντου, το οποίο του άνοιξε τις πύλες της εθνικής Ουαλίας.

Το δίλημμα των εθνικών ομάδων

Αγγλία και Ουαλία έριζαν για το νεαρό παίκτη. Βλέπετε ο Γουίλσον επειδή βρέθηκε από πολύ μικρός στη Λίβερπουλ είχε το δικαίωμα να αγωνιστεί με τα «Τρία Λιοντάρια» αν το επιθυμούσε, παρόλο που είχε γεννηθεί στην Ουαλία. Βέβαια ο ίδιος είχε κάνει την επιλογή του από καιρό.

«Δεν αμφέβαλα ποτέ με ποια Εθνική ήθελα να αγωνιστώ. Γεννήθηκα στην Ουαλία και μεγάλωσα εκεί. Η Αγγλία με ήθελε αλλά είμαι ευγνώμων που παίζω για την Ουαλία», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά το ντεμπούτο του με τους «δράκους» στις 13 Οκτωβρίου 2013 κόντρα στο Βέλγιο.

Όντας μόλις 16 ετών και 207 ημερών ο Γουίλσον έγινε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής που χρίζεται διεθνής με την Ουαλία, σπάζοντας το ρεκόρ του Γκάρεθ Μπέιλ (16 ετών και 315 ημερών) και κάνοντας τον παππού του πλουσιότερο κατά 120.000 ευρώ! Βλέπετε, ο Πίτερ Έντουαρντς, 14 χρόνια πριν, είχε στοιχηματίσει 50 ευρώ ότι ο 18 μηνών τότε εγγονός του θα εκπροσωπούσε την εθνική ομάδα της πατρίδας του!

Η ώρα του πρώτου δανεισμού

Το καλοκαίρι του 2014 ο Γουίλσον υπογράφει το πρώτο επαγγελματικό του συμβόλαιο με τη Λίβερπουλ και συμβάλλει τα μέγιστα στην πορεία της ομάδας U19 μέχρι τη φάση των 16 στο UEFA Youth League, πετυχαίνοντας μάλιστα και το νικητήριο γκολ στην αναμέτρηση κόντρα στη Ρεάλ για τους ομίλους. Τον Ιούλιο του 2015 ο τότε προπονητής των «κόκκινων» Μπρένταν Ρότζερς τον επιλέγει στο ρόστερ 30 παικτών για το tour της ομάδας σε Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Αυστραλία, με τον μικρό να εντυπωσιάζει σε μερικά παιχνίδια, αλλά να δείχνει πως ακόμα δεν είναι έτοιμος για την πρώτη ομάδα.

Έτσι, η Λίβερπουλ αποφασίζει να τον δώσει δανεικό μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 στην Κρου Αλεξάντρα, που τότε αγωνιζόταν στην τρίτη εθνική κατηγορία, με σκοπό να πάρει παιχνίδια στα πόδια του και να «ψηθεί» σε επίπεδο αντρών. Ο 18χρονος Γουίλσον, όμως, δεν μπορεί να βρει τα πατήματα του σε μια παραπαίουσα ομάδα και περιορίζεται στις μόλις 7 συμμετοχές, προτού η Λίβερπουλ τον ανακαλέσει τον Δεκέμβριο. Ο νεαρός Ουαλός βρέθηκε ξανά στην U21 των «κόκκινων» και πρόλαβε να πετύχει 4 γκολ σε 11 παιχνίδια μέχρι το τέλος της σεζόν.

Ηγέτης στην U23 και ντεμπούτο με τους «μεγάλους»

Η Λίβερπουλ ήθελε να «δέσει» τον Γουίλσον και τον Ιούλιο του 2016 ανανέωσε το συμβόλαιο του μέχρι το 2021, ενώ ταυτόχρονα τον έχρισε αρχηγό στη νεοσύστατη U23 του συλλόγου, που θα αγωνιζόταν στην Premier League 2.

Αυτή ακριβώς η εμπιστοσύνη της ομάδας είναι ό,τι χρειαζόταν ο Ουαλός εξτρέμ για να αναδείξει το ταλέντο του. Ο Γουίλσον έκανε «μαγικά» μέσα στον αγωνιστικό χώρο και μέτρησε 12 γκολ και 7 ασίστ σε 18 συμμετοχές στην Premier League 2, ενώ στις 18 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Λίβερπουλ, κόντρα στην Πλίμουθ για το Κύπελλο Αγγλίας.

