Έχοντας φτάσει αισίως στα μέσα-τέλη Ιουλίου και βρισκόμενοι προ των πυλών για την (επαν)έναρξη της Premier League, το Debut.gr «επιχειρεί» να «ενώσει» τα κομμάτια του puzzle σε ό,τι αφορά το roster της Liverpool και να «κάνει» έναν πρώτο πρόχειρο σχολιασμό για τις καλοκαιρινές μεταγραφές και τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά.

Δίχως αμφιβολία και όπως ήταν αναμενόμενο, η προσοχή των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων μονοπωλήθηκε, το φετινό καλοκαίρι, από το Mundial της Ρωσίας. Παρ΄όλ΄αυτά, όπως συμβαίνει σε κάθε καλοκαιρινή περίοδο, το ενδιαφέρον των φιλάθλων εστιάζεται στο μεταγραφικό «πάρε-δώσε» των ομάδων. Έτσι, οι περισσότερες ομάδες έχουν ήδη προχωρήσει στις πρώτες τους κινήσεις, για να ενδυναμώσουν τα rosters τους ενόψει της επερχόμενης σεζόν, μεταξύ των οποίων και η Liverpool. Οι Reds, ύστερα από μία ιδιαίτερα πετυχημένη σεζόν, έχουν καλύψει, για την ώρα, ορισμένα «κενά», ωστόσο πρέπει να καλύψουν κάποια ακόμη, για να ολοκληρώσουν τα κομμάτια του puzzle και, επομένως, να δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό σύνολο ενόψει της σεζόν 2018-2019.

ΕΝΑΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΣΙΝΗΣ ΣΕΖΟΝ

Πηγή εικόνας: https://the18.com/soccer-news/liverpool-vs-as-roma-champions-league-final

Μολονότι η σεζόν 2017-2018 αποτελεί, εδώ και αρκετό καιρό, «παρελθόν», χρήσιμο είναι να κάνουμε ένα σύντομο απολογισμό της περσινής πορείας της Liverpool. Πιο αναλυτικά, η ομάδα του Merseyside πραγματοποίησε μία, ομολογουμένως, πολύ επιτυχημένη χρόνια, καθώς πλασαρίστηκε στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα (αν ήταν, μάλιστα, πιο προσεκτική στο φινάλε, θα τερμάτιζε τρίτη) και, επιπλέον, ήταν φιναλίστ στον τελικό του Champions League απέναντι στη Real Madrid. Καθ΄όλη τη διάρκεια της σεζόν, η Liverpool, με κορυφαίο τον Mohamed Salah, έπαιξε όμορφο, γρήγορο και κυριαρχικό (εν ολίγοις “κλοπικό”) ποδόσφαιρο με ωραίους αυτοματισμούς, πίεση ψηλά και πολλά goals. Επίσης, επέδειξε παραπάνω σταθερότητα συγκριτικά με παλαιότερες σεζόν. Χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν κακές εμφανίσεις, «τζάμπα» απώλειες βαθμών και σκαμπανεβάσματα (εξάλλου, είναι στο …DNA της ομάδας αυτής οι «αυτοκτονικές» τάσεις), οι Reds παρουσιάστηκαν πιο σταθεροί στην άμυνα, ειδικά μετά την έλευση του van Dijk, η παρουσία του οποίου αποδείχθηκε καταλυτική. Παράλληλα, εκτός από τον Salah, ο οποίος εύλογα συγκέντρωσε πάνω του τα «φώτα» της δημοσιότητας, υπήρξαν κι άλλοι παίκτες που ξεχώρισαν, όπως:

  • ο Robertson που πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις στο αριστερό άκρο της άμυνας,
  • ο Alexander Arnold, ο οποίος …μεγάλωσε «απότομα» και, χάρη στην αξιοπρόσεκτη συνέπειά του, έκανε τους οπαδούς να «ξεχάσουν» τον (εξίσου αξιόλογο) Clyne,
  • o OxladeChamberlain, o οποίος, μέχρι να τραυματιστεί, αποτέλεσε κομβικό παίκτη-«πολυεργαλείο» στο κέντρο της ομάδας
  • και, φυσικά, η δυάδα ManeFirmino, για την οποία τα λόγια περιττεύουν.

