Παναγιώτης Φασούλας: Η «Αράχνη» Του Ελληνικού Μπάσκετ
Στο μικροσκόπιο του debut.gr μπαίνει η «Αράχνη» του Ελληνικού μπάσκετ ή αλλιώς ο Παναγιώτης Φασούλας.
Αναμφίβολα πρόκειται για ένα παίκτη που έχει βάλει το δικό του «λιθαράκι» στο οικοδόμημα που λέγεται Ελληνικό μπάσκετ. Το όνομα του μνημονεύεται συνεχώς αν αναλογιστούμε πως αν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε κάποιον ψηλό, τότε τον αποκαλούμε «Φασούλα». Όπως καταλάβατε το debut.gr μνημονεύει την καριέρα του, Hall Of Famer, που ακούει στο όνομα Παναγιώτης Φασούλας.
Δεμένος Με Τον ΠΑΟΚ
Γεννήθηκε στις 12 Μαΐου του 1963 στη Θεσσαλονίκη και από μικρή ηλικία φαινόταν πως το σήμα κατατεθέν του θα είναι το ύψος του. Ξεκίνησε να ασχολείται με το μπάσκετ σε ηλικία 16 ετών. Άρχισε να αγωνίζεται στον ΠΑΟΚ από το 1981 και για δώδεκα συνεχόμενα χρόνια παρέμεινε στο δικέφαλο του Βορρά. Μέσα σε αυτά τα χρόνια έλλειψε από τον ΠΑΟΚ μόλις δύο φορές. Την πρώτη το 1982 όταν αποφάσισε να σπουδάσει και να παίξει μπάσκετ στην Αμερική και τη δεύτερη το 1986 όταν έγινε draft από τους Portland Trail Blazers.
Ο ίδιος βελτιωνόταν μέρα με τη μέρα αλλά οι επιτυχίες δεν έρχονταν. Εξάλλου για να σπάσει κάποιος την αυτοκρατορία του Άρη έπρεπε να ήταν 100% έτοιμος. Είχε προηγηθεί ένα κύπελλο Ελλάδος το 1984 αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν αρκετό. Έτσι η αρχή των επιτυχιών έγινε το 1991 όταν ο ΠΑΟΚ, με τον Φασούλα στη σύνθεση του, κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων και το 1992 στέφθηκαν πρωταθλητές Ελλάδος μετά από 33 ολόκληρα χρόνια.
Φυσικά όλα αυτά τα χρόνια στον ΠΑΟΚ δεν κινήθηκαν όλα με την απαιτούμενη ομαλότητα. Αρχικά, οι διαφωνίες του με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς (που στην πορεία θα συναντούσε στον Ολυμπιακό) ήταν πάρα πολλές. Αυτός είναι και ένας από τους ΠΟΛΛΟΥΣ λόγους που τον οδήγησαν να φύγει από τους Θεσσαλονικείς. Εξάλλου τότε ήταν πάρα πολύ δύσκολο αθλητής να «σπάσει» το συμβόλαιό του και να αποχωρήσει. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παικτών που έμειναν για μία «ολόκληρη ζωή» σε μία ομάδα. Αυτό δεν γινόταν πάντα λόγω της αγάπης τους για την φανέλα αλλά και για πολλούς άλλους λόγους στους οποίους οι αθλητές δεν μπορούσαν να αντιδράσουν.
Σίγουρα μία από τις στιγμές που θα ήθελε και ο ίδιος ο Φασούλας να ξεχάσει ήταν η λάθος πάσα στο τελικό του Ευρωπαϊκού κυπέλλου. Αφού η «Αράχνη» πήρε το ριμπάουντ, με το σκορ ισόπαλο, έκανε μία τραγική πάσα η οποία κατέληξε σε κλέψιμο από παίκτη της Ρεάλ και καλάθι που εν τέλει της έδωσε και το τρόπαιο.
Κεφάλαιο Ολυμπιακός
Το βαρύ κλίμα που επικρατούσε στον ΠΑΟΚ καθώς και η μεγάλη οικονομική πρόταση που του έκανε ο Ολυμπιακός, έφερε τον Φασούλα εκτός δικεφάλου του Βορρά. Στην νέα του ομάδα με προπονητή τον Γιάννη Ιωαννίδη θα συναντήσει σπουδαίους συμπαίκτες οι οποίοι επανάφεραν τον Ολυμπιακό στο δρόμο των επιτυχιών.
Στα έξι χρόνια παρουσίας του στον Πειραιά, ο Φασούλας κατάφερε να μετρήσει τέσσερα πρωταθλήματα, δύο κύπελλα και ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης (νυν Euroleague). Ο ίδιος βελτιωνόταν μέρα με τη μέρα και φυσικά σε αυτό συνέβαλε τόσο ο Γιάννης Ιωαννίδης όσο και οι συμπαίκτες του.
Το 1997 στον Ολυμπιακό έμελλε να συναντήσει ξανά τον Ντούσαν Ίβκοβιτς. Η δεύτερη αυτή τη συνεργασία ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς καθώς τη πρώτη χρονιά ο Ολυμπιακός έκανε το triple crown κατακτώντας όλους τους τίτλους στους οποίους συμμετείχε. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη. Οι κόντρες με τον προπονητή του ξεκίνησαν και πάλι ενώ ο χρόνος της «Αράχνης» τα δύο επόμενα χρόνια μειωνόταν όλο και περισσότερο. Έτσι το 1999 έβαλε τέλος στη σπουδαία καριέρα του που σίγουρα φανταζόταν πως θα έκλεινε με καλύτερο τρόπο. Ο ίδιος όμως αυτό που κράτησε είναι πως πρέπει να επιμένει μέχρι το τέλος και να μην τα παρατά ποτέ.
Εθνική Ομάδα και Hall Of Fame
Ο Παναγιώτης Φασούλας αποτέλεσε σημαντικό στέλεχος της Εθνικής ομάδας και όλα αυτά τα χρόνια ήταν πάντα εκεί στο κάλεσμα της. Κατέγραψε συνολικά 244 συμμετοχές και πέτυχε 2.384 πόντους (9,77 κατά μέσο όρο). Σημαντικότερες διακρίσεις το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 1987 (μέλος της καλύτερης πεντάδας) και το αργυρό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 1989. Επίσης έχει ανακηρυχθεί τρεις φορές All Star FIBA ενώ κατέχει και ένα Ευρωπαϊκό αστέρι της ίδιας διοργάνωσης.
Στις 27 Αυγούστου του 2016 έζησε την μεγαλύτερη στιγμή που μπορεί να ζήσει ένας αθλητής. Καλοί οι τίτλοι και η αναγνώριση αλλά το να μπαίνεις στο Hall of Fame δεν συγκρίνεται με καμία άλλη διάκριση. Ο αναμφισβήτητα κορυφαίος Έλληνας σέντερ πέρασε στην ιστορία ως ο δεύτερος παίκτης που εισήχθη στο Hall Of Fame μετά τον Νίκο Γκάλη. Μάλιστα όταν ο ίδιος ανέβηκε στην εξέδρα η χαρά του και η συγκίνηση του δεν μπορούσαν να κρυφτούν. Γιατί τέτοιες στιγμές είναι που αξίζουν σε τέτοιους αθλητές. Και ο Παναγιώτης Φασούλας είναι τέτοιος αθλητής.