Πλέον, ακούγονταν όλο και περισσότερες «μουρμούρες» για περαιτέρω χρησιμοποίηση του στην πρώτη ομάδα, ωστόσο ο Γιούργκεν Κλοπ αποφάσισε να τον αφήσει στην U23 μέχρι το καλοκαίρι και να τον κρίνει στην προετοιμασία.

Έγινε «τίγρης» και ξεδίπλωσε το ταλέντο του

Ο Γουίλσον στέκεται άτυχος στην προετοιμασία, καθώς ένας τραυματισμός τον αφήνει αρκετά πίσω από πλευράς φυσικής κατάστασης και δεν βρίσκει το χρόνο που θα ήθελε για να πείσει τον Γιούργκεν Κλοπ να τον κρατήσει στην πρώτη ομάδα. Οι εμφανίσεις του στην U23, ωστόσο συνεχίζουν να είναι απίθανες. Ο Ουαλός φτάνει τα 10 γκολ και τις 3 ασίστ σε 12 συμμετοχές και η Λίβερπουλ αποφασίζει να τον δώσει δανεικό σε κάποια πρώτη ομάδα, βλέποντας πως η Premier League 2 δεν τον «χωρούσε» πια.

Η Χαλ είναι αυτή που θα τον αποκτήσει στα τέλη του Ιανουαρίου και θα χτυπήσει διάνα. Ο Γουίλσον κάνει απίθανα πράγματα στον αγωνιστικό χώρο, μετρώντας 7 γκολ και 4 ασίστ σε 13 παιχνίδια στην Championship, όντας ένας από τους βασικούς λόγους που οι «τίγρεις» πέτυχαν την παραμονή τους, με τον ίδιο να αναδεικνύεται και παίκτης του Απριλίου στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, καθώς και κορυφαίος παίκτης των ακαδημιών της Λίβερπουλ για τη σεζόν 2017-18. Ταυτόχρονα, τον Μάρτιο του 2018 ο Ράιαν Γκιγκς τον κάλεσε ξανά στην εθνική Ουαλίας για το China Cup, με τον Γουίλσον μάλιστα να σκοράρει το πρώτο του γκολ με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του κόντρα στους οικοδεσπότες Κινέζους.

Η «μαθητεία» δίπλα στον Λάμπαρντ

Η Λίβερπουλ παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις εμφανίσεις του Γουίλσον και παίρνει την απόφαση να τον ανανεώσει μέχρι το 2023, με τον ίδιο να τονίζει ότι ο Γιούργκεν Κλοπ και ο τρόπος που αναδεικνύει τους νέους παίκτες αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα στη συμφωνία.

Με την πολυφωνία που υπάρχει στην επίθεση των «κόκκινων» οι ευκαιρίες του νεαρού Ουαλού θα ήταν ελάχιστες και έτσι αποφασίστηκε από τον Γερμανό τεχνικό να δοθεί δανεικός μέχρι το τέλος της σεζόν. Η Σέλτικ και η Ρέιντζερς του Στίβεν Τζέραρντ «πάλεψαν» αρχικά για την παίκτη, ωστόσο η Λίβερπουλ ήθελε να τον κρατήσει πιο κοντά της και επέλεξε την Ντέρμπι Κάουντι του Φρανκ Λάμπαρντ ως την καλύτερη επιλογή. Οι «κόκκινοι» θεώρησαν πως ο παλαίμαχος παίκτης της Τσέλσι θα μπορούσε να βοηθήσει τον Γουίλσον να εξελίξει το παιχνίδι του ακόμα περισσότερο και να αγωνιστεί σε περισσότερες από μια θέσεις της επίθεσης.

Ο 21χρονος εξτρέμ δεν ξεκίνησε πολύ καλά τη σεζόν, καθώς ένας μυϊκός τραυματισμός θα τον αφήσει εκτός από τον Αύγουστο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Στις 22 Σεπτεμβρίου ο Γουίλσον επιστρέφει στο βασικό σχήμα των «κριαριών» και πετυχαίνει το πρώτο του γκολ με τη φανέλα τους κόντρα στην Μπρέντφορντ. Τα καλύτερα, όμως, δεν είχαν έρθει ακόμη.