Από την άλλη πλευρά, τα προβλήματα δεν έλειπαν. Οι τραυματισμοί ήταν συχνοί, λόγω των συνεχών και απαιτητικών αγώνων, όμως, ταυτόχρονα, δεν υπήρχε το απαιτούμενο «βάθος» στο roster που θα έδινε τις «ανάσες» και τις λύσεις, όταν η ομάδα «σκάλωνε». Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στο τέλος της σεζόν, όταν η ομάδα του Klopp έμεινε στο κέντρο μόνο με τους Henderson-Milner-Wijnaldum! Ακόμη, όταν κουραζόταν κάποιος από την τριπλέτα Mane-Salah-Firmino, δεν υπήρχαν επάξιοι αντικαταστάτες: οι «γυάλινοι» Lallana και Sturridge ήταν ουσιαστικά off ολόκληρη τη σεζόν, o άπειρος Solanke έδειξε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη και ο Ings δεν φάνηκε, στις λιγοστές ευκαιρίες που πήρε, ότι μπορεί να αποτελέσει μία αξιόπιστη λύση.

ΟΙ «ΝΕΟΙ» ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ «ΠΑΛΙΟΥΣ» ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ

Πηγή εικόνας: https://www.youtube.com/watch?v=EilBuzMxl60

Όπως προαναφέρθηκε, ένα από τα μεγαλύτερα και ευκρινέστερα μειονεκτήματα της Liverpool της σεζόν 2017-2018 ήταν η έλλειψη πάγκου. Αυτό έγινε φανερό τόσο στο προπονητικό επιτελείο των «Κόκκινων» όσο και στη διοίκηση της ομάδας, με αποτέλεσμα να γίνουν οι πρώτες αναγκαίες προσθήκες.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν οι συγκεκριμένες γραμμές, η ομάδα του Merseyside είχε πραγματοποιήσει τρεις σημαντικές μεταγραφές, προκειμένου να ενισχύσει το υπάρχον roster: το νεαρό μέσο Naby Keita (η μεταγραφή του οποίου είχε οριστικοποιηθεί από το περσινό καλοκαίρι), το Βραζιλιάνο μεσοαμυντικό Fabinho και, εσχάτως, τον Ελβετό εξτρέμ Xherdan Shaqiri. Σίγουρα, πρόκειται για τρεις πολύ αναγκαίες και δυνητικά ωφέλιμες κινήσεις, η καθεμία για τους λόγους της:

  • o Keita, όντας ένας εξαιρετικός box to box μέσος με έφεση στο σκοράρισμα, θα δώσει νέα «πνοή» στο κέντρο της ομάδας, βοηθώντας τόσο στο ανασταλτικό κομμάτι όσο, κυρίως, και στο δημιουργικό. Είναι προφανές ότι οι φίλοι της ομάδας και ο ίδιος ο Klopp περιμένουν πολλά από τον πρώην παίκτη της Λειψίας.
  • o Fabinho, προερχόμενος από «γεμάτες» σεζόν με τη Monaco, φαίνεται ότι θα αντικαταστήσει το κενό που άφησε ο Emre Can στη θέση του «εξαριού» και θα δώσει πολλές λύσεις, καθότι μπορεί να αγωνιστεί σε διάφορες θέσεις. Διαθέτει πολύ καλή αντοχή, tackling και πειθαρχία, πράγματα που συχνά έλειπαν από το κέντρο των Reds.
  • o Shaqiri, αν και διαθέτει έναν lazy τρόπο παιχνιδιού και δεν έχει κατορθώσει να κάνει το «κάτι παραπάνω» στην καριέρα του, αποτελεί μία πολύ έξυπνη κίνηση τόσο από οικονομικής άποψης (η Liverpool πλήρωσε ένα πολύ μικρό ποσό στη Stoke, για να τον αγοράσει) όσο και από αγωνιστικής άποψης (ένας παίκτης 26 ετών με «προϋπηρεσία» από Ιταλία, Γερμανία και Αγγλία και προοριζόμενος για αναπληρωματικός συνιστά πολυτέλεια). Χάρη στην πολύ καλή τεχνική του κατάρτιση και το εξαιρετικό αριστερό του πόδι, αναμένεται να δώσει πολύτιμες “ανάσες” σε Mane και Salah και (γιατί όχι;) να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο υπό την καθοδήγηση του Klopp.

