Πολλοί μιλάνε για μια νέα ποδοσφαιρική υπερδύναμη, άλλοι ακόμα έχουν στο στόχαστρο την Chelsea που επέτρεψε να της φύγει από τα χέρια, ενώ άλλοι μιλάνε και για “one season wonder”, κάτι δηλαδή που όσο γρήγορα και ξαφνικά ήρθε τόσο σύντομα θα φύγει. Ότι και να λέει ο καθένας οι αριθμοί ποτέ δεν είπαν ψέματα και […]

Πολλοί μιλάνε για μια νέα ποδοσφαιρική υπερδύναμη, άλλοι ακόμα έχουν στο στόχαστρο την Chelsea που επέτρεψε να της φύγει από τα χέρια, ενώ άλλοι μιλάνε και για “one season wonder”, κάτι δηλαδή που όσο γρήγορα και ξαφνικά ήρθε τόσο σύντομα θα φύγει. Ότι και να λέει ο καθένας οι αριθμοί ποτέ δεν είπαν ψέματα και έρχονται να επιβεβαιώσουν το μεγαλείο του νέου Φαραώ Mohamed Salah.

Το ξεκίνημα του Salah

O Mohamed Salah Ghaly γεννήθηκε στο Nargip της Αιγύπτου το 1992 αρχίζοντας τα ποδοσφαιρικά του βήματα σε μια τοπική ομάδα την El-Mokawloon. Έφυγε για την Ευρώπη και την ομάδα της Βασιλείας το 2012. Όσο έμεινε στην Βασιλεία αλλά και στη πρώτη του ομάδα πίσω στην Αίγυπτο, ο Salah δεν έμοιαζε σε τίποτα με αυτό που θα παρουσίαζε τα επόμενα χρόνια. Τότε όλοι μιλούσαν για απλά έναν μέτριο επιθετικό.

Tο παράδοξο της Chelsea

Η συνέχεια έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς όσο ο Salah γινόταν καλύτερος με τον καιρό, όπως ήταν φυσικό μεγαλύτερες ομάδες άρχισαν να έχουν τα “μάτια” του πάνω του. Έτσι τον Ιανουάριο του 2014 ο Salah υπογράφει με την Chelsea έναντι 11 εκατομμυρίων. Αυτό τον έκανε τον πρώτο Αιγύπτιο ποδοσφαιριστή που θα έπαιζε για την Chelsea. Η σεζόν του όμως εκείνη την περίοδο ήταν απογοητευτική για έναν και μόνο λόγο, γιατί δεν έπαιζε. Με μόλις 13 συμμετοχές σε διάρκεια σχεδόν ενάμιση έτους ο οποιοσδήποτε δεν θα τα κατάφερνε και πολύ καλά.

Έτσι όπως ήταν φυσικό ο Salah έφυγε δανεικός με το μυαλό του μόνο στο να δείξει ποιος είναι και τι μπορεί να κάνει. Πέρασε πρώτα από την Fiorentina όπου σε 16 συμμετοχές πέτυχε 6 τέρματα. Μετέπειτα πέρασε ξανά ως δανεικός για σεζόν αυτή τη φορά στην ομάδα της Roma. Εκεί σε διάρκεια δυο σεζόν περίπου μέχρι το 2016-2017 έπαιξε συνολικά σε 65 παιχνίδια πετυχαίνοντας 29 τέρματα. Αυτό ανέβασε αρκετά τον πήχη εκμεταλλεύοντας στο έπακρο την ευκαιρία που δεν του δόθηκε στο Λονδίνο.

Το κεφάλαιο Liverpool

Μετά από μερικά πολύ καλά παιχνίδια του, όσο βρισκόταν στη Roma και γενικότερα η γρήγορη βελτίωσή του οδήγησε τη Liverpool τον Ιούνιο του 2017. Όπως και με την Chelsea ο Salah ήταν ο πρώτος Αιγύπτιος παίχτης στην ιστορία της ομάδας. Σε αντίθεση με τον πρώτο η Liverpool του έδωσε τροφή κάνοντάς τον θηρίο. Η συνέχεια είναι γνωστή στους περισσότερους λάτρεις του αθλήματος καθώς φέτος ήταν η χρονιά όπου έκανε τα πάντα.

Αρχικά σε μόλις 30 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα έχει πετύχει 28 τέρματα κάνοντάς τον πρώτο σκόρερ της Premier League. Με 4 γκολ διαφορά από τον Harry Kane πηγαίνοντας τρένο για το χρυσό παπούτσι, τα 36 συνολικά γκολ που έχει πετύχει σε όλες τις διοργανώσεις είναι ρεκόρ για παίχτη της Liverpool που κάνει σεζόν ντεμπούτο. Επίσης πέρασε τον Lionel Messi όντας ο πρώτος σκόρερ στα top 5 πρωταθλήματα της Ευρώπης. Τέλος είναι ο πρώτος Αιγύπτιος που σκοράρει 4 γκολ.

Διεθνής καριέρα

Με τη φανέλα της Αιγύπτου ο Salah αγωνίζεται από το 2011. Ως τώρα έχει κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο στο U-20 Cup of Nations στην Αφρική. Έχει συμμετάσχει και στο παγκόσμιο του U-20, στους Ολυμπιακούς το 2012. Το 2017 στο κύπελλο Αφρικής όπου έφτασε μέχρι και τον τελικό χάνοντας τελικά από το Καμερούν. Τέλος προκρίθηκε στο Παγκόσμιο του 2018 και έγινε και ο πρώτος σκόρερ των προκριματικών.

Το μέλλον του Salah 

Δυστυχώς το ποδόσφαιρο πλέον είναι καθαρά κεφαλαιοκρατικό. Οπότε για τον μέλλον ενός τόσο ταλαντούχου ποδοσφαιριστή κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πλέον. Ήδη υπάρχουν φήμες ότι ο Salah θα φύγει για τη Μαδρίτη. Αφήνοντας πίσω τη Liverpool και αυτή τη καταπληκτική πορεία του για κάτι καινούργιο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Salah την έκανε αισθητή τη παρουσία του και το μέλλον είναι όλο μπροστά του. Ο Steven Gerard ακόμα είπε για τον Αιγύπτιο ότι “we are witnessing the start of greatness”.