Η φαουλάρα κόντρα στη Γιουνάιτεντ και το déjà vu με την Ουαλία

Τρεις μέρες μετά το πρώτο του γκολ η Ντέρμπι αντιμετώπιζε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ» για τον τρίτο γύρο του Carabao Cup, με τον Γουίλσον να ξεκινάει εκ νέου στο βασικό σχήμα.

Τα «κριάρια» μένουν πίσω στο σκορ από νωρίς, αλλά ο Ουαλός έχει άλλη άποψη για την έκβαση του παιχνιδιού. Με απίθανη εκτέλεση φάουλ από τα 30 μέτρα ισοφαρίζει και δείχνει στους οπαδούς της Γιουνάιτεντ τα πέντε δάκτυλα του. Αυτή την κίνηση είχαν κάνει τόσο ο Φερνάντο Τόρες το 2009 όσο και ο Στίβεν Τζέραρντ το 2014 και συμβολίζει τα πέντε Champions League/Κύπελλα Πρωταθλητριών που έχει κατακτήσει η Λίβερπουλ, έναντι των τριών των που έχουν οι «κόκκινοι διάβολοι». Παράλληλα, μόλις λίγα λεπτά αργότερα ο ο Γουίλσον κερδίζει την αποβολή του τερματοφύλακα της Γιουνάιτεντ, Σέρχιο Ρομέρο, ενώ σκοράρει και στην διαδικασία των πέναλτι οδηγώντας την Ντέρμπι στον επόμενο γύρο!

Οι εμφανίσεις του Γουίλσον παραμένουν σταθερά καλές και «αναγκάζουν» τον Ράιαν Γκιγκς να τον καλέσει για τα παιχνίδια της Ουαλίας στο Nations League, με τον 21χρονο εξτρέμ να τον δικαιώνει απόλυτα για την επιλογή του. Με τα δύο αστέρια των «λιονταριών» (Γκάρεθ Μπέιλ και Άαρον Ράμσεϊ) εκτός, ο νεαρός παίκτης ήταν αυτός που πήρε την Ουαλία στις πλάτες του.

Με νέα τρομερή εκτέλεση φάουλ, παρόμοια με αυτή κόντρα στη Γιουνάιτεντ, οδήγησε την Ουαλία στη νίκη με 1-0 κόντρα στην Ιρλανδία και της έδωσε ελπίδες για την άνοδο στην επόμενη κατηγορία του Nations League, αλλά και την πρόκριση στο Euro 2020. Μάλιστα ο Μπείλ υποκλίθηκε στον νεαρό άσο μέσα από το λογαριασμό του στο twitter

O Γουίλσον μετά το παιχνίδι έκανε και την απαραίτητη πλάκα στον Ράιαν Γκιγκς. Βλέπετε ο παλαίμαχος θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε πει αστειευόμενος ότι σκεφτόταν να βάλει πρόστιμο στον νεαρό εξτρέμ για το γκολ του κόντρα στους «κόκκινους διαβόλους», με τον Γουίλσον να ελπίζει πως το γκολ με την Ιρλανδία θα τον κάνει να το ξεχάσει.

Όλο το μέλλον είναι στα πόδια του

Παρά τις εξαιρετικές του εμφανίσεις ο νεαρός εξτρέμ παραμένει προσγειωμένος και συνεχίζει να δουλεύει σκληρά, έχοντας έναν και μοναδικό στόχο. Να πείσει, μετά τον ομοσπονδιακό τεχνικό του Ράιαν Γκιγκς, και τον Γιούργκεν Κλοπ ότι αξίζει μια θέση στα πλάνα του.

«Είμαι στην Λίβερπουλ από τα 8 μου και το όνειρό μου είναι να παίξω στην πρώτη ομάδα. Ελπίζω να τα καταφέρω κάποια στιγμή στο μέλλον», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά το καλοκαίρι και μένει να δούμε αν θα μπορέσει να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό και να πραγματοποιήσει το παιδικό του όνειρο.