Πηγή εικόνας: https://www.liverpoolfc.com/news/first-team/307047-shaqiri-liverpool-fc-signing-jurgen-klopp

Οι παραπάνω «νέοι» παίκτες, λοιπόν, έρχονται να δέσουν αρμονικά με τους «παλιούς» του roster: οι Keita και Fabinho έρχονται να πλαισιώσουν τους Henderson, Milner, Chamberlain, Lallana και Wijnaldum, ενώ ο Shaqiri την τριπλέτα Salah-Firmino-Mane. Αν μη τι άλλο, αναμένουμε με ενδιαφέρον το πώς θα «δέσουν» μεταξύ τους «καινούριοι» και «παλιοί» και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΚΟΜΗ Η LIVERPOOL;

Παρ΄όλ΄αυτά, η Liverpool δεν έχει καλύψει όλα της τα κενά, τη στιγμή, μάλιστα, που οι μεταγραφές στην Αγγλία ολοκληρώνονται, από φέτος, πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος. Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω πολλές ελπίδες να συμβούν τα παρακάτω, αλλά φρονώ ότι η ομάδα έχει ανάγκη από τέσσερις ακόμη μεταγραφές: έναν τερματοφύλακα, ένα αναπληρωματικό αριστερό back, έναν δημιουργικό μέσο και έναν επιθετικό:

  • στα goalpost, τα πράγματα είναι λίγο πολύ ξεκάθαρα: όσο και αν ο Klopp θέλει να στηρίξει το συμπατριώτη του Karius, o Γερμανός τερματοφύλακας έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να σταθεί ως βασικός και, σε καμία περίπτωση, δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Η απόκτηση ενός αξιόπιστου goalkeeper (βλ. Alisson) είναι επιτακτική, όμως, με τα «κολλήματα» του Klopp, ποτέ δεν ξέρεις.
  • στη θέση του αριστερού back, δεν τίθεται θέμα: ο Robertson έχει κερδίσει επάξια τη θέση του βασικού και λογικά δεν θα τη χάσει. Ωστόσο, είμαι της άποψης ότι πρέπει να αναζητηθεί ένας ακόμη αριστερός back (αντί του μόνιμα ανεπαρκούς Moreno), ο οποίος θα ξεκουράζει το νεαρό Σκωτσέζο. Όπως, δηλαδή, η Liverpool έχει καλύψει τη θέση του δεξιού back με Clyne-Arnold, έτσι χρειάζεται να διασφαλίσει και το απέναντι άκρο της άμυνας.
  • έπειτα, η Liverpool ίσως έχει ανάγκη από έναν ακόμη δημιουργικό μέσο, ο οποίος θα διαθέτει, σε ένα βαθμό, τα χαρακτηριστικά του Coutinho και θα καλύψει το …κενό του Chamberlain, ο οποίος θα επανέλθει γύρω στον Οκτώβρη-Νοέμβρη.
  • τέλος, μολονότι δεν διαφαίνεται ένα τέτοιο σενάριο, η Liverpool θα έπρεπε να ψάξει για έναν undersized επιθετικό («κομμένο» και «ραμμένο» στα μέτρα του Klopp), μια και ο Firmino δεν μπορεί πάντοτε να αντεπεξέλθει ως striker και ο Sturridge δεν προσφέρει τίποτε στην ομάδα. Μία μεταγραφή τύπου Fekir (όπως ακούγεται) δεν νομίζω ότι έχει νόημα από τη στιγμή που αποκτήθηκε ένας παίκτης με πανομοιότυπα χαρακτηριστικά (Shaqiri).

ΕΝΑ ΠΡΩΤΟ (ΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΦΑΛΕΣ) ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η αλήθεια είναι πως ακόμη είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ, για να κρίνουμε τις επιλογές του Klopp σε ό,τι έχει να κάνει με τις μεταγραφές, ενώ είναι πιθανόν να υπάρξουν αποχωρήσεις. Αναμφισβήτητα, ο Γερμανός προπονητής και οι συνεργάτες του γνωρίζουν περισσότερα πράγματα για τους ποδοσφαιριστές από όλους (εμείς το «παίζουμε» απλώς “couch coaches”). Αυτό, πάντως, που διαφαίνεται είναι ότι η Liverpool της σεζόν 2018-2019 θα παρουσιαστεί σαφώς πιο ενισχυμένη και δυνατή στο κέντρο του γηπέδου και θα έχει μεγαλύτερο βάθος στον πάγκο της, στοιχεία που της “κόστισαν” πέρυσι. Αν δεν αποκτηθεί, τελικά, τερματοφύλακας, ο Klopp θα πάρει μεγάλο ρίσκο εμπιστευόμενος εκ νέου τον Karius, ενώ και η «απομόνωση» του Firmino ως μοναδικού αξιόπιστου επιθετικού δεν θα ωφελήσει ούτε τον ίδιο ούτε την ομάδα. Σε κάθε περίπτωση, τα πάντα θα αποδειχθούν «στο χορτάρι» και μόνο ο χρόνος θα «δικαιώσει» ή θα «διαψεύσει» προπονητικές επιλογές και δημοσιογραφικές/οπαδικές γνώμες.

ΠΗΓΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ: Wallpapertag.com